Prag

Çek Cumhuriyeti’nin hem en büyük şehri hem de başkenti olma özelliğine sahip Prag, Vltana Nehri’nin etrafında, Orta Bohemya bölgesinde yer alıyor ve insanlar tarafından “Altın Şehir”, “Masal Şehri”, “Avrupa’nın Kalbi” ve benzeri isimlerle anılıyor. Birçok insan için dünyanın en güzel yeri olarak kabul edilen Prag şehrinin nüfusu 1.2 milyon olsa da iş dünyasının resmi olmayan rakamlarına göre 1.2 milyonluk nüfusa ek olarak 300 bin kişi Prag’da yaşıyor. Geçmişinde birçok farklı topluma, kültüre, yönetim şekline ve dine ev sahipliği yapmış “Şehirlerin Anası” olarak kabul edilen Prag şehrinin en eski meydanı, UNESCO tarafından 1992 yılında Dünya Miraslar Listesi’ne eklenmiş.

Bunların yanı sıra Prag şehrinin bir diğer önemli özelliği 2. Dünya Savaşı’nda fazla zarar görmemiş olması nedeniyle sokaklarında gezerken Ortaçağ, Gotik ve Romantik dönemlerin kalıntılarını görebilirsiniz. 1410 yılında yapılan ve dünyanın en eski çalışan saati olma özelliğine sahip Orloj; Old Town meydanındaki Eski Belediye Sarayı’nın tepesinde bulunan Astronomik Saat, aynı zamanda şehrin sembolü haline gelmiş. Her saat başı saatin etrafında bulunan figürlerin gerçekleştirdiği birer dakikalık animasyonlar da turistler tarafından fazlasıyla ilgi gören etkinliklerden biri.

Rengarenk sokaklarında gezerken tarihin yansımalarını görebileceğiniz gibi gece hayatıyla da ismini duyurmuş Prag şehrini ziyaret etmek için ideal zamanlar, şehrin en canlı olduğu yaz ayları denebilir. Dört mevsimin yaşandığı, ılıman ve karasal bir iklime sahip Prag şehrinde her sene değişkenlik gösteren, nispeten tahmin edilemez bir hava durumu hakim, bu yüzden şehri ziyaret edeceklerin, takvimlerini ve tatillerini daha çok festival, sergi, gezi turları, gösteriler gibi etkinliklerin tarihlerini göz önünde bulundurarak planlamalarını tavsiye ediyoruz.

Doğu Avrupa’da bulunan en turistik şehirlerin arasında başı çeken Prag şehrine dünyanın neredeyse her yerinden olduğu gibi Türkiye’den de uçuşlar bulmak mümkün. Popüler tatil destinasyonları arasında yer aldığından birden fazla havayolu şirketi Prag kentine yılın hemen hemen her günü uçuşlar düzenliyor. Türkiye’den aktarmasız bir şekilde, 3 saatlik bir yolculukla Prag Vaclav Havel Havaalanı’na ulaşabilirsiniz.

Avrupa’nın birçok yerinde olduğu gibi burada da epeyce gelişmiş bir ulaşım ağı bulunuyor ve ziyaretçilerine çeşitli seçenekler sunuyor; metro, tramvay, füniküler ve otobüs gibi opsiyonların yanı sıra taksi de turistler için rağbette olan bir ulaşım aracı. Ancak Prag şehrinde bulunan tarihi ve turistik mekanlar çok geniş bir alana yayılmadığından rahatlıkla yürüyerek şehrin bütün turistik destinasyonlarını ve güzelliklerini canlı sokak aralarında görmek mümkün.

Çek Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan Prag şehrine giriş için, Avrupa’da bulunan çoğu ülkenin de imzalamış olduğu Schengen anlaşmasının gerekliliği olan Schengen vizesi almak gerekiyor. Eğer 90 gün ve altında bir seyahat planlıyorsanız veya transit geçiş için Prag şehrini kullanmak istiyorsanız yine Schengen vizesine başvurmanız gerekiyor.