Osmanlı’nın Son Miraslarından Yıldız Sarayı

1- Yıldız Sarayı

Yıldız Sarayı, Osmanlı Devleti’nin son yıllarında inşa edilmiş olan ve hem karmaşık hem de çok önemli bir döneme şahitlik etmiştir. Saray muhteşem mimarisi ve tarihi açıdan sahip olduğu önem nedeniyle İstanbul’un gezilecek tarihi yerleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Osmanlı Devleti’nin yönetim noktalarından biri olarak değerlendirilmiş olan saray ilk olarak III. Selim tarafından annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmıştır. Saray II. Abdülhamid’e ev sahipliği yapması nedeniyle de Osmanlı tarihinde önemli bir yere sahip olmuştur. İhtişamı ile dikkatleri üzerine çeken saray sonraları gerçekleştirilen eklemelerle günümüzdeki son halini almıştır.

2- Yıldız Sarayı’nın Bölümleri

Yıldız Parkı’nın hemen yanında konumlanmış bu saray geçmişimize dair büyük izler taşımaktadır. Türk Osmanlı saray mimarisinin son kalesi olarak inşa edilmiş Yıldız Sarayı içinde ziyaretçilerin görmesi gereken çok önemli bölümler bulunmaktadır;

Büyük ve Küçük Mabeyn Köşkü

Mabeyn Köşkleri sarayın özellikle devlet işlerinin görüşülmesi ve devlet adamların istirahat edebilmesi için tasarlandığı yerler arasında bulunuyor. Büyük ve Küçük Mabeyn Köşkü Osmanlı mimarisine dair son dönemlere yetişebilmiş önemli yapılardan biri olarak kabul edilmektedir.

Şale Köşkü

1870 yılında inşasına başlanan köşk 3 dönemde tamamlanmıştır. Köşkün adı ise Fransızca’da “dağ evi” anlamına gelen “chalet” kelimesinden gelmektedir. Köşk saray içinde önemli misafirlerin ağırlanabilmesi adına bir misafirhane görevi görmekteydi.

Müzeler

Sarayı ziyaret edenler için müzeler gezinin önemli bir bölümünü kaplamaktadır. Bu müzelerden Yıldız Sarayı Müzesi en çok ilgi gören yerlerin başında geliyor. Müze içinde II. Abdülhamid döneminden kalma çeşitli Osmanlı eşyaları sergilenmektedir. Burada bulunan özellikle mobilyalar hayli ili çekicidir. Bunun yanında bulunan Şehir Müzesi içinde ise çeşitli porselenler ve tahta oyuncaklar sergilenmektedir. Yıldız Sarayı Tiyatrosu ve Opera Evi ile Porselen İmalathanesi de sarayın görülmesi gereken önemli müzeleri arasında yer almaktadır. İmalathane bir dönem sarayın porselen ihtiyacını karşılamak için üretim yapmış ve günümüzde aynı zamanda müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Yıldız Camii

Osmanlı mimarisinin etkileyici özellikleri ile inşa edilmiş olan Yıldız Camii ziyaretçilerin ilgisini çeken önemli yerler arasında bulunuyor.

Marangozhane

Hasbahçe’nin en önemli noktalarından olan Marangozhane, II. Abdülhamid’in ilgi alanlarından olan ahşapla ilgilendiği ve çeşitli ürünler yaptığı bir atölye olarak değerlendirilmiştir. Burada Sultan’ın yaptığı çeşitli eşyalar ve kullandığı malzemeler sergilenmektedir.

3- Yıldız Sarayı Giriş Ücreti

Yıldız Sarayı, ziyarete açık olduğu dönemde 10₺ karşılığında ziyaret edilebilmekteydi. Müzekartı olanlar ise ek bir ücret ödemeden bu özel yapıyı ziyaret etme şansına sahip olabilmektedir.

4- Yıldız Sarayı Ziyaret Saatleri

Öncelikle sarayın gerçekleştirilen tadilatlar nedeniyle ziyarete geçici olarak kapalı tutulduğunu belirtmemiz lazım. Normal şartlarda ise saray 15 Nisan – 2 Ekim tarihleri arasında yaz saati uygulamasıyla 09:00-19:00 saatleri arasında; 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında ise kış saati uygulamasıyla 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

5- Yıldız Sarayı Nerede? Nasıl Gidilir?

Beşiktaş’ta bulunan saray kolay ulaşılabilir konumu sayesinde zorlanmadan bulabileceğiniz bir yerde bulunuyor. Buraya dilerseniz vapur seferleri ile Beşiktaş İskelesi’ne gelerek kısa bir yürüyüşün ardından ulaşabilirsiniz.

Eğer metrobüs veya otobüs seferleri ile bu etkileyici sarayı ziyaret etmeyi planlıyorsanız YTÜ durağında inmeniz ve kısa bir yürüyüş yapmanız gerekmektedir. Detaylı yol tarifi almak isterseniz aşağıdaki haritadan sarayın yerini inceleyebilirsiniz.

Umarız en kısa sürede Osmanlı dönemin en etkileyici yapılarından olan Yıldız Sarayı yeniden ziyarete açılır ve herkes bu muhteşem sarayı yakından görme şansını yakalar 🙂 Gezinizin ardından gözlemlerinizi ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmak isterseniz yorum kısmına yazabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin