Brno

Çek Cumhuriyeti’nin Güney Moravia adı verilen bölgesinin idari merkezi olan, 1233 yılında kent statüsüne ulaşmış ve eski Moravia’nın başkentliğini uzun yıllar yapmış Brno şehrinin neredeyse bin yıllık olduğu tahmin ediliyor. Ülkenin en büyük ikinci şehri olma özelliğine sahip, Svitava ve Svratka nehirlerinin arasında ve kesişim noktasında konumlanan Brno, aynı zamanda Avrupa’nın en büyük fuar merkezleri arasında yer almakta. 1980 yılında düzenlenmeye başlayan ve gelenekselleşen, dünyadaki en seçkin ve tanınmış motosiklet ve benzeri araçların yarıştığı; Road Racing World Championship Grand Prix, Brno şehrinde her yıl Masaryk Curciut’ta gerçekleştiriliyor.

Uluslararası havai fişek yarışmaları ile düzenli olarak yüzlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan şehrin nüfusu 405,110 ve yüksek öğrenim konusunda da önemli bir merkez olan Brno’da yaklaşık 90,000 öğrenci bulunuyor. Prag’dan sonra UNESCO tarafından koruma altına alınan dünyanın en fazla tarihi alanına sahip şehri Brno, Reduta Tiyatrosu ile Orta Avrupa’da bulunan en eski tiyatroya ev sahipliği yapıyor ve Thomas Edison’un keşfi olan ampulün ilk defa Mahen Tiyatrosunda kullanılmasıyla da tarihteki yerini alıyor.

Her ne kadar birden fazla turistik, kültürel, sanatsal, tarihsel yeri ve etkinliği barındıran, birbirinden apayrı mimari yapıları ile dikkat çeken Brno’nun iklimi değişkenlik gösterse de küresel ısınmanın etkilerinden kaçamayan şehirde yaz döneminde sıcaklık 30 dereceyi aşıyor. Nemli karasal iklimin yanı sıra okyanus iklimin de görüldüğü ve ortalama sıcaklığın 9 olduğu renkli şehre bahar dönemlerinde gitmek mantıklı olacaktır çünkü kış dönemi de bir hayli soğuk geçiyor.

Sınırları içerisinde bulundurduğu, tarihin farklı dönemlerinde, saray, kale, hapishane gibi farklı amaçlara hizmet etmiş ve günümüzde müze olarak kullanılan, üç kaleden biri olan Spilberk Kalesi gibi birçok tarihi ve UNESCO tarafından Kültür Mirası Listesi’nde yer alan yapıların bulunduğu şehre Türkiye’den direkt olarak uçuş bulunmuyor. En çok tercih edilen rota ise Prag-Viyana veya Prag-Budapeşte-Bratislava tren yolunda bulunan Brno’ya uçakla, tren rotasında bulunan şehirlerden birine ulaştıktan sonra trenle aktarma yapabilirsiniz. Tren dışında bir diğer seçenek; Türkiye’den direkt ulaşımın olduğu bir şehirden Brno-Turany Havaalanı’na geçiş yapabilirsiniz.

Brno’ya ulaştıktan sonra şehrin içinde saat akşam 11’e kadar kullanabileceğiniz tren, tramvay, troleybüs ve otobüs Moraiva bölgesinin tamamını kapsadığından kolayca her yeri dolaşma şansı sunuyor. Gece otobüsleriyle de 23.00’ten sonra saat başı hareket eden seferlerle kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunların yanı sıra yaygın olarak kullanılan bisikleti kiralayabileceğiniz bir sürü ofis görebilir ve kentte bulunan bisiklet rotasını kullanarak gezip görmek istediğiniz yerlere gidebilirsiniz.

Çek Cumhuriyeti Schengen Bölgesi’ne dahildir bu yüzden Brno şehrini ziyaret etmek isteyen kişilerin Schengen vizesine başvurmaları yeterli. Türkiye’nin birçok ilinden başvurabileceğiniz vizenin sonuçlanma süresi yoğunluğa göre 1 hafta ila 4 hafta arasında değişkenlik gösterebilir.