Tataristan’da Ne Yenir? | 15 Enfes Tatar Yemeği

Lezzetli börekler, fırında pişmiş eşsiz yemekler, ballı tatlılar… Köklerini Orta Asya’dan, Rusya’dan ve Orta Avrupa’dan alan Tatar mutfağı içinde birçok özel yemek ziyaretçilerini bekliyor.

Tataristan’da Ne Yenir? Ne İçilir?

“Tataristan’da ne yenir? Ne içilir?” sorusunun cevabı için Tatar mutfağından çok özel yemekleri sıraladığımız yazımızda bu yemeklere dair fotoğraflara ve bilgilere yer verdik.

Tataristan mutfağı da daha önce bahsettiğimiz Rus şehirlerinde olduğu gibi lahana, patates, havuç gibi soğuğa dayanıklı sebzelerin bolca kullanıldığı bir mutfak. Bu nedenle buraya ziyaret planı yaparken bu sebzeleri yemeklerde çok fazla görmeye kendinizi hazırlamanızda fayda olacaktır. Hamur işleri ve içeriğine et olan yemekler de gene sıklıkla göreceğiniz yemek türleri arasında bulunuyor. Özellikle hamur içini çeşitli malzemelerle doldurma yöntemi ile hazırlanan yemekler büyük ilgi görmektedir.

İşte denemeniz gereken Tatar yemekleri hakkında hazırladığımız “Tataristan’da ne yenir? Ne içilir?” listemiz;

1. Chak Chak

Chak Chak

Museum of Chak Chak (adres ve bilgi)

Kutlamaların, düğünlerin ve şenliklerin vazgeçilmez tatlılarından biri olan chak chak özellikle Kazan şehrinde çok fazla yapılmaktadır. Bu tatlı şehirde o kadar fazla sevilmektedir ki bu tatlının adını taşıyan bir müze bile bulunmaktadır. Şeritler halinde kesilmiş hamurlar toplar halinde yağda kızartılarak yemeye hazır hale getirilmektedir. Balla lezzetlendirilen bu tatlı bazı yerlerde kuru yemiş ile süslenmektedir.

2. Echpochmak

The House Of Tatar Culinary (adres ve bilgi)

Echpochmak
Echpochmak

Tatar dilinde “ech” üç anlamına, “pochmak” ise köşe anlamına gelmektedir. Üç köşeli anlamına gelen echpochmak lezzetli bir Tatar böreğidir. Tercihen kuzu etinden ince kıyılmış et, soğan ve patatesle hazırlanmış iç ile doldurulan bu turtalar “Tataristan’de ne yenir?” diye sorduğunuzda en fazla alacağınız cevaplardan biridir. Hazırlanan iç hamurun içine doldurulmakta ve ardından içle hamur birlikte pişmektedir. Bu böreği diğerlerinden ayıran en önemli özellik de budur. Börek yaklaşık 30 dakika piştikten sonra yemeye hazır hale gelmektedir.

3. Kazylyk

Bu sosisi denemek isterseniz marketlerden ya da yerel pazarlardan satın alabilirsiniz. 

Kazylyk
Kazylyk

Tatarların göçebe kültüründen yansıyan bir lezzet olan kazylyk, en kısa tanımıyla at etiyle yapılmış bir tür sosistir. Tatar inancına göre erkeklik gücünü arttıran bu sosis, dilimlenmiş soğan turşusu ile ince bir şekilde dilimlenerek genellikle meze olarak tüketilmektedir.

4. Gubadiya

Cheerem (adres ve bilgi)

Gubadiya
Gubadiya

Gubadiya lezzetli ve içinde kat kat pirinç, süzme peynir, et, haşlanmış yumurta, kuru meyve ve en üstte de tereyağı bulunan geleneksel bir Tatar yemeğidir. Bohça şekline hamur içine bahsettiğimiz malzemeler sırasıyla konmaktadır. Kutlamaların bu vazgeçilmez böreği genellikle çay ile servis edilmektedir.

5. Cheburek

Bu lezzeti Tataristan’da pek çok cafede ve restoranda deneyebilirsiniz. 

Cheburek

Rus Federasyonu genelinde çok bilinen bir sokak yemeği olan cheburek, Tatar yemekleri içinde de geleneksel olarak tanımlanabilecek pratik bir atıştırmalıktır. Soğan ve sığır ya da kuzu kıyması ile hazırlanan içle doldurulan hamur yağda kızartılarak yemeye hazır hale getirilmektedir. Böreğin ayırt edici özelliği ise mayasız hamurdan yapılmış olmasıdır.

6. Şerbet

ITLE (adres ve bilgi)

Şerbet
Şerbet

Osmanlı’dan Tatar mutfak kültürüne yansımış olan şerbet, oldukça enerji verici ve besleyici bir içecek olarak “Tataristan’da ne yenir? Ne içilir?” listemize dahil olmayı başarıyor. Şerbet hazırlanırken en fazla çilek, kiraz, ahududu, üzüm gibi meyveler kullanılmaktadır.

7. Mantı

Drevnyaya Buhara (adres ve bilgi)

Tatar Mantısı
Tatar Mantısı

İnce bir şekilde açılan hamurların içi kıyma ve soğanla hazırlanmış, baharatlarla harmanlanmış iç malzemesi ile doldurularak bohça haline getirilmektedir. Lezzet olarak ülkemizde yapılan mantılara benzeyen Tatar mantısı, biraz daha büyük olmaktadır. Mantı bir sokak lezzeti olarak servis edilir ve üzerine pul biber serpilmektedir. Tercihe göre sosla ve nane ile de tüketilebilir.

8. Talkysh Kaleve

Bahetle (adres ve bilgi)

Talkysh Kaleve

Bal ve şekerin adeta iç içe geçmesi ile elde edilen incecik ipler daha sonra una bulanarak birbirine geçmesi engellenir. Bu şekerli ipler ardından bir koni şeklini alacak biçimde bir araya getirilir. Oldukça şekerli bir Tatar tatlısı olan talkysh kaleve, bu şekeri kesmesi için yanında çoğunlukla çay ile servis edilmektedir.

9. Kystyby

Kystyby (adres ve bilgi)

Kystyby
Peynirli Kystyby

Telaffuzu biraz zor olan bu yemek, oldukça pratik bir yemesi olan bir lezzettir. Yuvarlak ve yassı bir şekilde açılan bazlama tereyağı ile yağlanmakta ve içi patates püresi ile doldurularak katlanmaktadır. Bazı yerlerde bazlamanın içi mısır püresi ile de doldurulmaktadır. Bu lezzet meze ya da atıştırmalık olarak tüketilebilmektedir.

10. Smetannik

Panorama (adres ve bilgi)

Smetannik
Smetannik

Görünüm ve lezzet olarak peynirli keke çok benzeyen smetannik, oldukça zarif bir hamur işidir. Özellikle Kazan’da çok fazla tercih edilen bir kek olan bu lezzetin içinde ekşi bir tür krema bulunmaktadır.

11. Bishbarmak

Beshbarmak, birçok Tatar restoranının spesiyali olarak menülerine aldıkları bir lezzettir. 

Bishbarmak
Bishbarmak

Yemeğin adı elle yani beş parmağınızı kullanarak yenmesinden gelmektedir. Göçebe yemek kültüründen miras kalan bu yemekte tabağın alt kısmına kesilmiş hamurlar dizilir. Hamurların üstüne ise lezzetli etler serpiştirilir ve afiyetle yenir. Genellikle bir kazan veya geniş bir tencerede servis edilir.

12. Tokmach

Eatery Tokmach (adres ve bilgi)

Tokmach
Tokmach

Geleneksel bir Tatar çorbası olan tokmach şehriye ile yapılmaktadır. Çorbanın içine şehriyenin yanı sıra tavuk ve patates gibi malzemeler de eklenmektedir. Bu da çorbanın tadının kendine özgü bir hal almasını sağlamaktadır.

13. Belish

Belish, özellikle bölgede gerçekleştirilen festival ve kutlamalarda yaygın olarak yapılmaktadır. 

Belish

Bir tür lezzetli turta olan belish, ördek eti ya da tavuk eti ile yapılmaktadır. Turta yapılırken etin yanı sıra patates de eklenmektedir. Mayasız hamur genişçe bir kap haline getirilir ve ortada açılmış olan delikten hazırlanan malzemeler içine eklenir. Bunun bir de daha büyük boyutlarda yapılanı var. Ona ise “zur-belish” denmektedir.

14. At Eti

At etini Tataristan’da hemen her yeme içme mekanında bulabilirsiniz. 

et eti
At eti, Tataristan’da yaygın olarak tüketilmektedir.

Tatar kültüründe yaygın olan at eti, “Tataristan’da ne yenir?” diye merak edenler için de listeye eklenmesi gereken lezzetlerden biridir. Bu et türü hem yemeklerde hem de ızgarada sade olarak pişirilerek tüketilmektedir.

15. Kımız

Kımız
Kımız

Tataristan’a özgü bir içecek denemek isterseniz size önereceğimiz şey kesinlikle “kımız” olacaktır. Kısrak sütünden yapılan bu içeceğin rengi kırık beyazdır ve yumuşak bir içime sahiptir. Ekşi bir tada sahiptir ve oldukça ferahlatıcıdır. Başka sinir sistemi ve cilt olmak üzere içeceğin vücuda pek çok faydası olduğu bilinmektedir.

Tataristan yemekleri hakkında hazırladığımız listemiz şimdilik bu kadar. Tabi ki “Tataristan’da ne yenir? Ne içilir?” sorusu için verilebilecek daha çok cevap var. Eğer bu cevaplar hakkında söylemek istedikleriniz varsa bize yorum olarak yazabilirsiniz. 

*Tataristan hakkında hazırladığımız bütün içeriklere ulaşmak ve bu toprakları daha yakından tanımak isterseniz Tataristan gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin