Nürnberg’de Tarihi ve Turistik Yerler | 21 Önemli Durak!

Almanya’nın sanat ve kültür merkezi olarak bilinen şehri Nürnberg, özellikle İkinci Dünya Savaşı ve Orta Çağ ile ilgili geçmişiyle tarihi açıdan da önemli rotalardan biridir. Hazırladığımız Nürnberg tarihi yerler listemizde şehrin en önemli tarihi durakları hakkında bilgileri ve fotoğrafları sizin için listeledik…

Nürnberg tarihi hakkında; Nürnberg’in tarihi Alman tarihi içinde hem talihli olayların hem de talihsiz olayların birlikte yaşandığı bir kısmıdır. Burası Alman imparatorluğunun hazinelerinden karanlık bir dönem olan Nazi Partisi mitinglerine kadar her şeyi bünyesinde barındırmaktadır.

Şehrin resmi olarak tarihi bundan yaklaşık 1000 yıl önce İmparator III. Henry tarafından ilk olarak resmi bir belgede isminin geçmesiyle başlamış olarak kabul edilmektedir. Şehrin resmi tarihinin ilk 200 yılında Staufer Hanedanı önemli bir yer edinmekteydi ve şehirle ilgili birçok entrikanın merkezi Kaiserburg olmuştur.

Nürnberg, bir liman kenti olmamasına karşın, birçok önemli ticaret yolunun kesişim noktasında yer almasından dolayı çok önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Bu da mimari açıdan şehirde birçok önemli yapının inşa edilmesine neden olmuştur. İmparator Sigismund da imparatorluğa ait mücevherlerin bu şehirde tutulmasına karar vermiş ve 18. yüzyılın ortalarına kadar da burada saklanmıştır.

Ekonomik ve kültürel açıdan coşkulu bir yükseliş yaşayan şehrin çöküşü ise oldukça trajik olmuştur. Baş edilemeyen veba salgınları ve Martin Luther’in reformunun benimsenmesi ile imparatorluk ailesi 500 yıldır yaşadığı şehirden uzaklaşmak zorunda kalmıştır. Nüfusun telef olmasıyla şehirdeki gerileme de devam etmiştir.

Daha sonraki yıllarda bölgede Napolyon’un hakimiyeti başlamıştır. Sanayi Çağı ile Nürnberg’in tekrar yükselişi başlamış ve şehirde sanayi açısından birçok önemli gelişme meydana gelmiştir. 20. yüzyılın ilk yarısında ise Nürnberg yeniden ulusal ve uluslararası tanınırlığa ulaşmıştır.

1933’de Nazi Partisi mitingleri için merkez olarak kabul edilmesi, Nürnberg’de giderek artan düşmanca bir siyasi ortamın oluşmasına neden olmuştur. İkinci Dünya Savaşı’nda maruz kalınan bombardımanlar ise şehre büyük zararlar vermiştir. Savaş sonrasında yaralarını hızla saran şehrin günümüzdeki nüfusu yarım milyon civarındadır ve Almanya’nın öne çıkan şehirlerinden biridir.

Nürnberg’in en ünlüleri; Nürnberg Kalesi şehrin en önemli simge yapılarından biridir ve Nürnberg tarihi içinde çok önemli bir yere sahiptir. Aziz Lorenz Kilisesi ise muhteşem mimarisi ve köklü tarihi ile dikkat çeken bir ibadethanedir.

Nürnberg gezi tavsiyesi; Nürnberg gezisi esnasında mutlaka Eski Kent bölgesine zaman ayırmalısınız. Hauptmarkt keyifli zamanlar geçirmek için görülecek yerlerin başında gelmektedir. Eğer Noel Pazarı’nın olduğu zamana denk gelirseniz Nürnberg’in bambaşka bir şehre dönüştüğünü göreceksiniz.

Şehirle ilgili bütün öneri yazılarımızı incelemek isterseniz Nürnberg gezi rehberi sayfamıza mutlaka göz atmalısınız.

Müzekart; Nürnberg geziniz sırasında Nürnberg Card seçeneğini mutlaka değerlendirmelisiniz. Bu kart sayesinde şehirdeki gezinizi çok daha ekonomik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Kartla ilgili merak edilenleri yazımızın son kısmında okuyabilirsiniz.

Kaleler

1. Nürnberg Kalesi (Nuremberg Castle)

nürnberg kalesi

Burası neresi? Eski Kent (Altstadt) bölgesinin kuzeybatı kısmının silüetine hakim olan Nürnberg İmparatorluk Kalesi, MS 1000 senesinden başlanarak özellikle 12. ve 16. yüzyıllar arasında inşa edilmiştir. Yaklaşık 3 mil boyunca uzanan şehir surları, kalelerle birlikte en güçlü Orta Çağ savunma mekanizmalarından birini oluşturmaktaydı.

Kale ve surlar Avrupa’da ayakta kalan en önemli Orta Çağ kalelerinden biridir ve 1050 yılından 1571’e kadar bütün meşru Alman kral ve imparatorlarının ikametgahıydı. Kilisenin alt ucunda 1495’te inşa edilmiş ahırlar (şu anda gençlik yurdu olarak kullanılmakta) ve 1040’tan kalma Pentagonal Kule bulunmaktadır. Daha üst kısımda ise muhteşem panoramik manzara sunan Sinwell Kulesi ile birlikte Kaiserbug yer alıyor.

Kalenin görülmeye değer yerlerden bir diğeri ise Derin Kuyu’dur. 1563 yılında inşa edilmiş, çekici eski iki katlı Kuyu Evi’nde bulunan bu daha eski insan yapımı yapı, 50 metre derinliğe iner ve sadece rehberli turlarla ziyarete açıktır. Ayrıca, kökleri 1525’e kadar uzanan ve bir gezinti için çok çekici bir yer olan etkileyici Castle Gardens’ı da gördüğünüzden emin olmalısınız.

Kale 1944 senesinde İkinci Dünya Savaşı sırasındaki bombardımanlarda hasar görmüştür. Kaleler 17. yüzyılda önemini yitirmesine karşın, Nazi döneminde kalelerin restore edilmesiyle Alman gücünün simgesi haline gelmiştir.

Neden gitmeliyim? Nürnberg Kalesi, düzenlenen turlar sayesinde iyi bir şekilde tanınan ve insanları etkileyen Nürnberg’de görülmesi gereken önemli tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Bugün kale ve çevresinde yürüyebilir ve imparatorluk müzesini, 17. yüzyıldan kalma sanat eserlerini, şapelleri ve eski şehrin çarpıcı manzaralarını görebilirsiniz.

  • Adres: Burg 17, 90403 Nürnberg, Almanya
  • Telefon: +49 911 2446590
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Normal 5,5€, İndirimli 4,5€. Bahçelere giriş ise ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Kiliseler, Katedraller

2. Aziz Lorenz Kilisesi (St. Lawrence Church)

aziz lorenz kilisesi

Burası neresi? 80 metre yüksekliğindeki devasa bakır kuleleri ile Aziz Lorenz Kilisesi, Aziz Sebald ve Meryem Ana Kilisesi ile birlikte şehirdeki en önemli üç kiliseden biridir. Kilisenin inşası 1439 ile 1477 yılları arasında tamamlanmıştır.

12.000 borusuyla kilise orgu, dünyanın en büyüklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Şanslıysanız kilise korosu eşliğinde bu borunun da çalındığını duyabilirsiniz. Kilisedeki 16 çandan en eskisi 14. yüzyıldan kalma önemli bir tarihi eserdir. Kilisedeki 9 metre çapındaki gül desenli pencere de görülmeye değer detaylar arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Nürnberg kiliseleri içindeki en eski ve önemli kiliselerden biri olması nedeniyle bu tarihi ibadethaneyi mutlaka listenize dahil etmeniz gerekiyor. Özellikle de org konserleri olduğu zaman kilisenin muhteşem atmosferini mutlaka deneyimlemelisiniz.

  • Adres: Lorenzer Pl. 1, 90403 Nürnberg, Almanya
  • Telefon: +49 911 2142500
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 09.00-17.00, Pazar 13.00-15.30
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Aziz Sebaldus Kilisesi (Sebalduskirche)

aziz sebaldus kilisesi

Burası neresi? Şehrin koruyucu azizi olan Aziz Sebald’ın mezarına ev sahipliği yapan Aziz Sebaldus Kilisesi, şehirdeki en özel kiliselerden biridir ve mimarisi ile gerçekten insanı kendisine hayran bırakan bir ibadethanedir. Kilise Eski Belediye Binası’nın hemen önünde ve çok merkezi bir noktada bulunmaktadır.

Binanın yapımına 1225 senesinde başlanmıştır. Kilise, 1255 senesinde bölge kilisesi statüsüne sahip olmuş ve 1273-1275 yılları arasında tamamlanmıştır. Başlangıçta iki koro ve Romanesk tarzında bir bazilika olarak inşa edilmiştir. 14. yüzyılda yapıda birçok ciddi değişikliğe gidilmiştir: Öncelikle yan koridorlar genişletilmiş ve kuleler yükseltilmiştir. 15. yüzyılda kilise yapısına iki kule ilave edilmiştir. 17. yüzyılın ortalarına gelindiğinde galeriler eklenmiş ve iç mekandaki tasarım Barok tarzında yenilenmiştir.

Neden gitmeliyim? Nürnberg’in merkezi noktasındaki bu kilise, şehrin önemli kiliselerinden biri olması nedeniyle ziyaret edilmesi gereken bir kilisedir.

  • Adres: Winklerstraße 26, 90403 Nürnberg, Almanya
  • Telefon: +49 911 2142500
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.30-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

4. Meryem Ana Kilisesi (Frauenkirche)

fraunkirche

Burası neresi? Roma Gotik mimarisi ile dikkat çeken bu etkileyici kilisenin geçmişi 1352 yılına kadar uzanmaktadır ve ilk olarak bir imparatorluk kraliyet şapeli olarak inşa edilmiştir. Kilise, günümüzde Ana Pazar’ın en karakteristik binası olarak durmaktadır. Kilise, 1948 senesinden bu yana alanda açılan Noel Pazarı’nın açılış seremonisine de ev sahipliği yapan özel bir ibadethanedir. İkinci Dünya Savaşı sırasında ciddi hasar gören kilise, aslına uygun bir şekilde restore edilmiştir.

Kilisenin giriş kısmının hemen üzerinde, her gün öğle saatlerinde çalmaya başlayan Männleinlaufen isimli mekanik figürlü muhteşem eski saat dikkat çekmektedir. Saat, bulunduğu yere 1506 yılında yerleştirilmiştir. Güzel bir mimariye ve muhteşem saat tınısına sahip olan bu güzel kilise, dini yapıları gezmeyi sevenler için kaçırılmaması gereken bir noktadır.

Neden gitmeliyim? Meryem Ana Kilisesi, görür görmez anlayacağınız üzere çok özel bir mimariye sahiptir. Bu nedenle görmeniz gereken önemli dini yapılardan biri de Meryem Ana Kilisesi’dir.

  • Adres: Hauptmarkt 14, 90403 Nürnberg, Almanya
  • Telefon: +49 911 206560
  • Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Meydanlar, Caddeler, Tarihi Yürüyüş Alanları

5. Nürnberg Eski Kent (Altstadt)

nurnberg eski kent

Burası neresi? Nürnberg Eski Kent bölgesi, şehrin mutlaka zaman ayrılması gereken tarihi yürüyüş yerlerinin başında geliyor. Pegnitz Nehri tarafından bölünen Eski Kent’in iki bölümü bulunuyor: Kuzey bölümü Sebaider Altstadt ve güney bölümü Lorenzer Altstadt olarak adlandırılmaktadır.

Yürüyerek keşfedebileceğiniz bu etkileyici bölgede Orta Çağ hastanelerinden biri olan İmparatorluk Kalesi ve Heilig-Geist-Spital gibi tarihi açıdan çok önemli noktaları görebilirsiniz. Dürer’in Evi, Aziz Lorenz Kilisesi, Mautalle (Eski Gümrük Binası), Frauentorturm, Nassauerhaus, Ana Pazar Meydanı ve Aziz Sebaldus Kilisesi ise görebileceğiniz diğer başlıca tarihi noktalar olarak sıralanabilir.

Keşfiniz sırasında girdiğiniz her bir sokak size farklı bir dünyaya açılma imkanı sunuyor. Eski Kenti bu yönü ile adeta küçük bir vaha gibidir. Birbirinden güzel kafe, restoran ve dükkanlarla hem alışveriş yapabilir hem de bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Özellikle yerel biraların tadına bakmak için burası büyük bir fırsattır.

Neden gitmeliyim? Eski Kent Bölgesi, Nürnberg’deki en önemli tarihi yerler arasındadır ve burada birçok önemli tarihi yapıyı inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Bu nedenle “Nürnberg’in tarihi yerleri nelerdir?” sorusunun cevabı için ilk sıraya Eski Kent Bölgesi’ni koyabilirsiniz.

6. Hauptmarkt

hauptmarkt

Burası neresi? Bu tarihi meydan, geçmişte Nürnberg’in ana pazar yeri olarak görev yapmıştır. Şehrin merkezi diyebileceğimiz bu bölgede 14. yüzyıldan kalma güzel bir çeşme dikkat çekmektedir. Burası, gösterişli süslemeleri ile mükemmel bir fotoğraf çekim noktası oluşturmaktadır. İyi şans getirmesi için bu çeşmenin altın yüzüğüne dokunulması gerektiğine inanılmaktadır.

Haupmarkt aynı zamanda Eski Belediye Binası’nı (Nurnberger Rathaus) bulacağınız yerdir. Bu güzel binayı da görebileceğiniz Hauptmarkt, şehrin ünlü Noel pazarının da kurulduğu yer olması nedeniyle alışveriş yapmak isteyenler için de güzel bir fırsat sunmaktadır. Ziyaretçiler buradaki pazardan şehre özgü keyifli hediyelik eşyalar satın alabilmektedir.

Neden gitmeliyim? Keyifli bir alışveriş noktası olması, şehirdeki tek Barok kilise olan Aziz Giles Kilisesi ve Eski Belediye Binası’nın bulunduğu yer olması nedeniyle bu güzel merkezi ziyaret listenize alabilirsiniz.

Müzeler

7. Savaş Suları Duruşması Müzesi (Memorium Nuremberg Trials)

memorium nuremberg trials

Burası neresi? Burası Nazi döneminde yaşananlara dair adaletin arandığı anıtsal bir duruşma yeridir. 20 Kasım 1945 ile 1 Ekim 1946 tarihleri arasında Nazi Partisi’nin 24 lideri, II. Dünya Savaşı sonrasında adaletin sağlanması amacıyla yargılanmış ve 10 kişi idama mahkum edilmiştir.

Salonda yargılanan en üst düzey yetkili olan Hermann Goring, ölüm cezasına çarptırılmış ancak  kendisi infaz edilmeden önce idam ederek hayatına son vermiştir. Mahkemede yargılanan diğer sanıklar arasında ise bir radyo yorumcusu, Hitler’in İç İşleri Bakanı, Ekonomi Bakanı, ırk teorisyeni ve Yahudi aleyhtarı bir gazeteci de yer almaktadır.

Müzede, Nürnberg Adalet Sarayı’nın en üst katında, bu davaların yapıldığı mahkeme salonunu, 600 numarada görebilirsiniz. Salon günümüzde hala aktif olarak adalet için kullanılmaktadır. Nürnberg Adalet Sarayı içinde mahkeme oturumları sırasında ziyaretçi alınmamaktadır. Bunun dışında dileyenler rehberli turlara katılarak bu köklü adalet binasını inceleyebilirler.

Neden gitmeliyim? Nazi Partisi’nin liderlerinden bazılarının burada adalete teslim edilmiş olması ve “Soykırım” teriminin ilk kez bu mahkemedeki davalarda kullanılmış olması bu mahkeme salonunu tarihsel açıdan çok önemli kılmaktadır.

  • Adres: Bärenschanzstraße 72, 90429 Nürnberg, Almanya
  • Telefon: +49 911 23128614
  • Ziyaret saatleri: Çarşamba-Pazartesi 09.00-18.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 6€, İndirimli 1,5€
  • Yol tarifi al >

8. Oyuncak Müzesi (Spielzeugmuseum)

Spielzeugmuseum

Burası neresi? Dünyadaki türünün önde gelen örneklerinden biri olan Oyuncak Müzesi, her yaştan çocuklar ve yetişkinler için Nürnberg’deki önemli cazibe merkezlerinden biridir. Müze, 1517’den kalma tarihi bir evde bulunmaktadır. Ziyaretin öne çıkan kısımları arasında farklı ülkelerden ve dönemlerden sergilenen birçok oyuncağın kültürel önemine ilişkin büyüleyici ayrıntılar yer almaktadır.

Bazıları Orta Çağa kadar uzanan eski oyuncakların birçoğu, oyuncak bebek üretimiyle ilgili Nürnberg’de yapılmıştır. Ayrıca ülkenin en tanınmış oyuncak üreticilerinden biri olan ve model trenleri ile ünlü olan EP Lehmann tarafından yapılan dünyanın en büyük oyuncan koleksiyonu da dikkat çekicidir.

Oyuncak Müzesi içinde aynı zamanda masa oyunları ve diğer ilgili materyallerden oluşan geniş bir koleksiyon olan Alman Oyun Arşivi de yer almaktadır. Tesis bünyesi içinde iyi düzenlenmiş güzel bir oyuncak mağazası, içinde labirent de bulunan açık hava oyun alanı, kapalı oyun alanı ve el işi alanı bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Özellikle çocuklu aileler için Nürnberg’de bulunan bu müze, çok keyifli zamanlar geçirmek ve oyuncakların renkli tarihine yolculuk yapmak için ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. 1400 metrekarelik alanda, ziyaretçiler eski dünya hazinelerini ve yeni oyuncakları keşfetme ve nostaljik anlar yaşama fırsatı bulmaktadır.

  • Adres: Karlstraße 13-15, 90403 Nürnberg, Almanya
  • Telefon: +49 911 2313164
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 10.00-17.00, Cumartesi-Pazar 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 6€, 4-18 yaş arası 1,5€, Nürnberg Pass ile 1,5€, Öğrenci 1,5€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Neues Müzesi (Neues Museum Nurnberg)

neues museum

Burası neresi? Sanatseverler için mükemmel bir hazine olan Neues Müzesi, geniş ve etkileyici modern ve çağdaş sanat koleksiyonuyla mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir. Çok şık binada yer alan müze, 2000 yılında açılmıştır ve binanın kendisi başlı başına bir sanat eseridir. Binanın parlak açık alanları, temiz ve hatasız çizgileri ve sıra dışı döner merdiveni gibi ilginç mimari özellikleriyle dikkat çekmektedir.

Müzede sergilenen sanat eserleri çoğunlukla 1950’den günümüze kadarki döneme ait sanat eserlerini kapsamaktadır. Atölye çalışmaları ve konferansların yanı sıra müzik konserleri ve çeşitli performanslar gibi çeşitli etkinliklere ve eğitimlere katılma imkanı da sunmaktadır. Müzede aynı zamanda rehberli turlar da düzenlenmektedir.

Neden gitmeliyim? Yeni Müze, sanatsal açıdan dolu dolu bir gezi gerçekleştirmek isteyenler için Nürnberg’deki özellikle yakın tarihli sanatsal çalışmaların incelenebileceği keyifli bir müzedir.

  • Adres: Luitpoldstraße 5, 90402 Nürnberg, Almanya
  • Telefon: +49 911 2402069
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-18.00, Perşembe 10.00-20.00, Pazartesi günleri kapalı.
  • Giriş ücreti: Normal 7€, İndirimli 6€, 18 yaş altı ücretsiz ve Pazar günleri 1€.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

10. Fembo Evi’ndeki Şehir Müzesi (Stadtmuseum im Fembo-Haus)

Stadtmuseum

Burası neresi? Nürnberg’in güzelliklerini keşfettikten sonra, şehrin yıllar içinde nasıl bir değişim geçirdiğini ve bu kadar çok önemli tarihi esere nasıl ev sahipliği yaptığı hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyeceksiniz. Öyleyse Fembo Evi içindeki Şehir Müzesi’ni ziyaret etmek için zaman ayırdığınızdan emin olmalısınız.

Fembo Evi, şehirde ayakta kalan son Geç Rönesans ticaret evidir ve evin kendisi de tarih kokmaktadır. Müze, yüzyıllar boyunca Nürnberg ve sakinlerinin yaşamına derinlemesine bir bakış sunuyor. Öne çıkan noktalar arasında, Orta Çağ’dan 18. yüzyıla kadar tarihi mobilyalar ve sanat eserleri ile tamamlanmış çeşitli orijinal odaların yanı sıra Almanya’da ayakta kalan en iyi alçı tavanlardan birini görme şansı da bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? 950 yıllık Nürnberg tarihini ve şehir halkının değişimini yakından incelemek isteyenler için burası, Nürnberg müzeleri içinde özel bir yere sahiptir ve kesinlikle harcanan zamana değecektir.

  • Adres: Burgstraße 15, 90403 Nürnberg, Almanya
  • Telefon: +49 911 2312595
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Normal 6€, İndirimli ya da Öğrenci 1,5€
  • Yol tarifi al >

11. Ulusal Germen Müzesi (Germanisches Nationalmuseum)

ulusal germen müzesi

Burası neresi? 1852’de kurulan Ulusal Germen Müzesi, İkinci Dünya Savaşı esnasında ülkedeki birçok yapı gibi ciddi hasar almış ve sonrasında yeniden inşa edilerek günümüzdeki modern yapısına kavuşmuştur. Müze, tarih öncesi çağlardan başlayarak günümüze değin Alman tarihi ve kültürüne odaklanmaktadır.

Dört kattan oluşan müze kompleksi, türünün en büyük yapılarından biridir. Sanat, kültür ve tarihi eserleri bir araya getiren müze içinde 20.000’den fazla eser eklektik bir tarzda sergilenmektedir. Müze içinde Rembrandt’ın resimlerinden, heykel çalışmalarına, Taş Devri baltasına ve kafalar ezmek için işkence aleti olarak kullanılan birçok nesneye kadar çok çeşitli eserler sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Alman kültürü ve tarihi açısından çok önemli bir hazine niteliği taşıyan müze, Nürnberg’in tarihi hakkında pek çok merak ettiğiniz konuyla ilgili detayları bulabileceğiniz bir yerdir.

  • Adres: Kartäusergasse 1, 90402 Nürnberg, Almanya
  • Telefon: +49 911 13310
  • Ziyaret saatleri: Salı-Pazar 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Normal 8€, İndirimli 5€.
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

12. Endüstriyel Kültür Müzesi (Gewerbemuseum)

Gewerbemuseum

Burası neresi? Alman Ulusal Müzesi’nden sadece birkaç adım ötede bulunan Endüstriyel Kültür Müzesi, Nürnberg’in endüstriyel açıdan tarihine odaklanmaktadır. Müze, temasına uygun bir şekilde 19. yüzyıldan kalma eski bir demir fabrikasında yer almaktadır. Müzedeki koleksiyon yaklaşık 20.000 parçadan oluşmaktadır.

Bu muhteşem ve tarihi tesisin öne çıkan özellikleri arasında bir sinema ile birlikte ev aletleri ve araçlar da dahil olmak üzere eski makinelerden ve ürünlerden oluşan bir sergi oldukça dikkat çekiyor. Binada aynı zamanda Motosiklet Müzesi de bulunuyor ve motosiklet tutkunları için çok keyifli bir müze olarak ziyaretçilerini karşılıyor. Motosiklet Müzesi, özellikle 1920’lerde piyasadaki ilk uygun fiyatlı modellerden biri ile öne çıkan yerel Zündapp markasına odaklanmaktadır. Diğer öne çıkan özellikler arasında tarihi yarış bisikletleri ve özel makineler de yer alıyor.

Neden gitmeliyim? Endüstriyel Kültür Müzesi’ni ziyaret eden ziyaretçiler, yüzyıllar boyunca şehirde faaliyet göstermiş olan çeşitli endüstri kollarının Nürnberg’i sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan nasıl etkilediğini görebilmektedir.

  • Adres: Gewerbemuseumspl. 2, 90403 Nürnberg, Almanya
  • Ziyaret saatleri: Geçici olarak ziyarete kapalı.
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

13. Schloss Neunhof

schloss neunhof

Burası neresi? Nürnberg’e sadece 9 kilometre mesafede, kuzey tarafta yer alan Schloss Neunhof, tarihi belgelerde ilk kez 1246 senesinde adı geçen, eski ve tarihi bir malikanedir. Nürnberg’in ayrıcalıklı sınıfına mensup sakinleri için bir ikamet yeri olarak kullanılan yapı, en iyi korunmuş olanlarından biridir ve savunma hattı olarak şehrin çeşitli noktalarına dağılmış 60 yapıdan biridir.

İyi korunmuş bu bina, bir hendek ve bir asma köprüye, hoş bir şekilde dekore edilmiş iç mekanlara ve muhteşem bir bahçeye sahiptir. Binanın diğer göze çarpan özellikleri arasında ise orijinal kapısı, ahırların dahil olduğu çeşitli müştemilatlar ve iki mutfak da bulunmaktadır. Binaya daha sonra 18. yüzyılda bir de şapel eklenmiştir. Binanın geneli incelendiğinde hem Gotik hem de Barok mimari unsurları göze çarpmaktadır.

Neden gitmeliyim? Bir kale olarak kabul edebileceğimiz yapının orijinal iç mekanı, mutfak kısmı ve bahçeleri kesinlikle görmeye değerdir. Bu nedenle Nürnberg tarihi yerler listenize şehirde ziyarete açık bir malikaneden biri olan bu yapıyı eklemenizi öneriyoruz.

  • Adres: 90427 Nuremberg, Almanya
  • Telefon: +49 911 13310
  • Ziyaret saatleri: Cumartesi-Pazar 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Weinstadel

weinstadel

Burası neresi? Tipik bir Orta Çağ şarap deposu olarak yapılan Weinstadel, Paskalya zamanında üç günlüğüne ihtiyaçlarını gidermek amacıyla şehre gelen cüzzamlıların kalması için inşa edilmiştir. Binanın yapımında metal ve ahşap birlikte kullanılmıştır.

Hem cüzzamlıların barınması hem de şarap deposu amacıyla kullanılmış bu yapı, 15. yüzyılda inşa edilmiştir. O zamandan günümüze kadar yapı, bir şarap dükkanı, iş yeri, iplik fabrikası ve daha yakın bir zamanda öğrenci yurdu olmuştur. İkinci Dünya Savaşı sırasındaki bombalamalarda büyük hasar gören yapı, 1950’de yeniden inşa edilmiştir ve bugünkü gördüğünüz versiyonu o zaman inşa edilmiş halidir.

Neden gitmeliyim? Günümüzde iç kısmı ziyarete kapalı olan yapının önünde bir de köprü bulunmaktadır ve çevresinde dolaşmak, fotoğraflarını çekmek için oldukça etkileyici ve fotojenik, tarihi bir yapıdır. Bu köprünün en önemli özelliği ise üstü kapalı bir yapı olmasıdır. Köprü “Adam Asmaca Köprüsü” olarak da bilinmektedir.

  • Adres: Altstadt – Sankt Sebald Mitte, 90403 Nürnberg, Almanya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Binaya girişe izin verilmiyor.
  • Yol tarifi al >

15. Erlangen Schloss

erlangen schloss

Burası neresi? Erlangen, Nürnberg’in küçük bir Barok kasabasıdır ve Nürnberg’den birkaç kilometre kuzeyde yer almaktadır. Kasabanın en ilgi çeken yapısı ise üniversite binasıdır. Burası, 1704’te inşa edilmiş ve 1825’ten beri Friedrich Alexander Üniversitesi tarafından kullanılan Erlanger Schloss’tur.

Üniversite binasının arka kısmında, sevimli Huguenot Çeşmesi ve Fransız ve İngiliz bahçe kültüründen esinlenilerek ortaya çıkarılmış çok keyifli resmi bir bahçe olan Schlossgarten yer almaktadır. Bahçelerin kuzey tarafında Botanik Bahçesi ve Margravial Tiyatrosu ile Dürer ve Grünewald’ın otoportreleri de dahil olmak üzere el yazmaları ve çeşitli sanat eserlerine sahip Üniversite Kütüphanesi bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Nürnberg’e çok yakın bir konumda huzurlu bir ortamda bulunan üniversite binası ve diğer eklemeler keyifli bir gezinti olanağı sunuyor.

  • Adres: Schloßplatz 1, 91054 Erlangen, Almanya
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

16. Albrecht Durer’in Evi (Durer Haus)

durer haus

Burası neresi? 1420 yılında geleneksel ahşap mimari unsurlarıyla inşa edilen bu bina, 1509-1528 yılları arasında Albrecht Durer’in eviydi. Durer, Rönesans döneminin en önemli gravür sanatçısı ve ressamlarından biriydi. Kendisinin Raphael ve Leonardo Da Vinci gibi günümüzde bile büyük saygı duyulan ressamlarla arkadaşlık yaptığı bilinmekteydi. Durer, yenilikçi mizacı sayesinde bugün Kuzey Rönesansı’nın en büyük ressamlarından biri kabul edilmektedir.

Durer’in Evi, 1871 senesinden bu yana müze olarak kullanılıyor. 1944’de Nürnberg’in bombalanmasında bu yapı da büyük zarar görmüş ve tamirat esnasında bazı bölümleri yeniden inşa edilmiştir. Müzedeki turlar Durer’in karısını canlandıran bir aktrisin önderliğinde gerçekleştirilmektedir. Bu turlarda ziyaretçiler sanatçının 16. yüzyıldaki yaşamına tanıklık ediyor ve sanatına dair önemli ipuçlarını yakalama imkanı sunuyor.

Neden gitmeliyim? Durer’in yaşamı ve sanatı ile ilgili pek çok detayın sunulduğu müze, sanat tarihine meraklı kişiler için Nürnberg’te mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

  • Adres: Albrecht-Dürer-Straße 39, 90403 Nürnberg, Almanya
  • Telefon: +49 911 2312568
  • Ziyaret saatleri: Salı-Cuma 10.00-17, Cumartesi-Pazar 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Normal 6€, İndirimli ve Öğrenci 1,5€
  • Yol tarifi al >

17. Yeraltı Tüneli (Nuremberg Tunnel System)

nuremberg tünelleri

Burası neresi? Bunu çoğu kişi bilmese de Nürnberg’in altı dönümü kaplayan ve insan yapımı olan bir yeraltı tüneli ve mahzeni var. Bira üretimi konusunda dünyanın önemli şehirlerinden olan Nürnberg’de biranın saklanması için bu mahzenler kullanılmaktaydı. Hatta bu mahzenler İkinci Dünya Savaşı sırasında, Almanya’nın en büyük sanat eserlerinden bazıları, yerin 25 metre derinliğindeki bu sığınıklarda saklanarak gelecek kuşaklara aktarılabilmiştir.  Sığınaklar savaş esnasında insanlar tarafından bombalardan korunmak amacıyla da kullanılmıştır.

Neden gitmeliyim? Günümüzde biraların nasıl muhafaza edildiğini ve tutulduğunu, sanat eserlerinin nerelerde korunduğunu gösteren turlar düzenlenmektedir.

  • Adres: Bergstrasse 19, 90403 Nürnberg
  • Telefon: +49 (0) 911 23602731
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 11.00-17.00, Cumartesi-Pazar 10.00-17.00
  • Giriş ücreti: Normal 8€, İndirimli 7€. Nürnberg Card ile ücretsiz.
  • Yol tarifi al >

18. Nazi Partisi Miting Alanı (Reichsparteigelande)

Reichsparteigelande

Burası neresi? Nazi döneminden hayatta kalan en büyük yapı olması nedeniyle Alman tarihinde önemli bir sahip olan Reichsparteigelande, özellikle Nazi dönemine meraklı olan kişiler için kaçırılmaması gereken noktalardan biridir. Burada 1933 ile 1938 yılları arasında Nazi tarafından çok önemli 6 miting düzenlenmiştir. Burası İradenin Zaferi (Triumph of The Will) isimli filmin de çekim alanı olmuştur. Film tamamen Nazi propagandasına odaklanmakta ve Nazilere yönelik çeşitli sahneler gösterilmektedir.

Alanda görülmesi gereken en önemli yapı, 1935 yılında Hitlerin mimari olan Albert Speer tarafından Kolezyum’a benzetilerek inşa edilen ve miting alanlarına giriş görevi gören bitmemiş Yeni Kongre Salonu’dur ve burası ayakta kalan en büyük Nazi yapısı unvanına sahiptir. Nazi Almanyası hakkında “Büyülenme ve Terör” adlı kalıcı bir serginin yer aldığı Dokümantasyon Merkezi de görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Nazi döneminin en önemli ve en büyük eserlerinden biri olması nedeniyle, Almanya ziyareti gerçekleştirenler için burası önemli tarihi binalardan biridir. Bölgede gerçekleştirilen turlar yaklaşık 90 dakika sürmektedir ve bu tur esnasında bütün önemli kısımlar ziyaret edilmektedir.

  • Adres: Bayernstraße 110, 90478 Nürnberg, Almanya
  • Telefon: +49 911 2317538
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-18.00, Cumartesi-Pazar 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Normal 6€; 4-18 yaş arası, Nürnberg Pass sahipleri ve öğrenciler 1,5€.
  • Yol tarifi al >

Anıtlar, Mezarlar

19. Johannisfriedhof

Johannisfriedhof

Burası neresi? Bulunduğu bölgeyle aynı adı taşıyan bu beş asırlık mezarlık, Albrecht Durer, Adam Kraft, Veit Stross gibi çok önemli kişilerin son istirahatgahı olmuştur. Burası etkileyici ortamı ve muhteşem peyzajı ile haklı olarak Almanya’nın en güzel ve etkileyici mezar yerlerinden biri olarak değerlendirilmektedir ve 2013 yılında Almanya’nın en güzel mezarlığı seçilmiştir.

Mezarlığın ilk oluşturulma amacı cüzzamlıların şehir içine gömülmemesiydi ve bu nedenle 1234 senesinde kurulmuştu. Günümüzdeki mezarlık ise 1518 senesinde bu mezarlığın üzerine kurulmuştur. Cüzzamlı cenazeler Aziz John Kilisesi’nde ayinlere ahşap bir koridordan sağlıklı insanlara temas etmeden gidebiliyorlardı.

16. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar kumtaşı mezarların üzerindeki özenle tasarlanmış bronz levhalar, son dinlenme yeri olarak buraya gömülen insanların hikayelerini anlatmaktadır. Levhalardan anlaşıldığına göre buraya sadece ünlü kişiler değil, basit zanaatkarlar, zengin patrisyenler ve halkın birçok kesiminden insan da gömülmüştür.

Neden gitmeliyim? Ölmüş ünlü Alman kişilerin mezarlarını ziyaret etmek ve huzurlu bir ortamda biraz yürüyüş yapmak için bu mezarlığı Nürnberg tarihi yerler listenize eklemelisiniz.

  • Adres: ohannisstraße 55, 90419 Nürnberg
  • Telefon: +49 911 330516
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

20. Aziz Rochus Mezarlığı (Rochusfriedhof )

Rochusfriedhof

Burası neresi? Gostenhof semtinde bulunan tarihi Aziz Rochus Mezarlığı’nın ve içindeki küçük kilisesinin geçmişi 1518 senesine dayanmaktadır. Burası da tıpkı Johannisfriedhof gibi veba salgınından ölenlerin gömülmesi için hazırlanmıştır ve bu nedenle o dönemki şehir merkezinin dış tarafına konumlanmıştır.

Neden gitmeliyim? Mezarlık, huzurlu iklimi ile vakti olanlar için ziyaret edilebilecek farklı tarihi noktalardan biridir.

  • Adres: Beim Rochuskirchhof, 90443 Nürnberg, Almanya
  • Telefon: +49 911 330516
  • Ziyaret saatleri: Her gün 07.00-19.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Çeşmeler

21. Ehekarussell

Ehekarussell

Burası neresi? 19. yüzyılda ünlü heykeltıraş Jurgen Weber tarafından inşa edilen Ehekarussell, şehrin en ünlü çeşmelerinden biridir. Muhteşem heykeller ve ünlü şairlerin yazıları çeşmeye sanatsal bir hava katmaktadır. Heykellerin yapımında farklı renklerde mermerlerin kullanılması da buraya ayrı güzellik katmıştır. Heykel, 1949’te Nürnberg’de doğan usta kunduracı Hans Sachs’ın karısı için yazmış olduğu “Acı Tatlı Evlilik Hayatı” isimli şiirden esinlenerek ortaya çıkarılmıştır.

Çeşme, kutsal bir müessese olan evliliğe adanmıştır ve 1984 senesinde tamamlanmıştır. Günümüzde Eski Kent merkezinin ayrılmaz bir parçası olmasına karşın, çeşme geçmişte çeşitli tartışmaların odak noktası olmuştur. Heykeller cinsiyetler arasındaki birliğin olumlu ve olumsuz potansiyelini vurgulamaktadır. Her birbiri bir çift taşıyan altı adet at arabası temsil edilmektedir. Aşıkların olduğu bir kuğu, bir erkek ve bir kadın arasındaki tutkuyu tasvir ederken, diğer heykeller de evlilikteki çeşitli duygu ve durumlara vurgu yapmaktadır.

Neden gitmeliyim? Eski Kent bölgesine geldiğinizde mutlaka göreceğiniz bu çeşme, evlilikle ilgili mesajları sayesinde düşünsel bir heykel olarak ziyaretçilerin etkilenebileceği tarihi eserler arasında bulunuyor.

Kullanılabilecek Kartlar ve Biletler

Nürnberg Card

nurnberg card
Görsel Kaynak: tourismus.nuernberg.de

Nasıl alınır? Nürnberg Kartı turizm danışma bürolarından ve havaalanı iletişim bürolarından, Nürnberg’deki birçok otelin resepsiyonundan, gezi organizasyonlarına katılma esnasında ya da doğrudan çevrimiçi mağazadan online olarak satın alabilirsiniz.

Ne kadar süre geçerlidir? 2 boyunca geçerlidir.

Ücreti nedir? Nürnberg Card için 27,30€ ücret ödemeniz gerekmektedir. 5 yaş altı çocuklar ücret ödemeden bu karta sahip olabilir. En az bir normal kart alındığı taktirde 6-11 yaş arası çocuklar 5,85€ karşılığında bu karta sahip olabilirler.

Avantajları nelerdir? Kartın avantajlarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 40’tan fazla müze ve turistik noktaya ücretsiz giriş. Kart ile ücretsiz giriş imkanı sunulan yerlerin tam listesi için tıklayınız.
  • Toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat: metro, tramway, otobüs ve S-Bahn
  • 5 yaşa kadar olan çocuklar için ücretsiz kart temini

Artık Nürnberg tarihi yerler hakkında detaylı bilgiye sahip olduğunuza göre Nürnberg gezinizi planlayabilir ve şehrin tarihini derinlemesine inceleyebileceğiniz bir gezi gerçekleştirebilirsiniz demektir.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin