Mora’da Ne Yenir? Ne İçilir? | Ağız Sulandıran 11 Tarif

Eşsiz bir doğa, etkileyici bir tarih ve huzur dolu bir ortam düşünün. İşte Mora Yarımadası size bunların hepsini sunan Yunanistan’ın gözde destinasyonlarından biri. Ada aynı zamanda çok lezzetli yemeklerin de en doğru adreslerinden. İşte sizler için hazırladığımız “Mora’da ne yenir? Ne içilir?” başlıklı listemiz;

Mora’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Zeytinyağlılardan muhteşem deniz ürünlerine kadar ferah, hafif ve besleyici pek çok yemek Mora mutfağı içinde sizleri bekliyor. Yazımızın detaylarında Mora (Peloponnese) yemekleri hakkında bilgilere ve fotoğraflara ulaşabilirsiniz.

Adada dünya mutfağından örnekleri deneyebileceğiniz çeşitli restoranlar bulunsa da bizim tavsiyemiz Yunan taverna kültürünün örneklerini tatmanız yönünde olacaktır. Adada tatmanız gereken taze ürünlere odaklanarak hazırlanmış birçok meze ve çeşitli lezzetler sizi bekliyor. Ada mutfağında özellikle turunçgiller bolca kullanılmakta kırmızı et olarak da başta domuz eti olmak üzere sığır ve tavşan eti de çok fazla tercih edilmektedir.

1. Deniz Ürünleri

Deniz ürünleri
Sadece deniz ürünleri için bile Mora’yı keşfe gidilir

Yunanistan’ın genelinde olduğu gibi Mora Yarımadası mutfak kültürü de deniz ürünleri üzerine şekillenmiş. Burada gideceğiniz restoranlarda bir tabak üzerinde denizden çıkan her türlü ürünü bulmanız mümkün olabilir. Balığın yanında özellikle ahtapotun ada halkı ve ziyaretçileri tarafından çok sevildiğini belirtelim.

2. Zeytinyağı

zeytinyağı
Mora’da pek çok zeytinyağlı yemeği deneyebilirsiniz

Trakya denince akla ilk gelen şeylerden biri elbette zeytinyağı. Haliyle Mora mutfağı da zeytinyağı etrafında şekilleniyor. Adaya geldiğinizde zeytinyağı ile yapılmış birbirinden harika yemekleri yerken demek istediğimizi anlayacaksınız. Dilerseniz zeytinyağına ekmek banarak sade olarak da tüketebilir, bu lezzeti dilinizdeki bütün tat alma hücrelerinde hissedebilirsiniz.

3. Patlıcan Yemekleri

musakka
Musakka Yunanistan’da ülkemizden biraz farklı yapılıyor

Patlıcanı seviyorsanız Mora Yarımadası size çok iyi gelecek. Patlıcan Yunan mutfağı için vazgeçilmez sebzelerden biri. Bu ülke topraklarında patlıcanla enfes ve tadına doyum olmayan yemekler yapılıyor. Başta musakka olmak üzere Mora yemekleri içinde de patlıcana dair pek çok dokunuş bulabilirsiniz.

4. Avgolemono

Avgolemono
Avgolemono

Limon suyu ve yumurta ile hazırlanan bir sos eşliğinde ortaya çıkan bu terbiyeli tavuk çorbası müdavimi epey fazla olan lezzetlerden biri. Farklı mutfak kültürlerinden Yunanistan mutfağına dahil olan bu çorbayı mutlaka denemenizi öneriyoruz.

5. Filo Böreği

Filo Böreği
Filo Böreği

Gene ülkemizden giden gezginlere tanıdık gelecek bir lezzeti listemize aldık. Su böreğini andıran ve ince yufkalarla yapılan bu hamur işi genellikle yemeklerden önce mideyi hazırlamak içi aperitif olarak tüketilmektedir. Biz de bu leziz aperatifi “Mora’da ne yenir?” listemize dahil etmeye karar verdik.

6. Souvlaki

Souvlaki
Souvlaki

Yurt dışına çıkan Türklerde hani gördükleri her şeyi ülkemizden bir şeye benzetme hastalığı vardır ya. Hah, işte biz de şu an tam o noktadayız 🙂 Konu ülkemiz mutfağına çok benzeyen bir mutfak üzerine bir yazı olunca doğal olarak yemekleri birbiriyle benzetmeye çalışıyoruz.

Neyse biz souvlakiye dönemli isterseniz. Bu yemek ülkemizdeki şiş kebabı andırıyor ve özellikle domuz eti ile yapılıyor; ancak tavuk, sığır gibi çeşitli hayvanların etleriyle de yapılabilmektedir. Yanında ise çoğunlukla cacık gibi farklı mezelerle servis ediliyor.

7. Şarap

Şarap
İşte bu bağlardan toplanan üzümlerden muhteşem şaraplar yapılıyor

Yunanistan’da alkollü içecekler arasında şarabın özel bir yeri bulunuyor. Mora’da da şarap üretiminin yaklaşık olarak 4000 yıl öncesine dayandığı tahmin ediliyor. Yetişen üzümleri lezzeti ile ortaya çıkan eşsiz el yapımı şarapları tatmak isterseniz Mora Yarımadası’nda bulunan bir çok taverna bu şansı size seve seve sunuyor.

8. Dolma

Dolma
Dolma

Ülkemizde çoğunlukla ana yemek olarak tüketilen dolma Yunanistan topraklarında tavernalarda meze olarak içkilerin yanında tüketilmektedir. Tat olarak da bizim dolmalara çok benzeyen bu zeytinyağlı farklı lezzetler denemeye çekinenlerin gönül rahatlığı ile yiyebileceği bir yemek.

9. Cacık

Cacık
Cacık

Yunanistan’ın ve de ülkemizin en önemli yan yiyeceklerinden biri olan cacık Mora yemekleri içinde baş köşeye konan mezelerden biridir. Yoğurt ve salatalık ile yapılan bu ferahlatıcı meze özellikle yaz aylarında verdiği serinlik hissi ile hemen her yemeğin yanında tüketilmektedir.

10. Xerotigana

Xerotigana
Xerotigana

Mora’da yemek sonrası tatlı bir şeyler yemek isterseniz bu hamur işi size göre olabilir. İnce bir şekilde dizilmiş hamurlar zeytinyağı içinde kızartılarak balla harmanlanmakta ve ortaya bu özel tatlı çıkmaktadır. Bu tatlının nasıl yapıldığını ve hangi malzemelerin gerektiğini merak ediyorsanız burayı inceleyebilirsiniz.

11. Tsipouro

Tsipouro
Tsipouro

Alkollü bir şeyler içmek isterseniz Mora size çok cömert davranacaktır. Pek çok farklı içki türünü bulabilseniz de özellikle adaya özgü olan tsipouro denenmesi gereken alkollü içkilerden biridir. Uzoya benzese de yapımında bazı farklılıklar olduğu için tsipouro’nun tadının uzodan biraz farklıdır. Denedikten sonra son kararı siz verin en iyisi.

“Mora’da ne yenir? Ne içilir?” diye merak eden ziyaretçilerimiz için adanın lezzetlerini bir araya getirdik. Dilerseniz siz de fikirlerinizi bizimle paylaşarak yazımızın daha da genişlemesine fırsat sunabilirsiniz. 

Size şimdiden komşu ülke Yunanistan’da keyifli ve bol yemekli güzel bir tatil diliyoruz 🙂

Yorum yapın

Bizi Takip Edin