Karlovy Vary

Almanya’nın sınırına komşu olan ve Çek Cumhuriyeti topraklarında bulunan Bohemya bölgesinin batısında yer alan Karlovy Vary, dünyanın her yerinden ziyaret alıyor ve sağlık merkezi olarak biliniyor. Karlovy Vary’de bulunan sıcak suların, o zamanki Bohemya kralının oğlu IV. Karl tarafından, bölgede avlanırken keşfedilmesi üzerine 1370’li yıllarda yerleşim yeri olarak şehrin ilk temelleri atılmış. Geçmişte ismi “Karlsbad” olarak bilinen şehrin bugünkü ismini İmparator Charles IV, “kralın banyosu” anlamına gelen Karlovy Vary olarak değiştiriyor.

Mustafa Kemal Atatürk, Ludwig Van Beethoven, Karl Marx, Johann Wolfgang Goethe gibi tarihte farklı alanlarda çığır açmış insanlarında gerek fiziksel gerekse ruhsal sağlıkları için geldikleri Karlovy Vary şehrinde aynı zamanda Bizans ve Rus mimarilerini görmek mümkün. Yaklaşık 30 farklı bitki özünden ve baharattan yapılan, Çek likörü Becherovka’nın, tarihini, üretimini, depolamasını ve geçmişten günümüze yapımında kullanılan aletleri ve Karlovy Vary’nin en ünlü alkolü olan 38 derecelik içkiyi görebileceğiniz Jan Becher Müzesi de her yıl meraklılarının uğrak mekanı olarak biliniyor.

Karasal bir iklime sahip olan Karlovy Vary’de yaz ayları kurak ve sıcak, kış ayları ise soğuk geçmekte fakat her mevsim turist çeken şehir, ziyaretçilerine her dönemin farklı güzelliklerini ve manzaralarını sunuyor. Kış ayını tercih edenler, şehrin ortasından akan sıcak su nehrinin buharlarını ve karın ardından beyazlar içinde kalan doğayı ve şehri deneyimleme şansına sahipler. Daha çok bahar ve yaz aylarında turist çeken şehir, misafirlerine renkli ve eğlenceli olduğu kadar yemyeşil çevresi ile rahat ve yenileyici bir tatil imkanı veriyor.

Şifa bulabileceğiniz gibi dünyaca ünlü Uluslararası Film Festivali ve Karlovy Vary Folklor Festivali’yle de yeni şeyler öğrenip, eğlenebileceğiniz Karlovy Vary kentine Türkiye’den direkt olarak ulaşmak mümkün değil. Prag şehrine uçakla ulaştıktan sonra Hlavni Nadzari istasyonundan 3 saatten biraz fazla süren tren yolculuğunun ardından Karlovy Vary şehrine ulaşabilirsiniz. Uçak ile aktarma yapmak isteyenler ise 10 ila 15 saat beklemeli aktarma ile Karlovy Vary Havalimanı’na geçebilir ve 6 numaralı otobüslerle şehir merkezine ulaşabilir.

2 gün içerisinde gezebileceğiniz, küçük ve şirin Karlovy Vary sağlık şehrini yürüyerek veya bisikletle çok rahat dolaşabilirsiniz ki bu şekilde şehrin tertemiz havası, sıcak suları kadar iyileştirici etkisini gösterebilir. Toplu taşıma ya da taksi kullanmak isteyenler içinde seçenekler bulunuyor. Şehrin bütün otobüs hatları merkezden kalkıyor, 12 ve 13 numaralı hatlar tren istasyonu ve merkez arası çalışıyor, 91 ve 92 numaralı hatlar ise nisan ayından eylül ayına kadar turistler için 83 Çek korunasına şehir turu sağlıyor.

Schengen Bölgesi’ne üye ülkeler arasında yer alan Çek Cumhuriyeti ve Karlovy Vary şehrine giriş için Schengen vizesi gerekiyor. Özellikle bordo pasaporta sahip kişiler kısa süreli seyahatler veya transit geçiş için yine Schengen vizesine başvurabilirler.