Pisa Kulesi Hakkında Bilgiler, Pisa Kulesi Neden Eğiktir?

Dünyanın en ilginç mimari kazalarından biri olan Pisa Kulesi, farklı görüntüsüyle İtalya dendiğinde akla gelen ilk yapılardan biridir. Güneye doğru eğilen gövdesini tutuyormuş gibi çekilen eğlenceli fotoğraflarla bilinen bu kule, hakkında bilinmesi gerekenleri siz değerli okuyucularımız için derledik.

Pisa Kulesi Hakkında Bilgiler, Pisa Kulesi Neden Eğiktir?

1-Pisa Kulesi

Pisa Kulesi

Öncelikle Pisa Kulesi İtalya’nın neresinde bulunuyor ? diye merak edenler için kulenin ülkenin Toskana Bölgesindeki Pisa şehrinde yer aldığını belirtelim. Şehirdeki Mucizeler Meydanı (Piazza dei Miracoli) içerisinde bulunan Pisa Kulesi’nin yapılış amacı, şehrin büyüklüğünü ve gücünü diğer şehirlere gösterilmesiydi.

Eğik görüntüsü sebebiyle özensiz bir inşaat çalışması ve mimari hata sebebi olarak görülebilir ancak kulenin yapımı tam olarak 199 yıl sürmüş ve sayısız mimarın denetimi altında gerçekleşmiştir. Roma mimari tazı kullanılarak inşa edilen yapı 8 katlıdır ve silindir şeklinde bir gövdeye sahiptir. En üst katına 294 adımlık bir merdivenle ulaşabildiğiniz yapının uzunluğuysa 56 metre olarak bilinmektedir.

2-İtalya Pisa Kulesi Neden Eğiktir?

İtalya Pisa Kulesi Neden Eğiktir?

İtalya gezilecek yerler listelerinin olmazsa olmazı haline gelen Pisa Kulesi, bu ününü şüphesiz ki eğik görüntüsüne borçludur. Aslında bu kule sanılanın aksine yapımından yıllar sonra değil, yapılmış olduğu 1125 yılının üzerinden 3 yıl geçmesiyle güneye doğru eğilmeye başlamıştır. Yapının üçüncü katının tamamlanmasıyla beraber kuledeki eğiklik fark edilmiş ve bu eğikliğin önüne nasıl geçileceği bilinemediğinden kulenin inşaatına 100 yıl kadar ara verilmiştir.

Uzun süren bir aradan sonra yapıyı daha iyi hale getirebileceğinizi düşünen Giovanni Di Simone,1272 yılında kuleye 4 kat daha eklemiştir ve yaptığı eklemelerle kulenin daha fazla eğilmesine sebep olmuştur. Gittikçe güneye doğru eğilen yapı son olarak Alessandro Della Gherardesca’nın kulenin altında yol açmak için yapmış olduğu çalışmalar sonrasında daha da kötüye gitmiş ve Pisa Kulesi günümüzdeki eğriliğini almıştır. Herkesin düzeltmek için çalıştığı ancak daha fazla eğrilik almasına sebep olduğu bu kulenin sorunu, aslında en başında yapıldığı yerden kaynaklanıyor.

# Pisa Kulesi Sağlamlaştırma Çalışmaları 

Pisa Kulesi’nin inşaatı için seçilen bölgedeki yumuşak topraktan kaynaklı olarak yaşanan çökmeler her yıl 0,7 cm kadar bir eğilmeyi beraberinde getirmektedir. Günümüzdeki eğimi 5,5 dereceyi bulan kule yıkılması önlenmek amacıyla 1990-2001 yılları arasında kapatılarak, onarım çalışmaları başlatılmıştır. Bu arada Pisa Kulesi’nin ilk mimari bilinmediği için bu yanlış zemin seçimini kimin yaptığı da bir muamma olarak kalmıştır. 🙂

Sürekli devam eden çökmeler sebebiyle bir gün yıkılmasına kesin gözüyle bakılan kule,20 milyon sterlin harcanarak yapılan büyük bir kurtarma projesiyle düzeltilmiştir. Çalışmalar esnasında ağırlığı 870 tonu bulan kurşun kalıplarla kulenin kuzeyi sarılmış ve kulenin gövdesi çekil halatlarla bağlanmıştır. Çanların çıkartıp, ziyaretlerin kapatıldığı kulenin zemindeki sağlamlaştırma çalışmaları 10 yıllık bir çalışma sonucunda eğikliğin 3,99’a çekilmesi sağlanabilmiş.

Bu çalışmalar sonucunda eğriliğinde 45 cm kadar bir düzelme görülen Pisa Kulesi hem yıkılmaktan kurtulduğunu hem de ziyaretçiler için daha güvenli hale getirilmiş olduğunu söyleyebiliriz.

3-Pisa Kulesi Ziyaret Bilgileri

Pisa Kulesi Ziyaret Bilgileri

İtalya’nın eğik kulesi Pisa, her yıl binlerce yabancı turistin ziyaret ettiği çok popüler bir noktadır. Dışarıdan eğik görüntüsüyle fotoğraf çekilmek de güzel ancak kulenin iç kısmını gezmek daha heyecan vericidir. Pisa Kulesi ziyaretinizde dikkat etmeniz gereken noktalara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

  • Pisa Kulesi ziyaret ücreti 2019 yılı için 18 € olarak belirlenmiştir. Almış olduğunuz biletle kulenin yanındaki katedrali de ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz. Bunun için bileti saklamayı unutmamalısınız.
  • Pisa Kulesi ziyaret saatleri mevsimler olarak değişiklik göstermektedir. Kasım ayından şubat ayına kadar pazartesi günleri kapalı olan kule geri kalan günlerde 10:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor. Bahsettiğimiz dönemler dışındaki ziyaret saatlerini öğrenmek için tık tık.
  • Yedinci katına ulaşmak için 294 basamak çıkmanız gereken kulenin iç kısmındaki merdivenler sarmal şekilde ilerlediği için bir süre sonra baş dönmesi yaşayabilirsiniz. Bu durumun tetikleyeceği bir sağlık sorununuz varsa dikkatli olmalısınız.
  • En üst kata ulaşmanız yaklaşık 30 dakikanızı almaktadır. Yoğun sezonlarda uzun kuyruklarda beklememek için önceden biletinizi rezerve ettirebilirsiniz. Pisa Kulesi bilet rezervasyonu için tıklayınız.
  • Güvenlik sebebiyle 8 yaşından küçük çocuklar kule içerisine alınmamaktadır.8-18 yaş aralığındaki çocuklar ise ebeveyn kontrolünde giriş yapabiliyorlar.8-18 yaş arası ziyaretçilerde herhangi bir indirim uygulanmaz, tam bilet üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır.

4-Pisa Kulesi Nerede?

İtalya’nın batı kesimindeki Toskana Bölgesi’nde yer alan Pisa Kulesi, Mucizeler Meydanı içerisinde yer almaktadır. Şehir merkezine yakın bir noktada olduğu için otobüs, tren ve taksi kullanarak çok kolay bir biçimde ulaşım sağlayabilirsiniz. Pisa şehrinin ve kulenin bulunduğu konumu incelemek için haritadan yardım alabilirsiniz.

5-Pisa Kulesi’ne Nasıl Gidilir?

Pisa Kulesi'ne Nasıl Gidilir ?

Her yıl 1 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan bu şehri ziyaret etmek için Türkiye’den başta Türk Hava Yolları olmak üzere birçok firmayla Galileo Galilei Havalimanı’na ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Hava yoluyla şehre ulaşım sağladıktan sonra merkezden kalkan tren ve otobüslerle rahatlıkla Pisa Kulesi ve civarındaki gezi noktalarına ulaşmanız mümkün oluyıor.

#Otobüs

Şehir merkezinden Pisa Kulesi’nin de içinde bulunduğu Mucizeler Meydanı’na ulaşmak istiyorsanız Pisa Merkez İstasyonu’ndan Kırmızı LAM otobüslerine binmeniz yeterli olacaktır. Her 10 dakikada bir kalkış sağlayan LAM otobüsleriyle Torre 1 isimli durakta indikten sonra şehir merkezine sadece 1 dakikalık bir yürüme mesafesinde oluyorsunuz.

Çarşamba ve perşembe günleri hizmet vermeyen bu hat diğer günlerde 06:30’dan 19:57’ye kadar çalışıyor. LAM otobüs hattının yanı sıra Linea 2 – 4 ve E25 hatlarını da kullanarak Mucizeler Meydanı’na ulaşabilirsiniz. Otobüslerde kullanmak için alabileceğiniz 2 € ödeyerek tek kullanımlık biletlerden satın alabilirsiniz.

#Tren

İtalya’nın en çok kullanılan ulaşım aracı olan trenler, trafiksiz ulaşım ve uygun fiyatı sebebiyle sıklıkla tercih ediliyor. İtalya’daki en iyi ulaşım yolu olan trenle Pisa Kulesi’nin bulunduğu meydana ulaşmak istiyorsanız 1,5 km uzaklıkta olan Pisa Central’e uğramanız yeterli olacaktır.

Saate 2 defa kalkış yapan trenler 06:00-21:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Merkez istasyondan Mucizeler Meydanı’na ulaşımda bir bilet fiyatı 1,10 € olurken, mesafelere göre farklı ücret tarifeleri uygulanmaktadır. İtalya tren bileti ücretlerini buradan inceleyebilirsiniz.

#Taksi

Şehir içerisinde en çok kullanılan bir diğer ulaşım yoluysa taksilerdir. Uygun fiyatlara seyahat etmenizi sağlayacak taksiler pazar günleri haricinde her gün hizmet vermektedir. 22:00-06:00 saatleri arası akşam tarifesi olarak sayıldığı için daha pahalı olmakla beraber, gündüz yapacağınız 10 dakikalık yolculuklar için ortalama ücret 10 € civarında olmaktadır.

Pisa şehri sadece Pisa Kulesi’nden ibaret olmadığını unutmamalısınız. Meşhur kuleyi gezdikten sonra; Sinopie Müzesi, Katedral Müzesi, Camposanto Pisa, Arno Nehri ve ünlü alışveriş caddesi Borgo Stretto’yu da gezmenizi öneriyoruz.

Pisa gezilecek yerler yazımızı inceleyerek şehrin görülmesi gereken etkileyici noktalarının tümünü inceleyebilirsiniz.

Fransa’nın Eiffel Kulesi, İstanbul’un Kız Kulesi gibi İtalya’nın sembolü haline gelen Pisa Kulesi’ni tüm detaylarıyla sizlerle paylaşmaya çalıştık. ” Pisa Kulesi Hakkında Bilgiler, Pisa Kulesi Neden Eğiktir? ” İçeriğimize katkıda bulunmak için yorumlar kısmından bilgilerinizi bizlerle paylaşırsanız çok seviniriz. 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin