Tatil Yapmanın 20 Faydası | Tatilin Bilinmeyen Faydaları

Tatil yapmanın 20 faydası başlıklı yazımızı okuduktan sonra tatilin sadece dinlenmek için yapılan bir eylem olmadığını ve fiziksel, ruhsal ve duygusal açıdan kişiye pek çok faydasının olduğun göreceksiniz. O halde yazımızla sizi baş başa bırakalım…

Tatil Yapmanın 20 Faydası

İşte içinizdeki tatile çıkma aşkını tetikleyecek tatil yapmanın 20 faydası;

1. Stresi azaltır

Stresi azaltır

Bütün yıl boyunca hayli stresli bir iş dönemi geçirdiniz ve artık vücudunuz alarm vermeye başladı. Bunun üstesinden gelmek için şöyle sahil kenarında deniz, kum ve güneş eşliğinde keyifli bir tatil bu stresi atmanıza yardımcı olacaktır. Yapacağınız tatilin ardından stresinizin ortadan kalktığını, kortizol hormonunun vücudunuzda daha az salgılandığını ve rahatladığınızı hissedeceksiniz.

2. Ömrü uzatır

Ömrü uzatır

Hareketli ve stresten uzak bir yaşam süren insanların normal şartlar altında daha uzun yaşayacağını tahmin edersiniz. Tatil yapmanın faydaları arasında stresi azaltması, harekete teşvik etmesi gibi pek çok faktör varsa demek ki tatil yapmak ömrü uzatan bir şey 🙂

3. Geçmişe dair anılarınızı canlandırır

Geçmişe dair anılarınızı canlandırır

Birçoğumuzun çocukluğa dair çeşitli tatil anılar var. İşte bu anılar yapılan tatillerle birlikte yeniden zihinde canlanır ve insana duygulu ve hoş anlar yaşatır. Kimimiz yaz tatilinde sahil kenarında babaannesinde yaptığı tatili hatırlarken kimimiz ise babası ile ormanda yaktığı kamp ateşini hatırlar. Öyle ise tatile çıkarak hatıralar arasında özel bir gezintiye çıkabilirsiniz demektir.

4. Yaratıcılığı tetikler

Yaratıcılığı tetikler

Rahat ve huzur dolu bir ortam kişinin yaratıcı yönünün ortaya çıkmasını sağlar. Problemlerden uzaklaşıp daha sakin bir zihne sahip olduğunuzda fikirlerin ardı arkası kesilmeden ilham perileri ile arkadaş olabilirsiniz. Düşünsenize yemyeşil bir doğanın içinde, kuş cıvıltıları arasında kimin kitap yazmak ya da beste yapmak içinden gelmez ki. İşte bu yüzden tatilin faydaları arasında yaratıcılığı da gösterebiliriz.

5. Çalışma azmini arttırır

Çalışma azmini arttırır

Tatil yapmak insanın yenilenmesini ve kendisini bedensel ve ruhsal açıdan yeniden çalışma koşturmacasına hazırlamasını sağlamaktadır. Düzenli olarak yapacağınız ideal uzunluktaki bir tatil de yeni çalışma döneminde kendinizi işinize vermenizi ve çok daha başarılı olmanızı sağlayacaktır.

6. İlişki süresini uzatır

İlişki süresini uzatır

Sevgili ya da eş ile yapılan tatiller eşleri birbirine yakınlaştırdığından dolayı yaşanan ilişkinin uzun süreli olma ihtimali de daha fazla olmaktadır. Bu da tatil yapmanın faydaları arasında duygusal yönü basan maddelerin başında gelmektedir.

7. Kalp krizi riskini azaltır

Kalp krizi riskini azaltır

Tatil yapmanın sağlığa faydaları arasında kalp krizi riskini azaltmasını da sayabiliriz. Tatile çıkmak erkeklerdeki kalp krizi riskini %32 oranında; kadınlarda ise %50’ye varan bir oranda azaltmaktadır. Yılda iki kez seyahat edenlerde etmeyenlere oranla kalp krizi geçirme riski ise 8 kat daha az olmaktadır. Öyleyse çantanızı hemen toplayın, harekete geçin ve kalp krizi riskinizi azaltın 🙂

8. Yeni arkadaşlıklar ve dostluklar kurulmasını sağlar

Yeni arkadaşlıklar ve dostluklar kurulmasını sağlar

Tatil yapmanın 20 faydası arasında yeni arkadaşlar edinmeyi de saymamız lazım. Eğer dağ başında tek başınıza bir tatil planlamadıysanız gittiğiniz yerde sizin gibi tatil yapmaya gelen ya da yerli halk olarak yaşayan başka insanlar da olacaktır. Gittiğiniz yerlerde yeni insanlarla tanışabilir ve bu insanlarla çok güzel dostluklar edinebilirsiniz.

9. Romantizmi arttırır

Romantizmi arttırır

Söz konusu tatil yapmanın faydaları ise romantizmden bahsetmemek olmazdı. Sevgilinizle ya da eşinizle çıkacağınız bir tatil sizi ona daha yakınlaştırma ve çok özel anlar yaşama fırsatı sunacaktır.

10. Depresyon riskini azaltır

Depresyon riskini azaltır

Depresyon günümüzün en sık rastlanan psikolojik sıkıntıları arasında bulunuyor. Bunda yaşanan ortamın daha stresli bir hale gelmesi, sağlıksız beslenme, manevi sıkıntılar gibi pek çok faktör etkili olabilmektedir. Senede bir çıkacağınız tatil ise depresyona yakalanma ihtimalinizi yarı yarıya düşürecektir.

11. Olumlu bakış açısı kazandırır

Olumlu bakış açısı kazandırır

Rahatlamış bir bedene ve zihne sahip insanların hayata daha pozitif bir şekilde baktığı gözlenmiştir. Tatile çıkıp stresli ortamdan uzaklaşan ve kendini yenileyen insanların ise tatile çıkmayan insanlara oranla hayata çok daha olumlu bir şekilde baktığı ve çevresindeki insanlar da pozitif bir etki bıraktığı gözlenmiştir.

12. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Düzenli olarak farklı bölgelere seyahat etmek vücudun farklı tehlikelerle karşılaşarak bunlarla savaşma becerisi kazanmasına olanak tanımaktadır. Eğer “tatil yapmanın 20 faydası” başlıklı bir liste yapıyorsak bu listede mutlaka tatilin bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden de bahsetmemiz gerektiğini düşündük.

13. Yeni kültürler kazanmaya olanak tanır

Yeni kültürler kazanmaya olanak tanır

Tatil yapmak aynı zamanda kişinin hayatına yeni şeyler katması için de büyük fırsatlar sunuyor. Hiç tanımadığınız bir ülkenin yaşam şartlarını gözlemlemek, yeni yemekler tatmak ve yeni yaşantılara ortak olmak hayatınızı çok farklı bir yöne çekmeniz için size yardımcı olacaktır.

14. İletişim becerilerinin artmasına yardımcı olur

İletişim becerilerinin artmasına yardımcı olur

Keyifli bir tatil geçirmenin yollarından biri kesinlikle iyi bir iletişim. Tatile çıkmanın faydaları arasında kuşkusuz kişinin iletişim becerilerine sunduğu katkılar da bulunuyor. Gittiğiniz yerde ihtiyacınız olan şeyler için mutlaka insanlarla konuşmak ve iletişim kurmak zorunda kalacaksınız. Bu da zorunlu olarak iletişim konusunda kendinizi geliştirmeniz için size bir imkan sunacaktır.

15. Yabancı dil öğrenmeye yardımcı olur

Yabancı dil öğrenmeye yardımcı olur

Tatil planlarınızı yurt dışı rotalarına planlıyorsanız tatilin faydaları arasında yabancı dil öğrenmeyi de eklememiz gerek. Yurt dışındaki tatillerde ihtiyaçlarınızı giderebilmeniz için yerli halk ile iletişime geçmek zorundasınız. Bu da ancak onların dillerini konuşarak mümkün olabilmektedir. İşte bu nedenle tatile çıkmadan önce gideceğiniz bölgenin hangi dili konuştuğunu öğrenmeniz ve bu dili konuşmak için çabalamanız sizin faydanıza olacaktır.

16. Problem çözme becerisini geliştirir

Problem çözme becerisini geliştirir

Tatil yapmanın faydaları arasında şüphesiz kişinin organizasyon yapma becerisini arttırması da bulunuyor. Tatil yapmak beraberinde pek çok sorunu da birlikte getirir. Yanlış otel seçimi, bilinmeyen bir şehirde kaybolma, yabancı bir dilin konuşulduğu bir ülke vs… İşte bütün bu sorunların üstesinden gelmeye çalışmak sizin problem çözme yeteneğinizin gelişmesi noktasında size büyük katkılar sağlayacaktır.

17. Aile içi ilişkilerin düzelmesine katkı sağlar

Aile içi ilişkilerin düzelmesine katkı sağlar

İnsanların %80’i en güzel tatillerin aile üyeleri ya da yakın arkadaşlarla gidilen tatil olduğunu dile getirmektedir. Aile içinde sorun yaşıyorsanız tatile gidin. Tabi sorunların ortadan kalkmasını ve ilişkilerinizin yoluna girmesini istiyorsanız çözüme açık ve istekli olmanızın da önemli büyük olacaktır. Eğer bunu başarabiliyorsanız sizin için tatilin faydaları arasında kesinlikle bu madde çok önemli olacaktır.

18. Özgüveni arttırır

Özgüveni arttırır

Yeni insanlarla tanışmak, yeni kültürler tanımak insanın özgüveninin artmasına büyük katkı sağlıyor. İşte bu nedenle tatile çıkmanın faydaları arasına özgüveni de mutlaka dahil etmemiz gerekiyor. Şayet siz de özgüven problemi yaşıyorsanız ve bu konuda kendinizi geliştirmek istiyorsanız en kısa zamanda güzel bir tatil planı yapabilirsiniz.

19. Plan yapma becerisini geliştirir

Plan yapma becerisini geliştirir

Tatil yapmak başlı başına bir beceri işidir. Eğer tatile çıkmayı planlıyorsanız zamanlama, bütçe ayarlama gibi pek çok organizasyon yapmayı gerektiriyor. İşte bu nedenle tatile çıkmanın faydaları arasında biri de planlama becerisini geliştirmesi bulunuyor. Tatile çıktıkça bu becerinizin geliştiğini ve zamanlama, bütçeleme gibi konularda çok daha başarılı olduğunuzu göreceksiniz.

20. Hareket etmenizi sağlar

Hareket etmenizi sağlar

Geldik “tatil yapmanın 20 faydası” listemizin son sırasına. Evet tatil yapmak dinlenmek ve kafa dinlemek için yapılır ancak tatil esnasında pek çok hareketli etkinlik de yapılmaktadır. Bunlar arasında spor, dans, gezi gibi çok çeşitli aktiviteleri saymamız mümkün. Tatil esnasındaki hareketlilik aslında beraberinde pek çok önemli faydayı da sağlamaktadır.

“Tatil Yapmanın 20 Faydası | Tatilin Bilinmeyen Faydaları” üzerine bir yorum

  1. kesinlikle çok doğru yazmışsınız arkadaşlar , tatilde bu dedikleriniz heğsi tutuyor gerçekten tatil faydalarının en önemlisi ilişkiyi güçlendirir , güven arttırır , dinlendirir. kendimde gördüğüm kadari ile 🙂 tabiki.

    Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin