Adrasan Tarihi Yerler | Mutlaka Görülecek 6 Nokta!

Doğal güzellikleriyle öne çıkan Adrasan, tarihi dokusuyla da ziyaretçilerin keyifli bir tatil geçirmesine olanak tanıyor. Adrasan tarihi yerler listemizde beldenin önemli tarihi duraklarını listeledik…

Adrasan tarihi hakkında; Adrasan, günümüzde Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı bir beldedir. Adı Luvi dilindeki “Adrasos” kelimesinden geldiği düşünülmektedir ve “Ana Tanrıça Ülkesi” anlamına gelmektedir. Şehrin adı ilk olarak MS 1400 yıllarına dayanan belgelerde ortaya çıkmıştır. Her ne kadar 1960 senesinde beldenin adı “Çavuşköy” olarak değiştirilmiş olsa da bu ismi kullanan birilerine rastlamanız epey zordur.

Geçmişi Helenistik döneme kadar uzanan bölgede sırasıyla Likyalılar, Fenikeliler, Romalılar ve Selimler sırasıyla hakimiyet kurmuştur. Bölgede Hristiyanlık, pek çok kente göre daha erken ulaşmış ve dini çalışmalar daha önce başlamıştır. Özellikle Olimpos bölgesinde MS 6. ve 7. yüzyılda karşılaşılan Arap akınları, bölgedeki Arap etkinliğinin artmasını sağlamıştır. Akınların yanı sıra salgın hastalıkların da baş göstermesi bölgedeki nüfus yoğunluğunun da büyük oranda azalmasına neden olmuştur.

1207 senesinde Anadolu Selçuklular tarafından bölgenin fethedilmesinin ardından bölgenin askeri yönetimi için önemli komutanlardan Mübarizeddin Ertokuş atanmıştır. 14. yüzyılın sonlarında Adrasan, özellikle Kumluca bölgesini içine alan İğdir kazasının merkezi konumuna getirilmiştir.

Adrasan’ın en ünlüleri; Efsanelerin başrolünde bulunan Chimera ismi verilen Yanartaş bölgesi Adrasan’ın en meşhur noktalarının başında gelmektedir. Bu nedenle burayı mutlaka ziyaret etmeniz gerektiğini belirtelim. Aynı zamanda antik kentlerin merkezinde bulunan Adrasan’da Olimpos Antik Kenti de görülmesi gereken Adrasan’ın ünlü tarihi yerleri arasındadır.

Adrasan gezi tavsiyesi; Çıralı Plajı, Adrasan’ın en bilinen ve en sevilen güzelliklerinin başında gelmektedir. Yaklaşık 2 km uzunluğundaki bu güzel plajda mutlaka güneşin ve denizin tadını çıkarmanızı tavsiye ediyoruz.

Müzekart; Müzekart seçeneği ile bölgede bulunan antik kent ve müzeleri herhangi bir ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.

Mimari Yapılar

1. Gelidonya Feneri

Gelidonya Feneri

Burası neresi? 1934 senesinde Fransızlar tarafından inşa edilen fener, 1936 senesinde faaliyete başlamıştır. Uzun yıllar boyunca elle çalıştırılan Gelidonya Feneri, 2017 senesinde güneş enerjisi panellerinden elde edilen elektrikle çalışmaya başlamıştır. Kumluca ilçesi sınırları içinde Kırlangıç ya da Taşlık Burnu olarak bilinen noktada 227 metre yükseklikte bulunmaktadır. Fenerin yerden yüksekliği ise 9 metredir. Fener, 10 milden görülebilmektedir.

Fener günümüzde Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınarak fenerin gelecek kuşaklara miras olarak bırakılması garantilenmiştir.

Fenere ulaşmak için ya Adrasan Koyu’ndan uzun bir doğa yürüyüşünü ya da Karaöz’e araçla gelerek oradan 2 kilometrelik bir yürüyüşü tercih etmeniz gerekmektedir. Bu nedenle en kısa yolu tercih etseniz dahi bir miktar kondisyona sahip olmanız gerekmektedir. Dilerseniz fenere doğa yürüyüşü gerçekleştiren gruplara da dahil olabilirsiniz. Yolların bir kısmı hayli bozuk olduğu için özellikle altı yere yakın arabalar için ulaşımın hayli sıkıntılı olabileceğini ve yolda kalma riskinin doğabileceğini de bilmenizde fayda var.

Neden gitmeliyim? Gelidonya Feneri, insanın kalbini hızla çarptıran muhteşem manzarası ile kesinlikle görülmeye değer noktalardan biridir. Bu manzaranın keyfini sürmek için Gelidonya Feneri’nin ön kısmında bulunan, basit ama işlevsel seyir terasını değerlendirebilirsiniz. Bu arada bölgenin temiz havası ve muhteşem bitki örtüsü nedeniyle burada arılar peşinize düşebilir. Bu nedenle bu konuda tedarikli olmanız gerektiğini de belirtmemizde fayda olacaktır.

  • Adres: Mavikent, 07390 Yeşilköy/Kumluca/Antalya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kaleler

2. Adrasan Kalesi (Kız Kalesi)

Adrasan Kalesi
Görsel Kaynak: wikiloc.com

Burası neresi? Kız Kalesi olarak da bilinen Adrasan Kalesi, Adrasan’ın simgesel tarihi yapıları arasında yer almaktadır. Kaleye kadar çok keyifli bir yürüyüş rotası bulunmaktadır ve doğa yürüyüşü sevenler için bulunmaz bir fırsat niteliği taşımaktadır.

Katip Çelebi’nin “Azrasan Kalesi” olarak bahsederken, sonraki dönemde bölgeyi ziyaret eden Evliya Çelebi kaleyi “Adrasan” ismiyle anmıştır. Kale, Türkler tarafından bölgede kurulan İğdir bölgesini korumak amacıyla Kız ve Oğlan isimleriyle anılan kalelerden biridir. İki kale arasında 30 metre mesafe bulunmaktadır. Kız Kalesinin 30 metre üstünde bulunan kale, “Sidarus” olarak da adlandırılmaktadır. Kale bütün bir parça olarak günümüze ulaşamamış olsa da geriye kalan parçaları da hayli ilgi çekicidir.

Neden gitmeliyim? Hem doğanın hem de tarihin tadını çıkarmak isteyen gezgin ruhlu kişiler için Adrasan Kalesi, Adrasan gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Adrasan Koyu ve Milli Parkın eşsiz manzarası karşısında dilinizi yutmamaya dikkat edin 🙂

  • Adres: Adrasan, 07350 Kumluca/Antalya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Antik Kentler, Tarihi Yürüyüş Alanları

3. Olimpos Antik Kenti

Olimpos Antik Kenti

Burası neresi? Olimpos Antik Kenti, Adrasan civarında gezilecek tarihi yerler arasında bulunmaktadır ve yakın konumu ile Adrasan’a gelen herkesin görmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kent, Kumluca ilçesinde kurulmuştur ve kuruluş tarihinin MÖ 167-168 yıllarına gittiği tahmin edilmektedir. Likya Birliği’nin önemli kentlerinden biri olan Olimpos Antik Kenti, bölgesel kararlarda üç oy hakkıyla dikkat çekmekteydi.

Neden gitmeliyim? Helenistik ve Roma dönemine ait birçok kalıntının bulunduğu Olimpos Antik Kenti, tarihe meraklı ziyaretçilerin kesinlikle görmesi gereken ve ziyaret ettiklerinde çok keyif alacakları yerlerden biridir.

Kaçırmayın! Antik kentin içinde bulunan kral mezarı ve mozaikli yapı, kaçırılmaması gereken en önemli noktaların başında gelmektedir.

  • Adres: Kuzdere, 07980 Kemer/Antalya
  • Telefon: 0242 247 76 60
  • Ziyaret saatleri: 08:00-19:00
  • Giriş ücreti: 30₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

4. Phaselis Antik Kenti

Phaselis Antik Kenti

Burası neresi? MÖ 7. yüzyılda Rodoslular tarafından kurulmuş olan Phaselis Antik Kenti, Likya’nın güvenliğini sağlayan en önemli liman kentlerinden biri olmuştur. Şehir, kimi zaman Pamfilya bölgesine ait bir şehir olarak da gösterilmektedir. Araştırmalar sonucunda elde edilen para ve diğer eşyalar üzerinde gemi resimlerine rastlanması, burasının geçmişte ticari anlamda da çok önemli bir merkez olduğunu bizlere göstermektedir. Şehrin MÖ 43 senesinde Romalıların hakimiyetine girmesi, şehrin tarih boyunca göreceği en bol ve refah dönemini yaşamasını sağlamıştır ve bu dönem yaklaşık 300 yıl sürmüştür. MS 5. yüzyılda ise Bizans egemenliğine girmiş ve Kadıköy Konsülü şehirlerinden biri olmuştur.

Şehir, Kemer’in 16 km kadar batısında yer almaktadır. Kent, çok geniş bir cadde üzerinde şekillenmiştir ve caddenin güney kısmındaki Hadrian Kapısı, günümüzde hala bütün ihtişamıyla ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Antik kentteki agora, hamam, tiyatro gibi önemli yapılar günümüzde hala varlığını sürdürmekte ve Antalya tarihi hakkında bilgiler sunmaktadır. Bölgenin en kayda değer tarihi kalıntısı ise geçmişte kente su taşımak için kullanılan su kemerlerine ait kalıntılardır.

Neden gitmeliyim? Phaselis Antik Kenti, Antalya bölgesinde bulunan en önemli antik kentlerden biridir. Bu nedenle Adrasan’da yapılacaklar listenizde mutlaka yakınlardaki bu antik bölgeyi ziyaret etmeyi de eklemelisiniz.

Kaçırmayın! Şehrin en önemli kalıntılarından olan Hadrian Kapısı, Phaselis’e gelen her ziyaretçinin görmesi ve incelemesi gereken eserlerin başında gelmektedir. Bu kapı, geçmişte imparatorların onuruna inşa edilen yapılardan biridir ve çeşitli bitkisel ve mimari desenlerle süslenmiştir.

  • Adres: Çamyuva, 07980 Kemer/Antalya
  • Telefon: (0242) 247 76 60
  • Ziyaret saatleri: 3 Ekim – 14 Nisan arası 08.30-17.30; 15 Nisan – 2 Ekim arası 08.30-19.30
  • Giriş ücreti: 45₺. Müzekart geçerli.
  • Yol tarifi al >

5. Rhodiapolis Antik Kenti

Rhodiapolis Antik Kenti

Burası neresi? Kumluca’ya 2,5 km mesafede, kuzey kısımda bulunan Rhodiapolis de Adrasan’a gelenler için görülmesi gereken tarihi duraklar arasında bulunmaktadır. Şehrin isminden ötürü Rodoslular tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir ancak araştırmalarda elde edilen bulgular burada daha öncesinde de yerleşimin olduğunu göstermektedir. Bölgedeki kazılar 2006 senesinde başlamıştır ancak ilk keşfi 1892 senesinde bölgede araştırmalar yapan Avusturyalı arkeologlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Şehrin en ünlü ismi Opramoas’a ait anıt mezar şehrin simge yapılarının başında gelmektedir. Kendisi MS 2. yüzyılda yaşamış ve yardımsever kişiliği ile bölgenin en sevilen insanlarından biri olmayı başarmıştır.

Rhodiapolis’in dünyanın ilk sağlık kenti olduğu yönünde bilgiler bulunmaktadır ve bu nedenle şehir sınırları içinde pek çok hamam kalıntısına rastlanmaktadır. Şehirde çok büyük olmasa da bir antik tiyatro bulunmaktadır. Şehri ziyaret etmek için yokuşlu bir yoldan gidilmesi gerektiğinden ayakkabılarınızın buna uygun olduğundan emin olmanız gerekiyor.

Neden gitmeliyim? Yeterli özen gösterilmemesine rağmen şehrin %60’ı ayakta kalmayı başarabilmiştir. Restorasyon çalışmaları yeterli düzeyde başarılı olmasa da şehrin geçmişten günümüze ulaşabilen kısımları gerçekten görülmeye değer güzellikte ve insanı şaşkınlığa sevk edecek kadar etkileyici.

  • Adres: Hacıveliler, 07350 Kumluca/Antalya
  • Ziyaret saatleri: 24 saat ziyaret edilebilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Diğer Tarihi Yerler

6. Yanartaş (Chimera)

Yanartaş

Burası neresi? Efsanevi sönmeyen ateş Chimera, Antalya’dan 55 km güneyde, Çıralı bölgesinde yer almaktadır. Bölgedeki ateş yaklaşık olarak 2500 senedir aralıksız yanmaktadır. Gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar neticesinde kayalar arasından sızan metan gazı, burada sonsuzluğa doğru yanan bir ateşin meydana çıkmasını sağlamıştır. Bölgedeki kayalıkların metan gazı oluşumuna uygun olmaması ise ateşin neden kaynaklandığı noktasında bir süre insanların zihnini karıştırmıştır. Roma Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü üyelerinden Jeolog Giuseppe Etiope ise bu sırra bilimsel bir açıklama getirmiştir. Kendisi bölgede bulunan rutenyum gazının kayalardaki metan gazının ortaya çıkmasına olanak tanıdığını açıklamıştır.

Neden gitmeliyim? Efsanelere konu olan Chimera, sahip olduğu muazzam güzellik ve binlerce yıldır sönmemesi gibi ilgi çekici nedenlerden ötürü Adrasan’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Kaçırmayın! Eğer imkanınız olursa özellikle gece saatlerinde Yanartaş bölgesini ziyaret etmenizi öneriyoruz. Bölge, akşam karanlığının çökmesi ile çok daha muhteşem manzaralara ev sahipliği yapmaktadır.

Efsanesi! Her ne kadar doğal bir oluşum olsa da Chimera ile ilgili efsaneler de bulunmaktadır. Efsaneye göre Ephyra Kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes çıktıkları bir av partisinde kardeşi Belleros’u öldürdükten sonra “Belleros’u Yiyen” anlamına gelen Bellerophontes ismiyle anılmaya başlamıştır. Krallıktan sürgün edilen Bellerophontes, önce Argos Krallığı’na, oradan da Likya Krallığına sığınır. Likya Kralı bu genci öldürmeyi kendine yakıştıramadığı için onu Pegassos adlı kanatlı ata bindirerek Chimera isimli alev saçan canavarla dövüşmesi için Olimpos Dağları’na gönderir.

Bellerophontes, savaş sırasında Chimera’yı yerin yedi kat altına gömmesine karşın Chimera hala alev saçmaya devam etmiştir ve efsaneye göre şu anda yanan ateş Chimera’nın ateşidir ve olimpiyatlardaki meşale de bu ateşin sembolü olarak yanmaktadır.

  • Adres: Kuzdere, 07980 Kemer/Antalya
  • Telefon: (0242) 335 00 77
  • Ziyaret saatleri: 08.00-20.00
  • Giriş ücreti: 7₺
  • Yol tarifi al >

Adrasan’ın tarihi yerleri hakkında hazırladığımız yazımıza eklememizi istediğiniz maddeler ya da belirtmek istediğiniz düşünceleriniz varsa bize yorum kısmından yazabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin