Temeşvar

Romanya’nın batı kesiminde konumlanan Temeşvar, Romanya’nın en büyük üçüncü kenti olma özelliğini taşıyor. Belgrad’ın yaklaşık 130 kilometre kuzeydoğusunda, Bega Nehri’nin kıyısında yer alıyor. Sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda Batı Romanya’nın en büyük şehri. 2011’de yapılan nüfus sayımına göre Temeşvar’da 500 bine yakın insan yaşıyor.

Şehirde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu Neolitik Çağ’dan ve Roma Dönemi’nden eserler bulunmuş. İlk olarak 1212’de yazılı kaynaklara adı geçen Temeşvar, kale olarak inşa edilmiş. 13. yüzyılda Tatarlar tarafından yıkılan kale yeniden inşa edilmiş. 1552’de Osmanlı topraklarına katılan Temeşvar’da Temeşvar Beyliği kurulmuş. Bu beylik 1716’da Avusturya Arşidüklüğü’ne geçmiş. 1919 yılında Sırplar tarafından işgal edilen şehir 1920’de Romanya’ya bırakılmış.

Sıcak ve ılıman iklim kuşağında yer alan Temeşvar yılda ortalama 598 mm yağış alıyor. Temmuz ve Ağustos aylarında hava sıcaklığı ortalama 21 C derece olurken, Ocak ayında ise ortalama -1 derece hissediliyor. Romanya’nın en gelişmiş şehirlerinden bir tanesi olan Temeşvar’da gece hayatı oldukça hızlı yaşanıyor. Bölgedeki kültürün yaşatıldığı eğlence mekanlarının yanı sıra dünya standartlarında bar ve gece kulüpleri de hizmet veriyor.

Hem tarihiyle hem de doğal güzellikleriyle ziyaretçisini mest eden Temeşvar’da ilk durak noktası Banat Köy Müzesi. 1971’de hizmete açılan müze, kırsal uygarlık ve kültürün korunmasına yönelik çalışmalar yürüyor. Ayrıca bölgede geleneksel Slovak, Alman, Sırbistan ve Ukrayna evleri bulunuyor. Devrim fitilinin ateşlendiği Temeşvar’da 1989 Devrim Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz. 1990 yılında hayata geçen müzede dönemin koşullarını anlatan pek çok eser sergileniyor. 14. yüzyılda yapılan Huiade Kalesi, şehrin en eski yapıları arasında yer alıyor. Bir zamanlar kraliyet ailesini ağırlayan kalenin önünde bulunan iki lamba da elektrikli aydınlatma sisteminin Avrupa’da ilk kez Temeşvar’da kullanıldığını simgeliyor. Şehirde ziyaret edebileceğiniz diğer yerler ise şu şekilde; Komünist Tüketici Müzesi, Temeşvar Ortodoks Katedrali, Temeşvar Sanat Müzesi, Lloyd Sarayı, Güller Parkı, Millenium Kilisesi ve St. George Katedrali.

Türkiye’den Temeşvar’a gitmek isteyen ziyaretçiler havayolunu kullanabilirler. Antalya’dan Temeşvar Traian Vuia Uluslararası Havaalanı’na sezonlu direkt uçuşlar düzenleniyor. Bazı kentlerden de aktarmalı olarak Temeşvar’a gidebilirsiniz. Temeşvar Traian Vuia Uluslararası Havaalanı’ndan kent merkezine gitmek için otobüs ya da havalimanı servislerini kullanabilirsiniz. Şehir içi ulaşım ağının da oldukça geliştiği Temeşvar’da insanlar toplu taşıma aracı olarak genellikle otobüsleri tercih ediyor. Taksiler de rahatına düşkün veya acelesi olan yolcular için iyi bir alternatif oluşturuyor.

Temeşvar’a gidecek olan Türk yolculardan bordo pasaport sahibi olanların ya Romanya vizesi ya da Schengen vizesi almaları gerekiyor. Yeşil, gri ve siyah pasaportu olanlar herhangi bir vize işlemine tabi tutulmadan Romanya’ya seyahat edebiliyorlar. Üstelik ülkeye giriş yaptıktan sonra 90 gün boyunca ikamet edebiliyorlar.