Tarihi Balat’ta Gezilmesi Gereken 10 Yer
3 farklı dine inanan insanların bir arada yaşadığı Balat’ta her dine ait ibadethane görmek mümkün. Bunun yanı sıra şehrin en eski yerleşim yerlerinden biri olması da Balat’ı İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri yapıyor. İşte Tarihi Balat’ta Gezilmesi Gereken 10 Yer;
İstanbul’un fotoğraf tutkunları tarafından mesken edinmiş en özel semtlerinden olan Balat gün geçtikçe daha cazip bir gezi rotası olmaya başladı. peki Balat’ta gezilmesi gereken yerler nereler? İşte bu sorunun cevabı yazımızın devamında…
1. Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi
Osmanlı hoşgörüsünün bir örneği olarak varlığını çok güçlü bir şekilde devam ettirmeyi başaran Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi dünyadaki Ortodokslar için çok önemli bir yere sahip. Bu da burayı Balat’a gelenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasında sokuyor.
2. Fener Rum Erkek Lisesi
Bizanslılar döneminde İstanbul’da açılan en eski eğitim kurumlarından biri olan Fener Rum Erkek Lisesi yapımında kullanılan kırmızı tuğlalar nedeniyle “Kırmızı Mektep” olarak da bilinmektedir. Yapı ve gösteriş olarak Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’ne benzetilen yapı ortasında bulunan kubbe ile ayırt edilmektedir.
3. Ferruh Kethüda Camii
Tarihi Balat’ta gezilmesi gereken yerler başında Ferruh Kethüda Camii geliyor. Camii avlusunda eskiden mahkemeler görülürmüş. Bu nedenle Mahkemealtı adındaki cadde üzerinde bulunan caminin Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş olması ise burayı ziyaret edenlerin ne kadar özel bir cami ile karşılaşacakları ile ilgili bizlere ipucu veriyor. 1563 yılında inşa edilen caminin arka bahçesinde bir de güneş saati bulunmaktadır.
4. Sveti Stefan Bulgar Kilisesi
Osmanlı döneminde Bulgarların kendilerine özel bir ibadethane istemesi üzerine inşa edilen Sveti Stefan Bulgar Kilisesi Fener bölgesinde yer alıyor. Kilisenin yapımında 500 ton kullanılmasından ötürü “Demir Kilise” olarak da anılmaktadır. Kilisenin oldukça süslü iç ve dış mimarisi burayı Balat fotoğraf gezisi yapanlar için olmazsa olmaz ziyaret noktalarından biri haline getiriyor.
5. Ahrida Sinagogu
Ahrida Sinagogu İstanbul’un en eski sinagoglarından birisi olmasının yanı sıra 500 kişilik ibadet kapasitesi ile de şehrin en büyük sinagoglarından sayılmaktadır. 500 yılı aşkın süredir ibadet edilen dini yapının Makedonya’dan göç eden Yahudi göçmenler tarafından yapıldığı bilinmektedir. Sinagogta 93 Harbi’nde savaşan Türkler için dua edilmesi burayı Türkler için de daha anlamlı kılan bir detay.
6. Antikacılar ve Çıfıt Çarşısı
Eğer bir Balat gezi planı yapıyorsanız listenize antikacıları almadan olmaz. Bölgede bulunan pek çok antikacıda sizi geçmişe götürecek aklınıza bile gelmeyecek birçok farklı ürünü bulabilirsiniz. Tarihi Balat’ta gezilmesi gereken yerler arasında ön plana çıkan Çıfıt Çarşısı ise bir insanın ihtiyacı olabilecek hemen her şeyi bulmasına yardımcı oluyor. Burayı da ziyaret etmenizde fayda var diye düşünüyoruz.
7. Merdivenli Yokuş
Tarihi Balat’ın en meşhur noktalarından biri olan Merdivenli Yokuş en çok fotoğrafı çekilen yerlerin de başında geliyor aynı zamanda. UNESCO tarafından da fark edilen ve koruma altına alınan yokuşun kenarlarında bulunan cumbalı evler ise tam anlamıyla Balat’ı ifade eden önemli detaylardan.
8. Otantik Balat sokakları
Balat sokakları buraya gelenleri adeta farklı bir dünyada yolculuğa çıkarıyor. Dış dünyadan bağımsız sokaklarda oynayan çocuklar, balkona çamaşır asanlar, kapı önünde sokaklarda sohbet eden insanlar… Fotoğraf tutkunları için tam bir açık hava stüdyosunda çok sıra dışı kareler yakalayacağınızdan emin olabilirsiniz.
9. Moğolların Meryemi Kilisesi
Söylenene göre 13. yüzyılda Moğollarla olan ilişkilerini düzeltmek isteyen Bizans İmparatoru kızı Prenses Maria’yı bu edenle Moğollara gelin olarak göndermek istemiş. Moğol İmparatoru Hülagu Han prenses gelene kadar öldüğünden prenses, Abhaka Kağan ile evlendirilmiş ancak Kağan da kısa süre sonra öldürülmüş. Prenses daha sonra İstanbul’a tekrar gönderilmiş ve kendisini dine adamış. İşte bu yüzden kendisi Moğolların Meryemi olarak anılmaya başlanmış.
Prenses Maria İstanbul’da bu kilisenin yanında misyonerliğine devam etmiş. Asıl ismi Panayia Muhliotissa Kilisesi’ne Fatih Sultan Mehmet Han’ın fermanı ile dokunulmamış ve burası Bizans döneminden günümüze kadar aralıksız ibadet edilen bir yapı olarak gelmiştir. Sonrasında Moğolların Meryemi Kilisesi olarak da bilinen kilise aynı zamanda “Kanlı Kilise” olarak da bilinmektedir.
10. Küçük Mustafa Paşa Hamamı
15. yüzyılda Fatih Sultan Mehmet döneminde yaptırılan Küçük Mustafa Paşa Hamamı İstanbul’un en eski hamamlarından biridir. 1995 yılına kadar hamam olarak kullanılan yapı daha sonra çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaya başlamıştır.
Balat’ta aynı zamanda ziyaret edebileceğiniz birbirinden keyifli ve farklı tasarıma sahip butik cafeler yer alıyor. Bu cafeleri ilerleyen günlerde farklı bir yazımızda ele alacağımız için burada yer vermedik. Ancak siz Balat yeme içme mekanları hakkındaki yazımızı bekleme konusunda sabırsız davranırsanız mutlaka bu mekanları ziyaret etmenizi ve bir veya iki öğününüzü burada yiyerek Balat gezinizi daha doyurucu bir hale getirebilirsiniz 🙂
Balat’a Nasıl Gidilir?
Tarihi Balat’ta gezilmesi gereken yerlere ulaşmak için metro, otobüs ya da metrobüs seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Metro ile gelmek isterseniz M2 numaralı metro hattının “Haliç” durağında inmeniz gerekecek. Metrobüsle gelmeyi düşünürseniz “Ayvansaray” durağında inmelisiniz. Bu duraklarda indikten sonra 15-20 dakikalık bir yürüyüşle kendinizi Fener-Balat bölgesinde bulabilirsiniz. Otobüsü tercih edenler ise Balat istikametine giden birçok otobüsle buraya ulaşabilir. Balat’ın nerede olduğunu görmek ve ulaşım planınızı yapmak için de aşağıda paylaştığımız haritayı inceleyebilirsiniz.