Delhi’de Gezilecek Yerler Listesi | 19 Turistik Nokta

delhi

Kozmopolit yapısıyla Hindistan’ın en popüler şehirlerinden olan Delhi’nin gezilecek yerlerini gelin birlikte inceleyelim;

En üst sınıf ve en alt sınıf arasındaki farklılıkları, köklü tarihi ve kutsal sayılan inekleriyle dünyanın en farklı şehirlerinden olan Delhi’yi ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, gitmeden önce Delhi’de gezilecek yerler yazımıza göz atmanızı öneriyoruz. Hindistan’ın başkenti olan Delhi’de günümüzde hala kast sistemi hüküm sürmektedir.

#1 Delhi Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında; 

1- Kızıl Kale

kızıl kale
Red Fort at New Delhi India

Delhi’de yer alan Kızıl Kale, 200 yıl boyunca Babür hanedanlığının yaşadığı ve ülkeyi yönettiği nokta olmuştur. Şehrin en önemli kararlarının alındığı bu kale kırmızı kum taşının vermiş olduğu kızılımsı renk sebebiyle ‘’kızıl kale’’ olarak anılmaktadır.

Yenilikçi mimari tarzıyla Babür hanedanlığı döneminin en güzel eserlerinden olan Kızıl Kale UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alınmıştır. Kızıl Kaleyi, Pazartesi günleri haricinde ziyaret edebiliyorsunuz.

2- Jama Camii

jama camii

Delhi’de görebileceğiniz en büyük camii olma özelliğini taşıyan Jama Camii, Babür kralı Şah Cihan tarafından inşa ettirilmiştir.1656 yılında yapımı tamamlanan Jama Camii, aynı anda 25.000 kişinin ibadet etmesine uygun şekilde tasarlanmıştır.

Oldukça büyük olan bu cami içerisine uygun kıyafetlerle girebiliyorsunuz. Camiyi ziyaret ederseniz içerisinde özek geyik derisinden yapılmış olan bir Kuran-ı Kerim’i de görebilirsiniz. Camiyi dilediğiniz her gün 07.00-18.30 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz.

3- Akshardham Tapınağı

Akshardham Tapınağı

Yamuna Nehri kenarında kurulmuş olan Akshardham Tapınağı’nın, sonsuz mutluluk ve huzura kavuşmak amacıyla kurulmuş olduğuna inanılıyor. Tanrılarla süslenmiş olan duvalar,20.000 heykel ve görkemli mimarisiyle şehri ziyaret edenlerin akın ettiği Akshardham Tapınağı’nda fotoğraf çekmek kesinlikle yasak.

Sıkı bir güvenlik kontrolünden geçtikten sonra içeri alınana ziyaretçiler, içeriye kamera veya video kaydı yapan herhangi bir cihaz sokmaya çalıştığında cihaz ellerinden alınıyor.

Büyük bir özenle işlenmiş olan duvarlar, kabartmaları ve oymalarıyla oldukça güzel bir görünüme sahip. Akshardham Tapınağı’nı yakından ziyaret etmek isterseniz, giriş ücretleri ve ziyaret günleriyle alakalı bilgiyi buradan edinebilirsiniz.

4- Kutub Minar

Kutub Minar

1981 yılında yapılmış olan Kutub Minar, Delhi’yi fetheden Kutbiddin Aybek tarafından yapılmıştır. Kutbiddin Aybek’in bu eseri İslam ve Hindu dinlerinin kaynaşması ve Hindistan halkına bir hoşgörü olarak yaptırıldığı düşünülüyor.

Bu düşüncenin ortaya çıkmasının sebebi yapılmış olan yapıda İslamiyet ve Hindu dinine ait sembollerin olmasıdır. Örneğin yapının mimarisinde hem yuvarlak hem de üçgen köşeler bulunmaktadır.

Araştırmacılar yuvarlak kısımların Müslümanların ibadet ederken ellerini açmaları, üçgenlerinde Hinduların dua ederken ellerinizi birleştirmesine dayatıyor. Kutub Minar’ı dilediğiniz her gün 07.00-17.00 arası ziyaret edebiliyorsunuz.

5- Ulusal Demiryolu Müzesi

Ulusal Demiryolu Müzesi

Hindistan’da 10 dönümlük bir arazi üzerinde kurulmuş olan Ulusal Demiryolu Müzesi içerisinde eski demiryolu malzemelerinden, trenlere, oyuncak trenlerden, vagonlara birçok farklı eşyayı bulundurmakta.

Delhi’de bulunana müzeyi Pazartesi günler dışında 10.00-17.00 arasında ziyaret edip, eski buharlı makineleri inceleme şansını bulabilirsiniz.

6- Hümayun Türbesi

Hümayun Türbesi

Bega Begüm tarafından 1565 yılında yapılmış olan Hümayun Türbesi’nin mimari İranlı Mirek Mirza Giyas’dır. Kırmızı kum taşı ve beyaz mermer kullanılarak yapılmış olan yapı uyumlu görüntüsü ve modern tasarımıyla Delhi’nin en çok ziyaret edilen noktaları arasında yer alıyor.

Babür İmparatoru Hümayun’un mezarını görüp muhteşem mimarisini inceleyebileceğiniz bu yapıyı haftanın her günü 07.00-19.00 arasında gezebiliyorsunuz.

7- Hint Kapısı

hint kapısı

Delhi’de bulunana Hint Kapısı, şehrin önemli turistik noktaları arasında yer alıyor. Halk için manevi değeri bulunana bu kapı aslında bir anıt görevini görüyor.

I.Dünya Savaşı ve Afgan Savaşları sırasında hayatını kaybeden askerler anısına yapılmış olan Hint Kapısı, 42 metre uzunluğundadır. Yeni Delhi’nin merkezinde bulunan bu anıtı dilediğiniz gün dilediğiniz saate ziyaret edebilirsiniz.

8- Lotus Tapınağı

hint kapısı

Hindu geleneğinde önemli yere sahip olan Lotus çiçeğinden ilham alınarak yapılmış olan Lotus Tapınağı dış görüntüsüyle şehrin en çok ilgi gören mekanlarından biri.

105.000 metrekarelik alan üzerine kurulmuş olan yapının dış mimarisinde 27 dev mermer yaprak kullanılmıştır. LED ışıklarla aydınlatılmış olan tapınağın 9 adet girişi bulunmaktadır. Her giriş kapısının bir dini simgelediği tapınak içerisindeki tek kural sessiz olmaktır.

Tapınağın içerisi kadar bahçesindeki göletleri ve çiçek bahçeleri de görülmeye değerdir. Dünyanın en çok ziyaret edilen yapıları arasında bulunana Lotus Tapınağı’nı Pazartesi günleri dışında 09.00-17.30 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz.

9- Lodi Gardens

Lodi Gardens

Lodi hükümdarlarının mezarları için hazırlanmış olan Lodi Bahçeleri, Delhi’nin en hoş alanlarından biridir. Hindistan’daki bitki çeşitliliğini görebileceğiniz bu bahçede sabahları yoga yapabilir, sonrasında temiz hava eşliğinde yürüyüşe çıkabilirsiniz.

90 dönümlük yeşillik bir alana kurulmuş olan Lodi Bahçeleri’ni dilediğiniz her gün ücretsiz olarak ziyaret edebiliyorsunuz.

10- Gurudwara Bangla Sahib

 gurudwaran bangla sahib

1783 yılında Sih General Sardar Bhagel Singh tarafından yaptırılmış olan Gurudwara Bangla Sahib, şehrin en önemli turistik noktaları arasında yer alıyor.

Hangi dinden ve ırktan olduğunuzun önemi olmaksızın dilediğiniz zaman ziyaret edebileceğiniz Bangla Sahib’a kafanızı örterek girmeniz gerekmektedir.24 saat açık olan bu türbeyi dilediğiniz her zaman ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

11- Rashtrapati Bhavan

Rashtrapati BhavanGenişliği ve mimarisiyle büyüleyici bir görünüme sahip olan Rashtrapati Bhavan’i Delhi’de ziyaret edebilirsiniz. İngiliz yönetiminin Hindistan’daki kalıcılığını kesinleştirmek amacıyla yapılmış olan yapı için 700 milyon tuğla kullanılmıştır.

200,000 metrekarelik bir alanı ve 340 adet odasıyla oldukça büyük olan bu sarayda Hint kültürünün izlerini görebilirsiniz. Devasa büyüklüğüyle dikkat çeken Rashtrapati Bhavan’ı 09.30-17.30 saatleri arasında ziyaret edebiliyorsunuz.

12- Laxmi Narayan Temple

Laxmi Narayan Temple

1938 yılında Raja Baldev Das tarafından inşa edilmiş olan Laxmi Narayan Tapınağı’nı, her kasttan insanın ziyaret etmesine izin veriliyor.

Hint mitolojisindeki öğelere göre dizayn edilen yapı, rengi ve mimarisiyle Delhi’nin dikkat çeken yapılarından biri. Girişlerin ücretsiz olduğu tapınağı gün doğumundan gün batışına kadar ziyaret edebiliyorsunuz.

13- Chhatarpur Temple

Chhatarpur Temple

Akshardham tapınağından sonra Delhi’nin en büyük ikinci tapınağı olan Chhatarpur Temple’ın,1974 yılında tamamı mermerden inşa dilmiştir.

Hindistan’ın en popüler tapınaklarından biri olan yapının girişinde bulunan ağaçlara insanlar dileklerinin kabul olası için ip bağlamaktadırlar. Dinsel açıdan Hindistan halkı için büyük önem taşıyan bu yapıyı ziyaret etmenizi öneriyoruz.

14- Mehrauli Archaeological Park

Mehrauli Archaeological Park

200 dönümlük bir alan içerisinde bulunana Mehrauli Arkeoloji Parkı’nı da Orta Çağ’dan 19. Yüzyıla kadar uzanan eserleri görebiliyorsunuz. Qoli Han’ın mezarı, Jamali Kamali Camii, Lal Kot Kalesi, Balvan Mezarı gibi önemli yapıları görebildiğiniz bu parkı ziyaret etmeden önce rahat kıyafetler giymenizi öneriyoruz.

15- National Gallery of Modern Art

National Gallery of Modern Art

Delhi’de dolaşırken aslında sokaklarından tarihi yapılarına kadar şehrin her noktasında sanatla karşılaşıyorsunuz. Ancak gerçek bir sanat merkezine gitmek isterseniz Ulusal Modern Sanatlar Galerisi’ni ziyaret ederseniz 14.000’den fazla eseri görebilirsiniz.

Bu eserlerin sahipleri arasında; Thomas Daniell, Raja Ravi Verma , Abanindranath Tagore , Rabindranath Tagore , Gaganendranath Tagore , Nandalal Bose gibi önemli sanatçılar bulunmaktadır.

Çağdaş sanatların en önemli eserlerine yer verilen bu galeri içerisinde her sanat akımından eser görebilirsiniz. Galeriyi Pazartesi günleri dışında 11.00-18.00 arası ziyaret edebiliyorsunuz.

16- Sacred Heart Cathedral

Sacred Heart Cathedral

Yeni Delhi’nin en büyük Katolik kilisesi olan Sared Heart Katedrali, Henry Medd tarafından tasarlanmıştır. Şehrin birçok yapısında kullanıldığı gibi kırmızı tuğlalardan yapılmış olan katedralde pazar günleri ve Noel zamanı oldukça güzel kutlamalar gerçekleştirilmektedir.

Aradan yıllar geçse de görkeminden bir şey kaybetmeyen yapıyı ister ibadet için ister turistik amaçla 06.30-19.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

17- Jantar Mantar

Jantar Mantar

1723 yılında Jai Singh tarafından inşa edilmiş olan Jantar Mantar, astronomi olaylarının incelenmesi amacıyla kurulmuştur. Güneşin, yıldızların ve ayın hareketlerini inceleme amacıyla yapılmış olan merkez içerisinde birbirinden farklı yapılar bulunmaktadır.

Burçların hareketleri için farklı, ayın hareketleri için farklı ve gezegenlerin hareketleri için farklı bir binanın bulunduğu merkezde aynı zamanda birçok güneş saatini de görebilirsiniz. Jantar Mantar’ı ziyaret etmek isterseniz ücretler ve turlar hakkında detaylı bilgiyi buradan öğrenebilirsiniz.

18- Agrasen ki Baoli

Agrasen ki Baoli

Delhi’de bulunana en eski anıt olan Agrasen ki Baoli’yi Connaught Meydan’ına giderek ziyaret edebilirisiniz. Jantar Mantar ve Hint Kapısı’na oldukça yakın olan bu anıtın İmparator Agrasen adına yapılmış olduğu düşünülüyor.

Birçok odadan ve merdivenden oluşan anıtın mimarisi oldukça karmaşıktır. Eski dönemlerde su deposu ve kadınlar için bir toplanma mekanı olarak kullanılan bu yapı günümüzde önemli turistik noktalardan biri haline gelmiştir.

Özellikle Aamir Khan’ın oynadığı PK filminin bazı sahnelerinin Agresen ki Baoli’de çekilmesi üzerine yapı daha popüler hala gelmiştir. Bu tarihi anıtı istediğiniz her gün 07.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebiliyorsunuz.

19- Tomb of Safdarjang / (Safdarjung’un Mezarları)

Tomb of Safdarjang

1754 yılında Mughal İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş olan Safdarjung’un Mezarları, kahverengi ve beyaz renkli taşlardan inşa edilmiş Delhi’nin görkemli yapıları arasında yer almaktadır.

Kapalı bir bahçe mezar şeklinde inşa edilmiş olan yapı, görkemli tavanları ve duvar süslemeleriyle kapıdan içeri girdiğiniz anda sizlere muhteşem bir manzara sunuyor. Dönemin en zengin ve güçlü krallarından olan Safdarjung’un mezarını haftanın her günü saat 07.00-17.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Delhi’de Nerede Kalınır? Delhi Otel Tavsiyeleri

The Leela Palace New Delhi

Delhi, bambaşka ve kozmopolit kültürüyle, etkileyici mimari yapılarıyla Asya’nın en çok tercih edilen rotaları arasında bulunuyor. Şehre gelenler “Delhi’de nerede kalınır?” sorusu için de pek çok seçeneğe sahip oluyor.  Delhi, ülkemizden direkt uçuşlarla dahi 6 saat sürdüğü için bu şehre gelenlerin mutlaka konaklamalı bir tatil planı yapması gerekiyor. Bu da ziyaretçilerin şehrin konaklama seçeneklerini araştırması … Devamını oku…

Delhi’de Ne Yenir, Ne İçilir? | 10 Nefis Lezzet

Delhi'de ne yenir? Ne içilir?

Hindistan’ın başkenti Delhi’nin geleneksel lezzetlerini birlikte keşfetmeye ne dersiniz? Asya Kıtası’nın köklü yemek kültürünü keşfedebileceğiniz  Delhi’de ne yenir, ne içilir yazımızda birbirinden lezzetli yemekleri sizler için derledik. #1 Delhi’de Ne Yenir? Listemizin ilk sırasında; 1- Paranthas Delhi’de ne yenir sorusuna yanıt veren paranthas, canınız bir şeyler yemek istediğinde en çabuk ulaşabileceğiniz lezzetlerden biri. Pide benzeri bu … Devamını oku…

Bizi Takip Edin