Fethiye

Denizli, Burdur ve Antalya illeri ile çevrelenen Fethiye, sahip olduğu 157 bin 745 kişilik nüfusu ve 41 mahallesi ile Bodrum’dan sonra, Muğla iline bağlı en büyük ilçe konumunda yer alıyor. Anadolu’nun güneybatısındaki Teke Yarımadası’nda yer alan ilçe, 875 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahip.

Güneş Tanrısı Apollon tarafından kurulduğuna dair inanışların olduğu Fethiye, Likyalılar döneminde Telmessos adını almış. M.Ö. 6. yüzyılda Perslerin hâkimiyetine giren kent, 4. yüzyılda Büyük İskender tarafından alınmış ve kısa süreliğine Mısır Kralı Ptalomus yönetimine geçse de, Roma İmparatorluğu’nun hâkimiyetine girmiş. Telmessos olan kentin adı, bu dönemle birlikte, Rumca’da “uzak diyar” mânasına gelen Meğri (Makri) olarak değiştirilmiş. Halk arasında “beş kaza” olarak adlandırılan Meğri, 1424 yılında Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılarak Menteşe Livasına bağlı bir kaza olmuş. Cumhuriyet ilan edildikten 11 yıl sonra Muğla’ya bağlanarak ilk Türk hava şehidi olan Pilot Fethi Bey’in anısına Fethiye adını almış.

Fethiye’nin en önemli gelir kaynaklarının başında, özellikle markalaştığı macera sporları ile turizm sektörü gelse de, ilçe tarım ve sanayi sektöründeki başarısıyla da biliniyor. Yolcu ve yük taşımacılığında gelişmiş limanlarımızdan olan Fethiye Limanı, ilçe dinamizminin artmasına katkı sağlıyor.

Unutulmaz bir yaz tatili geçirmek isteyenlerin akıllarına ilk gelen yerlerden birisi Fethiye. Ege denizinin en meşhur kumsallarından Ölüdeniz kumsalının 2006 yılında, yüzde 82 oyla Dünya’nın en güzel kumsalı seçildiğini hatırlayalım! Burası su kayağı, windsurf, wakeboard gibi birçok aktiviteyi yapabilmenize imkan tanıyan bir yer olmasıyla, su sporu severleri için de bir cazibe merkezi.

Türkiye’de bulunan ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu olan Likya Yolu, sabah yürüyüşü yapmak isteyenler için eşsiz bir deneyim imkanı sunuyor. O kadar yol yürüyünce de yol üzerindeki Kabak Koyu’na uğramamak olmaz tabii. Kelebek Vadisi’ne gidip doğanın tadını çıkarmak; her gün sefer bulabileceğiniz teknelerle 12 Adalar turuna katılmak; Ölüdeniz manzarasına karşı Babadağ eteklerinde yamaç paraşütü yapmak; Balartı Koyu olarak da bilinen Cennet Koyu’na gitmek; 26 kilometrelik rafting parkuruna sahip Dalaman Çayı’nda rafting yapmak da olmazsa olmazlar arasında. Uluslararası Fethiye Festivali, Fethiye Bisiklet Festivali, Yeşilüzümlü Kuzugöbeği Mantar Festivali, Nif Kiraz Festivali, Karayolu Bisiklet Turu ve Milyonfest Fethiye ilçede bilinen festivaller arasında yer alıyor.

Muğla merkeze 92 km mesafede bulunan Fethiye; Ankara’dan 635 km, İstanbul’dan 810 km ve İzmir’den 360 km uzaklıkta yer alıyor. Uçakla yolculuk etmek isteyenlerin ilk tercihi, ilçeye 44 kilometre mesafede yer alan Dalaman Havalimanı oluyor. Havaş ve Mutaş servisleri ile Fethiye’ye geçebiliyorsunuz. Kent merkezinde yer alan Fethiye Otogarı da diğer ulaşım alternatifi olarak yer alıyor. Yaz sezonu süresince Marina-Çalış ve Marina-Şövalye Adası tekne seferleri yapılıyor. Fethiye merkezden Ölüdeniz, Kabak, Faralya, Kayaköy Saklıkent, Üzümlü gibi yerlere minibüs seferleri düzenleniyor.