Marakeş’te Görülmesi Gereken En Önemli 12 Tarihi Mekan

Hardal rengi Marakeş’in her yıl milyonlarca turist çekmesinin altında zengin bir tarihe sahip olması yatıyor.

Marakeş Tarihi Yerler

Camiler, türbeler, saraylar gibi etkileyici eserlere sahip olan Marakeş, dar ve labirent gibi dikkat çekici dar yollarla da doludur. Bu şehre geldiğinizde Djemaa el-Fna’da başlayacak yolculuğunuzda sayısız tarihi yerle karşılaşacak ve Marakeş tarihi yerler listesinin ne denli uzun bir liste olduğuna şaşıracaksınız.

Tarihi Eserler

1. Ali Ben Youssef Medresesi

Ali Ben Youssef Medresesi

14. yüzyılda Merenitler tarafından kurulmuş olan Ali ben Youssef Medresesi, 1565 yılında Saadian tarafından etkileyici süsleme detayları ile dekore edilmiştir. Medresede 2019 yılında bitirilmesi planlanan restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Bu etkileyici Kuran öğrenme merkezi bir zamanlar Afrika’daki en görkemli ve büyük medreselerden biriydi. Medrese içinde bir avlu etrafında bulunan 132 odada 900 talebe eğitim görebilmekteydi. Medrese içinde aynı zamanda aynı isimde bir de cami bulunmaktadır.

2. Bahia Sarayı

Bahia Palace

1866 yılında bir köle olan Si Moussa’nın görevlendirilmesiyle yapılan Bahia Sarayı, Arap dünyasında görebileceğiniz en detaylı süslemelere sahip saraylardan biridir. Medine’nin kalbinde iki dönümlük bir araziye yayılan saray, kesinlikle Marakeş tarihi yerler listesinde bulunması gereken yerler arasında bulunuyor. Fransızlar tarafından da kullanılan sarayda 150 oda bulunmaktadır ve ziyarete açıktır.

Ziyaret Saatleri: Saray her gün 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Giriş Ücreti: 10 MAD

3. Almoravid Koubba

Almoravid Koubba

Almohadlar Marakeş’e geldiklerinde pek çok tarihi yapıyı yok etmiş olsa da Ali Be Yusuf Camii’nin hemen karşısında bulunan ve büyük ihtimalle abdest almak için kullanılan 12. yüzyıldan kalma oldukça zarif Almovarid Koubba’yı görmezden gelmiştir. Etkileyici kemerleri, tonozları, mermer işçiliği ve kubbeleri ile tam bir mimari şölen sunan bu kubbe ziyarete kapalı olsa da tellerin ardından bile olsa bu güzelliği mutlaka görmenizi öneriyoruz.

4. Saadiyan Mezarları

Saadiyan Mezarları

Saa Hanedanlığı’na ait en iyi kalıntılardan olan Saadiyan Mezarları, 18. yüzyılda Sultan Moulay İsmail tarafından hanedanlığa ait kalıntıların yok edilmesi sırasında mezarlara saygısızlık olmaması adına bırakılan yerlerden biridir ancak mezarlar o denli gizlenmiştir ki 20. yüzyılın başına kadar insanlık bu tarihi mezarlıktan bihaberdi. 66 mezar ve çeşitli hanedan üyelerinin türbelerinin bulunduğu mezarlık ziyarete açık olduğundan dolayı bu türbeyi mutlaka Marakeş tarihi yerler listenize almalı ve burayı ziyaret etmelisiniz.

Ziyaret Saatleri: 08:00-16:00

Giriş Ücreti: 70 MAD

Meydanlar ve Sokaklar

5. Djemaa el-Fna

Djemaa el-Fna

Marakeş’in ana meydanı ve can damarı olan Djemaa el-Fna, aksiyonun en fazla olduğu noktaların başında gelmektedir. MS 1000’li yıllarda pek çok idamın bu meydanda gerçekleştirildiği söylenmektedir. İsminin de bu nedenle “ölülerin toplanması” anlamına geldiğini belirtmemiz gerek. UNESCO da bu meydanı ilk olarak 2001 yılında The Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity isimli listesine dahil etmiştir. İşte bütün bu nedenlerden dolayı bu meydan Marakeş’te mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır.

6. El Badi Palace

El Badi Palace

El Badi Sarayı, 16. yüzyılın sonunda Sultan Kral El Mansur tarafından, Üç Kral Savaşı’nda Portekizlilere karşı elde edilen zaferi anmak için inşa edilmiştir. Günümüzde yıkık bir halde bulunduğu için geçmişte nasıl bir saray olduğuna dair fikirler konusunda tarihçilere güvenmekten başka çare bulunmuyor. 17. yüzyılda başkentin Marakeş’ten Meknes’e taşınmasına karar verilmesiyle bina yavaş yavaş popülerliğini yitirmeye başlamış ve kendi haline bırakılmıştır.

Dini Yerler

7. Koutoubia Camii

Koutoubia Camii

Günde beş vakit ezan sesinin yükseldiği Koutoubia Camii minaresi, dünyanın en etkileyici minarelerinden biridir. Bu minare 70 metre yüksekliği ve çok özel mimarisi ile oldukça dikkat çekmektedir. 12. yüzyılda tamamlanan caminin etrafında 100 kitapçı toplandığı için adı koutoubia yani “kitapçılar” olarak kalmıştır.

8. Majorelle Garden

Majorelle Garden

Marekeş’e aşık olan ressam Jacques Majorelle tarafından tasarlanan Majorelle Garden, Fas’ın ve Marakeş’in en ünlü tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Ressam 1923 yılında dört dönümlük bir arazi satın alarak ortaya çıkarmaya başladığı bahçeye daha sonra 6 dönüm daha ekleyerek hedefine devam etmiştir. Ressam ölüm yılı olan 1962 yılına kadar bahçesini mükemmelleştirmek için çabalamıştır. 300 civarında farklı bitki türünün incelenebileceği bu tarihi bahçe “Majorelle mavisi” ismi verilen mavinin bir tonunun ortaya çıkmasına da aracılık etmiştir. Bahçe içinde bulunan Marakeş İslam Sanatı Müzesi de buraya gelenlerin görmesi gereken önemli yerler arasında bulunmaktadır.

Müzeler

9. Marakeş Müzesi (Musée de Marrakech)

Marakesh Museum

Mnebhi Sarayı’nın yıkılan salonlarında Fas sanat dünyasının en başarılı örneklerini görebileceğiniz Marakeş Müzesi, şehirdeki sanatsal faaliyetlerin cazibe merkezlerinden biridir. Sedir kemerlere ve vitray pencerelere sahip olan yapı, klasik Fas mimarisini ön plana çıkarmaktadır. Bu tarihi bina Sultan Moulay Abdelaziz’in saltanat sürdüğü 19. yüzyılın sonlarında savunma bakanı olan Mehdi Mnebhi’ye ev sahipliği yapmaktaydı. 1965 yılına gelindiğinde ise burası Marakeş’in ilk kız okulu oldu. 1997 yılında ise saray Omar Benjelloun Vakfı tarafından restore edilerek müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

10. Dar Bellarj

Dar Bellarj

Bellarj kelimesi Arapça’da “leylekler” anlamına gelmektedir. Marakeş’te bulunan ve daha önce leyleklerin tedavisi için bir hastane olarak kullanılan bu bina ise günümüzde şehrin en önde gelen sanat merkezlerinden biri haline gelmiştir. Günümüzde binada pek çok farklı sanatsal faaliyet düzenlenmektedir ve bu etkinlikler çoğunlukla ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

Diğer Tarihi Yerler

11. Çarşılar

Marakesh Souks

Dolambaçlı ve dar sokaklara sahip Marakeş’te keşfedilmeyi bekleyen birçok otantik çarşı ve sokak sizleri bekliyor. Geleneksel Fas ürünlerini satın alabileceğiniz bu çarşılar sizi şehrin geçmişine bir yolculuk yapmaya davet ediyor.

12. Tabakhaneler

Tabakhane Marakesh

Medine’nin kuzeydoğusunda yer alan tabakhaneler, tarihi bir zanaatı yakından tanımak ve etkileyici fotoğraf kareleri yakalamak için uğranması gereken yerlerden. Günümüzde fabrikalara alternatif bir tabaklama yeri olan bu tabakhaneler otantikliği ile büyük dikkat çekmekte ve yayılan koku nedeniyle kolay bir şekilde bulunabilmektedir.

İşte Marakeş tarihi yerler listemiz… Hazırladığımız bu yazımızda sizlere Fas’ın mühim şehirlerinden Marakeş’in en özel tarihi yerleri hakkında bilgilendirmeye gayret ettik. Eğer gözümüzden kaçtığını düşündüğünüz yerler varsa bize yorum kısmından yazabilirsiniz. 

pinMarakeş’i daha yakından tanımak ve şehre ziyarete gittiğinizde yabancılık çekmemek için bütün yazılarımızı Marakeş gezi rehberi sayfamızdan bulabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin