Mısır

Resmi adıyla Mısır Arap Cumhuriyeti, Orta Doğu’da bulunan bir Arap ülkesidir. Kuzey Afrika ile Orta Doğu arasında köprü işlevi gören ülke 1.002.450 km’lik yüz ölçümüyle Orta Doğu’nun en büyük ülkelerinden biridir. Batıda Libya, güneyde Sudan ile sınır komşusu olan ülkenin Akdeniz ve Kızıldeniz‘e kıyısı bulunmaktadır. Ayrıca Mısır’ın Asya Kıtası’ndaki tek toprağı olan Sina Yarımadası‘nın Filistin ve İsrail’e sınırı bulunmaktadır. Yönetim şekli cumhuriyet olan ülkenin başkenti Kahire‘dir.

104 milyona ulaşan nüfusuyla Kuzey Afrika’daki en büyük ülke olma özelliğine sahip olan Mısır’da halkın büyük çoğunluğunu Müslüman Araplar oluşturmaktadır. Yaklaşık %18’lik bir kesimle Kıpti olarak anılan azınlık bir grup da Mısır’da yaşamaktadır. Kökleri Eski Mısır medeniyetine dayanan Kıptiler, Oryantal Ortodoks Kiliselerinden biri olan İskenderiye Kıpti Ortodoks Kilisesine bağlıdırlar. Günümüzde pek kullanmadıkları, kendilerine özgü bir dilleri olduğu da biliniyor. Mısır’da resmi dil Arapça ve Mısırcadır; halk arasında genellikle Mısır Arapçası olarak da bilinen Mısırca konuşuluyor.

Mısır, Orta Doğu’nun en önemli turizm merkezlerinden biridir. Dolayısıyla ekonomisi büyük oranda turizm sektörüne bağlıdır. Bunun yanı sıra Kızıldeniz ve Akdeniz’i birbirine bağlayan Süveyş Kanalı sayesinde deniz yolu güzergâhı açısından önemli bir stratejik konuma sahiptir. Ayrıca ülkenin tarım, ulaşım ve enerji kaynakları bakımından da ciddi bir potansiyele sahip olduğunu söyleyebiliriz.