Riga’da Gezilecek 13 Yer | Detaylı Anlatım

Letonya’nın başkenti Riga; ülkenin kültür, politika, eğitim, finans ve ticaret anlamda da merkez kabul edilen dünyaca ünlü şehirlerden biridir…

Riga gezilecek yerler yazımızda sizlere şehirde mutlaka görmeniz gereken gezi rotalarını derledik. Birlikte incelemeye ne dersiniz?

Diğer yandan Baltık Devletleri içindeki en büyük şehir olarak gösterilen Riga, gezilecek yerleriyle de bir hayli dikkat çekiyor. Kentin ilk kurulduğu yer olarak bilinen tarihsel merkezi ‘’Vecriga’’, UNESCO tarafından Kültür Mirasları Listesi’ne alınmış olup turistlerin ilgi odağı bir merkez haline gelmiştir.

#1 Riga Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Letonya Demiryolları Tarih Müzesi

Letonya Demiryolları Tarih Müzesi

Ülkenin ilgi çekici müzelerinden biri de Letonya Demiryolu Tarihi Müzesi… Demiryolu istasyonları, mühendislik yapıları, inşaat hatları ve açılış törenleri gibi lokomotifler ve demiryolları hakkında öğrenebileceğiniz her şeye ulaşacağınız müzede, zengin bir fotoğraf arşivi de yer alıyor. En dikkat çeken eserler ise geçmiş dönemlere ait lokomotifler..

2- Güneş Müzesi

Güneş Müzesi

Şehrin en renkli müzelerinden biri de Güneş Müzesi.. Yazar İveta Grazule’nin güneş şeklindeki nesneleri toplamayı bir hobi haline getirmesiyle atılan müze temelleri, 2009 yılında Güneş Müzesi’nin açılmasını sağladı.

Tek bir küçük kolyeyle başlanan koleksiyonda bugün 400 güneş süslemesi ve fotoğrafı yer alıyor. Birçok dünya ülkesinden toplanan objeler, müzeye gelen turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.

3- Özgürlük Anıtı

Özgürlük Anıtı

Letonya Bağımsızlık Savaşı’nda ölen askerlerin anısına yaptırılan Özgürlük Anıtı, 1935 yılında kent merkezine dikilmiş şehrin simgelerinden biridir. 42 metre yüksekliğindeki anıt üzerinde Letonya tarihini anlatan on üç heykel figürü ve dikilitaş yer alır. Kentte fotoğraf çektirebileceğiniz noktalardan bir diğeri..

4- Letonya Ulusal Operası

Letonya Ulusal Operası

Şehrin en ihtişamlı yapılarından biri de Letonya Ulusal Operası… Tarihi ve mitolojik dramaların sergilendiği opera binasında, klasik batı müziğine doyacak keyifli saatler geçireceksiniz. Seyahatiniz ile denk gelen bir etkinliğe katılmanızı tavsiye ederiz. 🙂

5- Letonya Ulusal Sanat Müzesi

Letonya Ulusal Sanat Müzesi

Şehrin sanat merkezi olarak gösterilen Letonya Ulusal Sanat Merkezi, 1869 yılından beri faaliyet gösteren oldukça köklü bir müze.

Ülkenin en zengin güzel sanatları koleksiyonuna ev sahipliği yapan müzede, 18. yüzyılın ortasından itibaren Letonya’da heykel ve resim sanatının gelişimini göreceğiniz pek çok eser sergileniyor.

6- Siyah Kafalıların Evi

Siyah Kafalıların Evi

1344 yılında inşa edilen Kara Kafalılar Evi, 13. yüzyılda zenci işadamlarının kaldığı bir ikametgah olduğu için bu isimle anılmış.. Binanın eşsiz mimarisi ve çatısında yer alan astronomik saat, haftanın günlerini, ayları ve burçları gösteren bir tasarıma sahip.

Yıllar içinde hasara uğramış olsa da, uğradığı bir dizi restore çalışmasından sonra orijinal halini almış ve kentin turistik noktalarından biri haline gelmiştir. Binanın ilgi çeken özelliklerinden biri de üzerinde ‘’bir gün yıkılırsam beni tekrar inşa et ‘’ yazıyor olması.. :

7- Letonya Etnografi Açık Hava Müzesi

Letonya Etnografi Açık Hava Müzesi

Avrupa’nın en eski açık hava müzelerinden biri olan Letonya Etnografya Açık Hava Müzesi, 87 hektarlık geniş bir alan üzerine kurulu kentin önemli müzelerinden biri.

Jugla Gölü’nün kıyısında yer alan müzede, 17. yüzyıldan 1930’lu yıllara kadar gelen 118 tarihi eser sergileniyor.

8- İsa Katedrali

İsa Katedrali

1876 yılında Rus İmparatorluğu tarafından yaptırılan İsa Katedrali, Baltık bölgesindeki en büyük Ortodoks katedrali olarak gösterilir. Rus Çarı II. Alexander tarafından yaptırılan katedral, İsa’nın doğuşu üzerine yapılan ikonlar ve motifleri ile ünlüdür.

Dış mimarisinin etkileyiciliği kadar iç tasarımıyla da görenleri kendine hayran bırakan katedral, şehrin ana merkez kilisesi olarak sıklıkla ziyaret alan gezi noktalardan biridir.

9- Riga Tarih Müzesi

Riga Tarih Müzesi

Eski meydan da yer alan Riga Tarih Müzesi, Letonya’nın ve Baltık bölgesinin en eski devlet müzesi olarak bilinir.

Aynı zamanda Avrupa’nın en eskilerinden biri olan Tarih Müzesi, 18. yüzyıldan günümüze şehrin tarihsel ve sanatsal anlamdaki gelişimini gözler önüne seren, zengin koleksiyonuyla da sanatseverlerin ilgi odağı olan köklü bir kuruluş..

Diğer bir özelliği de dönemin önemli sanatçısı Nikolas von Himzel’in bilimsel ve sanatsal sergilere ait kişisel koleksiyonlarına ev sahipliği yapmasıdır.

10- St. Peter’s Kilisesi

St. Peter's Kilisesi

1523 yılına kadar şehrin Katolik kilisesi olarak işlev gören St. Peter’s Kilisesi, Avrupa’nın en yüksek ahşap kulesi olarak  bilinmekteydi. Pek çok kez hasara uğrayan kilise 1666 yılında yıkıldı.

Bir yıl sonra ise orijinal tasarımı korunmaya çalışılarak yeniden inşa edildi. Bir çok kez ağır darbeler alan kilise, şehrin en göz kamaştırıcı mimariye sahip dini yapısı..

11- Riga Art Nouveau Müzesi

 Riga Art Nouveau Müzesi

2009 yılında açılan Riga Art Nouveau Müzesi,  20. yüzyılın başlarından kalma bir Riga vatandaşının kullandığı mobilyaların ve kişisel eşyaların sergilendiği ilgi çekici müzelerden biri. Binanın mimarisi ise görenleri kendine hayran bıraka cinsten..

1903 yılında K. Peksens’in özel evi olarak tasarlanan müze binası, günümüzde kente gelen turistlerin mutlaka ziyaret ettiği gezi noktalarından biri.

12- Meslekler Müzesi

Meslekler Müzesi

1933 yılında kurulmuş Letonya Meslek Müzesi, ülkenin yaşadığı işgaller hakkında detaylı bilgilere erişebileceğiniz İşgal Müzesi’nde 1940-1991 yılları arasında tarihi bir yolculuğa çıkacağınızdan emin olabilirsiniz.

Diğer yandan müze binası, diğer ülkelerin üst düzey temsilcilerinin Letonya ziyaretleri için resepsiyonlara ev sahipliği yapan bir yapı..

13- St. James’s Katedrali

St. James's Katedrali

1933 yılında kurulmuş Letonya Meslek Müzesi, ülkenin yaşadığı işgaller hakkında detaylı bilgilere erişebileceğiniz İşgal Müzesi’nde 1940-1991 yılları arasında tarihi bir yolculuğa çıkacağınızdan emin olabilirsiniz. Diğer yandan müze binası, diğer ülkelerin üst düzey temsilcilerinin Letonya ziyaretleri için resepsiyonlara ev sahipliği yapan bir yapı.

**Yazı ile ilgili fikir ve görüşleriniz için aşağıda yer alan yorumlar butonunu kullanarak, yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin