Ankara’da Ne Yenir? – İşte Size Ankara Mutfağının En Lezzetli 24 Yemeği

Ankara Mutfak Kültürü

Ülkemizin başkenti ve bürokrasi şehri olan Ankara her ne kadar pek çok kişinin gözünde resmi ve soğuk bir şehir gibi görünse de ziyaretçilerine sunabileceği bir dolu şey vardır. Şehrin tüm dinamiklerini özümsemek için ayıracağınız en az 3 günlük bir süre içerisinde gezilecek yerlerinden tarihi değerlerine, geleneksel kültüründen birbirinden lezzetli mutfağına ve gece hayatına kadar pek çok zenginliği keşfedebileceksinizdir. Buranın kendine has bir havası ve Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden aldığı göç ile tam bir mozaik kültüre sahiptir. Bu çeşitlilik elbette yalnızca Ankaralılara özgü olan farklılıkları ve mutfağındaki yemeklere yansıdığını görürüz.

Sizlere bu yazımızda Ankara mutfağına dair şehrin yöresel yemeklerinden bahsediyoruz. Ankara yemeklerinin çeşitliliğini okuyacak, hangi yemeği nerede yemeniz gerektiğini öğreneceksiniz. Listemizde yer alan çoğu yemekleri merkezi esnaf lokantaları ve restoranlarda bulabilseniz de, malzemesi kolay bulunabilir ve hazırlanışı pratik olan bazı yemekleri de tariflerini alarak sizler de evlerinizde kolayca yapabileceksiniz. Örneğin Ankara mutfağına ait birçok çorba çeşidini şehrin farklı lokantalarında bulabileceğiniz gibi bazı çorba türlerini de kendi evlerinizde yapabilirsiniz.

Bir sonraki seyahatinizi Ankara’ya yapacaksanız ve Ankara yemeklerini tatmayı düşünüyorsanız yazımızda damak tadınıza uygun farklı tatları bulabilir ve nerede yiyeceğiniz konusunda lokanta ve restoran önerilerimize göz atabilirsiniz.

Pratik Bilgiler

Ankara’dan Alınabilecek Yiyecekler: Ankara seyahatinizin dönüşünde şehirden alabileceğiniz çeşitli yiyecek türleri bulunmaktadır. Ancak sizlere Ankara’yı ziyaret eden insanların çoğunlukla aldığı yiyeceklerden bahsedecek olursak; Ankara armudu, Ayaş dutu, Beypazarı baklavası, Beypazarı cevizli pekmez sucuğu, Beypazarı kurusu, güdül leblebisi ve Kalecik karası üzümünü söyleyebiliriz.

Ankara’nın En Meşhur Tatlısı: İçi ceviz dolu şerbetli Ankara tatlısı, tereyağı kokulu baklava ve kaymaklı burma tatlı Ankara’da yiyebileceğiniz tatlı çeşitleri arasındadır. Ankara’da tatlı yemek için ise Hatun Pastanesi, Baklavacı Hacıbaba, Dere Pastanesi, Bonapple Cafe ve Düveroğlu’nu tercih edebilirsiniz.

Ankara’dan Alınabilecek Doğal Ürünler: Ankara yöresine ait alabileceğiniz çeşitli doğal ürünler bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz; Beypazarı domatesli ev eriştesi, Beypazarı pekmezli cevizli sucuk, Himalaya tuzu, Beypazarı ev usulü domates reçeli, Beypazarı sevze kurusu ve yöresel biberli ev tarhanası. Bu ürünleri Ankara genelindeki yöresel ürünler satan mağazalardan satın alabilirsiniz.

Ankara Yöresel Yemekleri

Beypazarı Güveci

Ankara’nın Beypazarı ilçesinden çıkan bu harika lezzet ilçe sınırlarını aşıp Beypazarı ötesinde tüm Türkiye’ye yayılan ülkemiz mutfağının en nadide yemeklerinden biridir. Kuzu eti, kuyruk yağı, pirinç, domates, sivri biber ve tuz kullanılarak hazırlanan Beypazarı güveci, adını aldığı toprak kap gibi tadını da yine bu kaptan alıyor.

Geçmiş dönemlerde padişahlar için özel hazırlanan bir yemekti. 500 yılı aşkın bir tarihi geçmişe sahip olan Beypazarı güveci bugün de aynı özel lezzeti ile beğenilerek yeniliyor. Pişirilmesi yaklaşık 5 saat sürüyor. Yemeği özel kılan neden ise elbette kullanılan etin, doğada kendi halinde beslenen hayvanlardan elde ediliyor olmasıdır. Özellikle kuzu etiyle yapılan Beypazarı güveci ise neredeyse parmak ısırtan bir lezzete hâkim.

Ankara gezilerinde mutlaka denenmesi gereken bir yemek türü olan Beypazarı güvecini başta Beypazarı ilçesi olmak üzere Ankara’nın genelindeki lokanta ve restoranlarında bulabilmeniz mümkündür.

  • Nerede Yenir: Tarihi Taş Mektep Restaurant
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğinizin üzerine yöreye özgü birkaç dilim tatlı yiyebilir veya bir Türk kahvesi içebilirsiniz.

İnceğiz Çorbası

İçeriği kuzu eti olan bir başka yöresel Ankara yemeği ise İnceğiz çorbasıdır. Bu defa sulu bir yiyecek. Kış günlerinin vazgeçilmez çorbalarından biridir. Kuzu eti, haşlanmış nohut ve buğdayın karışımı ile hazırlanan bu enfes tat, lezzetiyle olduğu kadar içeriğindeki besinler nedeniyle de oldukça doyurucudur. Hatta üzerine dökeceğiniz yağ ile çorbanın lezzetini ikiye katlayabilirsiniz.

Ankara’da çoğunlukla ana yemek öncesi başlangıç olarak verilen İnceğiz çorbası, malzeme bileşenlerinin kolayca bulunabilir olmasıyla da evlerde basitçe yapılabiliyor. Haşlanan nohutları buğday ve ufak parçalar halinde doğradığınız etlerle birlikte tencereye koyup üzerine biraz sıcak su ekledikten sonra birkaç parça semizotu ve tuzu da ilave ederek pişirmeye bırakın. Ardından yoğurda un ve su ekleyip çırpın. Tencerede kaynayan sudan biraz alarak çırptığınız karışıma ilave ederek ayrı bir tencereye ekleyin. Yağı ve kırmızı toz biberi eritip servis tabağına koyduğunuz çorbanın üzerine gezdirerek İnceğiz çorbasını afiyetle yiyebilirsiniz.

Çorbanın tam kıvamı ve lezzeti için elbette Ankara restoranlarında denemenizi tavsiye ederiz. Makul ücretli ve doyurucu bir çorba türüdür.

  • Nerede Yenir: Beyköz Restaurant
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Yeni Batı Mahallesi, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, No: 692, Yenimahalle
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0312 281 04 19
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Çorbanın yanında küçük bir porsiyon sac kavurma yiyebilirsiniz.

Tamtak Tiridi

Bir çeşit kebap türü bir yemek olan tamtak tridi, içerisindeki o muhteşem çemenin ete kattığı harikulade aromasıyla damak çatlatan bir lezzete bürünüyor. Çemen ve kıymanın enfes karışımıyla yapılan tamtak tiridini ister sabah, ister öğlen, isterseniz akşam yemeklerinde dahi yiyebilirsiniz. Ankaralı pek çok insanın müptelası olduğu bu lezzetli et yemeği eminiz siz de denedikten sonra beğeneceksinizdir.

Tamtak tridi, kemikli kuzu eti, bayat tandır ekmeği, kuru soğan, et suyu, sıvı yağ, tuz, kırmızıbiber ve karabiber ile hazırlanmaktadır. Yemeğin tarif ve hazırlanışını içeriğimizin devamındaki linkten tıklayarak öğrenebilirsiniz. Ankara’da birçok lokanta ve restoranda özellikle öğlen yemeklerinde çıkarılan tamtak tridini mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu lokanta ve restoranlarda bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Efelek Sarması

Her sene yalnızca bahar mevsiminde yetişen efelekler toplanarak Ankaralı maharetli anneler ve şeflerin ellerinde nefis sarmalara dönüşüyor. Tıpkı yaprak sarması gibi ancak efelek sarması üçgen olarak sarılıyor. İç harcına dilediğiniz bir dolma harcını tercih edebilirsiniz. Ankara usulü yapılan efelek sarması ise pirinç, bulgur, salça ile hazırlanmaktadır.

Hazırlanışı pek bir zahmetli olan efelek sarmalarının yanına yapacağınız bir yemlik cacığı ile birlikte afiyetle tüketebilirsiniz. Ankara’nın yöresel yemekleri arasında belki de en zahmetli hazırlanan yemek türlerinden olan efelek sarmasını şehir merkezindeki restoranlarda bulabilmek mümkündür. Fiyatı uygun, besin değeri yüksek ve doyurucudur.

Ankara Tava

Görüntüsüyle olduğu kadar lezzetiyle de şahane olan Ankara tava, şehrin sevilerek yenilen yöresel yemeklerinden biridir. Ankara tavası için her ne kadar sade bir yemek desek de, bir kere tattıktan sonra bu sadeliğin ardında yatan asıl lezzeti hissetmiş olacaksınız. Bu lezzetli yemeği oluşturan malzemeler ise şehriye, kemikli et, doğal, biber ve domatestir.

Ankaralılar pirinç ve arpa şehriye ile iki farklı türde yapmaktadır. Bununla birlikte kuşbaşı et veya kaburga etinden de yapıyorlar. Bize kalırsa kaburga etinden yapılanı daha bir lezzetli oluyor. Hele bir de yanında cacık, turşu, hoşaf veya salata olursa yemeğin damakta bıraktığı lezzet kat be kat artıyor.

Ankara tavasını ise en iyi yapan yerin Boğaziçi Lokantası olduğu biliniyor. Eğer bir sonraki seyahatinizi Ankara’ya yapacaksanız mutlaka bu yemeği tatmanızı öneririz.

Öllüğün Körü

İsmi biraz garip gelebilir fakat özellikle et severler için yemeğin içerisinde yer alan kıyma nedeniyle oldukça lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. Eriştenin üzerine kavrulmuş kıyma eklenerek hazırlanan öllüğün körü, üzerine katacağınız yoğurt ile birlikte lezzetini ikiye katlıyor. Ankara’nın yöresel yemekleri arasında sıkça yapılan ve sevilerek tüketilen öllüğün körü yemeği, fırından çıktıktan sonra ters çevriliyor ve kare şeklinde porsiyonlanarak servis ediliyor.

Lezzetli ve pratik bir yemek türü olan öllüğün körü yemeğini Ankara’daki merkezi restoran ve lokantalarda bulabilmeniz mümkündür. Fiyatı orta seviye olup içerisindeki kıyma, peynir, tereyağı ve ceviz ile hem besin kaynağı yüksek hem de doyurucudur.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu lokanta ve restoranlarda bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Bazlama Kebabı

Her şehrin kendine özgü bir kebabı olduğunu biliyoruz. Peki, Ankara’nın kebabı nedir? Tabii ki bazlama kebabı. Bayatlamayan bir lezzete sahip olup her öğün yiyebileceğimiz bazlamalar ile yapılan Ankara kebabı, etin en güzel yerinden alınıp terbiye edildikten sonra yapılan etler ile ikiye kestiğimiz bazlamanın arasına koyup biraz közlenmiş domates ve biber ile birlikte doyurucu bir lezzete dönüşüyor. Hem etin yumuşaklığı hem de bazlamanın yumuşacık yapısı yemeyi kolaylaştırıyor.

İkiye kestiğimiz bazlamaların içine et harcını koyup hamurun et suyunu çektikten sonra yemeye hazır hale gelen kebap öğlen öğünlerinde tüm lokanta ve restoranlarda müşterilerine sunuluyor. Oldukça doyurucu bir kebap türü olan bazlama kebabını şehrin hemen her yeme içme yerinde bulabilirsiniz.

Dileyen bazlamayı arasına biraz peynir, domates ve yeşillik koyarak da afiyetle yiyebilir. Ankara, kilo aldırmadan dönemeyeceğiniz şehirlerden biridir.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/haciarifbeyrestaurant/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Barbaros, Güniz Sok., Çankaya
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 11:30 – 22:30 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0312 467 00 67
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Bazlama kebabının yanına çeşitli mezelerden alabilir ve restoran menüsüne özel salatadan yiyebilirsiniz.

Bici Aşı

Asma yaprakları ve bulgurun bir araya gelerek ortaya eşsiz bir lezzet çıkardığı bici aşı, Ankara’nın yöresel yemekleri arasında bilinen ve sıkça yapılan yemek türlerinden biridir. Bu yemek için lezzeti olduğu kadar doyuruculuğu için de iyi olduğunu söyleyebiliriz. Neredeyse tüm Ankara esnaf lokantalarında karşılaşabileceğiniz bici aşı, üzerine gezdirilen sarımsaklı yoğur ile şahane bir tat bırakıyor insanın damağında.

Yapımı oldukça kolay ve pratik olan bici aşı yemeğinde asma yaprağı, bulgur, sıvı yap, soğan, biber salçası, domates salçası, sarımsak ve süzme yoğurt kullanılıyor. Malzemeleri oldukça makuldür. Dışarıda yemek isterseniz de ücreti düşük seviye bir yemek türüdür.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Çıkınağıl Asıdası

Çıkınağıl Asıdası, Ankara

Çıkınağıl asıdası yemeğinin görüntüsü sizi aldatmasın. Her ne kadar bir tür acılı ezmeyi andırsa da tamamen farklı bir yemek türüdür. Öncesinde eritilmiş tereyağının üzerine pekmez dökülüp iyice ıslatıldıktan sonra yavaş yavaş üzerine eklenen un ve pekmez karışımıyla birlikte kavrularak yapılan çıkınağıl asıdası eşi benzeri görülmemiş bir lezzet yumağına dönüşüyor.

Ankara’nın yöresel yemekleri denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri olan çıkınağıl asıdasını şehir merkezindeki hemen her esnaf lokantalarında bulabilirsiniz. Ücreti makul lezzetli bir yiyecek türüdür. Dileyen basit malzemeleri ile evinde yaparak farklı bir tat deneyimi yaşayabilirler. Çıkınağıl asıdası yemeğinin tarifini aşağıda bulabilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Karga Beyni

Ankara’nın yöresel yemeklerinin isimleri kulağa biraz garip gelebilir. Bunlardan biri de karga beyni. İsmini duyanları biraz ürpertse de, kullanılan malzemeler itibariyle tamamıyla farklı bir lezzete sahiptir. Süzme yoğurt ve pekmez karıştırılarak hazırlanan karga beyni, sabah kahvaltıları başta olmak üzere neredeyse günün her saati ekmeğe sürülüp yenilebilir. Hatta bizden bir tavsiye; yanında bazlama ve çayla muhteşem bir ikili olabilir.

Çoğunlukla evlerde yapılan karga beyni, malzemesinin temini kolay olduğu kadar hazırlanışı da kolaydır. Tam bir enerji deposu olan karga beyni, kışın size bir sıcaklık verebilir. Besleyici olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan karga beyni yiyeceğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Malak

Ankara yemeklerinin pekmez ile bir hayli haşır neşir olduğunu görürüz. Nedendir bilinmez fakat pek çok yemeğinin içeriğinde pekmeze rastlarız. Bu elbette besleyicilik açısından oldukça iyi bir besin zinciri oluşturuyor. Karga beyninde olduğu gibi malak yiyeceği de pekmezle yapılan bir yiyecek türüdür. Malak, pekmez, tereyağı, un ve ceviz içi gibi malzemelerle hazırlanan ve şehrin tümüne yakın yeme içme mekânında rastlayabileceğiniz bir lezzettir.

Ceviz ve pekmezin bir ayara geldiği malak yiyenlere oldukça fazla enerji vermekle birlikte damaklarını da tatlandırıyor. Özellikle kış aylarında malak tüketerek sağlığınızı koruyabilir, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı direncinizi arttırabilirsiniz. Malzemelerinin kolay bulunabilirliği de malak yiyeceğini herkesin evlerinde yapmasına olanak sağlıyor.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan karga beyni yiyeceğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Aş Çorbası

Ankara’nın bol malzemeli şifalı çorbalarından biri olan aş çorbası, çoğunlukla Ramazan aylarında tereyağı, yeşil mercimek, kıyma ve nohut gibi malzemelerin bir araya gelerek hazırlandığı yemek türlerinden biridir. Tadı lezzetli olduğu kadar besin değeri de oldukça yüksektir. Kış aylarında yapılarak afiyetle içilen aş çorbası Ankaralı annelerin maharetli elleriyle sofralarda her daim kendine yer buluyor. Ankara geneli esnaf lokantalarında da bulabileceğiniz aş çorbası uygun fiyatlı olup üstelip doyurucudur.

  • Nerede Yenir: Beyköz Restaurant
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Yeni Batı Mahallesi, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, No: 692, Yenimahalle
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 09:00 – 00:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0312 281 04 19
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Çorbanın yanında küçük bir porsiyon sac kavurma yiyebilirsiniz.

Dutmaç Çorbası

Ankara’nın bir diğer lezzetli çorbalarından biri de tutmaçtır. Tutmaç çorbası, aş çorbası ile lezzet bakımından benzerlik gösterse de malzeme açısından farklılık göstermektedir. Bu bariz malzeme farklılıklarından biri de kıyma eklenmeden yapılıyor olmasıdır. Bir bakıma aş çorbasının vejetaryen türü diyebileceğimiz tutmaç çorbası da yerel halk tarafından sıklıkla yapılan ve afiyetle yenilen bir çorba türüdür.

Tıpkı aş çorbası gibi tutmaç çorbasını da Ankara genelindeki esnaf lokantalarında bulabilmeniz mümkündür. Fiyat olarak uygun ve doyurucu bir besin değerine sahiptir. Tadını da beğeneceğinizi umuyoruz.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Çılbır

Çılbır yemeği için açıkçası Türkiye’nin pek çok yöresel yemekler listesine girdiğini söyleyebiliriz. Ülkemizin neredeyse tüm bölgelerindeki şehirlerde çılbır yemeği yapılmaktadır. Ancak, Ankara mutfağında çılbır yemeğinin oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yumurta, süzme yoğurt, tereyağı, sarımsak ve çeşitli baharatların harmanlanması ile yapılan bu lezzet, Ankaralılar tarafından sevilerek tüketiliyor.

Çılbırı ister kahvaltılarınızda ister ana öğün yemeklerinizde yiyebilirsiniz. Tekirdağ usulü olan çılbırla farklılık gösteren yemeği Ankara’daki lokantalar dışında restoranlarda da bulabilirsiniz. Fiyatı uygun ve içeriğindeki kıyma ve baharatlar ile beğenebileceğiniz bir lezzete sahiptir.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Orman Kebabı

Listemizde yer alan Ankara’nın ikinci kebap yemeği. İçerisinde yok yok. Adeta bir lezzet bombası bir yemek olduğunu söyleyebiliriz. Ankara usulü orman kebabı için gerçekten bir lezzet yumağı olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizin birçok yöresinde farklı çeşitlerde yapılan orman kebabı Ankara usulünde kuşbaşı etlerin kızartıldıktan sonra bir kez de güveçte fırınlanmasıyla yapılıyor. Çoğu kişi tarafından hangi usul ile yapılırsa yapılsın her zaman sevilen orman kebabını bir de Ankara’da denemenizi tavsiye ederiz.

Ankara’da neredeyse tüm lokanta ve restoranlarda bulabileceğiniz orman kebabı et, küp küp doğranmış havuç, bezelye ve aromasını katan çeşitli baharatlarla şahane bir lezzete bürünüyor. Orta bütçeli bir yemek olan orman kebabı yanına dileyen pilav ve salata alabilir ve öyle yiyebilir.

Kuru Köfte

Köfte sevmeyen insan var mı aramızda? Sanıyoruz köfteye kimse hayır diyemez. Yanında biraz patates kızartması da oldu mu tadından yenmez. Ankara’nın yöresel yemekleri arasında yer alan kuru köfte ise denemeniz gereken lezzetler arasında yer almaktadır. Ankara’nın köftesi için bir başkadır derler. Şehrin genelindeki neredeyse tüm lokanta ve restoranlarda sipariş verebileceğiniz kuru köfte malzemesi az, yapması kolay ve afiyetle tüketilen bir yiyecek türü.

Dışarıda yiyeceğiniz bir porsiyon köfte de oldukça makul ücretlidir. Yanına yöreye özgü meze veya salata da alarak lezzeti katlayabilir doyurucu bir öğün yemeği yiyebilirsiniz. Ankara’da tadacağınız kuru köfteden sonra kim bilir belki de başka köftelerin tadını asla beğenmeyeceksiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/duveroglu1963/
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Mutlukent Mahallesi, 2432. Cadde, 1924. Sok., Ümitköy, Çankaya
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 11:00 – 22:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0312 235 11 11
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Kuru köftenin yanına mutlaka buranın ezmesinden yemelisiniz.

Yemlik Cacığı

Yaz günlerinin vazgeçilmez bir cacık türü olan yemlik cacığı, yemlik otu ile yoğurdun bir araya gelerek yapıldığı bir soğuk bir içecek türüdür. Servis öncesi sarımsak ve sıvı yağ ile tatlandırıldıktan sonra yemeye hazır olan yemlik cacığı tadı ile insana adeta parmaklarını yedirtecek bir lezzete bürünüyor.

Yemlik otlarını yıkayıp temizledikten sonra ince ince doğrayın ve ardından sulandırdığınız yoğurdun içine katarak karıştırın. Ardından doğrayacağınız ince salatalık ile harmanlayıp sarımsak ve tuz ekledikten sonra en son üzerine sıvı yağ döktükten sonra yemeye hazır hale getirebilirsiniz. Yemlik cacığını kâselerde servis ederek hem kendinize hem de misafirlerinize güzel bir yöresel lezzeti sunabilirsiniz.

Yemlik cacığı Ankara genelindeki lokanta ve restoranlarda bulunmaktadır. Dileyen herhangi bir Ankara yöresel yemeğinin yanına yemlik cacığı alabilir.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Uruş Kapama

Ankara yöresel yemekleri arasında belki de en popüler yiyeceklerden biri olan uruş kapama, çoğunlukla düğün ve bayram gibi özel günlerde yapılan bir yemek türüdür. Uruş kapamanın yapımı biraz zahmetlidir. Tadı ise bu zahmete değecek kadar harikadır. İçeriğinde kuzu eti, sarımsak, soğan ve salça gibi malzemeler bulunuyor. Bu malzemelerin harmanlanması ile ortaya çıkan lezzet ilk defa deneyenleri bile kendine hayran bırakıyor.

Uruş kapama yemeğinin yapılışı esnasında yukarıda saydığımız malzemeleri bir küpün içerisinde koyduktan sonra küpün ağzı pişirme tenceresinde ters gelecek şekilde kapatılıyor. Tencere içerisine yeterince su koyduktan sonra ise pişirilmeye bırakılıyor.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu lokanta ve restoranlarda bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Ankara Yaprak Döneri

Yalnızca Ankaralıların değil neredeyse ülkenin tamamında yaprak döneri sevmeyen yoktur herhalde? Kâğıt gibi incecik açılan koyun etindeki sinirler ve lifler ayıklandıktan sonra domatesler güzelce ezilir ve etler tepsiye sıra sıra dizilir. Ezilmiş domates ve tuz ile harmanlanan et 1 gün bekletildikten sonra aralara kuyruk gelecek şekilde şişe dizilir. Kömür ateşinde döndürülerek pişirilen ve sıcak sıcak servis edilen Ankara yaprak dönerinin yanına birde ev yapımı yoğurt aldıktan sonra; daha ne olsun?

Bu harikulade lezzeti öğlen öğünlerinizde afiyetle yiyebilirsiniz. Ankara genelindeki tüm lokanta ve restoranlarda bulabileceğiniz yaprak döner uygun ücretli ve doyurucu bir yiyecek türüdür.

  • Nerede Yenir: Çankaya Lokantası
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Adres: Güzeltepe Mah., Hoşdere Cad., No: 228, Çankaya
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cumartesi günleri arasında 04:00 – 18:00 saatleri arasında açıktır. Pazar günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0312 438 24 96
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Buranın tatlı çeşitlerinden birini mutlaka yemelisiniz.

Aspava

Ankara yöresel yemeklerin isimlerine bakıldığında isimler belki biraz garip gelebilir. Aspava da bunlardan biridir. Yalnız bu defa bir yemek değil başlı başına bir kültürden bahsediyoruz. Açılımı “Allah Sağlık, Para ve Afiyet Versin. Âmin” olan Aspava Ankara mutfağının yeme içme kültüründe önemli bir yere sahiptir.

Ankara mutfağında adını bir yemek olarak değil, bir mekân olarak yazdırmayı başaran Aspavanın en lezzetlisini nerede tadacağınızı söylemek gerekirse; Çankaya’daki Esat Caddesi’nde yer alan meşhur Özçelik Aspava’dır.

Aspava kültürü için şunu söyleyebiliriz; yemek yiyeceği döner dürüm olan Aspava, aslında Ankara’da çok yaygın olan bir kebapçı ismidir. Aspava’da mutlaka denemeniz gereken lezzetler ise patates tava, cacık ve elbette döner dürüm.

Sebzeli Bulgur Pilavı

Hepimizin severek yediği bir pilav türü olan bulgur pilavı, Ankara’da karşımıza sebzeli olarak çıkıyor. İçerisinde yok yok. Patates ve havuçlar küp küp doğrandıktan sonra bezelye ile birlikte haşlanıp dolmalık biber, patlıcan ve domatesler küçük doğranarak yağda pembeleşinceye kadar kavrulan soğana eklenir ve ardından bulgur pilavı ile buluşarak afiyetle yenilir.

Ankara yöresine ait bu bulgur pilavı, şehir merkezindeki çoğu lokantalarda yenilebilir. Bulgurun besleyiciliği ve içerisindeki zengin malzemesi ile sade bulgur pilavına kıyasla daha lezzetli ve daha doyurucu olan Ankara usulü sebzeli bulgur pilavının yanına bir de yemlik cacığı aldınız mı tamamdır.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/haciarifbeyrestaurant/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Barbaros, Güniz Sok., Çankaya
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 11:30 – 22:30 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0312 467 00 67
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Hacı Arif Bey Restaurant’ın kebap çeşitlerinden deneyebilirsiniz.

Toyga Çorbası

Toyga Çorbası
Fotoğraf: Sabah

Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan Toyga çorbası çoğunlukla Osmaniye, Dörtyol ve Erzin yörelerine ait olsa da Ankara mutfağında da kendisine sıklıkla rastlarız. Bir diğer adıyla Toğga olan çorbanın ana malzemeleri buğday, taze nane, bulgur ve süzme yoğurttur. Sıcak ve soğuk olmak üzere iki farklı türde de içilebilen Toyga çorbasının Ankara usulü olanı sıcaktır. Bu çorbayı hazırlarken mutlaka kaynama esnasına gelene kadar devamlı karıştırmanız gerekiyor ki çorba kesilmesin. Hazırlandıktan sonra bir kasede servis edebilir dilerseniz içine kabak da koyabilirsiniz.

Toyga çorbası uygun fiyatlı olduğu kadar doyurucudur da. Bugün Ankara genelindeki tüm restoran ve lokantalarda Toyga çorbasını bulabilmek mümkündür.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Oğmaç (Ovmaç) Çorbası

Fotoğraf: Lezzet.com.tr

Ovmaç bir diğer adıyla oğmaç çorbası Ankara mutfağının lezzetli çorba türü yemeklerinden biridir. Geleneksel bir yemek türü olmasıyla birlikte içeriğindeki besin değeri yüksek malzemeler ile besleyici bir içecek türü olan oğmaç çorbasına evlerde ve Ankara restoran ve lokantalarında sıkça rastlayabiliriz.

Ankara’nın çetin geçen soğuk kış günlerine birebir olan oğmaç çorbası hem damakta bıraktığı lezzet ile hem de sıcacık içimi ile içinizi ısıtan o buharı üstünde kıvamı pek çok insan tarafından beğenilerek tüketiliyor.

  • Nerede Yenir: Ankara genelindeki çoğu esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git

Düğün Çorbası

Düğün Çorbası
Fotoğraf: Habertürk

Geldik listemizin sonuna. Bu defa da bir çorba türünden bahsetmek istiyoruz. Ankara mutfağında yer alan bir başka çorba çeşidi de düğün çorbasıdır. Tel tel ayrılmış etler ile birlikte yapılan düğün çorbası içerisindeki kuru baklagiller ile birlikte enfes bir tada bürünüyor. Ülkemizin pek çok derinde bayram ve düğün gibi özel günlerde yapılan düğün çorbası içeriğindeki malzemeleri nedeniyle oldukça besleyicidir. Ankara’nın kışında hem böylesine besleyici bir yemeği hem de sıcak sıcak tüketilecek olmasını eminiz kimse görmezden gelmeyecektir.

Düğün çorbasını da tıpkı diğer çorbalar gibi şehir merkezindeki tüm restoran ve lokantalarda bulabilmek mümkündür.  Eğer Ankara’da birkaç gün kalmayı planlıyorsanız listemizde yer alan diğer çorbalara ek olarak düğün çorbasını da deneyebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: https://www.instagram.com/korogluiskembecisi/
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye
  • Adres: Bağcılar, Koza Sok., Çankaya
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 24 saat açıktır.
  • Telefon: 0312 446 54 64
  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Köroğlu İşkembecisinin 10’a yakın çorba çeşidi bulunuyor. Gün boyunca Çankaya bölgesinde olacaksanız buranın yöreye özgü diğer çorbalarından da tadabilirsiniz.

Ülkemizin başkenti Ankara’da ne yenir listesini sizler için derledik. Ankara’ya yolunuz düştüğünde mutlaka denemeniz gereken lezzetli yemekleri kentin pek çok ilçesinde yer alan yeme içme mekanlarında tadabilirsiniz.

Ankara yöresel yemekleri listemize sizlerin de önerilerinizi almak isteriz. Aşağıda yer alan yorumlar kısmından Ankara yemeklerini bizlerle paylaşabilir, içeriğimizin geliştirilmesine katkıda bulunabilirsiniz.

“Ankara’da Ne Yenir? – İşte Size Ankara Mutfağının En Lezzetli 24 Yemeği” üzerine 6 yorum

  1. İzmir gevreği gibi sarı değil mi ? İzmir gevreği gevrek adını iyice kızarıp çıtır oluşundan almıştır. Pekmez sürülüp bu hale gelmesi de ilk İzmir’de başlamıştır o.

    Yanıtla
  2. Merhabalar Ezgi hanım öncelikle sizi tebrik ederim Ankara’ya gelecekler ve Ankara yemekleri konusunda bilgi almak isteyenler için güzel bir yazı olmuş. açıkçası doğma büyüme 10kuşaktır Ankara’lıyım ama pek çok yemeğin adını ilk defa duyuyorum entekke böreği, öküz helvası,malak vs bir de çılbır Tokat’ta yemiştim ilk defa ve Ankara’da yapan yer var mıdır ki yani bir doğu sofrası gibi geniş çeşidimiz olmasa da sadece bize aitleri mi yazsaydiniz acaba mesela Beypazarı yaprak sarması yok muska sarmayı daha çok Amasya Tokat Sivas’ta yaparlar diye biliyorum

    Yanıtla
    • Merhabalar Filiz hanım, öncelikle güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Yazıda bahsettiğimiz yemeklerin hepsi kent restoranlarında bulunmuyor. Ankara’nın köyleri de dahil olmak üzere şehrin köklerinde var olan geleneksel yemeklerden bahsetmek istedik. Bu sebeple de başlığımız yöresel yemekler olarak seçildi. Bahsettiğiniz ismini duymadığınız yemekler başkentimize bağlı pek çok köyde, düğünlerde ve önemli günlerde pişiriliyor. Bu sebeple de bu başlık altında toplamayı uygun gördüm. Ülkemizin pek çok yerinde birbirine benzer yöresel yemekleri başka isimlerde ve farklı yorumlarla görebiliyoruz. Yazıda kesin gördüğünüz bir yanlışlık varsa elbette düzeltmek isterim.

      Yanıtla
  3. Aslına bakarsan Ankara ya özgü en önemli yemek unutulmuş bence. Elmdağ tiridi bu listenin başına oturtulmalı bence ????

    Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin