Tiran’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 10 Nefis Yemek

Arnavutluk başkenti Tiran, Balkanların güzel şehirlerinden biri olarak, her yıl sessiz ve sakin bir seyahat planlayan onlarca gezgini ağırlıyor.

Nefis kokuları ve lezzetleriyle Arnavut yemeklerinin tadını çıkarmanıza rehberlik edecek yazımızda, Tiran’da ne yenir , ne içilir kısaca anlattık.

Türkiye ile arasında vize sorunu bulunmayan ülkelerden Arnavutluk, bu kolaylığın yanında benzer kültürüyle de ülkemizden çok sayıda ziyaret alıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun kurduğu bir şehir olan Tiran’da ise bu kültür yakınlığının keyfini süreceğiniz çokça aktivite bulabilirsiniz. Bunlardan biri tartışmasız yemek yemek.

#1 Tiran’da Ne Yenir ?

Listenin ilk sırasında;

1- Arnavut Ciğeri

Arnavut Ciğeri

Sanılanın aksine Arnavut Ciğeri, Arnavutluk’ta bizim ülkemizde olduğu kadar popüler değil. Halk genelde ana yemeğin yanında meze olarak tüketiyor. Ama Tiran’da, tavuk ciğerinden yapılan bu yemeği tadacağınız onlarca restoran bulabilirsiniz.

2- Baklava

Baklava

Tiran’da ne yenir sorusuna yanıt veren bu lezzeti şehir de hemen her restoranda bulabilmeniz mümkün. Tıpkı Baklava gibi. Bizim için vazgeçilmez tatlılardan biri olan baklava, ülkenin geleneksel yemeği olmasa da halk tarafından çok seviliyor ve konuklarına sunuluyor.

3- Boza

Boza

Kış aylarının bizim için gelenekselleşmiş bir içeceği olan Boza, Tiran’da sıklıkla tüketilen içecekler arasında sayılabilir. Yapılışı ve sunumunun size yabancı gelmeyeceği bozayı, eğer seviyorsanız, bir de Tiran’da deneyin.

4- Byrek

Byrek

Beyaz peynir lahana, ıspanak, domates ve etli çeşitlerini bulabileceğiniz börekler, Tiran’da güzel bir öğleden sonrasında size eşlik edebilir. Özellikle sokak satıcılarından alabileceğiniz Byrek, Tiran’da ne yenir endişesini ortadan kaldıran bir lezzet bombası..

5- Elbasan Tava

Elbasan Tava

Kemikli kuzu eti haşlanıp özel bir sosla fırınlanması sonucu yapılan Elbasan Tava, ülkemizde de ününü arttırmış bir yemek. Ama siz kendi şehrinde denemek isterseniz bu leziz et yemeğini yapan harika lokantalar bulabilirsiniz.

6- Fergese

Fergese

Tiranë olarak da bilinen Fergese, Arnavutluk‘ta yeşil ve kırmızı biberlerden oluşan geleneksel bir yemek. Pek çok et yemeğinin yanında servis edilen bu lezzet, vejetaryenler için güzel bir ana yemek tercihi olabilir.

7- Pita

Pita

Yöresel bir ekmek diyebileceğimiz Pita, krep benzeri hamuruyla hafif ve leziz tatlardan biri. Tiran sakinleri genelde yemeklerin yanında bu ekmeği tüketiyorlar.

8- Tarator

Tarator

Cacık olarak hayal edebileceğiniz Tarator; sirke, salatalık, sarımsak, ceviz, rezene ve baharatla hazırlanıyor. Genelde deniz ürünleri, ızgara et ve kızarmış sebzelerin yanında servis ediliyor. Sıcak yaz günlerinde içinizi serinletecek bir yan yemek tercihi olabilir.

9- Tiran Rakısı

Tiran rakısı

Rakı, Tiranlılar tarafından sevilen ve çok tüketilen bir içki. Türk içkilerinden esinlenilerek yapılan Tiran Rakısı, bizim alışık olduğumuz tada oranla daha sert ve Arnavutlar bu içkiyi sek içiyorlar. Aradaki farkı görmek için bile denenmeli.

10- Trileçe

Trilece

Sütü yiyebileceğiniz bir tatlı olan ve ülkemizde de bayılarak yediğimiz Trileçe, Arnavutluk’un kendi tatlılarından biri değil. Güney Amerika’dan aldıkları bu tatlıyı, uzun yıllardır yapıyorlar ki neredeyse onlarla özdeşleşmiş. Sıcak bir kahve ile yorgunluğunuzu atarken bir tabak da trileçe söyleyebilirsiniz.

*Eğlenceli bir Balkan turunun rotalarından Tiran’a da yer vereceksiniz, şehir turunuzu kolaylaştıracak birkaç önerimiz var.

Tiran’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin