Tarihi dokusu, doğal güzellikleri kültürel mirasları ve zenginlikleri ile ziyaretçilerini büyüleyen Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Almanya, Slovakya ve Polonya’ya komşu olan bir Orta Avrupa ülkesidir. Çek Cumhuriyeti veya 2016’da değişen adıyla Çekya, Bohemya, Marovya ve Silezya adlı üç bölgeden oluşuyor. Başkent Prag başta olmak üzere ülke, hem kişi başına düşen gelir oranı hem de gelişmiş eğitim sistemiyle Avrupa’daki yaşam standartları yüksek ülkeler arasında bulunuyor. Ayrıca nüfusun %60’ının ateist olması Çek Cumhuriyeti’ni Çin ve Norveç’ten sonraki en büyük ateist nüfusa sahip ülke yapıyor.
Çek Cumhuriyeti’nin tarihi, Karadeniz’de yaşayan Slavların Orta Avrupa’ya göçü ve sonrasında kurduğu Büyük Moravya Prensiliği’ne dayanıyor. I. Borivoj’un Hristiyanlığı kabul edip Büyük Moravya Prensiliği’nden ayrılmasıyla ilk Bohemya devleti ortaya çıkmış oldu. Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu’nun bir parçası olan Bohemya Devleti, yaşadığı savaş ve mezhep kavgaları sonucu 17. yüzyılda Avusturya-Macaristan İmparatorluğu himayesine girdi. İmparatorluk yıkıldıktan sonra Çekoslovakya olarak kurulan ülke 1 Ocak 1993 yılında Slovakya ile ayrılarak Çek Cumhuriyeti adını aldı.
Çek Cumhuriyeti, yaşam standartları dışında turizmde de gelişmiş ülkeler arasında bulunuyor. Ülkede orman, nehir ve koruma altındaki milli parklar gibi doğal güzellikler dışında Aziz Vitrus Katedrali, Karl Köprüsü ve Aziz John Nepomuk Heykeli gibi Barok ve Gotik mimarinin önemli eserleri de yer alıyor. Gotik ve Barok tarzın etkileri tarihi eserlerle beraber ülkenin festival kültürünü de etkilemiş durumda. Temmuz ayında gerçekleşen Early Music Festivali’nde Barok ve klasik döneme ait müzik eserleri, dans gösterileri ve atölye çalışmaları tanıtılıyor. Ülkenin meşhur olan sembollerinden biri ise birası diyebiliriz. Her yıl mayıs ayında düzenlenen Czech Beer Festivali’nde 70’ten fazla bira çeşidini deneyebilir ve Çek bira kültürü hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Çek Cumhuriyeti karasal iklime sahip bir ülke olduğu için kış ayları oldukça soğuk ve yağışlı geçiyor. Sıcaklıklar nisan ayında artmaya başlıyor ve yaz ayları sıcak geçiyor. Bu yüzden keyifli bir seyahat için nisan ve ağustos arası dönemleri tercih etmelisiniz.
Türkiye’den Çek Cumhuriyeti’ne hava yoluyla gitmek için iki farklı yol bulunuyor. Antalya ve İstanbul’dan aktarmasız olarak yapılan uçuşlar yaklaşık 2 saat sürüyor. İkinci yol olan Viyana uçuşları ise Viyana aktarmalı olarak gidiş sağlıyor. Türkiye’den direk Prag’a olan uçuşlarda Vaclac Havel Havalimanı, Viyana aktarmalı uçuşlarda ise Viyana Havalimanı kullanılıyor. Çek Cumhuriyeti’ne kara yoluyla gitmeyi tercih ediyorsanız ilk Edirne sınır kapısı üzerinden Bulgaristan’a geçip oradan Sırbistan ve Macaristan ülkelerine giriş yapmanız gerekiyor. Macaristan’a girişten sonra hem Slovakya hem de Avusturya’dan Çek Cumhuriyeti’ne ulaşılıyor.
Çek Cumhuriyeti, Schengen Bölgesi’ndeki 26 ülkeden biridir olması nedeniyle ülkeye giriş yapmak için Schengen vizesi alınması gerekiyor. Çek Cumhuriyeti’ne gitmek isteyen Türk vatandaşları vize başvurularını VFS Global Vize Başvuru Merkezi’nde yapabilirler.