Tazmanya’da Ne Yenir? Ne İçilir? | En Güzel 16 Lezzet

Tazmanya Canavarı’nı çoğunuz duymuştur. Çizgi filmlerden aşina olduğumuz bu canavarın memleketi Tazmanya’da bu hayvanı görebileceğiniz gibi şehri gezip şehrin yemek kültürünü de yakından tanıyabilirsiniz. İşte bu konuda size yol gösterecek olan “Tazmanya’da ne yenir? Ne içilir?” listemiz de tam bu anda okumanız gereken yazılardan biri.

Tazmanya’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Avustralya uzun yıllar İngiltere’nin kolonisi olduğundan ülkedeki şehirlerde pek çok alanda bunun etkisini görmek mümkün. Tazmanya’da da başta İngiliz mutfağı olmak üzere gelen göçlerin de etkisiyle birlikte farklı mutfak kültürlerinin etkisini görebiliyoruz. Bu da şehirde geniş Tazmanya yemek kültürü görmemize olanak tanıyor.

Genel olarak Tazmanya mutfağı pratik yemeklerden oluşuyor. Burada öyle ülkemizdeki gibi saatlerce zaman harcanarak hazırlanan yemeklere rastlamak pek mümkün değil. Şehir halkı hızlı bir şekilde hazırlanan içecekleri ve ızgarada çok kısa bir sürede hazırlanan sosis, köfte, balık ve diğer et türlerini yemeği tercih ediyor.

Dilerseniz artık “Tazmanya’da ne yenir? Ne içilir?” listemize birlikte göz atalım;

1. Balık

Blue Eye (adres ve bilgi)

Tazmanya somon
Somon balığı ülke genelinde çok seviliyor

Tazmanya’da birçok balık türü yakalanmakta ve şehrin her yerinde bu balık türleri afiyetle tüketilmektedir. Özellikle somon balığı şehirde çok fazla tercih edilmektedir. Somon balığından yapılan birçok yemek şehrin önemli restoranlarında müdavimleri ile buluşmaktadır. Huon Aquaculture ise muhtemelen en önemli somon üreticilerinden biridir. Sıcak ya da soğuk füme somon, taze somondan yapılmış çeşitli yemekler, Tazmanya’da somona dair her şeyi bulabileceğinizin sadece kısa bir özeti.

2. Bira

bira tazmanya
Şehrin en çok tüketilen içeceklerinin başında bira geliyor

Tazmanya’da en çok tüketilen içeçeklerin başında biranın geldiğini söyleyebiliriz. Tazmanya’da yemeklerin yanında genellikle bira tercih edilmektedir. Dilerseniz siz de yemeklerini yerken şehrin kaliteli biralarını deneme şansına sahip olabilirsiniz.

3. Peynir

tazmanya peynirleri
Ülkede hayvancılıkla beraber süt ürünleri de çok fazla tüketiliyor

Hayvancılığın yaygın bir uğraş olduğu Tazmanya’da bu uğraşın yansıması olarak süt ve süt ürünleri ile ilgili alan da gelişme olanağı bulmuştur. Buna bağlı olarak şehirde butik olarak üretilen çeşitli peynirler de lezzet avcıları tarafından keşfedilmeyi beklemektedir. Adada üretilen peynir türünün 20’den fazla olduğu belirtilmektedir. Özellikle adada doğal olarak yetişen wasabinin eklenmesiyle hazırlanan wasabi cheese kesinlikle kaçırılmaması gereken lezzetlerden biri.

4. Istakoz

İstakoz
İstakoz

Özellikle yerel mutfağa hakim mekanlarda aşçılar size muhteşem bir ıstakoz ziyafeti çekmeniz konusunda garanti veriyorlar. Şehirde ıstakoz yemekleri oldukça yaygın. Siz de şehrin ruhuna bürünüp yerel tatlar denemek istiyorsanız bunlardan biri de kesinlikle ıstakoz.

5. Deniz yumuşakçaları

Lease 65 (adres ve bilgi)

Deniz Kulağı

Deniz mahsullerinden bahsetmişken şehirde yumuşakçaların da çok fazla tercih edildiğini bilmenizi isteriz. Gittiğiniz mekanlarda deniz tarağı, istiridye, midye gibi ülkemizin özellikle sahil kanatlarında çok fazla sevilen lezzetleri Tazmanya usulüne göre pişirilmiş bir şekilde tüketebilirsiniz. Bu lezzetler şehirde buraya özgü bir şekilde hazırlanan soslarla servis ediliyor. Bu yumuşakçalardan biri olan deniz kulağı ise Tazmanya’nın kıyı şeritlerinde doğal ortamda yetişerek muhteşem lezzetli ve etli bir dokuya sahip oluyor.

6. Şarap

Tazmanya şarap vadileri
Şehirde çok değerli şarap vadisi bulunuyor

Şehre gelen göçmenlerin zamanla kurduğu üzüm bağları şehirde şarap konusunda önemli imalathanelerin oluşmasına neden olmuş. Bu vadilerden biri olan Tamar Vadisi de önemli şarapların üretildiği bir nokta. Tazmanya içecekleri içinde önemli bir yere sahip olan bu şarapları denemenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz.

7. Siyah Yer Mantarı

Tamar Valley Truffles (adres ve bilgi)

Trüf mantarı
Trüf mantarıı lezzeti ile insanı büyülüyor

Tazmanya coğrafyası içinde yetişen siyah yer mantarı ya da diğer adıyla “trüf mantarı” Tazmanya yemekleri için vazgeçilmez unsurlardan biridir. Bu bitkiyle yapılan yemekler çok fazla sevilmekte ve bolca tüketilmektedir. Yaklaşık 2 cm çapında ve greyfurt büyüklüğünde olan bu özel bitki gastronomik olarak büyük bir öneme sahiptir ve şehirdeki en önemli restoranlarda yemeklerde kullanılmaktadır.

8. Bal

Bal
Bal

“Tazmanya’da ne yenir? Ne içilir?” sorusu için tatlı bir cevap arıyorsanız bu kesinlikle bal olacaktır. Tazmanya’da çok fazla yetişen deri ağacından elde edilen bu ballar masalsı lezzeti ile insanı kendisine hayran bırakıyor. Tazmanya mutfağı için önemli bir tatlandırıcı olan bal özellikle ızgara yemeklerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

9. Çikolata

Çikolata
Çikolata

Hani yurt dışına giden tanıdıklarımızın getirdikleri çikolatalar var ya. Hah işte, Tazmanya’ya gelenler için de çikolata çok önemli bir lezzet. Hem denemek için hem de sevdiklerine hediye etmek için. Tazmanya’nın başkenti konumunda bulunan Hobart’taki Cadbury Çikolata Fabrikası burayı tam bir çikolata cennetine dönüştürüyor. Dilerseniz bu fabrikaya düzenlenen turlara katılarak çikolata dünyasına keyifli bir yolculuk da yapabilirsiniz.

10. Biftek

biftek
Tazmanya’da hayvancılık oldukça gelişmiş

Hayvancılığın gelişmiş olması Tazmanya yemekleri için etin çok önemli bir unsur olmasını sağlıyor. Özellikle barbekü kültürü bu nedenle şehirde epey yaygın. Barbeküde hazırlanmış ve çeşitli soslarla zenginleştirilmiş olan biftekler afiyetle mideye indirilmeye hazır!

11. Timsah Eti

Timsah Eti

Türk halkı için çok da tanıdık bir et türü olmayan timsah eti burada çok fazla tüketiliyor. Yemeklere de konan timsah eti daha çok ızgarada hazırlanarak tüketiliyor. Biraz cesaretiniz varsa ve yeni tatlara açıksanız bu et türünü deneyebilirsiniz 🙂

12. Safran

safran
Baharatların altını safran

“Baharatların altını” diyebileceğimiz safran Tazmanya mutfağı için çok önemli bir maddedir. Konduğu yemeklere tat ve renk olarak büyük katkılar sağlayan safran bir mutfak için kesinlikle çok özel bir unsur.

13. Organik lezzetler

Tazmanya'da organik yaşam
Organik yaşamın merkezi Tazmanya

Daha doğal bir şeyler yemek istiyorsanız süpermarketlerde çıkıp organik ürünlerin satıldığı pazarlara yönelebilirsiniz. Bütün dünyanın tedirgin olduğu katkı maddeleri ile üretilmiş gıdaları bırakıp çok daha lezzetli reçeller, meyveler ve sebzeler sizi bu pazarlarda bekliyor olacak.

14. Zeytinyağı

zeytinyağı
Zeytinyağı seviyorsanız Tazmanya tam size göre bir rota

Dünya standartlarının çok üstünde bir kaliteye sahip zeytinyağlarının üretildiği Tazmanya, kelimenin tam manasıyla bir “zeytinyağı cenneti”. Buradaki üreticiler iklimin soğuk olması sayesinde çok daha üstün zeytinyağlarını üretmenin haklı gururunu yaşamaktadır.

15. Lamington

Lamington
Lamington

Avustralya’nın pek çok şehrinde görebileceğiniz bu çikolatalı ve Hindistan cevizli kek Tazmanya yemek kültürü için de önemli tatlı lezzetler arasında bulunuyor.  Geziniz sırasında bir içecek molası vermek isterseniz yanına bir de lamington sipariş vermeyi ihmal etmeyin deriz.

16. Moreton Koyu Böceği

Moreton Koyu Böceği
Moreton Koyu Böceği

Tazmanya’ya geldiğinizde adına ve tadına pek aşina olmadığınız bir deniz kabuklusunun tadına bakmak isterseniz Moreton Koyu böceğini denemenizi tavsiye ediyoruz.

17. Fudge

Fudge’n’Good Coffee (adres ve bilgi)

Fudge
Fudge

Canı tatlı bir şeyler çekenler için Tazmanya’nın en popüler lezzetini sizlere sunuyoruz. Lezzetli bir çikolatalı tatlı olan fudge, adaya gelenlerin tatmadan dönmediği şeylerden biridir. Haliyle sizin de bir yemek sonrası bunu denemenizi öneriyoruz. Bu popüler lezzeti de bizce “Tazmanya’da ne yenir? Ne içilir?” listenize dahil etmeniz gerekiyor.

18. Flinders Island Lamb

Stillwater (adres ve bilgi)

Flinders Island Lamb
Flinders Island Lamb

Listemizin bu maddesi barbekü sevenlere gelsin. Tazmanya’daki en özel restoranlarda süt kuzusu ile hazırlanan bu barbekü menüsü size lezzetin tavan yaptığı bir deneyim yaşama olanağı sunuyor. Tazeliğin ve lezzetin garanti olduğu bu lezzeti tatmanızı öneriyoruz.

19. Scallop Pie

etc Bakery (adres ve bilgi)

Scallop Pie
Scallop Pie

Bu lezzet 19. Yüzyıldan kalma bir Tazmanya geleneğidir. Bir tür turta olan scallop pie, adanın en ünlü lezzetlerinden biridir. Oldukça gevrek ve tereyağ kokan bu güzel lezzet kesinlikle denenmesi gereken Tazmanya yemekleri arasında bulunmaktadır.

20. Cape Grim Beef

Xanders Restaurant (adres ve bilgi)

Cape Grim Beef
Cape Grim Beef

Tazmanya doğal bir şekilde, yayılarak otla beslenen hayvanların bulunduğu bir ada. Tazmanya’nın kuzeybatı tarafındaki Cape Grim ise sığır eti konusunda benzersiz bir pazara sahiptir ve burada yetişen sığırların eti şaşırtıcı derece çok daha lezzetli olmaktadır. Bu et artık sadece Avustralya’da değil, Japonya gibi deniz aşırı ülkelerde de çok fazla tüketilmektedir. Eğer buraya gelmişken benzersiz bir et yemeği denemek isterseniz kesinlikle Cape Grim beef mutlaka “Tazmanya’da ne yenir?” listenizde bulunması gereken lezzetlerden biridir.

Paylaştığımız bütün bu yiyecek ve içecek deneyimlerinin en güzel yönü de iştahı olan herkesin Tazmanya’da erişebilecek olmasıdır. Tazmanya’da daha birçok keşfedilmesi gereken lezzet olduğunu düşünüyoruz. “Tazmanya’da ne yenir? Ne içilir?” soruları hakkında bize önerilerinizle destek olmak isterseniz hemen “yorum” butonundan düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

*Tazmanya hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz adayla ilgili yazdığımız bütün yazılar için Tazmanya gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Not: Makalemiz ilk olarak 5 Ocak 2019 tarihinde yayınlanmış olup, 15 Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin