Sudan’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 7 Yöresel Yemek

Kuzey Afrika’daki içine kapanık ülkelerden biri olan Sudan, yoğun bir turist popülasyonunu ağırlamasa da gezginlerin listelerinde yer alıyor.

Ülke turuna çıkmadan önce Sudan’da ne yenir , ne içilir öğrenmek ve seyahatinize lezzet katmak için önerilerimize göz atabilirsiniz.

Uzun seneler İngiliz sömürgesi altında varlığını sürdüren ülke, geleneklerini olabildiğince korumuş ve günümüze taşıyabilmiş. Kültürü çevresinde şekillenen mutfağı ise zengin sayılamayacak ama lezzeti ve farkıyla göze çarpan yemeklerden oluşuyor.

#1 Sudan’da Ne Yenir?

Listenin ilk sırasında;

1- Aseeda

Aseeda

Mayalanmış hamurun tuzlu suda haşlanmasıyla yapılan Aseeda, ülkede sıklıkla tüketilen yemeklerin başında sayılabilir. Cezayir, Libya ve Tunus gibi ülkelerinde önemli yemeklerinden sayılan bu lezzet, size biraz ağır gelebilir ama damak tadımıza çok da uzak değil. Kolay hazırlanan bir yemek olduğu için bölgede genellikle kahvaltılarda tüketiliyor.

2- Bamia

Bamia

Kuzu etli bamya yemeği olan Bamia, Sudan sofralarına konuk olan lezzetlerden bir diğeri. Ana yemek olarak bolca tükettikleri bamyayı, kuzu etinin yanında soğan, sarımsak ve zeytinyağı gibi, tıpkı bizim yaptığımız şekilde, eklemelerle tatlandırıyorlar.

3- Ful

Ful

Sudan’ın en popüler yemeği ne derseniz, düşünmeden Ful diyebiliriz. Hemen hemen her restoranın menüsünde yer aldığı gibi sokaklara da taşmış olduğunu göreceksiniz. Ezilmiş bakla ve fasulyeden yapılan yemek, bölge halkı tarafından çoğunlukla elle yeniyor ama yanında çatal bıçak isteyebiliyorsunuz.

4- Karkadeh

Karkadeh

Bölgeye bolca bulunan kerkede bitkisinin çiçeğinin yapraklarından yapılan Karkadeh(Kerkede çayı), bölgenin en çok tercih edilen içeceklerinden. Ülke kuralları nedeniyle Sudan’da alkol tüketimine izin yok, bu nedenle içecek güzel bir şeyler ararsanız size Karkadehi öneririz. İçimi rahat ve vitamin açısından çok zengin bir çay.

5- Kissra

Kissra

Mısır unundan yapılan ekmek Kissra, yemeklerin yanına eşlik eden doyurucu bir yiyecek. Etiyopya’nın ünlü ekmeği injeraya benzeyen bu ekmeğin tadı ve hafifliği hoşunuza gidecek.

6- Molokhia(Molehiya)

Molokhia

Kıbrıs mutfağında yetişen molehiya bitkisiyle yapılan bir çorba olan Molokhia, kuzu veya tavuk etiyle pişiriliyor. Sunumu ve rengiyle dikkat çeken bu çorba, farklı lezzetleri denemeyi seviyorsanız listenizde yer almalı.

7- Susam Şekeri

Susam Sekeri

Susam şekeri, karamelize şeker ve kavrulmuş susamdan yapılan gevrek bir tatlı. Bölgede ev ziyaretlerinde en çok ikram edilen atıştırmalıklardan biri kabul ediliyor. Bizim kandil simitlerimiz tatlı hali olarak düşünebilirsiniz.

*Kendi halindeki özgün ülke Sudan’da gezebileceğiniz yerleri öğrenmek için aşağıdaki yazımıza bakabilirsiniz.

Sudan’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin