Riyad Tarihi Yerler | Riyad’ın 10 Tarihi Mekanı

Riyad’da ziyaret edilebilecek tarihi yerlerden 8 tanesini keşfedin ve Suudi Arabistan’ın başkentinin tarihi zenginliğine aşık olun…

Riyad Tarihi Yerler

Çoğu insan Riyad hakkında yanlış bir algıya sahip ve insanlar bu şehrin çok sıkıcı ve bunaltıcı bir yer olduğuna inanıyor. Tabi aslında durum bu şekilde değil ve doğru yere bakmasını bilirseniz Riyad oldukça eğlenceli bir şehir. Özellikle Riyad tarihi yerler ziyaretçileri şehrin geçmişine götürmekte ve zamanda keyifli bir yolculuk yapma fırsatı sunmaktadır.

İşte sizler için hazırladığımız Riyad tarihi yerler listesi;

Kaleler ve Antik Şehir Kalıntıları

1. Masmak Kalesi

Masmak Kalesi
Masmak Kalesi

Masmak Kalesi, Riyad’ın kalbi sayılan Sultanahmet Camii ve Adalet Sarayı’na çok yakın bir konumda bulunmaktadır. Burası Riyad’ın turistler için başlıca cazibe merkezlerinden biridir. 1865 yılında inşa edilen kale, çok iyi korunmuş olması sayesinde günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiştir. Kale aynı zamanda Arap kültürüne dair birçok nesnenin sergilendiği oldukça geniş bir müzeye de sahiptir.

2. Diriyah

Diriyah

UNESCO tarafından korunması gereken tarihi değerler arasında gösterilen Diriyah, Riyad’a gelenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken tarihi şehirlerden biridir. Şehrin geçmişi 17. yüzyıla kadar gitmektedir. Suudi Arabistan’ın ilk başkenti ve kraliyet ailesinin evi olan Diriyah, tarihi dokusu ile dikkat çekmektedir. Çamurdan yapılmış evlere sahip olan Diriyah, adeta bir zamanlar ne denli görkemli bir şehir olduğunu ziyaretçilerine kanıtlamak istemektedir.

3. Red Palace

Red Palace
Red Palace

1945 yılında inşa edilen ve birçok önemli siyasi olaya tanıklık eden Red Palace, Kral Abdul Aziz’in oğlu ve annesi için yaptırdığı bir saraydı. 2019 yılında bahar aylarında ziyarete açılan sarayda günümüzde çeşitli sanat eserleri sergilenmektedir. Özellikle kral ve ailesinin kullandığı mutfak eşyaları, bozulmadan sarayda sergilenmekte ve ziyaretçiler tarafından bu parçalar büyük ilgi görmektedir. Bu özel yeri mutlaka Riyad gezilecek yerler listenize dahil etmeli ve etkileyici yapının güzelliklerine kendinizi kaptırabilirsiniz.

4. Ushaiger Heritage Village

Ushaiger Heritage Village
Ushaiger Heritage Village

Bedevilerin ilk olarak 1500 yıl önce yerleştiği Ushaiger, Riyad’ın 200 kilometre doğusunda yer almaktadır. Riyad’dan günübirlik bir gezi için mükemmel bir rota olan Ushaiger Heritage Village, Suudi Arabistan’ın yaşlı hayatına bir bakış atma olanağını sunuyor. Suudi Arabistan’da günlük yaşamın nasıl olduğu ve krallık tarihi hakkında bilgi edinmek için burası muhteşem bir fırsat.

Camiler

5. Al Rajhi Grand Mosque

Al Rajhi Grand Mosque
Al Rajhi Grand Mosque

Dini mekanlar konusunda da oldukça zengin bir şehir olan Riyad’da bulunan Al Rajhi Grand Mosque, mimari tasarımı ile büyük ilgi gören camilerden biridir. İçinde bir de kütüphane bulunan cami, şehrin en fazla ziyaretçi alan yapılarından biridir. Özellikle Cuma Namazı vakitlerinde cami etrafında neredeyse adım atmak imkansız bir hale gelmektedir.

6. King Khalid Grand Mosque

King Khalid Grand Mosque
King Khalid Grand Mosque

Riyad’ın en güzel camilerinden biri olan King Khalid Grand Mosque, estetik özellikleri ve manevi atmosferi ile her yıl birçok Müslüman tarafından ziyaret edilmektedir. Bu cami de özellikle cuma günleri namaz vaktinde çok büyük bir kalabalığı misafir etmektedir.

Diğer Tarihi Yerler

7. Murabba Palace

Murabba Palace
Murabba Palace

Murabba Palace, Riyad’daki en dikkat çekici ve görmeye değer yapılardan biridir. Saray, 1938 yılında Suudi Arabistan’ın kurucusu Kral Abdul Aziz’in emriyle inşa edilmiştir. Kral hem genişleyen ailesine lüks bir konak hem de devlet erkanıyla görüşebileceği bir olması amacıyla burayı inşa ettirmiştir. Suudi Arabistan’ı ilgilendiren birçok olayın bu yapı içinde vuku bulması ise burayı ülkenin tarihi açısından çok önemli bir noktaya getirmektedir. 1953 yılında aktif olarak kullanımı son bulan saray, günümüzde kralın şahsi eşyalarının ve krallıkla ilgili önemli evrak ve belgelerin sergilendiği bir yer olarak değerlendirilmektedir.

8. Royal Saudi Air Force Museum

Royal Saudi Air Force Museum
Royal Saudi Air Force Museum

Müzeler, kentlerin ve ülkelerin tarihini ve kültürel birikimini gözlemleyebileceğiniz en önemli yerlerdendir. Müze, 24 Ocak 1999 yılında ziyarete açılmıştır. Riyad şehrinin en büyük müzelerinden biri olan Royal Saudi Air Force Museum içinde ziyaretçiler, 1920 yılında kurulan Suudi Hava Kuvvetleri’nin tarihsel geçmişine tanıklık etmektedir.

Ziyaret Saatleri: Müze, 08:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

9. Deerah Souq

Deerah Souq
Deerah Souq

Masmak Kalesi yakınlarında bulunan bu tarihi pazar, şehrin en eski noktalarından birinde konumlanmıştır. Bu da Deerah Souq’un şehrin en tarihi bölgelerinden biri olduğu anlamına gelmektedir. “Riyad gezilecek yerler” listelerinin değişmez yerlerinden olan Deerah Souq, özellikle antika ve altın eşyalar satılan bir yerdir. Pazarlık yaparak uygun fiyata birçok değerli eşya bulabileceğiniz bu pazardaki her nesne Riyad için tarihi bir anlam ifade etmektedir.

10. King AbdulAziz Historical Center

King AbdulAziz Historical Center
King AbdulAziz Historical Center

Ulusal Müze’nin yanında bulunan bu tarihi merkez, Riyad’ın en önemli turistik duraklarından biri olarak kabul edilmektedir. Geniş bir alana yayılmış olan King AbdulAziz Historical Center, Arap tarihi ile ilgili birçok önemli sergiye ev sahipliği yapıyor. Eğer tarih hayranıysanız ve şehrin tarihi hakkında detaylı bilgilere ulaşmak istiyorsanız bu merkezi kaçırmak istemeyeceğinizi düşünüyoruz.

Hazırladığımız Riyad tarihi yerler listemiz, Riyad geziniz esnasında göreceğiniz yerleri planlama konusunda size yol gösterici olacaktır. Şayet bu şehri daha önce gezdiyseniz ve görülmesi gerektiğini düşündüğünü tarihi noktalar varsa bunları bize yorum olarak yazabilirsiniz. 

pinRiyad gezi rehberi sayfamızı ziyaret ettiniz mi? Riyad’la ilgili bütün yazılarımıza bu sayfadan ulaşabilir ve gezinizde size yardımcı olacak önemli ipuçlarını yakalayabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin