Portekiz’de Ne Yenir? | Portekiz’den 20 Lezzet

Portekiz mutfağı birçok sebepten dolayı dünyanın en iyi mutfaklarından kabul edilmektedir. Çok lezzetli yemekler tadabileceğiniz bu mutfak kültürünün baş kahramanı ise ülkeye özgü baharatlarıdır.

Portekiz’de Ne Yenir? Ne İçilir?

“Portekiz’de ne yenir? Ne içilir?” sorusuna cevap olarak oldukça doyurucu deniz ürünleri, et ve sebze yemekleri cevap olarak verilebilir. Portekiz yemekleri sadece karın doyurmak için değil, insanın kendini iyi hissetmesi ve güzel anılar biriktirmesi için de büyük bir fırsat.

Fiyat konusuna da değinecek olursak, eğer sıklıkla yurt dışında ve özellikle de Avrupa’ya seyahat eden ya da bu ülkelerdeki yeme içme fiyatları hakkında bilgi sahibi biriyseniz, Portekiz’de yemek yeme maliyetlerinin daha uygun olduğunu göreceksiniz.

Portekiz yemekleri çoğunlukla deniz ürünlerine dayalıdır ve ülkede deniz ürünleri ile yapılmış sayısız yemeğe rastlayacaksınız. Bu yemeklerin bir kısmını biz de listemize alarak tanışmanıza vesile olmak istedik. Deniz ürünlerinin yanı sıra domuz, tavuk, sığır gibi hayvanların etleri de bol miktarda yemeklerde kullanılmaktadır. Pirinç ise birçok yemeğin yanında pilav olarak servis edilmektedir. Eğer yemeklerin yanında pirinç yoksa mutlaka patates kızartması servis edilmektedir. Baharatlar ve farklı soslar ise çoğu yemeğin lezzet sırları arasında bulunuyor.

Yazımızın devamını okumaya devam edin ve Portekiz’de denenmesi gereken 20 lezzeti tanıyın;

1. Sardinhas Assadas

Marreta Restaurante & Marisqueira (adres ve bilgi)

Sardinhas Assadas
Sardinhas Assadas
Deniz ürünleri konusunda çok iddialı olan Portekiz’da, sardalya ile yapılan ızgaranın tadı bambaşka oluyor. Geleneksel Portekiz sardalye pişirme tekniğinde balığın kemiği ve kafası sağlam bırakılır. Güzelce pişirilen ızgara balıklar gerçekten muhteşem bir sofranın habercisi olmaktadır. Bu lezzet özellikle Lizbon’un en önemli lezzetleri arasında bulunmaktadır.

2. Francesinha

Francesinha Cafe (adres ve bilgi)

Francesinha
Francesinha

Porto’nun imza yiyeceklerinden olan francesinha, bir çeşit Portekiz usulü sandviçtir. İki ekmek arası biftek, chorizo, jambon ve sosis gibi malzemelerle doldurulmaktadır. Sandviçin üzerine isteğe bağlı olarak yumurta da kırılabilmektedir. Yanında sunulan sos ve patates kızartması ise bu sandviçi adeta başka boyutlara taşımak için konmaktadır.

3. Cozido à Portuguesa

Restaurante Canal Caveira (adres ve bilgi)

Cozido à Portuguesa
Cozido à Portuguesa

Portekiz’de cozidonun kökenini kimse bilmese de her yerde farklı bir versiyonuna rastlayabileceğiniz bu lezzet Portekiz’in en önemli lezzet hazinelerinden biridir. Yemeğin özünde ise yavaş yavaş pişirilmiş et ve çeşitli sebzeler bulunmaktadır ve en sonunda ortaya çok lezzetli bir yahni çıkmaktadır. Bölgeden bölgeye yemeğin içinde tavuk, kuzu, domuz gibi çeşitli et türleri eklenebilmektedir.

4. Açorda

Lokal restoranlarda bu yemeği deneyebilirsiniz.

Açorda
Açorda

Çörek otu suyunda hazırlanan, günlük ekmek ve haşlanmış yumurta ile yapılan bir yemek olan açorda, aslında tipik bir köylü yemeğidir. Çiftçilerin ve köylülerin yemek molalarında ucuz ama besleyici bir yemek arayışından ortaya çıkan bu lezzet, günümüzde “Portekiz’de ne yenir? Ne içilir?” sorusunu arayanların mutlaka denemesi gereken yemekler arasında bulunuyor. Mümkünse yemeğin içine çeşitli av etleri de eklenebilmektedir.

5. Peixinhos da Horta

Peixinho Da Horta (adres ve bilgi)

Peixinhos da Horta
Peixinhos da Horta

Portekiz yemekleri genellikle et seven kişiler için uygun olsa da ülkedeki bazı yemekler vejetaryenler için biçilmiş kaftan olabiliyor. Bunlardan biri olan peixinhos de horta kızartılmış yeşil fasulyelerden hazırlanmaktadır. İtiraf etmeliyiz ki yemeği ilk gördüğümüzde bunun kızartılmış balık olduğunu düşündük ve sonradan öğrendik ki yemeğin adı zaten “bahçeden küçük balıklar” anlamına gelmekteymiş.

6. Feijoada

Terras Gerais Bistro (adres ve bilgi)

Feijoada
Feijoada

Dana eti veya domuz eti ile birlikte kuru fasulyeyle yapılan bir tür güveç olan fejioada, Portekizin lezzet diyarında gözden kaçırılmaması gereken güzelliklerden biri. Geleneksel olarak yapılan fejiodada kimyon, kırmızı biber, karanfil ve sarımsağın yoğun tadını çok kolay bir şekilde hissedebiliyorsunuz. Tıpkı diğer birçok Portekiz yemeği gibi bu güvecin de farklı varyasyonlarını bulmak mümkün olabiliyor.

7. Sopa de Pedra

Restaurante Pinheiro (adres ve bilgi)

Sopa de Pedra
Sopa de Pedra

Yoksulluktan bir taşı kaynatmaya başlayan bir keşişin köylü halkın verdiği yiyeceklerle bir çorba yapması gibi bir öyküye dayanan sopa de pedra, bu hikayeden ötürü “taş çorbası” olarak bilinmektedir. Bu çorba özellikle Lizbon bölgesinde yaygın olarak yapılmaktadır.

8. Alheira de Mirandela

Madragoa Cafe (adres ve bilgi)

Alheira de Mirandela
Alheira de Mirandela

Bir çeşit tavuk sosisi olan alheira, en uygun fiyatlı Portekiz yemeklerinden biridir ancak bunun yanı sıra büyüleyici bir tarihe sahiptir. Geçmişi 1500’lü yıllara dayanan ve gizlice yenen bu yemek, günümüzde neredeyse bütün restoranlarda sunulmaktadır.

9. Arroz de Tamboril

Casa Das Enguias (adres ve bilgi)

Arroz de Tamboril
Arroz de Tamboril

Maymun balığı Portekiz’de morina balığı kadar yaygın olmasa da sevilen ve yemeklerde kullanılan bir deniz ürünüdür. Pirinçle yapılan arroz de tamboril de geleneksel Portekiz yemekleri arasında sayılmaktadır.

10. Bacalhau

Restaurant Laurentina 

Bacalhau
Bacalhau

Portekiz’de morina balığı bir yemekten çok daha öte anlamlara sahiptir ve bu balık Portekizlilerin elinde gerçekten şaheser yemeklere dönüşmektedir. Bu da bacalhauyu “Portekiz’de ne yenir? Ne içilir?” listemize almayı bir zorunluluk haline getirmiştir.Ülkede bu balıkla hazırlanan yemekler konusunda uzmanlaşmış çok özel restoranlar hizmet vermektedir.

11. Caldeirada de Enguias

Bastos (adres ve bilgi)

Caldeirada de Enguias
Caldeirada de Enguias

Özellikle Aveiro bölgesi, yılanbalığı ile yapılan çorbaları ve kızartılarak hazırlanan yemeği ile ünlüdür. Safran ve biberle hazırlanan yılanbalığı yahnisi bölgenin en meşhur lezzetleri arasında bulunmaktadır. Eğer yolunu Aveiro bölgesine düşerse kesinlikle bu çorbayı denemenizi tavsiye ediyoruz.

12. Cataplana de Marisco

Porto Brandao (adres ve bilgi)

Cataplana de Marisco

Cataplana de marisco, çeşitli deniz ürünleri pişirilmiş ve pilav veya patates cipsi ile servis edilen bir tür yahnidir. Özellikle Algarve bölgesinde yaygın olarak hazırlanmaktadır. Bu yemek özellikle yanında güzel bir şarapla çok iyi gitmektedir.

13. Porco Preto

Restaurante Abadia Do Porto (adres ve bilgi)

Porco Preto

Porco preto, Portekiz’de yaygın olarak yetişen bir tür siyah domuzdur. Bu hayvanın eti Portekiz mutfağı için altın niteliğindedir ve ülkede bu hayvanın etiyle çok farklı lezzetler ortaya konmaktadır.

14. Polvo à Lagareiro

Ora Viva Restaurante (adres ve bilgi)

Polvo à Lagareiro
Polvo à Lagareiro

Portekiz mutfağı genellikle en basit haliyle üzerine sadece bazı eklemeler yapılan deniz ürünleri ile ünlüdür. Doğrudan ateşte pişirilmiş ahtapot biraz limon ve çeşitli baharatlarla ülkenin en lezzetli yemeğine dönüşebilmektedir ve ortaya “Portekiz’de ne yenir?” sorusuna cevap olacak muhteşem bir lezzet çıkmaktadır.9

15. Posta Mirandesa

O Mirandes (adres ve bilgi)

Posta Mirandesa
Posta Mirandesa

Posta Mirandesa, güçlü bir ateşte pişirilmiş kalın bir dana bonfileden oluşmaktadır. Bu yemeği Portekiz’e özel kılan şey ise yemeğin yapıldığı mirandesa ineklerinin sadece Portekiz’de yetiştirilmesidir.

16. Sopa de Cação

O Alentejano (adres ve bilgi)

Sopa de Cação
Sopa de Cação

Kişniş, limon ve sarımsakla marine edilen köpekbalığı, haşlanarak leziz bir çorba haline dönüşmektedir. Çorba genellikle mısır unu ile hazırlanan bir ekmekle yenmektedir.

17. Piri Piri Chicken

Restaurant O Ribeirinho (adres ve bilgi)

Piri Piri Chicken
Piri Piri Chicken

Portekiz’deki en meşhur yemeklerden biri de kuşkusuz piri piri chicken. Aslında bu lezzet Portekiz dışında çok daha yaygın ancak ülke genelinde de oldukça fazla yendiğini söyleyebiliriz. Ülkenin çeşitli bölgelerinde yemeğin farklı versiyonlarını deneyebilirsiniz.

18. Bifana

Conga (adres ve bilgi)

Bifana
Bifana

Portekiz’de yapılan sandviçler de lezzeti ve pratik olarak yenmesi nedeniyle çok fazla tercih edilmektedir. Bifana da çok aç olmadığınız bir gün sizin için mükemmel bir öğle yemeği atıştırması ya da akşam yemeği menüsü olabilir. Bifana genellikle sığır etiyle yapılsa da domuz eti ile yapılan versiyonu da bulunmaktadır.

19. Terylene Sandwich

Flor dos Congregados (adres ve bilgi)

Terylene Sandwich
Terylene Sandwich

Terylene sanviçi Portekiz’deki bir diğer sandviç türüdür. Minik bir sandviç olsa da hazırlanması 24 saati bulmaktadır. Sandviçin içinde kullanılan jambon bir gün öncesinden marine edilmektedir.

20. Porto Şarabı

Port Wine

Portekiz, muhteşem bağları ile ünlüdür ve “Portekiz’de ne yenir? Ne içilir?” sorusu için içecek olarak ilk verilecek cevap ünlü Porto şarabı olacaktır. Bunda ülkenin bir ticaret ve liman ülkesi olmasının da etkisi büyük elbette. Her neyse siz her halükarda mutlaka bu şarapları için ve ülkeden ondan sonra ayrılın.

Listemiz oldukça geniş ancak “Portekiz’de ne yenir? Ne içilir?” listemizin tam anlamıyla tamamlanmadığını söylememiz gerek. Bunun için çok daha fazla araştırma ve Portekiz’de çok daha fazla zaman geçirmeye ihtiyaç duyduğumuzu belirtmeliyiz. Sizin de listemize eklememiz gerektiğini düşündüğünüz tatlar varsa bunları bize yorum kısmından yazabilirsiniz. 

pinPortekiz hakkında bütün detayları edinmek için, ülke ve ülkenin şehirleri hakkında bütün yazılarımıza ulaşmak için Portekiz gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin