Akyaka’nın Tarihi Yerleri | Ziyaret Edilecek 4 Turistik Yer

Akyaka binlerce yıllık tarihe şahitlik etmiş Ula ilçesinin bir mahallesi. Doğal güzellikleri kadar dikkat çeken tarihi, görülmeye değer nitelikte. Akyaka tarihi yerler yazımızda, koy ve plajları kadar fazla olmasa da bir o kadar önem arz eden tarihi noktaları listeledik…

Akyaka’nın tarihi hakkında; Akyaka, günümüzde Muğla’nın sakin ama çok sevilen beldelerinin başında gelmektedir. Bölgenin geçmişi MÖ 3.000’li yıllara kadar dayanmaktadır. Bölgede hüküm süren Kayra Uygarlığı’nın önemli şehirlerinden biri olan Idymia şehri kurulmuştur. MÖ 5. yüzyıl zamanlarında Delos Deniz Birliği hakimiyetine giren Akyaka, Spartalı komutan Dysandros tarafından talan edilmiş ve yok olma noktasına gelmiştir.

MÖ 3. yüzyılda şehrin adı “Rodos Karşısı” anlamına gelen “Rhodeian” olarak belirlenmiştir. MÖ 2. yüzyılda ise bölge Rodos’un bir parçası haline gelmiştir. 1. yüzyılda bölgede hakimiyet kuran Roma, Akyaka’ya da hakim olmuştur. MÖ 40’lı yıllara geldiğimizde beldeye alternatif ismini veren Kleopatra’nın Efes’e gitmeden önce burada kaldığı ve sahillerinde yüzdüğü tahmin edilmektedir.

Bölgedeki salgın hastalıklar ve deprem, sel gibi doğal afetler nedeniyle büyük yıkımlar meydana gelmiş ve şehir kayıplara karışmıştır. 13. yüzyılda Türkler’in etkisinin görüldüğü bölgede 15. yüzyılın ilk çeyreğinde Osmanlı hakimiyeti başlamıştır. Bu tarihten itibaren de belde Türklerin elinde varlığını sürdürmüştür.

Akyaka’nın en ünlüleri; Akyaka’daki en ünlü tarihi yer olarak söyleyebileceğimiz yer kesinlikle Idyma Antik Kenti’dir ve bölgeye gelen her ziyaretçinin mutlaka bu antik kenti ziyaret etmesi gerekmektedir.

Akyaka gezi tavsiyesi; Akyaka’ya geldiğinizde Akyaka’nın tarihi yerlerini gezmek dışında başta kano olmak üzere birçok farklı heyecan verici sporu yapmayı ve tekne turuna çıkmanızı da öneriyoruz. Tabi deniz lezzetlerini es geçemeyeceğinizi de biliyoruz 🙂 Eğer kahvaltı konusunda öneriye ihtiyacınız olursa Akyaka’daki kahvaltı mekanları hakkında hazırladığımız listemiz oldukça faydalı olacaktır. Daha detaylı bir Akyaka gezisi için de mutlaka Akyaka gezilecek yerler listemize göz atmanızı öneriyoruz.

Müzekart; Akyaka’daki mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunan Sedir Adası Örenyeri’ni ücret ödemeden ziyaret etmek için Müzekart temin edebilirsiniz.

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

1. Idyma Antik Kenti

Idyma antik kenti

Burası neresi? Gökova köyünden başlayan antik kent, dokusuyla görenleri tarihte bir yolculuğa çıkarıyor ve bu yolculuk Kıran Dağı eteklerine kadar sürdürüyor. Gökova Köyü’nün kuzeyinde yükselen tepeler üzerinde İslamiyet’ten önce 4. ve 3. yüzyıla ait kent kalıntılarına da rastlanıyor. Yaklaşık olarak 2500 yıl öncesine dayanan kent oluşumu, doğasına zarar verilmeden günümüze gelmeyi başarmış antik çağ eserlerinden. Antik kentteki en önemli kalıntı ise Bizans ya da Cenevizlilerin yaptığı tahmin edilen Orta Çağ kalesine ait kalıntılardır.

Neden gitmeliyim? Tepe boyunca devam eden kayaların zamanında oyulması ile oluşan görüntü, eski yerleşim yerlerine dair bilgileri bizimle paylaşıyor. Günümüze kadar kendini korumayı başarmış antik kent, tarih sevdalıların mutlaka uğraması gereken yerlerden biri olarak rotaya eklenmeli.

Kaçırmayın! Antik kentin bulunduğu bölgede yürüyüş yapmak isteyenler için de “Idyma Yolu” isminde toplamda 150 kilometrelik 10 farklı parkur bulunmaktadır. Çeşitli zorluk seviyelerindeki bu yollardan birini seçerek gezinizi daha keyifli bir hale getirebilirsiniz.

  • Adres: Akyaka, Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Azmak Kaya Mezarları

Azmak Kaya Mezarları

Burası neresi? Tepenin doğusunda yer alan anıt mezarlar, kayaların el işçiliğiyle oyulması sonucunda oluşturulmuş. Tapınak görünüşlü bilinen kaya mezarlı dışında 2001 yılında bir adet oda mezarı keşfedildi. Idyma Antik Kenti’nde şimdiye kadar hiç soyulmadan bulunan ilk ve tek oda mezarı olma özelliğinde olan bu mezar son derece önemli bir kalıntı.

Neden gitmeliyim? Mezardan yedi farklı iskelet çıkarılmıştır. Aynı zamanda değerli sikkeler, altın küpe, bronz takılar, testiler ve kaseler de bulunmuştur. MS 3. yüzyıla kadar uzanan eserler bu mezarın 600 yıllık bir dönem içinde farklı zamanlarda kullanıldığını kanıtlar nitelikte.

  • Adres: Idyma Antik Kenti, Akyaka, Muğla
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Sedir Adası Örenyeri

Sedir Adası Örenyeri

Burası neresi? Binlerce yıllık tarihe şahitlik etmiş Sedir Adası’nda, Cedrae(Kedrai) Antik Kenti ve kalıntıları bulunuyor. Antik kentin kalıntıları MÖ 6. yüzyıla dayanmaktadır. Ada, Kleopatra Adası olarak bilinmektedir ve bu adı altın rengindeki eşsiz kumsallardan aldığını biliyoruz ancak bazı efsanelerde bu adın verilmesinin sebebi olarak Kleopatra’nın bu plajlarda yüzmesi gösterilmektedir. Roma döneminden kalma tiyatro, agora, şehir surları,kilise ve su sarnıçları gibi bir çok tarihi kalıntı korunmuş durumda.

Ada, tarih boyunca Rodos Periası, Karya Birliği, Attika-Delos Deniz Birliği, Roma ve son olarak MS 15. yüzyıldan itibaren de Osmanlı hakimiyeti altına girmiştir.

Neden gitmeliyim? Bu zamana kadar özenle saklanmış olan tarihi eserleri görmek hepimiz için nimet niteliğinde. Sedir Adası, tarihi güzelliğinin yanı sıra doğal güzellikleri ile de mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir nokta.

  • Adres: Sedir Adası, Marmaris, Muğla
  • Ziyaret saatleri: 1 Nisan-1 Ekim (Yaz dönemi) 08.30-19.00, 1 Ekim-1 Nisan (Kış dönemi) 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: 50₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

Müzeler

4. Nail Çakırhan Müzesi

Nail Çakırhan Müzesi

Burası neresi? Nail Çakırhan, gazeteci kimliğinin yanı sıra Nazım Hikmet ile çıkarmış olduğu şiir kitabıyla adını duyuran bir şair. Uzun yıllar mimariye ilgi duyması sonucu yapımına başladığı ev, 1971 yıllında bitmiş. Bina, sahip olduğu estetik ve mimari güzellikler neticesinde 1983 senesinde Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü almıştır. Sanatçının ölümünün ardından sevenlerinin ziyaret edebilmesi için müzeye dönüştürüldü ve kapıları halka açıldı.

Neden gitmeliyim? Nail Çakırhan, her ne kadar resmi olarak mimar olmasa da katkılarıyla gençlere ışık tutmuş ve 1992 senesinde İstanbul Mimar Odası tarafından “Mimarlığa Katkı Ödülü” ile onurlandırılmıştır. Ülkemizin yetiştirmiş olduğu değerli sanatçılardan biri olan Nail Çakırhan hakkında önemli bilgiler edinmek için bu güzel müzeyi mutlaka ziyaret etmeniz gerektiğini düşünüyoruz.

  • Adres: Nail Çakırhan Sokak, Akyaka, Ula, Muğla
  • Ziyaret saatleri: Her gün 16.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

pin emojiAkyaka’nın tarihi yerleri listemizin sonuna geldik. Yazıya eklenmesi gerektiğini düşündüğünüz başka yerlerde varsa yorumlar kısmına eklemeyi unutmayın lütfen! 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin