Oslo’nun Tarihi ve Turistik Yerleri | 18 Etkileyici Tarihi Yer!

Dünya’nın en geniş yüzölçümüne sahip başkentlerinden olan Oslo, gelişmişlik düzeyiyle olduğu kadar tarihi ile de dikkat çekiyor. Oslo tarihi yerler listemizde Oslo’da görülecek gözde tarihi noktalar hakkında detaylara yer verdik.

Oslo tarihi hakkında; Orta Çağ’dan bu yana Oslo, büyük değişimler geçirmiştir. Bu değişimlere şehrin ismi de dahil çünkü geçmişte adı da birkaç defa değiştirilmiştir. Kasabanın adı zaman içinde Oslo’nun yanı sıra, 1625 senesinde çıkan yangından sonra şehrin yeniden inşa edilmesiyle birlikte Christiania olarak değiştirilmiştir. 1877 senesinde Kristainia olarak belirlenen şehrin ismi, 1925 senesinde yeniden Oslo olarak belirlenmiştir.

Oslo’nun tarihi Orta Çağ ile başlar. İskandinav destanlarına göre şehrin 1049 yılında kurulduğu yazmasına karşın şehrin 1000’li yılların başında kurulduğuna dair ipuçlarına rastlanmaktadır. MS 1300’lü yıllarda şehrin nüfusu 3000’i bulmuştu ve Kral V. Haakon şehri ikametgahı olarak kullanmaktaydı.

16. yüzyılda şehir Norveç ve Danimarka tarafından yönetilmekteydi. 1624 senesinde çıkan büyük yangının ardından Akershus’un alt kısmında şehir yeniden inşa edilmiş ve kalenin, şehir için bir koruma hattı olarak kullanılması sağlanmıştır.

1814’de şehir, tamamen Norveç hakimiyetine girmiştir ve Norveç’in başkenti statüsüne kavuşmuştur. 1850-1900 yılları arasında şehirdeki sanayileşme nedeniyle Oslo’ya pek çok işçi gelmiş ve şehrin nüfusu 230 bini geçmiştir. Şehir günümüzde de Norveç’in ve dünyanın sanayi açısından en önemli şehirlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Oslo’nun en ünlüleri; 700 yılı aşkın tarihi ile Akershus Kalesi, bizce Oslo’nun en önemli tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Viking Gemi Müzesi ise Norveç’in geçmişinde önemli bir yer edinen Vikingleri yakından tanımak için mutlaka ziyaret edilmesi gereken müzelerden biridir. Ulusal Galeri de her ne kadar şu anda kapalı olsa da şehrin ve Norveç’in en önemli sanat mabetlerinden biri olarak ziyaretçiler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.

Oslo gezi tavsiyesi; Oslo’da ekonomik bir şehir turu yapmayı istiyorsanız Oslo Hop On Hop Off turlarını mutlaka değerlendirmelisiniz. Bu turlar sayesinde Oslo’nun en önemli tarihi yerleri de dahil olmak üzere birçok turistik durağı görebilirsiniz.

Müzekart; Oslo’da uygun fiyata ulaşım imkanlarına erişmek ve çeşitli tarihi noktalarda ücretsiz giriş hakkına sahip olmak için Oslo Pass isimli turist kartını tercih edebilirsiniz. Yazımızın son kısmında bu kartla ilgili detayları inceleyebilirsiniz.

Müzeler

1. Norveç Kültür Tarihi Müzesi (Norsk Folkemuseum)

norveç kültür tarihi müzesi

Burası neresi? Norveç Kültür Tarihi Müzesi, dünyanın en eski ve en büyük açık hava müzelerinden birine ev sahipliği yapmaktadır. Müzenin geniş arazisinde 160 civarında bina, eski bir şehir merkezi ve 1200’lerde inşa edilmiş olan Gol Stave Kilisesi yer almaktadır.

Müze, bir tarihçi ve kütüphaneci olan Hans Aall tarafından 1894 senesinde kurulmuştur. Ana yapının çevresi, kendisi tarafından 1898 senesinde satın alınarak müze çevresi genişletilmiştir. Çeşitli düzenlemelerin ardından 1901 senesinde müze kapılarını ziyaretçilerine açmıştır. 1907 senesinde Kral II. Oscar’ın koleksiyonu da müzeye dahil edilmiştir. Müzede aynı zamanda 2600 yıllık madeni para örneklerini de içinde barındıran muazzam bir altın madeni para koleksiyonu da görülebilmektedir.

norsk folkmuseum haritası

Neden gitmeliyim? Yaz aylarında müze çalışanları sizi geleneksel halk kıyafetleri içinde tarihi binalarda karşılamaktadır. Müze, Norveç’in zengin kültürel tarihini gösteren gerek çocuklar gerekse yetişkinler için birçok farklı aktiviteye ve deneyime ev sahipliği yapmaktadır. Burada geleneksel ekmek yapımına tanıklık edebilir, masallar dinleyebilir, çiftlik hayvanlarını gözlemleyebilir ve tarihi oyun alanını ziyaret edebilirsiniz.

  • Adres: Frederiks kapısı 2, 0164 Oslo
  • Telefon: +47 22 12 37 00
  • Ziyaret saatleri: Geçici olarak ziyarete kapalı
  • Giriş ücreti: Yetişkin 120 NOK, 6-17 yaş arası çocuklar 40 NOK, 6 yaş altı ücretsiz. Cumartesi ve Pazar günleri yüksek sezon olarak değerlendirildiğinden yetişkin ücreti 160 NOK olarak belirlenmiştir.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

2. Viking Gemi Müzesi (Vikingeskibsmuseet)

viking gemi müzesi

Burası neresi? Norveç’e yapılan hiçbir gezi ülkenin Viking geçmişine ışık tutan birçok müze ve sergiden en az bir tanesini ziyaret etmeden tamamlanmış sayılmaz. Bu müzelerin en önemlisi de Viking Gemi Müzesi’dir. Bu popüler cazibe merkezi müze, üç önemli gemiye ev sahipliği yapmaktadır.

Gemi Müzesi’nin temelleri 1913 senesinde İsveçli Profesör Gabriel Gustafson’un önerisiyle ortaya çıkmıştır. Bütün salonların tamamlanması ise 1957 senesinde gerçekleşmiştir.

Bu gemiler arasında 1904 senesinde keşfedilen Oseberg Gemisi de yer almaktadır. Bu gemi, MS 800’lü yıllarda inşa edilmiştir ve 21 metre uzunluğa sahiptir. Viking yaşamı hakkında büyük fikir veren mobilyalar, giysiler ve kişisel eşyalar dahil olmak üzere çok çeşitli nesnelerle gömülmüştü.

Sergilenen diğer gemiler arasında 23 metre uzunluğundaki Gokstad Gemisi ve Tune Gemisi de bulunmaktadır. Müzede aynı zamanda denizlerdeki Viking yaşamını keşfetmenizi sağlayan birkaç ek sergi ve film gösterimi de sunulmaktadır. Dileyen ziyaretçiler girişte İngilizce sesli rehber de satın alabilmektedir.

Neden gitmeliyim? Norveç deyince ilk akla gelen şeylerden olan Vikingler hakkında en detaylı ve etkileyici bilgileri edinmek isteyenler için Viking Gemi Müzesi, Oslo’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Huk Aveny 35, 0287 Oslo, Norveç
  • Telefon: +47 22 13 52 80
  • Ziyaret saatleri: Pandemi nedeniyle şu anda ziyarete kapalı.
  • Giriş ücreti: Yetişkin 120 NOK, Öğrenci 90 NOK, 18 yaş altı ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Munch Müzesi (Munch-Museet)

munch müzesi

Burası neresi? Norveç’in en büyük ressamı kabul edilen Edvard Munch’un (1863-1944) hayatına ve eserlerine adanan Munch Müzesi, bu büyük sanatçının hayatından çok sayıda resim, grafik sanatı, çizim, sulu boya çalışması ve heykel koleksiyonunu içermektedir. Müze, ressamın ölümünden 20 yıl sonra, 1963 senesinde açılmıştır.

Neredeyse 28.000 parçadan oluşan müze içinde çeşitli film gösterimleri, konserler, rehberli turlar ve konferanslar aracılığıyla özel sergiler düzenlenmektedir. Müze, şu anda şehirdeki opera binasına yakın bir noktadaki yeni binasına taşınma sürecinde olduğundan adres konusunda, hemen alt kısımda paylaştığımız internet sitesinden teyit etmeniz faydalı olacaktır.

Neden gitmeliyim? Norveç’in ünlü sanatçısı Edvard Munch’un sanat anlayışını yakından tanımak ve detaylı bilgiler edinmek bu keyifli ve sanat dolu müzeyi mutlaka listenize eklemeniz gerekiyor.

  • Adres: Tøyengata 53, 0578 Oslo, Norveç
  • Telefon: +47 23 49 35 00
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-16.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 120 NOK, Öğrenci 60 NOK, 19 yaş altı ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Norveç Direniş Müzesi

norveç direniş müzesi

Burası neresi? Oslo tarihi yerler listemizde sırada Norveç’in yakın tarihine ışık tutan çok önemli yerlerden olan Norveç Direniş Müzesi yer alıyor. Akershus Kalesi içinde yer alan müzede, 1940-1945 yılları arasındaki II. Dünya Savaşı’nı belgeleyen pek çok önemli belge bulunmaktadır.

Sergiler, resimler, posterler, çeşitli objeler, modeller, gazetelerin o döneme ait orijinal kopyaları gibi çok önemli belgeler müze içinde görülebilmektedir. Müze, savaş sırasında idam edilmiş olan Norveçli askerlerin anısında 17. yüzyıldan kalma eski bir bina içinde yer almaktadır.

  • Adres: Bygning 21, 0150 Oslo, Norveç
  • Telefon: +47 23 09 31 38
  • Ziyaret saatleri: 1 Mayıs – 31 Ağustos 10.00-17.00; 1 Eylül – 30 Nisan 10.00-16.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 100 NOK, Çocuk 40 NOK, Öğrenci 60 NOK
  • Yol tarifi al >

5. Oslo Şehir Müzesi

oslo şehir müzesi

Burası neresi? Oslo Şehir Müzesi, Oslo’nun tarihi hakkında önemli fotoğraflar ve belgeler sunmaktadır. Müze, Vigeland Park içindeki Frogner Malikanesi’nde bulunmaktadır. Burası, Norveç’in en büyük resim koleksiyonlarından birine sahip çok önemli kültürel bir tarih müzesidir. Müze, 1 Ocak 2006 tarihinde ziyaretçilerini kabul etmeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Oslo’nun tarihi, gelişimi ve şehrin kültürel ve ticari faaliyetlerini 1000 yıl geriye gidecek şekilde incelemek ve irdelemek için bu güzel şehir müzesini Oslo gezilecek yerler listenize dahil edebilirsiniz.

  • Adres: Frognerveien 67, 0266 Oslo, Norveç
  • Telefon: +47 23 28 41 70
  • Ziyaret saatleri: Salı – Pazar 11.00-16.00 (Pandemi nedeniyle geçici olarak ziyarete kapalı)
  • Giriş ücreti: Yetişkin 90 NOK, Öğrenci ve 18 yaş altı 50 NOK. Her ayın ilk cumartesi günü giriş ücretsiz.
  • Yol tarifi al >

6. Fram Müzesi (Frammuseet)

frammuseet

Burası neresi? Kutup araştırmaları için özel olarak inşa edilen ilk Norveç gemisinin ismini taşıyan Fram Müzesi, Kuzey Kutbu keşifleriyle ilgilenenler için Oslo müzeleri içinde mutlaka zaman ayırması gereken noktaların başında gelmektedir.

Müzenin gözbebeği, tahmin edeceğiniz üzere Fram Gemisi ve Kubeybatı Geçidi’nde gezinen ilk gemi olma özelliğine sahip Gjøa’dır. Müze 20 Mayıs 1936 senesinde ziyarete açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Dünyanın en ünlü kutup araştırma ve en sağlam ahşap gemisini inceleme fırsatını yakalamak istiyorsanız bu güzel müzeye zaman ayırmanız gerekiyor.

Kaçırmayın! Hazır buraya gelmişken çok yakın bir konumda bulunan Norveç Denizcilik Müzesi’ni de mutlaka ziyaret edin.

  • Adres: Bygdøynesveien 39, 0286 Oslo, Norveç
  • Telefon: +47 23 28 29 50
  • Ziyaret saatleri: Farklı zaman aralıklarında farklı saat dilimlerinde ziyaret edilmektedir. Şu anda pandemi nedeniyle geçici olarak kapatılmıştır.
  • Giriş ücreti: Yetişkin 140 NOK, Çocuk ve Öğrenci 50 NOK
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

7. Kon-Tiki Müzesi

kon tiki müzesi

Burası neresi? Fram Müzesi’ne bitişik bir binada bulunan Kon-Tiki Müzesi, ünlü Norveçli denizci ve kaşif olan Thor Heyerdahl’a adanmıştır. Kendisi, 1947 senesinde balsa ağacından yapılmış olan sal ile Pasifik Okyanusu’nu aşarak büyük bir üne kavuşmuştur.

1950 senesinde açılan müze, gerek Heyerdahl hakkında gerekse de Heyerdahl’ın balsa ağacından yapmış olduğu ünlü Kon-Tiki’yi yakından görme olanağı sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Müze içinde İngilizce rehberli turlar da düzenlenmektedir ve ünlü maceracıyı anlatan, Akademi Ödülü de almış olan belgesel de ziyaretçiler tarafından izlenebilmektedir.

  • Adres: Bygdøynesveien 36, 0286 Oslo
  • Telefon: +47 23 08 67 67
  • Ziyaret saatleri: Mart-Mayıs ayları arasında 10.00-17.00; diğer aylar 11.00-17.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 140 NOK, Öğrenci ve 6-15 yaş arası 50 NOK Aile ve grupla olan ziyaretlerde indirim uygulanmaktadır.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

8. Ulusal Galeri

oslo ulusal galeri

Burası neresi? Ulusal Galeri, Norveç’in en büyük halka açık resim ve heykel koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Müzenin merkezinde Edvard Munch’ün Çığlık ve Madonna’sı ile Cezanne ve Manet’in resimleri yer almaktadır. Koleksiyon içinde 4.500 resim, 900 heykel başta olmak üzere çok geniş bir eser yelpazesi bulunmaktadır.

Norveç’in sanat geçmişine vurgu yapan müzede çoğunlukla eski eserlere yer verilmiştir. Müzedeki kalıcı sergi, romantik dönemden 1900’lerin ortasına kadar olan döneme ait koleksiyona ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Fransız sanatçılar başta olmak üzere uluslararası ressam ve heykeltıraşların eserleri de müzede sergilenmektedir.

Müze uzun yıllar kalıcı bir sergi alanına sahip olamamıştır. Geçmişte Devlet Sanat Galerisi olarak bilinen oluşum, şu anki binasına 1880 senesinde taşınmıştır. 1904-1907 yılları ile 1918-1924 yılları arasında mevcut binaya çeşitli eklemeler yapılmıştır.

Neden gitmeliyim? Norveç’teki en büyük sanat galerilerinden biri olan Ulusal Galeri, ziyaretçiler için sanat dünyasına açılan muhteşem bir pencere görevi görmektedir. Bu nedenle her sanat aşığı bu galeriyi listesine eklemelidir. Bu arada galeri 2022’de açılması planlanan yeni binasına taşınma işlemlerinin kolaylaşması amacıyla 13 Ocak 2019 tarihinde geçici olarak ziyarete kapatılmıştır.

  • Adres: Universitetsgata 13, 0164 Oslo, Norveç
  • Telefon: +47 21 98 20 00
  • Ziyaret saatleri: Taşınma işlemleri nedeniyle geçici olarak ziyarete kapalı.
  • Giriş ücreti: Ziyarete kapalı olduğundan ücret bilgisi bulunmuyor.
  • Yol tarifi al >

Parklar, Bahçeler

9. Vigeland Heykel Parkı (Vigeland Sculpture Park)

vigeland heykel parkı

Burası neresi? Oslo’nun ünlü Frogner Parkı’nda yer alan ikonik Vigeland Heykel Parkı (Vigelandsanlegget), Norveç’teki en ünlü turistik yerlerdendir. Yıl boyunca açık olan bu eşsiz heykel parkı, Gustav Vigeland’ın sanatsal yaşamını yansıtmaktadır ve sanatçıya ait bronz, granit ve ferforje olarak icra edilmiş 650 heykelini içermektedir. Bu özelliği ile park, tek bir sanatçıya dair hazırlanmış olan dünyadaki en büyük heykel parkı olma özelliğine sahiptir.

Sanatçı aynı zamanda parkın tasarımından ve mimari yerleşim planından da sorumluydu. Parkın tasarımı ve ziyarete hazır hale getirilmesi 1939 ile 1949 yılları arasında gerçekleşmiştir.

Neden gitmeliyim? Turistler için muhteşem bir cazibe merkezi olan park, sanatçıya ait eserlerin sergilenmesinin yanı sıra bir piknik alanı, dinlenme tesisi, ülkedeki en büyük oyun alanı ve muazzam gül bahçesi ile de görülmeye değer önemli bir duraktır.

  • Adres: Nobels gate 32, 0268 Oslo, Norveç
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu (Pandemi nedeniyle geçici olarak ziyarete kapalı)
  • Giriş ücreti: Yetişkin 100 NOK, Öğrenci 50 NOK
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

10. Belediye Binası (Radhauset)

belediye binası

Burası neresi? Oslo’nun devasa Belediye Binası şüphesiz şehrin en önemli simge yapılarından biridir. Bina 1931 senesinde inşa edilmiştir ancak II. Dünya Savaşı nedeniyle yapımı kesintilere uğramış ve ancak 1950 senesinde tamamlanmıştır. Tuğla ve betondan yapılmış bu kırmızı heybetli kare planlı bina, Arnstein Arnebeg ve Magnus Poulson tarafından tasarlanmıştır.

Bina, bir tanesi devasa bir saatle süslenmiş olan toplamda iki kuleye sahiptir. Heykelleri ve kabartmaları ile büyüleyici cephesinin yanı sıra, binanın iç mekanı da kesinlikle görülmeye değer. Bina içinde Henrik Sorensen, Per Krohg, Edvard Munch gibi Norveç’in önemli sanatçıları tarafından ortaya çıkarılmış zengin bir fresk süslemektedir.

Neden gitmeliyim? Oslo’daki “Yüzyılın Yapısı” için 2005 senesinde yapılan oylamayı kazanması nedeniyle, burası şehrin en önemli mimari yapıları arasında bulunmaktadır. Eğer listenize bu güzel binayı da eklediyseniz şehir haritasında “City Hall” yazan kısım bu binayı göstermektedir.

  • Adres: Rådhuset, 0037 Oslo
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

11. Hovedøya Manastırı

hovedoya manastırı

Burası neresi? Şehir merkezinden kısa bir feribot yolculuğu ile manastır kalıntılarının olduğu aynı isimdeki adaya gitmek gerekmektedir. 1147 senesinde inşa edilmiş olan manastır, Meryem Ana’ya ve Aziz Edmund’a adanmıştır. Manastırın bulunduğu yerde daha önce küçük bir kilise bulunmaktaydı ve İngiliz Sistersiyen rahipleri, başrahip Philippus önderliğinde burada varlıklarını sürdürmeye başlamıştır.

1532 senesinde manastır yağmalanarak büyük oranda zarar görmüştür. 19. yüzyıl ortalarına kadar da manastır ve çevresinde herhangi bir araştırma gerçekleşmemiştir. Manastır, yağmalamalara karşın günümüze en eksiksiz bir şekilde ulaşan yapılar arasında bulunmaktadır.

  • Adres: 0150 Oslo, Norveç
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kaleler

12. Akershus Kalesi

akershus kalesi

Burası neresi? Burası, Oslo’nun tarihi hakkında birçok şey keşfetmek ve bir yaz gününün tadını çıkarmak için harika bir seçenektir. 1299 yılında Kral V. Haakon tarafından inşasına başlanan kalenin tamamlanması ise 1300’lü yıllarda gerçekleşmiştir ve yapıldığı dönemde çok önemli stratejik bir konuma sahipti.

İlki 1308 senesindeki savaşta olmak üzere birçok defa kuşatılan kale, bu kuşatmalardan kurtulmayı başarmıştır. 17. yüzyılın başlarında ise güçlendirilmiştir. Akershus Kalesi’ni kim kontrol ediyorsa Norveç’in yönetimini de yönetmekteydi.

Kale, aynı zamanda bir hapishane olarak da kullanılmıştır. Birçok isyancı ve suçlu bu kalede mahkum edilmiştir. Yazar Gjest Baardsen, meşhur hırsız Ole Hoiland gibi önemli isimler de mahkumlar arasında bulunmaktadır. Kale içinde bulunan Kraliyet Mozolesi ise Norveç Kraliyet Ailesi mensuplarından birçok kişi için mezar olarak kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? Restorasyondan geçirilen kale, resmi etkinliklere ve devlet ileri gelenleriyle yabancı devlet erkanına verilen yemeklerde kullanılmıştır. Günümüzde hala askeri bir alan olmasına karşın her gün halkın ziyaretine açıktır.

Kaçırmayın! Yakınlarda bulunan Norveç Direniş Müzesi’ni de kale ziyaretiniz esnasında görmenizi öneriyoruz.

  • Adres: 0150 Oslo, Norveç
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-16.00
  • Giriş ücreti: Kaleyi dış kısımdan ücretsiz olarak görebilirsiniz. İç kısmını görmek için ise 70 NOK ücret ödemeniz gerekmektedir.
  • Yol tarifi al >

Saraylar

13. Kraliyet Sarayı

oslo kraliyet sarayı

Burası neresi? Karl Johansgate’nin kuzeybatı ucunda yüksek bir yerde bulunan Norveç Kraliyet Sarayı, 1825 senesinde inşa edilmiştir ve şehre hakim, muhteşem bir manzaraya ev sahipliği yapmaktadır. Saray içinde 173 oda bulunmaktadır ve sadece yaz aylarında rehberli turlar ile halka açık bir şekilde ziyaret edilebilmektedir. Günde dört defa İngilizce rehberli turlar düzenlenmektedir.

Neden gitmeliyim? Tura katılan ziyaretçiler Kabine Salonu, Beyaz Salon, Aynalı Salon, Büyük Salon, Ziyafet Salonu olmak üzere sarayın birçok önemli noktasını görme fırsatını yakalamaktadır. Ayrıca arazi ve bahçe kısımları da ziyaretçiler tarafından gezilebilmektedir.

  • Adres: Slottsplassen 1, 0010 Oslo, Norveç
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi – Perşembe ve Cumartesi – Pazar 11.00-17.00; Cuma 12.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. İngilizce rehberli turlar 12.00’da başlayarak 2’şer saat ara ile 4 defa düzenlenmektedir.
  • Giriş ücreti: Yetişkin 135 NOK, Öğrenci ve 3 yaş üstü çocuklar 105 NOK, 3 yaş altı ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kiliseler, Katedraller

14. Oslo Katedrali

oslo katedrali

Burası neresi? İlk olarak 1697 senesinde inşa edilmiş olmasına karşın Oslo Katedrali, defalarca yeniden inşa edilmiştir. Katedralin kulesi son olarak 1850 senesinde yeniden inşa edilirken, iç kısmı ise II. Dünya Savaşı’nın bitiminden çok kısa bir süre sonra yenilenmiştir.

Katedralin dikkate değer özellikleri arasında süslü bronz kapıları ile ana giriş kapısı, etkileyici tavan resimleri, Barok minber ve sunak, Emanuel Vigeland’ın vitrayları sayılabilir.

Neden gitmeliyim? Oslo kiliseleri içinde merkezi olması ve tarihi açıdan da oldukça köklü bir geçmişe sahip olması, Oslo Katedrali’ni, kilise ziyaret etmeyi seven gezginler için cazip bir nokta yapmaktadır.

  • Adres: Karl Johans gate 11, 0154 Oslo, Norveç
  • Telefon: +47 23 62 90 10
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-16.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

15. Aziz Mary Kilisesi (Mariakirken)

mariakirken

Burası neresi? Aziz Mary Kilisesi, geçmişte bir kraliyet şapeli olarak kullanılmıştır ve aynı zamanda siyasi açıdan da önemli bir role sahipti. MS 1050 senesinde inşa edilmiştir. Birkaç defa yeniden inşa edilen ve genişletilen kilise, 14. yüzyılda ülkedeki en büyük 3. kilise konumunda bulunmaktaydı. 1523 senesinde İsveç ordusu tarafından saldırıya uğrayan kilise harabe haline dönüştü ve 1542 senesinde tamamen yıkıldı.

Kilisedeki kazılar ilk olarak 1867 senesinde Nicolay Nicolaysen ve 1960’larda Hakon Christie liderliğinde gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen kazılarda kraliyet ailesine ait çeşitli kalıntılara rastlanmıştır ve bu kalıntılar Akershus Kalesi içinde bulunan Kraliyet Mozolesi’ne nakledilmiştir.

Neden gitmeliyim? Günümüzde kiliseden geriye çok bir şey kalmamış olsa da vaktiniz olursa Norveç’in tarihi yerleri açısından önemli bir geçmişe sahip olan bu kilisenin bulunduğu noktayı görebilirsiniz.

16. Eski Aker Kilisesi

eski aker kilisesi

Burası neresi? Oslo’nun en eski binalarından biri olan Eski Aker Kilisesi, şehirdeki Orta Çağ’dan günümüze gelebilen tek kilise olma özelliğine sahiptir. Kilisenin 1150 senesinde yapıldığı tahmin edilmektedir. Üç nefli Roma tarzında bir bazilika olarak inşa edilmiş taş bir kilisedir.

Birkaç kez yağmalanan ve yangınla tahrip edilen kilisenin bazı kısımları zarar görmüştür. Kilise avlusunun en eski kısmı 12. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Barok bir minbere ve 1861 senesinden kalma bir kuleye sahiptir. Kilise, Vikingler döneminden kalma eski bir gümüş madeninin üstüne inşa edilmiştir. Bu nedenle kilise ile ilgili gizli gümüş hazinelerine ev sahipliği yaptığı ve ejderhalı zindanlara sahip olduğu gibi efsaneler dillerde dolaşmaktadır.

Neden gitmeliyim? Oslo’daki Orta Çağ’a ait tek kilise olması nedeniyle Eski Aker Kilisesi, Oslo kiliseleri içinde vakit ayrılması gereken önemli ibadethanelerin başında gelmektedir.

  • Adres: Akersbakken 26, 0172 Oslo, Norveç
  • Ziyaret saatleri: Pazar günü 10.00’da ayin yapılmaktadır. Bunun dışında gün boyu kilisenin bazı bölümleri ziyaret edilebilmektedir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Anıtlar, Mezarlar

17. Aereslunden Mezarlığı

aereslunden

Burası neresi? Geçmişi 1808 senesine kadar uzanan mezarlık, Oslo’nun ana mezarlığı olarak değerlendirilmektedir ve “Oslo’nun tarihi yerleri nelerdir?” sorusu için verilebilecek cevaplar arasında bulunmaktadır. Napolyon Savaşları zamanındaki büyük kıtlıklar ve kolera salgınları nedeniyle kurulan mezarlık için, Norveçli pek çok önemli isim de defnedilmiştir.

Neden gitmeliyim? Yeşillikler içinde, huzur ikliminin hakim olduğu mezarlık, ünlü Norveçlilerin mezarlarını ziyaret etmek için bir tercih olabilir. Tabi burası spesifik bir ziyaret noktası olduğundan herkese hitap etmeyebilir ancak mezarlık içinde bulunan bazı güzel heykeller ve çeşitli İskandinav sembolleri oldukça ilgi çekicidir. Dilerseniz mezarlık içinde yürüyüş de yapabilirsiniz.

  • Adres: Akersbakken 32, 0172 Oslo, Norveç
  • Telefon: +47 22 13 31 80
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kullanabileceğiniz Kartlar ve Biletler

Oslo Pass

oslo pass

Bu kartı satın alarak hem zamandan hem de paradan tasarruf ederek Oslo’nun tarihi yerlerini keşfetme olanağına sahip olabilirsiniz.

Oslo Pass nasıl temin edilir? Oslo Pass kartını dilerseniz çevrimiçi olarak satın alabilir ya da şehirde bulunan birkaç satış noktasından doğrudan satın alabilirsiniz.

1. alternatif: Dilerseniz online olarak Oslo Pass satın alabilirsiniz. Basılı kart istediğiniz takdirde Oslo Ziyaretçi Merkezi’ne uğrayarak basılı kartınızı almanız gerekmektedir.

2. alternatif: Oslo Pass uygulamasını android ve iphone cihazlarına indirerek buradan kolay bir şekilde kartınızı satın alabilirsiniz.

3. alternatif: Oslo Ziyaretçi Merkezi, oteller, kamp alanları, pansiyonlar ve bazı müzeler olmak üzere şehrin çeşitli bölgelerinde satış noktalarından doğrudan kartınızı satın alabilirsiniz. Bazı satış noktalarında sadece yaz aylarında kart satışı olduğu için bizce bu alternatife gerek duymadan online olarak uygulama üzerinden kartınızı satın almak daha mantıklı olacaktır.

Oslo Pass’in ücreti nedir? Aynı süre geçerli olan kartlar için dijital ve basılı kart ücretleri aynıdır. Aşağıda kart ücretleriyle ilgili detayları paylaştık;

  • 24 saat seçeneği: Yetişkin 445 NOK, 6-17 yaş arası çocuklar 235 NOK, 67 yaş üstü 355 NOK
  • 48 saat seçeneği: Yetişkin 655 NOK, 6-17 yaş arası çocuklar 325 NOK, 67 yaş üstü 520 NOK
  • 72 saat seçeneği: Yetişkin 820 NOK, 6-17 yaş arası çocuklar 410 NOK, 67 yaş üstü 655 NOK

Oslo Pass ne kadar süre geçerli? 24 saat, 48 saat veya 72 saat geçerliliği olan seçeneklerden size uygun olanı tercih edebilirsiniz. Bu süreler kartı ilk kullandığınız andan itibaren geçerli olacak şekilde hesaplanmaktadır.

Oslo Pass’in avantajları nelerdir?

  • Birçok müze ve ilgi çekici noktaya ücretsiz giriş imkanı sunmaktadır. Bu yerlerin listesine ulaşmak için tıklayınız.
  • Şehirde kullanılan pek çok ulaşım seçeneğinden ücretsiz bir şekilde faydalanma şansına sahip olabiliyorsunuz.
  • Şehirdeki çeşitli turlar, restoranlar ve hizmetlerde ekstra indirimler kazanma şansı sunmaktadır.

Dilerseniz Oslo Pass ile ilgili diğer bütün detaylar için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Oslo tarihi yerler listemiz burada son buluyor. Eğer listemize eklememizi istediğiniz tarihi eserler ve tarihi duraklar varsa bunları bize yorum kısmından iletebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin