Balkanların samimi ülkelerinden Slovenya, iddialı ve özgün olmasa da lezzetli yemekleriyle misafirlerini keyifle ağırlıyor.
Slovenya’da ne yenir, ne içilir öğrenmek ve gezinizi renklendirmek için lezzetli yöresel yemekleri derlediğimiz yazıya göz atabilirsiniz.
Çevresindeki komşu ülkelerden etkilenmiş Sloven mutfağı; bölge bölge simgeleşmiş, farklı tatlarla kendisini gösteriyor. Deniz ürünlerinden nefis şaraplara, Orta Avrupa tarzı şarküteri ürünlerinden tatlı çeşitlerine zengin seçenekler sunan ülkede İtalyan ve Balkan lezzetlerinden de esintiler bulacaksınız.
#1 Slovenya’da Ne Yenir?
Listemizin ilk sırasında;
1- Burek
Balkan mutfağında önemli bir yere sahip Burek(Börek) türlerini başta Ljubljana olmak üzere ülkenin pek çok şehrinde bulabilirsiniz. Kıymalı, patatesli, ıspanaklı, peynirli gibi çeşitlerini bulabileceğiniz börekler size hiç yabancı gelmeyecek. Lezzet ve yapılış yönünden annelerimizin börekleriyle benziyor.
2- Gibanica
Elma, fındık ve kuru üzüm içeren kat kat pasta Gibanica, özellikle Slovenya’nın kırsal bölgelerinde çok popüler. Milföy hamurundan yapılan bu pasta formuna dikkat edenlerin de rahatlıkla yiyebileceği kadar hafif ve masum. Bu nefis tatlının önemini, 2006 yılında Avusturya’da düzenlenen “Cafe Europe” etkinliğinde ülkeyi temsil etmesinden anlayabilirsiniz.
3- Goulash
Çek Cumhuriyeti ve Slovakya gibi ülkelerin de sofralarını süsleyen Goulash, ülkenin sevilen yöresel yemekleri arasında sayılıyor. Etli koyu bir çorbaya benzeyen bu yemek, tıpkı bizdeki çorba kültürü gibi bol ekmekle servis ediliyor.
4- Idrian Zlikrofi
19. yy. başlarında eski bir maden kasabasından doğan Idrian Zlikrofi, bir çeşit patates köftesi diyebiliriz. Ancak baktığınızda şaşırmayın. Görünüşüyle tam olarak Türk mantısına benziyor. Üzerinde gezdirilen sosla lezzetine lezzet katan bu yemeği pek çok restoranda sipariş verebilirsiniz.
5- Jota
Jota, ekşi lahana ve fasulyeden yapılmış kalın bir güveç yemeği. İçine havuç, patates, kereviz ve bezelye gibi sebzeler eklenerek renklendirilen yemeği salaş bir restoranda ya da sıcak bir Sloven ailesinin sofrasında bulabilirsiniz.
6- Kranjska Klobassa
Gorenjska’dan gelen domuz etinden yapılan sosis Sloven lezzetlerinin en önemlilerinden biri. Aynı zamanda koruma altına alınmış bir ürün olan Kranjska Klobassa, sertifikalı bir reçeteye göre hazırlanıyormuş. Denemeyi düşünürseniz yanında da kırmızı şarap içmeyi tercih ettiklerini söyleyelim.
7- Kraski Prsut
Kraski Prsut için köklerini İtalya’ya dayanan bir jambon türünün Slovenya tarzında tercümesi diyebiliriz. Genelde domuz pastırması kullanılarak yapılan bu yiyeceğin farklı çeşitlerini de bulabilirsiniz. Atıştırmalık olarak tercih edilen bu pastırma, genelde yanında kırmızı şarapla tüketiliyor.
8- Kremsnita
Muhallebi kreması ile doldurulmuş bir kek olan Kremsnita, Slovenya’nın Bled bölgesine özgü bir tatlı olarak nam salmış. Kahve yanında ya da yemek sonrası keyifli bir zamanda size eşlik edebilecek hafif ve güzel bir tatlı. Eğer tatlılarla aranız iyiyse muhtemelen bayılacaksınız.
9- Mantar Çorbası
Sloven mutfağının ana yemeklerinin başında çorbalar geliyor. Ancak şüphesiz en ünlüsü ve simgesi Mantar Çorbası. İsteğe göre sosis veya sucuk da ekletebileceğiniz bu çorbayı, maceranıza bir mola verdiğinizde içinizi ısıtması için deneyebilirsiniz.
10- Palaçinka
Kahvaltılarımızın aranan lezzeti olmuş krepin Sloven yorumu olan Palaçinka, ceviz yardımıyla yapılıyor. Sade olarak yiyebildiğiniz gibi çikolata sosu ya da reçelle de tercih edebilirsiniz.
11- Polenta
Haşlanmış mısır unundan yapılan bir ekmek olan Polenta, ülkenin Primorska bölgesinden doğup yayılan bir lezzet. Tadı uzun süre damağınızda kalacak.
12- Potica
Ceviz, çikolata, haşhaş tohumları, domuz eti, peynir ve daha pek çok çeşit dolguyla yapılan Potica, bir nevi çift renkli kek. Sloven tatlılarının en güzelleri arasında sayabileceğimiz bu kek, Noel zamanları sofraların bir numaralı lezzeti oluyor. Slovenya halkının anne keki diyebiliriz.
13- Sljivovica
Slovenya’da hayli popüler bir içki olan Sljivovica, erikle yapıldığı için erik rakısı olarak da biliniyor. Ülke ziyaretinizde bir kadeh denemenizi öneririz ama oldukça sert bir içki olduğunu bilmenizde fayda var.
14- Struklji
Neredeyse Slovenya’nın tüm bölgelerinde bulabileceğiniz Struklji, bölgelere göre mayalı hamur, puf böreği ya da erişteden yapılıyor. İçine peynir, ceviz, elma gibi lezzetler eklenerek de renklendiriliyor. Tadı da görünüşü de iştah açıcı yöresel yemeklerden biri.
Peki, ben bu yemekleri tatmak için gittiğim şehirlerde nereleri gezebilirim diyorsanız, size güzel önerilerimiz var:
Slovenya’da ne yenir yazımız ile ilgili fikir ve görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar butonundan bizlerle paylaşabilir, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.