Marsilya’da Ne Yenir? | Marsilya’dan 15 Leziz Tarif

Güney Fransa’da özellikle Marsilya’yı ziyaret etmeyi planlıyorsanız Marsilya yemekleri hakkında fikir sahibi olmalısınız. Marsilya kaliteli ve lezzetli yemekleri ile ünlüdür. Çok fazla balık ve çok daha fazlasını Marsilya geziniz esnasında deneyebilirsiniz. Keyifli okumalar…

Marsilya’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Marsilya küçük bir Fransız şehri ve bu şehirde birkaç günlük bir gezi hem Marsilya gezilecek yerler listenizdeki yerleri görmek hem de “Marsilya’da ne yenir? Ne içilir?” listenizdeki lezzetleri tatmak için yeterli bir zaman dilimi olacaktır.

1. Bouillabaisse

Chez Fonfon (adres ve bilgi)

Bouillabaisse
Bouillabaisse

Bouillabaisse bir balık çorbasıdır. Çeşitli balık etlerinden, sebzelerden ve kerevitlerden oluşmaktadır. Birleştirilen malzemeler kısık ateşte pişirilmektedir. Bu lezzet, bazı gastronomi uzmanı restoranlarda çok ünlü olmadan önce fakir balıkçıların yemeklerinden biriydi. Balıkçılar satılamayacak durumdaki zarar görmüş balıkları değerlendirmek için bu çorbayı keşfetmişlerdi.

2. Navettes de Marseille

Four des Navettes (adres ve bilgi)

Navettes de Marseille
Navettes de Marseille

Navette, 1781 yılında keşfedilmiş bir bisküvidir. İçinde buğday unu, şeker, yumurta, tereyağı ve portakal çiçeği aroması bulunmaktadır. Bisküviyi tekne şeklinden kolay bir şekilde tanıyabilirsiniz.

3. Panisse

La Boite a Panisse (adres ve bilgi)

Panisse
Panisse

Panisse aslında İtalyan lezzeti ancak Marsilya halkı bunu yemeyi çok seviyor. Bu lezzet nohut unu ve su ile yapılmaktadır. Çiğ olarak satın alınan panisseler bir tencere az bir miktar yağ ile kızartılarak yemeye hazır hale getiriliyor. Tercihinize göre üzerine tuz ya da şeker ekleyebilirsiniz.

4. Chichi Fregi

Chichis Fregis Chez Magali (adres ve bilgi)

Chichi Fregi
Chichi Fregi

Marsilya’da ne yenir? diye merak edenlerin denemesi gereken bir diğer lezzet de chichi fregi. Aslında bir tür kızartılmış hamur olan bu lezzet, üzerine şeker eklenerek yenmektedir.

5. Soupe au Pistou

La Table D’Etienne (adres ve bilgi)

Soupe au Pistou
Soupe au Pistou

Kuru fasulye, patates, domates, kabak, soğan ve sarımsak gibi sebzelerin karışımından oluşan bir çorbadır. Kısık ateşte pişirilen çorbanın içine zeytinyağı ve çeşitli soslar eklenebilmektedir. Bazıları içine makarna eklemeyi tercih etse de bu bir zorunluluk değildir.

6. Pompe à L’huile

Bu keki şehirdeki her pastaneden bulabilirsiniz.

Pompe à L’huile
Pompe à L’huile

Noel’den sonraki gün Marsilya’da pompe à l’huile yemek çok olağan bir durumdur. Bir çok pastanede bulunan bu lezzet en basit haliyle bir kektir ve tereyağı ya da zeytinyağı ile yapılabilmektedir.

7. Brousse

Şehirdeki şarküterilerden ve marketlerden bu peyniri satın alarak deneyebilirsiniz. 

Brousse
Brousse

Peynir altı suyuyla yapılan brousse, Marsilya yemekleri içinde sıklıkla kullanılan bir peynir türüdür. Marsilya’daki en iyi restoranlar da bu peyniri menülerindeki yemeklerde çok fazla tercih etmektedir. Bu peynir türü başlangıçta keçi sütü ile yapılmış olsa da günümüzde inek ya da koyun sütüyle de yapılabilmektedir.

8. Aioli

Aioli
Aioli

Aioli, bir yemek değil, Akdeniz esintileri taşıyan bir sostur. İçeriğinde ise yoğun olarak sarımsak kullanılmaktadır. Sarımsak dışında tuz, yumurta sarısı, zeytinyağı ve ayçiçek yağı da sos hazırlanırken kullanılmaktadır.

9. Tapenade

Tapenade
Tapenade

Marsilya mutfağının en özel lezzetlerinden biri olan tapenade, bir çeşit zeytin ezmesidir ve içinde bir miktar sarımsak ve zeytinyağı da içermektedir. Krema kıvamıyla insanlar bu lezzeti ekmeğin üzerine sürerek tüketmektedir. Özellikle kahvaltı zamanlarında tapenade çok fazla yenmektedir.

10. Daube Provençale

Le Bouchon Provencal (adres ve bilgi)

Daube Provençale
Daube Provençale

Daube provençale, bir çeşit et sotedir. Marsilya’da genellikle sığır eti ile yapılsa da bölgenin farklı yerlerinde kuzu, koyun hatta boğa etiyle de yapılmaktadır. İçine bir miktar kırmızı şarap da eklenen et havuç, soğan, defne yaprağı, soğan, kekik gibi malzemelerin eklenmesiyle pişmeye bırakılır. Hazır olan yemek genellikle patates veya makarna ile servis edilmektedir.

11. Gâteau des Rois

Le Fournil des Rois (adres ve bilgi)

Gâteau des Rois
Gâteau des Rois

Bu lezzet, İspanya ve Fransa’nın bazı bölgelerinde yapılan bir kek türüdür. Özellikle “o” şeklinde yapılmaktadır. Kek hazırlanırken şeker, meyve parçacıkları ve portakal çiçeği aroması ilave edilmektedir.

12. Tomates à la Provençale

Lokal restoranlarda bu yemeği tadabilirsiniz.

Tomates à la Provençale
Tomates à la Provençale

Marsilya yemekleri içinde bazı yemekler oldukça basit bir şekilde hazırlanmasına rağmen çok lezzetli olabilmektedir. Bu yemek de onlardan biri. İkiye bölünmüş domatesler maydanoz, ekmek parçaları, sarımsak ve zeytinyağı ile süslenerek fırında ya da tavada pişirilmektedir. Bu yemek çoğunlukla pirinç pilavı ile servis edilmektedir. Eğer mutfağı olan bir odada kalıyorsanız bu tarifi siz de rahatlıkla yapabilirsiniz.

13. Thirteen Desserts

Thirteen Desserts

İsa ve 12 Havari’yi temsil eden 13 tatlı, anma günlerinde masada mutlaka bulunan lezzetlerdendir. Ürün çeşitliliği bölgeden bölgeye değişse de sayı mutlaka 13 olmalıdır.

14. Fougasse

Şehirdeki fırınlardan bu ekmeğin tadına bakabilirsiniz.

Fougasse
Fougasse

Fransız mutfağı için fougasse, özellikle Province bölgesinde yayın olarak tüketilen bir ekmek türü olarak bilinmektedir. Ekmek hazırlanırken un, su, maya kullanılmaktadır. Bazı bölgelerde yapılan fougassenin şekli buğday başağına benzeyebilmektedir.

15. Colombier Cake

Pastanalerde bu lezzeti tadabilirsiniz. 

Colombier Cake
Colombier Cake

Dışı fındık taneleri ile dolu bu pastayı da Marsilya ziyaretiniz sırasında mutlaka denemeniz gerektiğini belirtelim.

Marsilya lezzetleri ile oluşturduğumuz “Marsilya’da ne yenir? Ne içilir?” listemiz şimdilik burada son buluyor. Umarız okurken keyif almışsınız. Sizin de listemize eklemek istediğiniz yemekler varsa bize yazmayı unutmayın. 

*Marsilya’nın görülmeye değer yerleri hakkında bilgi edinmek ve rotanızı belirlemek isterseniz Marsilya gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin