Sinop Gezilecek Yerler | En Güzel 38 Yer (Detaylı)

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; Adını, Amazon Kraliçesi olan Sinope’den aldığı sanılan Sinop, Türkiye‘nin en kuzeyine yani İnceburun Feneri’ne sahip ilimizdir. Gerek tarihi gerekse doğa güzelliklerini bünyesinde barındıran bu eşsiz Karadeniz kentinin nüfusu yaklaşık olarak 207 bin 427 kişidir. Sinop, Karadeniz’in ortasında Boztepe Yarımadası’nın dar kısmına kurulmuştur. Bölgedeki en güzel limanlardan birine sahip olup, aynı zamanda en eski şehir ünvanını da taşımaktadır. Ormanla iç içe geçen plajları ile yaz aylarında da ziyaret edebileceğiniz keyifli anlar sunuyor.

Kaç Günde Gezilir; Sinop için 1 veya 2 günlük bir Sinop gezi planı yapmanız yeterli olacaktır. Eğer Sinop’u tanımayı geniş bir zaman dilimine yaymak isterseniz de 3 gününüzü ayırabilirsiniz.

Ziyaret İçin En İyi Zaman; Yazları serin kışları ise ılık geçen Sinop iklimi, iç kısımlara doğru gittikçe Karadeniz etkisinden çıktığı görülmektedir. Mayıs- Kasım aralığında sıcaklıklar gayet normal düzeyde seyrettiği için bu zaman aralığını tercih edebilirsiniz.

Müze kartarı; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ve ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Sinop’ta yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yenir; Birbirinden farklı belkide hiç duymadığınız birçok yemeğe sahip şehirdeki yemeklerden bazıları; Sinop mantısı, içli tava, mısır çorbası, nokul, sirkeli pırasa, katlama, ıslama ve çok daha fazlası için Sinop’un yöresel yemekleri yazımıza göz atmalısın!

*En Popüler Yerler

-Müzeler

1. Sinop Etnografya Müzesi

Sinop Etnografya Müzesi

Burası neresi? Sinop şehir merkezinde bulunan Sinop Etnografya Müzesi, üç kattan oluşan eski bir sivil mimari örneği olan bir konakta bulunmaktadır. Aslan Torun Konağı olarak da bilinen bu sivil mimari örneği hem mimari açıdan hem de bir müze olarak Sinop’un önemli noktalarından biridir. Yapı 18. yüzyıldna kalma Osmanlı konaklarından biridir. Binanın inşası esnasında büyük oranda ahşap malzeme kullanılmıştır.

Konak içinde özellikle asırlık geleneksel dokuma teknikleriyle dokunmuş halılar ve bu halıların dokunduğu tekstil makineleri kesinlikle görülmeye değerdir. Yöresel kıyafetlerle ziyaretçilerini karşılayan heykeller ise müzeyi gezenlere Sinop’un yöresel giyim tarzıyla ilgili önemli ipuçları sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Sinop kültürüne ve günlük yaşamına dair birçok farklı nesnenin sergilendiği Sinop Etnografya Müzesi, şehrin folklorunu yakından tanımak isteyenler için Sinop’ta mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Yeni, Kemalettin Sami Cd. No:7, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 08.30-17.30
  • Yol tarifi al >

2. Sinop Arkeoloji Müzesi

Sinop Arkeoloji Müzesi
Görsel Kaynak: Hüseyin Kıvanç Demirtaş

Burası neresi? Müzecilik faaliyetlerinin 1921 yılında başladığı Sinop’un önemli müzelerinden biri de Sinop Arkeoloji Müzesi’dir. Müzenin en önemli kısmı açık hava bölgesidir. Bu bölgede yer alan koleksiyonda Sultan Türbesi, mermer ya da taştan yapılmış pek çok heykel ve çeşitli eserler ve Mısır Tanrısı Serapis’e adanmış bir tapınağın kalıntıları gibi çok önemli eserler görülebilmektedir.

Müze için toplanan eserler öncelikle Mekteb-i İdadi’de biriktilmiş ancak eser miktarının artmasıyla birlikte eserler, 1932 senesinde, Selçuklu Veziri Müinüddün Pervane tarafından yaptırılmış olan Pervane Medresesi’ne taşınarak müzenin çekirdeği oluşturulmaya başlamıştır. 2001 yılında ciddi bir çalışma içine girilmiş ve çalışmaların tamamlanmasının ardından 2006 yılında müze ziyaretçilerini kabul etmeye başlamıştır.

Müze içindeki kısımlar ise şu şekildedir: Koridor, Küçük Buluntular Salonu, Taş Eserler Salonu, Amphora Salonu, Sikke Bölümü, İkona Salonu ve Bahçe.

Neden gitmeliyim? Türkiye’deki en eski müzelerden olan Sinop Arkeoloji Müzesi, Sinop ve çevre bölgelerinin tarihine göz atmak için Sinop’ta gezilmesi gereken önemli yerlerden biridir. Müze içindeki zengin koleksiyon, Osmanlı İmparatorluğu’nun kültürel zenginliğini de yansıtmaktadır.

  • Adres: İncedayı, Okullar Cad. No:2, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Telefon: (0368) 261 19 75
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00
  • Yol tarifi al >

3. Tarihi Sinop Cezaevi

sinop tarihi cezaevi

Burası neresi? Sinop Kalesi’nin içinde konumlanan Sinop Cezaevi, ülkemizin en eski hapishanelerinden biridir. 1887 yılında kurulan hapishane, o dönemdeki en azılı suçluları hapsetmek için inşa edilmiştir ve bu nedenle “Anadolu’nun Alcatrazı” olarak isimlendirilmiştir. Cezaevinde başta Sabahattin Ali olmak üzere birçok ünlü isim de hapis yatmıştır. Büyük bir tarihi öneme sahip yapı aynı zamanda Tatar Ramazan, Firar, Parmaklıklar Ardında ve Pardon gibi önemli dizi ve filmlere çekiminde mekan olarak kullanılmıştır.

Hapishanenin üç tarafı denizlerle çevrilidir ve buradan mahkumların kaçması neredeyse imkansız olmuştur. Hapishane içinde ayrıca bir de çocuklar için hapishane kısmı ayrılmıştır. Hapishanenin 300 gardiyanla korunduğu rivayet edilmektedir. 1997 yılında kapatılan hapishane, 2000 yılında müzeye dönüştürülerek ziyarete açılmıştır. Binada 2020 yılında kapsamlı bir restorasyon çalışması gerçekleştirilmiştir.

Neden gitmeliyim? Pek çok ünlü ismin de hapis yattığı Tarihi Sinop Cezaevi, hem etkileyici mimarisi ile hem de sergilenen tarihi objeler nedeniyle Sinop’un en önemli ziyaret noktalarından biri olarak kabul edilmektedir.

  • Adres: Kaleyazısı, Cumhuriyet Cd. No:17, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Telefon: (0368) 261 19 75
  • Ziyaret saatleri: Geçici olarak ziyarete kapalı
  • Yol tarifi al >

-Anıtlar, Mezarlar, Türbeler

4. Deniz Şehitleri Anıtı

Sinop Deniz Şehitleri Anıtı
Görsel Kaynak: Gökhan Bice

Burası neresi? Deniz Şehitleri Anıtı, 1853 senesinde Ruslar tarafından gerçekleştirilen saldırıda hayatını kaybeden denizcileri anmak amacıyla yapılmıştır. Saldırıda şehit düşen bahriyelilerin gömüldüğü yer, ilk olarak 1857 senesinde çevrilerek bir mezarlık görünümüne kavuşmuştur.

Taş duvarlar ve parmaklıklarla çevresi kapatılan mezarlık alanı zaman zaman onarımlardan geçirilmiştir. Şu anki anıtın temelleri 1923 yılında Mutasarrıf Hüseyin Bey tarafından atılmıştır. Anıtın tamamlanarak ziyarete açılışı ise 1933 senesinde gerçekleşmiştir. Anıtın bulunduğu noktaya dilerseniz toplu taşıma kullanarak dilerseniz de yürüyerek kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Kefevi, Okullar Cd. No:1, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Yol tarifi al >

5. Diyojen Heykeli

Diyojen Heykeli

Burası neresi? Antik Yunan filozoflarından olan dünyaca ünlü filozoc Diyojen’in MÖ 412 yılında Sinop’ta doğduğu düşünülmektedir. Bu nedenle Diyojen, Sinop için ayrı bir öneme sahiptir. Heykelin yapımı Sinop Belediyesi tarafından gerçekleştirilmiştir ve 2006 yılında tamamlanmıştır.

Heykelin yapımında Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyelerinden olan Turan Baş görev almıştır. 5,5 metre yüksekliğindeki heykelde Diyojen elinde bir fener ve yanında köpeği ile tasvir edilmiştir. Bu şekilde tasvir edilmesinin sebebi ise Diyojen’in gündüz ışık altında, elinde fenerle dürüs adam aradığını ifade ederek dolaşmasıdır. Bir diğer söylenti ise filozofun ünlü “gölge etme başka ihsan istemem” sözüne gönderme yaptığı şeklindedir.

Neden gitmeliyim? Sinop’a özel olarak bu heykeli görmek için gitmek gerekmese de Sinop Cezaevi’nin hemen karşısında olan bu heykeli, cezaevi ziyaretinizden önce veya sonra görebilirsiniz.

  • Adres: Kaleyazısı, Fatih Cd. No:2, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Yol tarifi al >

6. Çeçe Sultan Türbesi

Çeçe Sultan Türbesi
Görsel Kaynak: Emre Osmanoğlu

Burası neresi? Tek katlı ve tek odalı bir yapı olan Çeçe Sultan Türbesi, Sinop’taki Selçuklu dönemine ait tarihi eserlerden biridir. Türbenin girişi ise sağ taraftaki kesme taş işçiliği ile yapılmış kapıdan sağlanmaktadır. Giriş kapısında bulunan Selçuklu döneminde yazılmış kitabe de oldukça ilgi çekicidir. Türbenin hemen girişindeki 5 küçük sandukanın Çeçe Sultan’ın kızlarına ait olduğu tahmin edilmektedir. Diğer iki büyük sandukalardan birinin Çeçe Sultan’a ve diğerinin ise oğluna ait olduğu belirtilmektedir.

Neden gitmeliyim? Mükemmel bir atmosfere ve huzur dolu bir ortama ev sahipliği yapan Çeçe Sultan Türbesi, inanç turizmi açısından Sinop’ta görülmeye değer önemli yerler arasında bulunmaktadır.

7. Seyyid Bilal Türbesi

Burası neresi? Cezayirli Ali Paşa Camii’nin sol tarafında bulunan Seyyid Bilal Türbesi, Sinop’un önemli türbeleri arasında bulunmaktadır. Türbenin girişi de cami girişinden gerçekleştirilmektedir. Cami Osmanlı döneminden kalma, türbe ise Selçuklu döneminden kalmadır. 1280 senesinde yaptırıldığı kitabesinden anlaşılan Seyyid Bilal Türbesi’nin Yaş Bey olarak anılan Hoca Ebubekir’in torunları tarafından yaptırıldığı belirtilmektedir.

Neden gitmeliyim? Seyyid Bilal Türbesi, Sinop’a gelenlerin en fazla ziyaret ettiği manevi duraklardan biridir. Siz de manevi noktaları ziyaret etmekten hoşlanıyorsanız bu huzrlu türbeyi ziyaret edebilirsiniz. Caminin ve türbenin tarihi dokusunu korumuş mimari yapısı ise Selçuklu ve Osmanlı mimarisine meraklı kişiler için türbeyi cazip kılmaktadır.

  • Adres: Kefevi, Okullar Cd. No:99, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Yol tarifi al >

8. Candaroğulları Türbesi

Candaroğulları Türbesi

Burası neresi? Candaroğulları’ndan Celalettin Beyazıt ile onun soyundan gelen aile mensupları için hazırlanan Candaroğulları Türbesi, Alaeddin Camii türbesi içinde bulunmaktadır. Türbede herhangi bir kitabe bulunmadığı için tam olarak ne zaman ve kim tarafından yapıldığı ile ilgili bilgilere ulaşılamamaktadır.

Dikdörtgen bir formda inşa edilmiş olan türbe, tek kubbeye sahiptir. Türbe içindeki sandukalarda Türk taş oymacılığının en ince hallerini görmek mümkün olmaktadır. Türbenin giriş kısmı ise “Her canlı ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz”. şeklindeki ayetler okunmaktadır.

  • Adres: Camikebir, Görgün Sk. No:11, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Yol tarifi al >

-Cadde ve Sokaklar

9. Aşıklar Caddesi

aşıklar caddesi

Burası Neresi? Düşünün ki akşam güneşi batıyor, yüzünüze sıcak bir rüzgar vururken siz diğer yandan kaldırımlara dikilmiş palmiyelerin altında yürüyüşünüzü yapıyorsunuz. Burada bulunan çay bahçelerinde biraz mola verip soluklanırken, yol boyunca kurulmuş olan  dondurma, patates cipsi, hediyelik eşya, kitap ve tattoo stantlarına uğrayabilirsiniz.

-Plajlar 

10. Güzelyalı Plajı

güzelyalı plajı

Burası Neresi? Samsun-Sinop karayolundan başlayan Güzelyalı, şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Yaklaşık olarak 30 kilometrelik bir alanda yapılmış olan düzenlemelerin ardından hem sahili hem denizi hem de günlük spor aktivitelerin yapılabileceği ekipmanlar, çocuk oyun alanları, bisiklet yolu ve kullanıma açılmış golf sahasıyla önemli bir cazibe merkezine dönüştürülmüştür.

Neden Gitmeliyim? Gelen tüm ziyaretçilerine gerek sosyal olsun gerek eğlence mekanları olsun tüm gün boyunca hizmet verecek tüm faaliyetleri sağlamaktadır. Konutlarla ile yan yana bulunuyor olması sebebiyle bölgede konaklayan ve hali hazırda yaşamakta olan insanlar için büyük avantaj sağlıyor.

  • Adres: Korucu Köyü, 57000 Korucuk/Sinop Merkez/Sinop

11. Karakum Plajı

karakum plajı

Burası Neresi? Karadeniz’in en dik ve kıyısına bir o kadar en yakın olan Sinop ili, plaj ve denizleri ile ön plana çıkıyor. Öyle ki son zamanlarda kazandığı ivmeye bakacak olursak tatil şehri olma yolunda hızla ilerliyor. Merkeze 3 kilometre uzaklıkta konumlanan Karakum Plajı, doğallığını kaybetmemesi ve sessiz sakin bir ortam sunması açısından en çok tercih edilen yerler arasında yerini alıyor.

Kum zemin diğer tüm plajlara nazaran daha farklı diyebilirim. Bunun sebebi ise Boztepe Yarımadası’nda bulunan yanardağın patlaması üzerine püsküren küllerin denizin dibini siyaha boyamış olmasıdır. Şemsiye, şezlong, yeme ve içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz mekanlar bulunuyor.

12. Sinop DSİ Plajı

sinop dsi plajı

Burası neresi? Sinop merkezine yakın denize girilebilecek yerlerden biri olan Sinop DSİ Plajı’na belirli bir kişi başı ücret karşılığında giriş yapılabilmektedir. Dilerseniz size verilen karta para yükleyerek plaj içinde ihtiyaçlarınız için kullanabiliyorsunuz. Şezlong, duş ve tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı karşılamanız da mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Konaklamak için pansiyon seçeneği de bulunan DSİ Plajı, temizliği ve güleryüzlü personeli ile Sinop’a gelenler için dinlenebilecek çok güzel bir ortam sunmaktadır.

  • Adres: Kefevi, Korucu Köyü, 57000 Korucuk/Sinop Merkez/Sinop
  • Telefon: (0368) 261 26 52
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-17.00 (Dilerseniz daha erken de gelebilirsiniz)
  • Yol tarifi al >

13. Harzana Plajı

harzana plajı

Burası Neresi? Ayancık ilçesine 11 kilometre uzaklıkta konumlanan Harzana Plajı, bölgede en çok ilgi gören plajları arasında bulunuyor. Tam tamına 500 metre uzunluğunda kumsala sahip olup, kamp yapmayı sevenler için en ideal rotadır diyebilirim. Yanınıza temel ihtiyaçlarınızı almanızı önermekle birlikte, plajda yeme-içme vb. şeyler için küçük işletmelerin olduğunu belirtmeliyim.

14. Sarıkum Gölü Plajı

sarıkum gölü plajı

Burası Neresi? Sinop’taki en uzun plaj olma sıfatını almaya hak kazanan Sarıkum Gölü, genel olarak giden ve gören herkes tarafından tam bir cennet olarak adlandırılmaktadır. Kendi gibi aynı ismi taşıyan Sarıkum Köyü’ne yaklaşık olarak 25 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Peki nereden geliyor bu isim derseniz onu da şöyle açıklayabilirim ki; göl ve denizin birleştiği noktada bulunan sarı renkteki çöl kumundan geliyor.

Bölgede gölün yanı sıra longoz ormanlarıyla çevrili olup, pek çok sayıda kuş çeşidini kurbağa ve su kaplumbağasını da bünyesinde barındırmakta. Farklı bir ekosistemi bulunması sebebiyle, çöl kumunda yetişen birtakım bitkiler ve bunlar hakkında bilgiler girişlerdeki bilboardlarda siz ziyaretçilerine sunulmaktadır.

Gölün denize bu denli yakın olmasının sebebi; önceden bir koyken tektonik hareketler sebebiyle denizden ayrılarak bir parçanın araya girmesi üzerine oluşmuş. Lagün gölü olarak tanımlanan Sarıkum, kaynak sularla besleniyor olup yaklaşık 30 kilometrelik bir bağlantı ile Karadeniz’e karışıyor.

Neden Gitmeliyim? Sarıkum Gölü Plajı, 1987 yılında Tabiat Koruma Alanı statüsüne alınmasıyla korumaya çalışılmıştır ve bunun üstüne 1991 yılında Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiştir. Bir diğer yandan kuşların göç  noktası olması sebebiyle beslenme, konaklama olanağı sunarak uluslararası sulak alan ekosistem özelliğine de sahiptir. İçerisinde yer alan bitkilerde Karadeniz Bölgesi’nde rastlanması olası olmayıp yalnızca burada görebileceğiniz türdendir.

Bu bilgide bize, başta cennet olarak nitelendirdiğimiz Sarıkum Gölü’nün bir kez daha farklı ve özel bir ekosisteme sahip olduğunun göstergesidir. Gerek araştırma yapmak amacıyla olsun gerek tatil olsun her yönüyle Sinop geziniz sırasında mutlaka uğranması gereken duraklar arasına hatta en başına almalısınız.

Sarıkum Gölü’nün bitiş noktasında köy başlıyor ve köyün bitiş noktasında ise deniz. Düşünebiliyor musunuz iki güzelliğin arasında yaşadığınızı. Şimdiden burada yaşayan köy halkına imrendiğiniz hisseder gibiyim. Plajın uzunluğu 4 kilometre kadar olup, gölden 50-60 metre mesafesinden başlıyor.

Kaçırmayın! Plaja indiğinizde kıyıya çok yakın bir noktada yunusların birbirleri ile oynayan ve etrafınızda cıvıldayıp uçuşlarıyla gösteri yapan kuşların sizi selamladığını anlayacaksınız. Hatta şanslıysanız çeşitli renklerde kuşlara rastlayıp yanlarına yaklaşarak bir fotoğraf karesi bile yakalayabilirsiniz.

15. Ayancık Çamurca Plajı

Burası neresi? Ayancık Sinop’a gelenler mutlaka görülmesi gereken beldelerin başında geliyor ve Çamurca Plajı da denize girmeyi tercih edenler için Sinop’un en önemli alternatifleri arasında bulunmaktadır. Rüzgardan uzak bir konumda bulunan deniz, hem acemi yüzücüler hem de çocuklu aileler için burayı cazip kılmaktadır. İnce kumlu plajı sahilde zaman geçirmeyi çok keyifli kılarken yeşil alanlar ise eğlenceli doğa yürüyüşlerine imkan sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Çamurca Plajı, Sinop’ta gidebileceğiniz en güzel ve temiz plajların başında geldiği için, burayı mutlaka Sinop gezilecek yerler listenize dahil etmelisiniz.

-Koylar

16. Hamsilos Koyu

hamsilos Koyu

Burası Neresi? Merkez ilçeye 11 kilometre uzaklıkta yer alan Hamsilos Koyu, harika bir manzaraya ev sahipliği yapıyor olup Türkiye’nin tek fiyordu olma özelliğini taşıyor. Asıl adı Hamsolos ancak halk tarafından Hamsilos olarak adlandırılıyor. Yolunuz düştüğü takdirde güneşi burada batırmadan dönmeyin derim! Fazla bilinirliliğe sahip olmayışından ötürü el değmemiş bakir güzelliğini hala korumakta.

Neden Gitmeliyim? Bu dillere destan manzaradan kopmak zorunda değilsiniz. Alın yanınıza çadırınızı ve tüm geceyi burada geçirin. Yanınıza mutlaka fotoğraf makinenizi bulundurmayı ihmal etmeyin yoksada telefonlarınızın şarjını idareli kullananın ki sonrasında çekemeyeceğiniz kareler için pişmanlık duymayın!

17. Gebelit Koyu

gebelit koyu

Burası Neresi? Sinop’un Ayancık ilçesine 30 kilometre uzaklıkta yer alan Gebelit Koyu, çay yatağının alüvyonları ile meydana gelmiştir. Sahilleri çakıldan oluşan koyun diğer tüm koylardan farkı ise, çayın iç kesimlerine doğru teknelerin yanaşması için müsait oluşudur. Bu sebeple barınak gibi de kullanılabilmektedir. Gebelit’ten hareketle pek çok koy ve kumsala tur etkinlikleri düzenlenmektedir.

  • Adres: 57400 Tarakçı/Ayancık/Sinop

-Seyir Alanları 

18. Şahin Tepesi

şahin tepesi

Burası Neresi? Kefevi Mahallesi’nde yer alan Şahin Tepesi, şehrin tüm manzarasını ayaklar altına seren bir nokta olduğu için gelen ziyaretçiler tarafından sıkla uğranmakta. Eski dönemlerde gözetleme alanı olarak kullanılıyor olup daha sonrasında Amerika’nın Rusya’yı gözetlediği bir üs olmuştur. Tabi tüm dış güçlerin bölgeden çekilmesi üzerine, şimdilerde şehrin panorramik görüntüsüne karşı çayınızı yudumlayarak fotoğraf kareleri çekmek için kullanılıyor.

19. İstefan Limanı

istefan limanı

Burası neresi? Rengarenk balıkçı teknelerinin sıralandığı İstefan Limanı, çok fazla kişi tarafından bilinmeyen ve huzurlu bir şekilde muhteşem manzaranın tadını çıkarabileceğiniz noktalardan biridir. Buraya gelen ziyaretçiler genellikle sakinliği nedeniyle tercih etmekte ve deniz ve orman havasının keyfini doyasıya çıkarma imkanına sahip olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Özellikle gün batımı esnasında muhteşem bir manzara sunan İstefhan Limanı’na geldiğinizde, limandaki balık restoranlarında taze ve lezzetli balıklardan ve mezelerden hazırlanmış leziz sofraların tadını çıkarabilirsiniz.

  • Adres: Çaylıoğlu Köyü Yolu, 57400 Çaylıoğlu/Ayancık/Sinop
  • Yol tarifi al >

20. İnceburun

Burası Neresi? İnceburun’un şöyle bir özelliği vardır ki oda, Türkiye’nin en kuzey noktası olmasıdır. Deniz seviyesinden 38 metre yükseklikte bulunuyor olup, Karadeniz’in hırçın dalgalarına adeta karşı duran kayalıkların tepesine inşa edilen fener yıl boyu birçok ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Deniz feneri tarihi özelliğe sahip olup, 1863 senesinde inşa edilmiştir.

Neden Gitmeliyim? 1863 senesinde yapılmış olan fener 12 metre uzunluğa sahiptir. İlçeye 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kış aylarında kayalıkların üstünde buz tabakası oluştuğundan dolayı, dalgalar kulenin yükseliği kadar yukarılara çıkıyor demek yanlış olmaz. Akliman’a oldukça yakın olduğu için orada piknik yaptıktan sonra buraya gelip gezebilirsiniz.

21. Boztepe Burnu

boztepe burnu

Burası Neresi? Sinop merkez ilçenin büyük bir bölümünü kapsayan yarımada Boztepe Burnu ya da bilinen bir diğer adıyla Sinop Burnu, İnceburun üzerinden çıkan bir burun şeklinde görünmesinden dolayı bu şekilde adlandırılmış. Boydan boya 9 kilometre uzunluğa sahip olup, güneyiden Gerze, kuzeyinden ise Hamsilos Koyu’nun girişi, Akliman ve Başkaya Burnu görülebiliyor. Eski zamanlarda ada olarak bilinen Boztepe ile kara arasınındaki kanalın Selçuklular tarafından kapatıldığı anlaşılması üzerine konu açıklığa kavuşmuş. Günümüzde bu kanalın tekrar açılması konusunda projeler mevcut.

Neden Gitmeliyim? Ülkemizdeki tek doğal liman olma özelliğini elinde bulunduruyor olup, kuzeydoğu bölümü denizcilik için oldukça tehlike arz etmektedir. Bu noktada fazlasıyla kayalık ve denizin dip kısımlarında uçurumların olduğu bilinmekte. Üstelik zamanında hala da kullanılmaya devam edilmiş. Bu kayalık uçurumların içerisinde denizden girişi bulunan çok sayıda insanın girebileceği büyüklükte mağaralar bulunuyor. Boztepe’yi boydan boya dolaşabileceğiniz bir de yürüyüş yolu yer alıyor.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Göller

22. Akgöl

akgöl sinop

Burası Neresi? Hiç beklermiydiniz bilmiyorum ama Sinop ili gerçekten pek çok doğal güzelliği bünyesinde barındırıyor. İşte bunlardan biri de Akgöl… Ayancık ilçesinde yer alıyor olup, yalnızca 5 kilometre uzaklıktadır. Dilediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz burada. yol kenarında biraz mola verip manzaranın tadını doyasıya çıkarabilir, alabalık restoranlarında kısa bir lezzet arası verebilir veya göl kenarında doğa ile baş başa verip piknik yapabilirsiniz tercih sizin.

Neden Gitmeliyim? Göl yapay olup, 1991 yılında bakanlık tarafından Akgöl Yaylası olarak bir turizm alanı ilan edilmiş ancak yaylaya çıkan yolların bozuk olması ve popüleritesinin fazla olmayışından dolayı pek fazla kişi tarafından bilinmiyor. Elbette ki böyle bir güzelliğin az biliniyor olması üzücü olsa da kafa dinlemek ve insanlardan uzaklaşmak için birebir bir ortam sunması sebebiyle bir yandan sevindiriyor. Bense sizler için burayı sizler ile paylaşıyor ve gezilecek yerler listenize eklemeniz için ısrar ediyorum. Şimdiden keyifli gezmeler…

Uyarı; Denizden 1200 metre yükseklikte olan yaylada sık ormanlık alanlara rastlayacaksınız. Yaban hayatını sonuna kadar hissedebileceğiniz ortamda; yaban domuzu, ayı, kurt, çakal veya tavşan önünüze çıkabilir, aman dikkat!

-Kanyonlar

23. Babaçay Kanyonu

babaçay kanyonu

Burası Neresi? Özellikle ilkbahar ve yaz dönemlerinde yürüyüş parkurları ile doğa seven kitlenin dikkatini çeken Babaçay Kanyonu, keşifler yapabileceğiniz uzun bir rotaya sahiptir. Parkurun sonunda bulunan İnaltı Mağarası, genellikle yürüyüşçülerin mutlaka gezip gördüğü bir yer. Huzur ve dinginlik arayışında iseniz kanyonu gelip biraz kafa dağıtmanız da fayda var. Ayrıca İnaltı Mağarası hakkında detaylı bilgiye yazımızın ilerleyen bölümlerinde ulaşabilirsiniz. Okumaya devam edin!

-Şelaleler

24. Erfelek Tatlıca Şelaleleri

erfelek tatlıca şelaleleri

Burası Neresi? Sinop’a yaklaşık olarak 30 kilometre uzaklıkta yer alan şelalelere, sağlı sollu yan yana dizilmiş yeşillikler içindeki yoldan ulaşım sağlıyorsunuz. Peki burası nasıl keşfedilmiş noktasına gelirsek; 1997 yılında yapılan barajın fizibilite araştırmaları sırasında keşfedilmiş.

Neden Gitmeliyim? Karadeniz’in kuşkusuz en güzel şelalesi, cenneten bir fragman adeta Erfelek Şelaleleri… Kademe kademe akan suyu ile hem diğer tüm şelalelerden kendini farklı kılıyor hemde akarken çıkardığı sesle dinlendirici bir etki yaratıyor. Merdivenlerden çıkarken düşündüğünüz tek şey kuş sesleri olacak.

Kaçırmayın! Büyüklü küçüklü yirmi sekiz tane şelaleden oluştuğu için Erfelek Tatlıca Şelaleleri ismini almıştır. Çevresinde bulunan gölleri de ziyaret edebilir, balık tutabilir ve hatta kamp yapma imkanını değerlendirebilirsiniz. Kamp, piknik ve trekking yapmak için uygun olan bölgede bir de kafe yer alıyor. İhtiyaçlarınıza uygun tüm her şeyi bulabilirsiniz.

  • Adres: 57500, Erfelek Yolu, 57000 Sinop Merkez/Sinop
  • Ziyaret Saatleri: Her gün 09:00-17:30
  • Telefon: (0368) 260 61 75
  • Yol tarifi al >

25. Sorkun Şelaleleri

sorkun selaleleri tabiat parkı

Burası neresi? Gerze’den 15 kilometre uzaklıkta bulunan bu muhteşem doğa harikası, Sinop’un gizli kalmış hazinelerinden biridir. Gizli olmasının sebebi ise yolunun bir miktar zorlu olmasından kaynaklanmaktadır. Buna karşın bu zorluğa kesinlikle değdiğini belirtmemiz gerekiyor.

Sorkun Şelalelerini içine alan 3 şelale takımı ve 2 kilometrelik dere hattıyla bunun içinde bulunduğu sulak vadi alanı 2017 yılında alınan bir kararla “tabiat anıtı” olarak tescillenmiştir. Bu da şelalelerin son yıllarda daha fazla bilinmesini ve ziyaret edilmesini sağlamıştır.

Neden gitmeliyim? Sorkun Şelalelerinin içinde bulunduğu tabiat anıtı alanı, 200’den fazla kelebek türüne ev sahipliği yapmakta ve Sinop’un en önemli ekosistemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Siz de bu doğal güzelliği keşfetmek ve harika fotoğraflarla Sinop gezinizi ölümsüzleştirmek istiyorsanız bu güzel rotayı listenize eklemenizi tavsiye ediyoruz.

-Mağaralar

26. Buzluk Mağarası

buzluk mağarası

Burası Neresi? Sinop’un Durağan ilçesine yaklaşık olarak 13 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Dik olarak girilen mağaranın giriş kapısı geniş olup, yoğun şekilde oluşan hava akımına rastlanmaktadır. Mağaranın derinliklerine indikten sonra oda şeklinde yerleri göreceksiniz. İşte tam bu yerlerde zaman içerisinde oluşmuş olan  buz tabakaları sizi karşılayacak. Yazın hava akımının fazla olmasından dolayı buz oranı da artış göstermektedir. Denilene göre buzdolaplarının hayatımızda olmadığı zamanlarda, mağaradan çıkartılan buzlar katırlarla Durağan halk pazarına taşınarak satıldığıdır.

27. Ağcaçal Mağarası

ağcaçal mağarası

Burası Neresi? Ağcaçal Mağarası’nın giriş kısmında yer alan ve doğal olarak milyonlarca yıl boyunca oluştuğu söylenen sütunlar günümüzde ne yazık ki, defineciler ve vatandaşlar tarafından tahrip edilmiş durumdadır. Yinede tüm bunlara rağmen sevindiren şey var ki oda; alt kısımlarda yer alan galerilerde kireç taşı erimesi sonucu oluşmuş çok sayıda figür bulunması.

  • Adres: Cevizlibağ Köyü Yolu, 57700 Cevizlibağ/Durağan/Sinop
  • Yol tarifi al >

28. İnaltı Mağarası

inaltı mağarası

Burası Neresi? Ayvancık ilçesinde yer alan İnaltı Mağarası, etkileyici bir atmosfere sahip desem yanlış olmaz. Kendisiyle aynı ismi taşıyan İnaltı Köyü sınırları içerisinde konumlanıyor. 658 metre uzunluğa sahip mağaranın 300 metrelik kısmı aydınlatılmış durumdadır. Bununda yalnızca 125 metrelik bir kısmı ziyaretçi girişine açıktır. Gelen ziyaretçiler düşünülerek çevre yolları düzenlenmiş ve hatta içerisine yürüyen merdivenler dahi yapılmış. Duvarları travertenlerle kaplı olan mağaranın bazı bölümlerinde doğal oluşum olan sarkıtlarla bezenmiştir.

Neden Gitmeliyim? Mağaraya girdiğinizde yol kıvrımlaşarak doğu ve batı yönlerinde ilerler. Bu kısa yürüyüşün ardından sizi karşılayan galeri, mağaranın en geniş ve en kuru bölümü. Gittikçe daralan mağaranın çeşitli noktalarında; sarkıt, dikit, sütun, örtü ve duvar damlataşları, damlataş havuzlarını görmeye başlayacaksınız. Yarattığı gizemli havadan ötürü gelenleri içine çeken mağara turizm yönünden oldukça elverişlidir. Gezdiniz, yoruldunuz mağaranın önünde bulunan kır kahvesinde biraz soluk alıp bir şeyler yudumlayabilirsiniz.

  • Adres: Ihlamur Cd. No:9, 38090 Kocasinan/Kayseri
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09:00-18:00
  • Yol tarifi al >

-Diğer

29. Bazalt Kayalıkları

bazalt kayalıkları

Burası Neresi? Son dönemlerde keşfedilmiş olan Bazalt Kayalıkları, Boyabat ilçesine 15 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Birbirine yakın olan üç vadide bulunan kayalıklar,  30-40 metre yüksekliğinde olup 4-5-6 köşeli sütunlardan meydana gelmektedir. Üstten baktığınızda bir arı peteğini andıran yandan baktığınızda ise, uzun ince prizmal bir görüntüyü andıran değişik bir yapısı var. Yapılan araştırmalar sonucu oluşumunun genç döneme ait yaklaşık 3-5 milyon yıl yaşında olduğu söyleniyor.

Neden Gitmeliyim? Jeolojik bir miras olan bu kayalıklar, koyu renge sert bir yapıya sahiptir. Dünyada bu kayalıklara örnek olarak  İrlanda, ABD, Meksika, Fransa, İskoçya, Avustralya ve Arjantin’de rastlamak mümkün. Tabi biri de Sinop’ta. 🙂 Tabiat Anıtı ünvanını aldıktan sonra çevresi düzenlenmiş olup, yürüyüş parkurları yapılmıştır. Yürüyüş yaparak vadinin sonuna kadar gidip, bazalt kayalıkları arasından süzülen şelaleyi inceleyebilirsiniz.

  • Adres: Kurusaray Köyü-Harun Çayı Mevkii-Boyabat/SİNOP
  • Yol tarifi al >

-Yaylalar

30. Buzluk Yaylası

Buzluk Yaylası

Burası Neresi? Durağan ilçesine 15 kilometre uzaklıkta yer alan Buzluk Yaylası, gelişmiş alt yapı sistemi ile ziyaretçilerine; stabilize yol, içme suyu, elektrik, telefon imkanlar sunmaktadır. 1150 metre yükseklikte konumlanan yaylanın öne çıkan özelliklerinden en önemlisi; kendisiyle aynı adı taşıyan mağaranın yaz aylarında buzların kış aylarında ise sıcak su oluşumuna tanıklık edebiliyor olmanız.

-Parklar

31. Akliman

akliman

Burası Neresi? Orman ile denizin kucaklaştığı Akliman, Sinop şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Denizin ormana girintisi ile oluşan doğal sığınak liman doğanın mucizelerinden sadece biri denebilir. Girintinin önünde bulunan doğal ada bir menderek yardımıyla karayla birleştirilerek balıkçıların kullanabileceği harika bir barınak haline getirilmiş. Hamsilos yoluna doğru yer alan kısım mesire ve piknik alanları olarak kullanıma ayrılmıştır. Ağaçların altında tüm gün keyif yapabileceğiniz masalarda mevcut üstelik.

Neden Gitmeliyim? Koyu boydan boya balıkçı tekneleri işgal etmiş durumda, pikniğe gelen misafirleri koyda gezdirip Hamsilos’a götüren gezi tekneleri de yer alıyor. Pikniğe gelenleri koy içinde gezdiren ve rüzgarsız zamanlarda Hamsilos’a kadar götüren gezi tekneleri de var. Buranın en dikkat çekici yanlarından biriside eski  dönemlerden kalma mezarların oluşu.

Mezarların hemen yanı başında bilgilendirici açıklamalar yapılmış olup, detaylı bilgiler veriliyor elbette. Karadeniz’e deniz yolculuğu yaptıkları sırada gemilerde ölen kişiler karaya çıkartılarak buraya defnedilmişler. Çoğu kişinin kimliği verilen bilgiler arasında ayrıca vefat edenlerin çoğunun 1700-1800’lü yıllar arasında olduğu anlaşılmakta.

Doğanın bir armağanı olan Akliman; bataklık, kumul, deniz ve ormanlık alanları ile zengin biyoçeşitliliği bir arada barındırıyor. 1987 yılında mesire yeri olarak nitelendirilen bölge ardından tabiat parkı olarak ilan edilmesiyle birlikte mesire statüsü kaldırılarak tabiat parkı sınırlarına dahil edilmiştir. Bunun üzerine Akliman Günübirlik Kullanım Alanı ismi verilmiş.

32. Hamsilos Doğa Tabiat Parkı

hamsilos tabiat parkı

Burası Neresi? Şehir tüm hengamesinden kendini soyutlamış olan Hamsilos Tabiat Parkı, Sinop geziniz sırasında ilk ziyaret etmeniz gereken yerler arasında üst sıralar yer almalı. Merkeze yaklaşık olarak 14 kilometre uzaklıkta yer alıyor olup, huzur deposu adeta. O huzuru içinize çekmeniz gidip görmeniz ancak anlamanıza yardımcı olacaktır.

Neden Gitmeliyim? Bölgeye geldiğinizde arabanızı dışarıda bırakarak içeriye giriş yapıyorsunuz. Bana kalırsa telefonlardan da kurtulmakta fayda var. Atın çantanızın derinliklerine gitsin. Kırk yılda bir gelmişsiniz böyle bir ortama anın tadını çıkartın derim. İçeri girdiğinizde otlayan inekler, cıvıldaşan kuşlar ne ararsanız var. Ne yöne bakarsanız mavi ne yöne bakarsanız yeşil. Burada görebileceğiniz yalnızca iki renk var anlayacağınız. Renklerin anlamlarına inecek olursak; her ikisi de huzuru ve güveni temsil ediyor. Yani nereden bakarsanız bakın burası görülmeye değer bir nimet.

33. Sarıkum Tabiat Koruma Alanı

sarıkum tabiat parkı

Burası Neresi? Göl, ormanlar, yalancı maki toplulukları, kıyı kumulları, deniz kıyısı kayalıkları, sulak çayırlar, ağaçlandırma sahaları, tarım alanları ve yerleşim yerlerinden oluşuyor. İçerisinde barındırdığı oluşumlardan dolayı 1987 yılında Tabiatı Koruma Alanı olarak nitelendirilmiş olup, 1991 yılında da I. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Neden Gitmeliyim? Alanın ismini aldığı Sarıkum Gölü, tektonik hareketlerin meydana gelmesi ile oluşan çukurun üzerinde yer alıyor. Eski bir körfez olup bu göle akan derenin önünün rüzgar sonucu kumullarla kapatılması sonucu lagün gölüdür. Burada yetişen pek çok bitki bölgede nadir görülen çeşitler olup, yapılan araştırmalar sonucunda 14 tanesi endemik olmak üzere, 97 familya, 328 cins, 522 tür ve 6 takson olduğu tespit edilmiş. 26’sı ise Dünya Doğayı Koruma Birliği kriterlerine göre Öncelikli Tehdit Altındaki Türlerdendir.

Say say bitmiyor. Öyle ki yine bir özellik daha çıkmasın. Kuşların barınak alanı olan tabiat koruma alanı, Önemli Kuş Alanı olarak nitelendirilmektedir. 233 adet kuş türüne rastlanması şöyle dursun çok sayıda sürüngen, böcek ve kelebek çeşidi ile yaban domuzu, çakal, tilki, sansar, sincap, karaca gibi yabani hayvanları görmemiz mümkün.

  • Adres: Sarıkum Köyü Yolu, 57000 Sarıkum/Sinop Merkez/Sinop
  • Yol tarifi al >

34. Çangal

çangal

Burası Neresi? Orman içerisinde bulunan bir yerleşim alanı işte size Çangal…  Orman işletmesine ait yapılar, misafirler ve lojmanlar yer alıyor.  Tatil köyü atmosferini yansıtan Çangal’da arazi üzerinde dağınık şekilde yapılmış olan binalar tek katlıdır. Ayancık Kereste Fabrikasını yapan Belçikalı ve Almanlar tarafından, 1930 senesinde inşa edilmiş alan; geniş  kış turizminde; av ve dağ turizmi için uygundur.

*Yakın Tatil Yerleri

35. Sinop Mobil ve Korucuk Köyü

sinop mobil ve korucuk köyü

Burası Neresi? Gerek tarihi olsun gerek doğallığı Karadeniz’in en dikkat çeken ilçelerinden biri olan Sinop’un keşfedilmesi gereken yerlerinden biri de Sinop Mobil Ve Korucuk Köyü’dür. Merkeze 2 kilometre uzaklıkta yer alan bölgenin ön plana çıkan bir özelliği varsa oda kuşkusuz sakin denizi ve temiz plajlarıdır. İlçenin en bilinen ve sıklıkla gidilen yerlerinden biri olan Sinop Mobil ve Korucuk Köyü içerisinde; belgeli tesisler, restoranlar, kamp ve karavan yerleri faaliyet göstermektedir. Denilene göre buranın kumu birtakım hastalıklara iyi geliyormuş. Bu durumda insanlar arasında ün kazanmasına neden olmuyor elbetteki.

*Sninop ile Sinop Mobil Ve Korucuk Köyü arası 3 kilometredir. 

36. Bahçeler Mevkii

bahçeler mevkii

Burası Neresi? İlçe şehir merkezinin hemen girişinde bulunan Bahçeler, ormanlarla çevrelenmiş ve iç limana bakan kısımda konumlanıyor. Ortalama uzunluğu 500 metreyi bulan 4 ve 10 metre arasında farklılık gösteren genişliklerinde plajları mevcut. Yararlanabileceğiniz şeyler arasında; halk plajı, orman kampı ve dinlenme tesisleri ile, belediye kampı ve kampın içinde motel, restoran, kamp ve çadır yerleri bulunuyor. Plajı ince ve sarı kumdan oluyor olup denizde buradan giriliyor ve hemen gerisinde yer alan ormanlık alan ise piknik alanı olarak hizmet veriyor.

*Bahçeler Mevkii ile Sinop arası 16 kilometredir. 

  • Adres: Camikebir, Derin Boğaz Ağzı Sk., 57000 Sinop Merkez/Sinop

37. Dıranaz Soğuksu Mevkii

dıranaz soğuksu mevkii

Burası Neresi? Merkezde bulunan Dıranaz Soğuksu Mevkii, eşsiz bir orman doğasına sahip olup dikkat çeken önemli noktalardandır. Kendinizi yeşilin kucağına atabileceğiniz bir kamp tatili için birebir rota.Doğa sporlarından trekkingi deneyebilir, piknik ve mangal aktivitelerini gerçekleştirebilirsiniz. Aileler için oldukça elverişli ortam sunan Dıranaz Soğuksu’da çocuklarınız dilediğince bisiklet sürüp top oynayabilirler. Orman içerisinde şifalı olduğu düşünülen içme suyundan da mutlaka için.

*Sinop ile Dıranaz Soğuksu Mevkii arası 47 kilometredir. 

  • Adres: Boyabat/Sinop

38. Ayancık

ayancık

Burası Neresi? İlk çağlardan bu yana önemli bir yerleşim yeri olarak atfedilen Ayancık, tarih boyunca pek çok kavime ev sahipliği yapmış önemli bölgelerimiz arasında bulunuyor. Ormanlık alanlarla çevrelenmiş bu nadide ilçemizde; Amazonlar, Paflogonyalılar, Dorlar ve Akalar bir dönem hüküm sürmüş.

Araştırmalarda elde edilen bulgulara dayanarak; Paflogonyalılar’ın bu bölgede yaşayan ilk yerli halk olduğu bilgisine ulaşılırken, 11. Yüzyılda Danişmentliler’in, ondan sonra da Anadolu Selçukluları ve son olarak 1460’ta da Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlıların egemenliği altına girmiştir.

Milli mücadele döneminde üstlendiği kahramanlık görevi ile bilinen Sinop, Cumhuriyet’in ilanına kadar Kastamonu‘ya bağlı bir ilçe iken 1923 yılından sonra yapılan düzenlemelerin ardından Sinop’a bağlı bir ilçe olarak yaşamına devam etmiştir.

O kadar milletin yaşadığı topraklarda kuşkusuz önemli eserler bulunuyor. Bunlar; Eski Sinop Cezaevi, İstifan Kaya Mezarları, İstİfan Sulu Kilisesi, İstifan Limanı, Yalı Cami, Rum ve Yunan mimarisine örnek olan tarihi Ayancık evleri Sinop gezilecek yerler listenizde görmeyi en çok merak edeceğiniz yerler arasında belkide bir numara!

*Sinop ile Ayancık arası 58 kilometredir. 

*Yapılacak Şeyler 

-Günübirlik Turlar

Sinop içi- Çevresi Turları 

Erfelek Takım Tatlıca Şelaleleri Turu 

Ayavncık- Akgöl ve İnaltı Mağarası Turu 

Boyabat- Durağan Turu 

-Yapmadan Dönmeyin 

  • Tarihi Sinop Cezaevi’ni görmeden,
  • Şehre tepeden bakan Sinop Kalesi’ni görmeden,
  • Muhteşem güzellikteki plajlarından denize girmeden,
  • Şehrin tarihini anlatan Arkeoloji Müzesi’ni gezmeden, DÖNMEYİN!

*Tarihi Yerler

MÖ 8. yüzyılda Ege’den Miletliler, Sinop’a gelerek buraya Yunan dilinde ırmak tanrısının kızının ismi olan Sinope adını vermişlerdir. Şehirdeki en önemli kalıntılar aynı ismi taşıyan Sinop Kalesi ve surlarıdır. Kale, sahip olduğu tarihi önem nedeniyle 2013 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. Kale sırasıyla, Gaspalılar, Grek, Pontus, Bizans, Osmanlı İmparatorlukları tarafından kullanılmıştır. Şehri en iyi izleyebileceğiniz noktalar arasında yer alıyor. Bizans’ın önemli kalıntılarını görebileceğiniz MÖ 666 yılında yapılan Sinop Balatlar Kilisesi bulunuyor.

1214 senesinde Türkler’in hüküm sürmeye başladığı şehirde, Osmanlı ve Selçuklulardan kalan pek çok eser mevcut. Çevrede farklı noktalarda yer alan eserler 1921 senesinde toplanarak o dönemlerin ortaokulu Mekteb-i İdadi’de koruma altına alınmıştır. Fakat zaman geçtikçe binanın yetersiz kalması nedeniyle,  1969’da şuan ki Sinop Arkeoloji Müzesi inşa edilmiş olup;  Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı eserleri sergileniyor. Daha detaylı şekilde keşfetmek için Sinop’un tarihi yerleri yazımıza göz atabilirsiniz.

*Gece Hayatı

Yaz aylarında canlılık gösteren Sinop’ta, gece hayatı oldukça eğlenceli ve kalabalık geçiyor. Denize kıyısı olan şehrin eğlence mekanları sahil bölümünde yer alıyor. Akşam saatlerinde başka bir güzelliğe ev sahipliği yapan liman bölgesinde manzaralı bar, restoran ve kafeler yer seçenekler arasında. Bunlardan bazıları; terasıyla tüm ihtişamlı manzaraya sahip Kale Bar, canlı müzik performanslarının sergilendiği Kulis Bar ve pizzası ile popülerite kazanmış Kıyı Bar, yemekleri ile lezzet fırtınası yaratan Sahil Restoran ve Rota Bar’dır.

*Alışveriş

Dünyanın en önemli iki limanından birine sahip olan Sinop’un deniz konusundaki önemi bilinenler bilgiler arasında. Hal böyle olunca el işçiliği ile üretilmeye başlayan  maket kotra ve takalar alınması gereken yöreye özgü şeyler arasında yer alıyor. Tarihi Sinop Cezaevi’nde ve farklı birçok noktada rastlayabileceğiniz Sinop gemi maketleri, aftan yararlanarak çıkan mahkumlar tarafından yaygınlaştırılmıştır. Şehirde farklı noktalarda yerleşen bu kişiler işin inceliklerini yanlarına aldıkları çıraklarına öğreterek eserlerini yaratmaya başlamışlardır.

Ayvancık keteni ve el yapımı bıçakları ile de oldukça ünlü olup, hem dekoratif ürün olarak kullanabilir hem de mutfakta kullanabilirsiniz. Bunların yanında Diyojen heykeli, Sinop tabloları ve magnetler alınabilecek hatıra ve hediyelik eşyalar arasında. Bunlara Perşembe Pazarı’dan ve şehir merkezindeki dükkanlarda da ulaşabilirsiniz.

*Şehir içi Ulaşım

Sinop’ta şehir içi ulaşım minibüsler ile sağlanıyor olup, yalnızca şehir değil ilçeler arasında da minibüsler kullanılıyor. Küçük bir şehir olduğu için genellikle gideceğiniz yerlere yürüyerek gidebiliyorsunuz. Tüm bunların yanı sıra taksileri de tercih edebilirsiniz.

Sinop gezilecek yerler listemiz son olarak 10.06.2023 tarihinde editörlerimiz tarafından güncellenmiştir. Yazımızın geliştiricilerindne biri olmak ve bizimle duygu ve düşüncelerinizi paylaşmak isterseniz, bize yorum kısmından yazabilirsiniz. 

“Sinop Gezilecek Yerler | En Güzel 38 Yer (Detaylı)” üzerine 6 yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin