Ankara

Türkiye’nin başkenti olan Ankara, ülkenin coğrafi olarak da merkezinde yer alıyor. İlin kuzey kısımları Batı Karadeniz bölgesi’ne dâhil olmakla birlikte, büyük bölümü İç Anadolu Bölgesi’nde bulunuyor. Kuzeyde Bolu ve Çankırı ile komşu olan Ankara’nın doğu kısmında Kırıkkale ve Kırşehir illeriyle sınırı bulunuyor. Kentin güney sınırını ise Konya ili oluşturuyor. Türkiye’nin en kalabalık ikinci kenti olan Ankara’nın nüfusu 2018 yıl ısayımlarına göre 5.503.985 kişi olarak tespit edildi. 25.632 kilometrekare yüz ölçümüne sahip olan Ankara, Türkiye’nin en geniş yüzölçümüne sahip üçüncü ili olarak biliniyor. Karadeniz iklimi kentin Kuzey kısımlarında etkili olmakla birlikte, ilin büyük bölümü karasal iklim kuşağında yer alıyor.

Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalar, Ankara’daki yerleşimlerin Eski Taş Çağı’na kadar uzandığını gösteriyor. Bazı tarihçiler kentin kökenini Frig döneminde bölgede bulunan bir kasabaya dayandırıyor. Roma’nın ikiye bölünmesinden sonra Doğu Roma sınırları içinde kalan Ankara, Malazgirt Meydan Muharebesi’nden iki yıl sonra Selçuklu topraklarına dâhil edildi. Daha sonra 1304 yılında Ahilerin kontrolünde Osmanlı’ya bağlandı. Kurtuluş Savaşı yıllarında, Meclis-i Mebusan kendini feshedince, Milli Mücadele burada kurulan Meclisten yönetilmeye başlandı. 23 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi kuruldu ve Ankara, 1923 yılında imzalanan Lozan Anlaşması’yla Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olarak tanındı.

Ankara, Türkiye’deki gayrisafii milli hasılanın %9’una sahipken, vergi gelirlerinin %12’si bu şehirden elde ediliyor. Sanayinin bölge için önemli bir gelir kaynağı olduğunu görmekteyiz. Gıda, taşıt, makine, çimento ve dokuma sanayi, kentin başlıca gelir kaynakları arasında yer alıyor. Buna karşın, il genelindeki toprakların %60’ının tarım alanı olarak kullanıldığını belirtmekte fayda var. Buğday, arpa ve şeker pancarı kentin başlıca tarım mahsülleri arasında yer alıyor. Ankara ili sınırları içinde yer alan Polatlı, Türkiye’nin ikinci büyük tahıl ambarı olarak kabul ediliyor.

Anıtkabir, sahip olduğu manevi değerle birlikte, tarihi zenginliği ve mimarisi bakımından da mutlaka görülmesi gereken bir yer. Şehrin sembolleri arasında yer alan Ankara Kalesi de 4000 yılı aşan tarihiyle görülmeyi hak eden bir yer. Tercihinizi müzelerden yana kullanmayı düşünüyorsanız, Ankara’nın binlerce yıllık tarihine ışık tutan Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Etnografya Müzesi’ni gezebilirsiniz. Son Galatya Hükümdarı Kral Pylamenes tarafından yapılan Augustus Tapınağı da kentin tarihi mirasında önemli bir yere sahip. Gezinizi lezzetli bir yemekle taçlandırmak veya biraz eğlenmek istiyorsanız, Kızılay Meydanı’na ve bu meydana çıkan Karanfil Caddesi’ne mutlaka uğramalısınız.

Ankara’ya kısa sürede ulaşmak için hava yolu veya demir yolunu tercih edebilirsiniz. İstanbul-Ankara arasında ulaşım hizmeti veren YHT ile kente beş saat gibi kısa bir sürede ulaşmak mümkün. Şehir merkezine 25 km mesafede bulunan Esenboğa Havaalanı da iyi bir alternatif. İstanbul’dan Karayolu’yla ulaşmayı tercih ederseniz, Anadolu Otoyolu’nu kullanabilirsiniz. Havaalanı, otogar ve tren garından EGO adı verilen şehir içi otobüslerle ya da HAVAŞ servisleriyle kentin her yerine ulaşım sağlayabilirsiniz. Kent merkezindeki noktalara metro ile ulaşmak da gayet kolay.