Ölüdeniz

Ege Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Ölüdeniz, Türkiye’nin hem yaz turizmi hem de macera turizmi alanlarında önde gelen tatil destinasyonlarından biridir. Mavinin bin bir tonunu bir arada görebileceğiniz, yılın dört mevsimi ziyaret edilebilen Ölüdeniz, Muğla’nın başlıca doğal güzelliklerinden Kabak Koyu, Likya Yolu ve Kelebekler Vadisi’ne yakınlığı ile de dikkat çekmektedir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Ölüdeniz, sadece Türkiye değil, tüm dünyanı en güzel tatil yerlerinden biridir.

2006 senesinde %82’lik oy ile “Dünyanın En Güzel Kumsalı” seçilen ve çarşaf gibi denizi ile en çok da çocuklu aileler tarafından tercih edilen Ölüdeniz, lüks konaklama tesisleri ve bütçe dostu butik otelleri ile de her yaştan insana hitap edebilen bir yerdir. Gizlenmiş tarihi kalıntıların apayrı bir hava kattığı Ölüdeniz’de el değmemiş koyları keşfe çıkabilir, tarihi Likya Yolu’nu dilerseniz yürüyerek dilerseniz de bisikletle arşınlayabilir ve bungee jumping, dalış, yamaç paraşütü gibi aktivitelere katılım gösterebilirsiniz. Huzur dolu atmosferi ile sizi ilk görüşte etkileyecek olan Ölüdeniz adeta cennetin yeryüzündeki yansıması olarak ifade edilebilir.

1978 senesinden bu yana koruma altında olan Ölüdeniz Tabiat Parkı ile bu bölgede yaşayan endemik bitki ve hayvan türlerini inceleyerek seyahatinize hızlı bir başlangıç yapabilirsiniz. Yemyeşil ağaçları arkanıza alarak pırıl pırıl güneşin ve çarşaf gibi denizin tadını çıkarabilir, plaj partilerinde ve Fethiye’nin birbirinden eğlenceli mekanlarında harika vakit geçirebilirsiniz. Milli parkın hemen ilerisindeki Belcekız’ın turkuaz rengi sularında yüzebilir, Kelebekler Vadisi’nde kamp deneyimini yaşayabilir, Gemile Adası ve Kabak Koyu’nu keşfe çıkabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak, Patara Antik Kenti, Hisarönü, Saklıkent ve Babadağ’ı da mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

Fethiye ilçe merkezine sadece 12 km uzaklıktaki Ölüdeniz’in güneyinde Akdeniz, kuzeybatısında Dalaman ve doğusunda da Seydikemer yer almaktadır. Ankara’ya 630 km, İstanbul’a 810 km, İzmir’e 347 km ve Muğla şehir merkezine ise 130 km uzaklıkta bulunan Ölüdeniz, aslında lagün (denizkulağı) oluşumu olduğu için fırtınalı zamanlar hariç yılın her dönemi dalgasız bir denize sahiptir. Genelinde Akdeniz ikliminin etkilerinin görüldüğü Ölüdeniz’de yıllık ortalama sıcaklık 17,3 santigrat derece iken, ocak ayında 9 derece, temmuz ayında ise 25,9 derecedir. İlkbahar ve sonbahar aylarında yaz mevsimine göre biraz daha sakin olan Ölüdeniz’de bu dönemlerde otel fiyatları da daha makuldür.

Fethiye ilçe merkezinden minibüsler ile yaklaşık 10 dakikalık yolculuk yaparak ulaşabileceğiniz Ölüdeniz’e en yakın havalimanı 55 km mesafedeki Dalaman Havalimanı’dır. İstanbul ve Ankara’dan direkt uçuş seferlerinin düzenlendiği Dalaman Havalimanı’na vardıktan sonra araç kiralayabileceğiniz gibi toplu taşıma araçlarını da kullanabilirsiniz. Beyaz renkli kumsalının turkuaz renkli suları ile enfes bir uyum yakaladığı Ölüdeniz’de Ege ve Akdeniz mutfaklarının eşsiz lezzetlerini bir arada tatma fırsatı bulabilirsiniz.