Ostrava

Çek Cumhuriyeti’nde, Opava, Ostorvice, Oder ve Lucina ırmaklarının kesişim noktasında yer alan, Polonya ve Slovakya’ya sınırlarına 12 kilometre uzaklıkta olan Ostrava şehri Moravya-Silesiya bölgesinde yer alıyor. Prag şehrinden sonra en büyük ikinci şehirleşme noktası ve Çek Cumhuriyeti’nin üçüncü en büyük kenti olma özelliğine sahip olan Ostrava 1267 yılında kurulmuş ve 18. yüzyıla kadar tarımcılık yapan küçük bir şehir olarak kalmış. 1763’te yerleşim merkezinin yakınlarında bulunan yüksek kalite kömür rezervlerinin ardından 19. ve 20. yüzyıllarda ağır sanayinin merkezi olmuş.

20. yüzyılın sonlarına doğru ise “Kadife Devrim” ve Slovakya ile Çek Cumhuriyeti’nin ayrılmasının ardından Avrupa’nın genelinde olduğu gibi Ostrava’da da ağır sanayi önemini kaybetti ve şehir yakınlarında olan demir çelik, kömür maden ve işletmeleri kapatıldı. Her ne kadar çevre kirliliği konusunda Avrupa’da bulunan ülkeler arasında baş sıralarda olsa da Ostrava misafirlerine fabrikadan dönüştürülmüş müzeleriyle tarihin gerçek yüzünü gösteriyor. 25 bin yıl öncesinden kalma kalıntıların bulunduğu bu eski ve büyük kentin 2009 sayımına göre nüfusu 314.801 olarak belirlenmiş.

Ilıman bir iklime sahip olan Ostrava’da yoğun yağışlar olabiliyor fakat belirli dönemlerde olduğu için gezginler tarihleri kontrol ederek rotalarına bu şehri ekleyebilir. Genel olarak yaz ve bahar aylarında serin ve canlı bir hava hakim olduğundan keyifli bir macera için en ideal zamanlar denebilir. Kış aylarını tercih edecek turistler açısından Ostrava misafirlerini soğuk havayla karşılasa da aynı zamanda turistlere çeşitli aktiviteler, görülmeye değer manzaralar ve özellikle kayak severlere ideal kayak noktaları sunuyor. Az çok her dönemde düzenlenen gezi turları da birçok insan tarafından hem ucuz olması hem de görülmesi gereken her yeri rahatlıkla gezdirmeleri açısından tercih ediliyor.

Farklı kültürlerin bir araya geldiği, öğrenci nüfusunun fazla olduğu ve eğlence hayatının bitmediği Ostrava şehrine Türkiye’den direkt olarak uçak ile ulaşmak mümkün değil ancak süresi değişken olan aktarmalarla şehre ulaşabilirsiniz. Çoğunlukla Türkiye’den gelen yolcular ilk önce uçakla Prag’a, Avrupa’ya, kısacası Ostrava’ya otobüs ve tren seferleri olan şehirlere gelip ardından tercihlerine göre manzaranın tadını çıkararak şehre ulaşıyorlar.

Çek Cumhuriyeti’nde en ucuz toplu taşımaya sahip olan Ostrava’da kullanabileceğiniz iki seçenek var denebilir. Gelişmiş bir otobüs ağına sahip olan şehirde ücretlendirme genelde seyahat süresine göre olmakta; 10 dakika için 16 CZK, 30 dakika için 20 CZK, ayrıca 30 dakika ve üzerindeki seyahatlerde yolcular ücretsiz aktarma yapabilir. Otobüs dışında toplu taşıma kullanmak isteyenler için aynı sisteme ve ücretlendirmeye sahip tramvay seçeneği bulunuyor. Her ikisi de 24 saat kullanılabilir fakat gece 04.00’den sonra çok fazla insan olmadığından sefer saatleri biraz seyrekleşmekte.

Çek Cumhuriyeti Avrupa’daki 26 ülkenin bulunduğu Schengen Bölgesi’nde yer alıyor ve Çek Cumhuriyeti’nin şehirlerinden biri olan Ostrava’ya giriş yapmak içinse Schengen vizesine sahip olmak gerekiyor.