Mostar’ın Tarih ve Turistik Yerleri | 14 Önemli Tarihi Durak

Keşfedilmeyi bekleyen muhteşem manzaralarıyla Mostar, aynı zamanda UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilen Mostar Köprüsü gibi tarihi noktalarıyla da dikkat çekiyor. Hazırladığımız Mostar tarihi yerler listesinde şehrin en önemli tarihi duraklarına dair bilgilere yer verdik…

Mostar tarihi hakkında; Antik çağlardan beri yerleşimin olduğu Neretva Vadisi, Kosaca ailesinin himayesindeydi. Bölgenin ticari açıdan önemli bir konumda olması Osmanlılar için burayı cazip bir rota kılmaktaydı ve 1466’de bölge Osmanlılar tarafından fethedildi. 1474’te ise ilk defa “Mostar” adıyla anıldı. 16. ve 17. yüzyılda Mostar, Hersek’in ticari, ekonomik ve siyasi açıdan merkezi konumundaydı.

Şehir, 19. yüzyılın sonlarında bütün Bosna-Hersek gibi Avusturya-Macaristan hakimiyetine girdi. Şehir, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Yugoslavya’ya, İkinci Dünya Savaşı sırasında ise Hırvatistan Devleti’nin himayesine girdi. 1945’te ise Yugoslav Partizanları şehri yeniden ele geçirdi.

90’lı yılların başında meydana gelen Balkan Savaşları sırasında şehir büyük zarar gördü ve birçok bina ya yıkıldı ya da kullanılamaz hale geldi. Savaşın sona ermesinin ardından şehirde yenileme çalışmaları başladı. 1996 senesinde başlayan bu çalışmalar 2005 yılı gibi büyük oranda tamamlandı ve şehrin simge yapıları olan Mostar Köprüsü ve Eski Kent bölgesi UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

Mostar’ın en ünlüleri; Mostar’ın en ünlü tarihi yeri şüphesiz Mostar Köprüsü’dür. Bunun dışında gene Osmanlı döneminden miras kalan eserlerden olan Koski Mehmed Paşa Camii de kesinlikle es geçilmemesi gereken noktalardan biridir.

Mostar gezi tavsiyesi; Mostar, başkent Saray Bosna‘ya sadece 1,5 saatlik mesafede bulunuyor ve Mostar için günübirlik bir gezi planı yeterli olacağından burada konaklamak yerinde Saray Bosna’ya gidiş geliş yapmanız daha mantıklı olacaktır çünkü Saray Bosna’da konaklama seçenekleri çok daha kapsamlıdır.

Mostar’a geldiğiniz de başta cevapi ismi verilen Balkanlara özgü köfte olmak üzere Mostar’ın yemek kültürünü mutlaka deneyimlemenizi öneriyoruz çünkü burada çok lezzetli et yemekleri sizi bekliyor. Mostar Köprüsü’nün bir ucundaki dondurmacıdan da mutlaka dondurma yemelisiniz.

Mostar oldukça güvenli bir şehirdir ancak siz gene de tedbiri elden bırakmayın ve değerli eşyalarınızı gözünüzün önünden ayırmayın. Alışverişlerde ve restoranlarda ödeme konusunda çoğunlukla kredi kartı kullanılmasına karşın, risk almayın ve yanınızda çok fazla olmasa da sizi yolda bırakmayacak bir miktar nakit taşımaya özen gösterin. Çoğu yerde “Euro” kabul edilse de bir miktar “Bosna Hersek Markı” da bulundurmanız iyi olacaktır.

Mostar’ın çarşısında alışveriş yapmayı ve Mostar’dan gösteriş atlayışı yapan yerlileri de izlemeyi ihmal etmeyin. Mostar ile ilgili bütün yazılarımız için ise Mostar gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz. Bu arada unutmadan belirtelim ki birçok kişi şu anda Bosna Hersek’in hala bir savaş bölgesini olduğunu düşünüyor. Bu bilgi yanlıştır ve Bosna Hersek savaşın izlerini silmiştir. Günümüzde Bosna Hersek bir savaş bölgesinden çok uzak bir görünümdedir ve tarihi, doğal güzellikleri ve kültürü ile tam bir turizm cenneti haline gelmiştir.

Müzekart; Mostar’daki birçok noktayı görmek için ücret ödemeniz gerekmiyor ve dolayısıyla herhangi bir indirim kartına da ihtiyaç duymuyorsunuz.

Köprüler

1. Mostar Köprüsü (Stari Most)

mostar köprüsü

Burası neresi? Sadece Mostar’ın değil Bosna Hersek’in de en ünlü tarihi yerleri arasında bulunan Mostar Köprüsü, şehrin en fazla ilgi gören yerlerinin başında gelmektedir. Stari Most ya da Eski Köprü olarak da bilinen tarihi yapı, Osmanlılar tarafından inşa edilmiştir ve klasik İslam mimarisi ve ince mühendisliğinin bir örneğidir. Köprü Mimar Sinan’ın talebelerinden Mimar Hayrettin tarafından yapılmıştır.

Muhteşem bir güzelliğe sahip turkuaz renkli Neretva Nehri üzerinde boy gösteren köprü, Mostar’ın tarihi Eski Kent bölgesinin tam merkezinde yer almaktadır. Köprünün nehirden yüksekliği 24 metre, uzunluğu 30 metre ve genişliği 4 metredir. Köprü inşasında 456 adet taş blok kullanılmıştır. Köprünün uçlarında Tara ve Halebiye isimli kuleler görülmektedir.

Hırvatlarla gerçekleşen iç savaş esnasında büyük oranda tahrip olan tarihi köprü, orijinaline sadık kalınarak yeniden inşa edilmiştir ve 2005 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Mostar Köprüsü, Mostar’ın mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasında bulunuyor ve şehri ziyaret edenlerin kesinlikle görmeden buradan ayrılmaması gereken tarihi bir yapıdır.

Mostar Köprüsü efsanesi! Efsaneye göre köprü, geçmişte gençlerin evlenebilecek güçte ve cesarette olduklarını göstermeleri için önemli bir fırsattı. Evlenmek isteyen gençler kendini ispatlamaları için köprünün ortasına gelir ve kendini Veretna Nehri’nin sularına bırakırdı. Günümüzde de bu gelenekten esinlenerek gençler köprüye çıkmakta ve turistlerden alacağı para karşılığı suya atlamaktadır.

Kaçırmayın! Köprünün bir ucunda bulunan dondurmacıdan lezzetli bir dondurma almanızı tavsiye ediyoruz. Ayrıca köprüye yakın bir yerde bulunan “Unutma Taşı” da mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Taş üzerinde “1993’ü unutma” yazmaktadır.

  • Adres: Stari Most, Mostar 88000, Bosna-Hersek
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Eğri Köprü (Kriva Cuprija)

eğri köprü

Burası neresi? Mostar Köprüsü’ne göre daha mütevazı olan Eğri Köprü, daha az turistik olmasına karşın, Mostar’da görülmesi gereken önemli tarihi yerler arasında yer alıyor. Radobolja Deresi üzerinde bulunan Eğri Köprü, 1558 senesinde inşa edilmiştir ve Mostar Köprüsü’nden daha eski bir tarihe sahiptir.

Mostar Köprüsü’ne çok benzeyen yapının, bu köprünün bir provası niteliğinde inşa edildiği düşünülmektedir. Tek kemerli bir yapıya sahip olan köprü, 16. yüzyıl klasik Osmanlı mimarisinin bir örneğidir. Köprünün genişliği yaklaşık 8,5 metre ve yüksekliği ise 4,15 metredir.

Köprü, bölgede meydana gelen iç savaştan nispeten zararsız kurtulmasına karşın 2000 yılındaki sel felaketinden büyük zarar görmüş ancak UNESCO’nun çabalarıyla Lüksemburg’un finansmanlığıyla yeniden eski ihtişamına kavuşmuştur.

Neden gitmeliyim? Tarihi Eğri Köprü, Arnavut kaldırımlı taşlarıyla, Mostar’ın tarihine tanıklık eden çok önemli bir yapıdır. Köprünün etrafındaki restoranlar ise rahatlatıcı bir öğle yemeğinin tadını çıkarmak için değerlendirilebilecek oldukça huzurlu noktalardır. Köprü, aynı zamanda Mostar’ın muhteşem manzaralarını fotoğraflamak için de şehrin en özel yerlerinden biridir.

  • Adres: Jusovina, Mostar 88000, Bosna-Hersek
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Camiler

3. Koski Mehmed Paşa Camii

Koski Mehmed Paşa Camii

Burası neresi? Bu muazzam cami, Mostar camileri içinde en önemli cazibe merkezlerinden biri olmakla kalmıyor ve aynı zamanda Mostar Köprüsü’nün en etkileyici manzaralarından birine de ev sahipliği yapıyor. Tarihi caminin geçmişi 1600’lü yıllara dayanıyor ve burası Osmanlı döneminden kalan bir miras olması nedeniyle Türkler için ayrı bir öneme sahiptir. Koski Mehmed Paşa’nın 1611 senesinde vefat etmesinin ardından cami kardeşi Mahmud tarafından 1618’de tamamlanmıştır. Caminin yanında aynı zamanda bir de medrese inşa edilmiştir.

Oldukça sağlam bir şekilde inşa edilen yapı, bölgedeki en iyi korunmuş camilerdendir. İç mekan küçük olmasına karşın, bazı ince süs detayları muazzam bir güzelliğe sahiptir. Camide klasik Osmanlı cami mimarisinin izleri çok rahat bir şekilde görülebilmektedir. Camide tek mekanlı ve tek kubbeli bir kat planı tercih edilmiştir. 12,4×12,4 şeklinde bir kare plana sahiptir. Üç kubbeli bir revak, eşsiz güzellikte bir mihrap ve minberi bulunmaktadır.

92-95 yılları arasında Hırvat güçleriyle gerçekleşen savaş esnasında bölgedeki birçok yapı gibi Koski Mehmed Paşa Camii de büyük hasar görmüştür ve 1996-2001 yılları arasında restore edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Sunduğu muazzam manzara ve tarihi önemi nedeniyle Mostar’a gelenler için Koski Mehmed Paşa Camii’ni görmek bir zorunluluktur. 360 derecelik panoramik manzarayı görmek için ise küçük bir ücret karşılığında caminin minaresine de 98 basamak tırmanarak çıkabilirsiniz.

  • Adres: Mala Tepa 16, Mostar 80807, Bosna-Hersek
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz (Minareye çıkış için ücret talep edilir)
  • Yol tarifi al >

4. Karagöz Bey Cami (Karađozbeg-Moschee)

karagöz bey camii

Burası neresi? Mostar’daki Osmanlı mirası camilerden bir diğeri olan Karagöz Bey Camii de Mostar’ın önemli tarihi yerleri arasında bulunuyor. Yapımı 1557 senesinde gerçekleşen cami, sahip olduğu büyük kubbesi ve yüksek minaresi ile bölgedeki en büyük camilerden biri olma özelliğini taşıyor. Camiyi yaptıran kişi Hacı Zaim Mehmed Bey’dir ve kendisi Sadrazam Rüstem Paşa’nın kardeşidir. “Karagöz” kendisinin lakabı olduğundan cami de bu isimle anılmıştır.

Cami, Osmanlı dönemindeki birçok cami gibi bir külliye konseptiyle inşa edilmiş ve kütüphane, çeşme gibi çeşitli yapılar da camiye eklenmiştir. Caminin sol kısmındaki medresede büyük bir kütüphane ve derslikler yer almaktadır. Kütüphanedeki kitaplar yakın bir zamanda Saraybosna‘da bulunan Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi‘ne taşınmıştır.

Mostar Köprüsü’ne yaklaşık 200 metre uzaklıkta bulunan, Çarşı’dan Mostar Köprüsü’ne yürürken sol tarafta kalan Karagöz Bey Camii’nin inşasında Dubrovnik’ten getirilen malzemeler kullanılmıştır ve yapımı da Dubrovnik’li ustalar ve Mimar Sinan tarafından gerçekleşmiştir. Savaşın ardından aldığı yaralar nedeniyle uzun süre atıl durumda kalan Karagöz Bey Camii, tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu‘nun da katıldığı törenle yeniden ibadete açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Karagöz Bey Camii, Mostar’ın simge tarihi yapıları arasında bulunuyor ve özellikle Türkler için ayrı bir öneme sahip olduğundan görülmesi gerekli yerlerden biridir. Cami, aynı zamanda TİKA ofisi olarak da kullanıldığı için Balkanlar’daki Türk varlığının en büyük simgelerinden biri olarak kabul ediliyor.

  • Adres: Braće Fejića, Mostar 88000, Bosna-Hersek
  • Ziyaret saatleri: 09.00-16.00
  • Giriş ücreti: Cami + Minare 10 KM (yaklaşık 50₺)
  • Yol tarifi al >

Tekkeler, Manastırlar

5. Blagay Alperenler Tekkesi

Blagay Alperenler Tekkesi

Burası neresi? Mostar’a geldiğinizde es geçmemeniz gereken yerlerden biri de Blagay ya da Blagaj Manastırı’dır. Mostar’ın güneyindeki Blagaj Köyü içindeki bu tekke, 16. yüzyılda Osmanlı dervişleri tarafından kurulmuş, manevi yönü ağır basan önemli bir yapıdır.

Bir uçurumun eteğinde kurulan manastır, güzel bir doğal havuza bakmaktadır. Havuzun suyu ise dağların içinden gelir ve bu Buna Nehri’nin kaynağından beslenir. Blagaj Tekkesi’nin tarihi 600 yıl öncesine dayanır ve Pitoresk bir dizi binadan oluşur. Zamana ve kayaların kaymasına bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar nedeniyle tekke binasında zaman zaman yenileme çalışmaları gerçekleştirildi.

Neden gitmeliyim? Alperenler Tekkesi, manevi atmosferi çok yoğun bir şekilde hissedebileceğiniz yerlerden biridir ve siz oradayken dervişler ordaymış gibi hissedebilirsiniz. Böylesi huzurlu ve manevi bir yapıyı mutlaka Mostar tarihi yerler listenize dahil etmeniz gerektiğini düşünüyoruz.

  • Adres: Blagaj bb, 88000, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 61 371 005
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.30-20.30
  • Giriş ücreti: 5€
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

Çarşılar, Pazarlar

6. Çarşı (Čaršija)

Mostar Bakırcılar Çarşısı

Burası neresi? Mostar’ın Eski Kent bölgesinin tam kalbinde yer alan Çarşı, nostaljik bir gezi ve alışveriş deneyimi için görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Tarihi Mostar Köprüsü’ne çok yakın olan Çarşı, şirin ve oldukça hareketli bir pazar yeridir. Genellikle Bakırcılar Çarşısı olarak bilinen çarşıda başta bakırdan yapılmış nesneler olmak üzere birçok farklı hediyelik ve gündelik eşyayı bulabiliyorsunuz.

Boşnak ve Hırvat şeklindeki etnik köken ayrımından dolayı köprünün yakınlarında, nehrin iki yakasında da birer pazar bulunuyor ancak bu ayrılık gelen turistler tarafından fark edilecek kadar fazla olmadığı için çok dikkat edilen bir detay değildir.

Neden gitmeliyim? Pazara gelen ziyaretçiler halı, boyalı tabaklar, bakır eşyalar ve daha birçok Osmanlı kültürüyle yoğrulmuş, Doğu kültürünün hissedilebildiği hediyelik eşyalar satın almak için tercih edilebilecek önemli noktalardan biridir. Burası aynı zamanda Bosnalıların geleneksel yaşamlarına dair iyi fikirler edinmek için de önemli bir yer.

Kaçırmayın! Uzun ve eğlenceli bir yürüyüşün ardından çarşıda bir Türk kahvesi içerek yorgunluğunuzu atmayı da ihmal etmeyin ve manzaranın da tadını çıkarın.

  • Adres: Mostar, 88000, Bosna Hersek
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Mimari Yapılar

7. Muslibegoviç Evi (Muslibegović House)

Muslibegoviç Evi

Burası neresi? Mostar’da Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze ulaşan en iyi sivil mimari örneklerinin başında bu yapı geliyor. Korunan ulusal bir anıt statüsünde bulunan Muslibegoviç Evi, geçmişte ismini taşıdığı aile tarafından mesken olarak kullanılmıştır. Konak, günümüzde lüks bir otel ve bir müze olarak hizmet vermektedir.

17. yüzyılda inşa edilen tarihi Osmanlı konağı, 1871 senesinde genişletilmiştir. Genişletme çalışmaları esnasında binanın katlarına 2’şer oda eklenmiştir. Tarihi konağın sahibi günümüzde Müslüm Bey’in soyundan gelen mirasçılarda bulunmaktadır. Günümüzde otel olarak işletilen binada 12 adet oda bu amaca hizmet etmektedir.

Binanın müze bölümünde tarihi kitaplar, el yazmaları ve el sanatları gibi nesnelerin yanı sıra iç mekan Osmanlı kilimleri, beyaz duvarlar ve ahşap mobilyalar gibi geleneksel doğu stilleriyle ilgili önemli objeler de görülebilmektedir. Müze kısmında ayrıca Osmanlı hat sanatının en nadide örnekleri de görülebilmektedir. Binanın bakımlı ve bol yeşilliklerle dolu dış avlusu da öne çıkan özellikleri arasındadır.

Neden gitmeliyim? Dünyanın en iyi otellerinden biri olarak hizmet veren Muslibegoviç Evi, Mostar konaklama seçenekleri içinde pahalı bir tercih olabilir ancak içindeki müze için cüzi bir ücret talep edilmektedir ve Mostar tarihi hakkında çeşitli objeleri incelemek için zaman ayrılması gereken mimari yerlerden biridir.

  • Adres: Osmana Džikića 41, Mostar 88000, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 36 551379
  • Ziyaret saatleri: Her gün 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: 4 KM
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

8. Kajtaz Evi (Kajtazova Kuća)

kajtaz house

Burası neresi? 16. yüzyıldan kalma bölgedeki en güzel Türk evlerinden biri olan Kajtaz Evi, yüksek duvarların arkasına gizlenmiştir. Burası ilk olarak daha büyük bir çiftliğin harem bölümü olarak inşa edilmiştir. O günden kalma birçok orijinal eserle dolu olan bina, hala ilk sahiplerinden gelen ailenin torunlarına ait olsa da şu anda UNESCO’nun koruması altında varlığını sürdürüyor.

Evin çatısı, iç savaş sırasında gerçekleşen bombardımanlar nedeniyle yok olsa da evin diğer birçok noktası kayda değer oranda günümüze ulaşmayı başarmıştır. Ev, günümüzde bir müze olarak ziyaretçiler tarafından görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Gerçekleştirilen turlar ile geçmişte Balkanlardaki Türk evlerinin nasıl olduğunu gözlemleyebilir ve tarihi objeleri inceleyebilirsiniz.

  • Adres: Gaše Ilića bb, Mostar 88000, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 61 339 897
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 10.00-16.00
  • Giriş ücreti: Yetişkin 2€, Çocuk ücretsiz
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

9. Biscevica Evi (Biscevica Kuca)

bisevic evi

Burası neresi? Mostar’ın önemli tarihi yapıları arasında bulunan Biscevica House, 1635 yılında inşa edilmiştir ve şehirdeki Türk mimarisinin örneklerinden biridir. Muslibegoviç Evi gibi bu yapıda da başta ahşap detaylar olmak üzere çok güzel mimari unsurlar göze çarpmaktadır. Binanın dikkat çeken yönlerinden biri ise manzaraya karşı iki direk üzerinde yükselmesidir.

Ev toplamda 2 kattan oluşmaktadır ve 3 odası bulunmaktadır. Divanhane evin en geniş oturma alanıdır ve üst katta yer almaktadır. Evin mutfağı ise bahçededir ve evden bağımsız bir bölüm olarak tasarlanmıştır. Evin yüksek duvarlarla çevrili olması evde hem mahremiyetin sağlanması hem de aşırı güneş ışığından korunması işlevini üstlenmektedir. Evin pencereleri de mahremiyetin sağlanması ve ısı kaybının en aza indirilmesi amacıyla küçük yapılmıştır.

Neden gitmeliyim? Avlu içindeki binada günümüzde Türk kültürünü yansıtan halı, kilim, gümüş eşya ve seramik gibi önemli etnik unsurlar sergilenmektedir ve müze olarak ziyaret edilebilmektedir. Bu yapı da bölgedeki diğer Türk evleri gibi Ulusal Anıt statüsünde korunmaktadır.

  • Adres: Biščevića bb, Mostar 88000, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 36 550-677
  • Ziyaret saatleri: Pazartesi-Cumartesi 08.00-20.00
  • Giriş ücreti: 4 KM
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al >

10. Saat Kulesi (Sahat Kula)

Mostar Saat Kulesi

Burası neresi? Mostar’ın simge yapılarından biri olan Saat Kulesi, Osmanlı dönemi eserlerinden biri olan Eski Kent (Stari Grad) bölgesindeki Türk esintileri taşıyan binalarından biridir. 1630’lu yıllarda inşa edildiği düşünülen yapı, bir saat ve gri bir arduvaz çatı ile tepesinde krem renginde taştan bir kuledir. Saat Kulesi’nin Sariç ailesine mensup bir hanımefendi tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir.

Kulenin yüksekliği 15 metreyi bulmaktadır ve yapıldığı ilk zamanlar bulunan çanından çıkan sesin, 3 saatlik yürüme mesafesindeki bir noktadan bile duyulabildiği belirtilmektedir. Çan, 1917 senesindeki Avusturya-Macaristan işgali sırasında eritildi ve daha sonrasında yerine yenisi konmadı. Saat Kulesi’nin alanı ise 3,5 metrekare civarındadır.

Mostar’daki birçok tarihi simge yapı gibi Sahat Kula da 1990’lı yıllarda Balkanlarda meydana gelen savaşta büyük zarar görmüş ancak 1999 senesinde kapsamlı bir restorasyon çalışması ile yeniden eski gösterişli günlerine dönmüştür.

Neden gitmeliyim? Mostar’ın simge yapılarını merak ediyor ve “Mostar’ın tarihi yerleri nerelerdir?” sorusunun yanıtlarını arıyorsanız tarihi Saat Kulesi’ni mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

  • Adres: 8RQ8+JHJ, Mostar 88000, Bosna-Hersek
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu görülebilir. (İç kısmı ziyarete kapalı)
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Anıtlar, Mezarlar

11. Partizan Şehitliği (Partisan Memorial Cemetery)

partisan memorial cemetery

Burası neresi? 1965 yılında yapılan Partizan Şehitliği, Neretva’nın sağ tarafında yer alıyor ve 1941-1945 yılları arasında meydana gelen 2. Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybedenler için bir anıt mezar niteliği taşıyor. Boğdan Boğdanoviç tarafından tasarlanmış olan mezarlıkta, hayatını kaybeden yaklaşık 600 partizan anılıyor.

1990’lı yıllarda yani iç savaşın patlak verdiği dönemlerde şehirdeki birçok tarihi nokta gibi bu anıt mezar da bakımsız bir hale gelmişti. 2005 yılında şehirdeki birçok tarihi yapı ve anıtla birlikte restore edilen yapı ne yazık ki zamanla yeniden bir çöp yuvası haline gelmiştir.

Neden gitmeliyim? Anıt mezar günümüzde de bakımsız olmasına karşın şehrin tarihine bir saygı niteliğinde görülmesi gereken yerlerden biridir.

Müzeler

12. Savaş Fotoğraf Sergisi (War Photo Exhibition)

war photo exhibition

Burası neresi? Mostar’ın tarihi binalarının birinin içinde bulunan bu etkileyici fotoğraf sergisi içinde Yeni Zelandalı bir fotoğrafçı tarafından Mostar’da çekilen fotoğraflar sergileniyor. Mostar Köprüsü’nün hemen yanında yer alan sergide, Mostar halkının fotoğraflarla anlatılan kişisel hikayelerine tanıklık edeceksiniz. Müzede 50 fotoğraf sergilenmektedir.

Neden gitmeliyim? Savaş Fotoğraf Sergisi, Mostar’ın tarihi hakkında görülebilecek en önemli müze yapılarından biridir ve şehri neyin şekillendirdiğini anlamak için Mostar gezisi gerçekleştiren herkesin listesine alması gereken bir yerdir. Küçük bir müze olmasına karşın sizi memnun edeceğini düşünüyoruz.

  • Adres: Mostar 88000, Bosna-Hersek
  • Ziyaret saatleri: 10.00-18.00
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Hersek Tarih Müzesi (Kuća Džemal Bijedić)

cemal biyedic evi

Burası neresi? Saat Kulesi’nin hemen çaprazında yer alan Hersek Tarih Müzesi, Cemal Biyediç Evi içinde faaliyet göstermektedir. Hersek Tarih Müzesi, Cemal Biyediç’in Evi’yle birlikte Svetozar Ćorović’in Anıt Evi’ni ve Tara Kulesi’ndeki Eski Köprü Müzesi’ni de içermektedir. Müzenin açılışı Biyediç’in ölümünün ardından 22 Nisan 1981’de gerçekleşmiştir.

Cemal Biyediç, 1971 ile 1977 yılları arasında eski Yugoslavya’nın başkabanlığını yapmış ve 1978 senesinde şüpheli bir uçak kazasında hayatını kaybetmiştir. Biyediç’in ölümünün ardından ailesine dünyanın dört bir yanında 10.000’den fazla taziye telgrafı gönderilmiştir. Telgrafların da dahil olduğu Biyediç’le ilgili 12 binden fazla malzeme bu anıt evde sergilenmeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Anıt Evi içinde Mostar tarihi ve Cemal Biyediç ile ilgili çeşitli fotoğrafları sergileri inceleyerek bilgilenme fırsatına sahip olabilirsiniz. Müze içinde aynı zamanda Yugoslavya’nın havacılık tarihi ile ilgili nesneler de sergilenmektedir.

  • Adres: Bajatova 4, ‌Mostar 88000
  • Telefon: +387 36 551 602
  • Ziyaret saatleri: Her gün 08.00-16.00
  • Giriş ücreti: 5 KM
  • Yol tarifi al >

Kiliseler, Manastırlar

14. Zitomislic Manastırı (Žitomislići Monastery)

zitomislic manastırı

Burası neresi? Manastır, 16. yüzyılda eski bir Sırp Ortodoks kilisesinin temelleri üzerine inşa edilmiştir. Manastırın en önemli kurucuları Miloradovic ve Hrabren aileleri olmuştur. Tarihi değerinin yanı sıra sahip olduğu muhteşem manzaralı ortamı nedeniyle Zitomislic Manastırı, günümüzde Mostar’ın en ünlü tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Tarihi dokusuyla manastır, Bosna Hersek’te Ulusal Kültür Anıtı olarak kabul edilmiştir.

400 yılı aşkın bir süre boyunca manastır 5 kere yıkılmıştır. 1967’de yeniden inşa edilen manastır, 1992 senesindeki iç savaş sırasında tekrar yıkılmış, 2002-2005 senesinde kiliseden kalan taşlarla orijinal haline çok yakın bir görünümle yeniden inşa edilmiştir.

Yapımına 1566 senesinde Osmanlı temsilcisi Nevesinjeli kadısının izniyle başlanan manastırın ilk keşişlerinden söz edilmeye başlanması 40 yıl sonrasında gerçekleşmiştir. Manastır içinde gümüş ve altın süslemelerinden oluşan etkileyici bir sanat galerisi de bulunuyor ve bu manastırı, önemli bir dini ve kültürel merkez haline getirmiştir. Manastırda aynı zamanda Ćeladkovo İncili, Mineji, Panegirik, Oktoh, Dua Kitabı, Meryem Ana Mucizeleri gibi önemli hat eserleri de bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Bu dini merkez 1848 yılında kurulan Bosna Hersek’in ilk Ruhban Okulu olması nedeniyle Sırp kültürü için büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda manastırdaki önemli tarihi eserler burasını Mostar tarihi hakkında gezi düzenleyenler için görülmesi gereken noktalardan biri haline getirmiştir.

  • Adres: 6Q3V+PFW, Žitomislići 88000, Bosna-Hersek
  • Telefon: +387 36 654-310
  • Ziyaret saatleri: Randevu ile ziyaret edilir.
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Hazırladığımız Mostar tarihi yerler listemizde bu köklü şehrin en güzel tarihi duraklarını sizler için listeledik. Umarız keyifli bir Mostar gezisi gerçekleştirir ve dönüşte bizimle yorum kısmından tecrübelerinizi paylaşırsınız 🙂

Bosna Hersek ile ilgili daha fazla içerik için tıklayınız.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin