Malezya’da Ne Yenir? | 20 Özel Malay Yemeği

Yemek yemeyi bir tutku olarak kabul eden insanların Malezya mutfağı hakkında daha detaylı bilgilere sahip olması gerektiğini düşünüyoruz. Malezya mutfağını farklı kılan sadece farklı baharatlar değil aynı zamanda yemekleri yapan Malezya halkıdır.

Malezya’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Malezya ülkesi Çin, Hint, Malay gibi çok farklı mutfak kültürlerine ev sahipliği yaptığı için çok şanslı. Böylece ülkede çok çeşitli ırklara ait yemekleri bulmak mümkün olabiliyor. Bu etnik yemek kültürleri bazı konularda birbirlerinden ayrılsa da her birbir kültüre ait deneyebileceğiniz pek çok farklı yemek bulunuyor. Hazırladığımız “Malezya’da ne yenir? Ne içilir?” listesinde Malezya’da deneyebileceğiniz en özel 20 yemeği listeledik.

Malay mutfağı içinde birbirine çok fazla benzeyen yemekler görebilirsiniz. Listemizde mümkün olduğu kadar bu yemeklerden farklı örneklere yer vermeye çalıştık.

1. Banana Leaf 

Thurkah’s Banana Leaf (adres ve bilgi)

Banana Leaf
Banana Leaf

Hint mutfağının klasik sunum şekillerinden biri olan muz yaprağı Malezya’da da karşımıza çıkıyor. Muz yaprağı üzerinde pirinç pilavı, körili pilav, balık ya da kırmızı et gibi farklı lezzetler bir arada sunulmaktadır. Yemek bittikten sonra ise tek kullanımlık olan tabağınız doğaya karışır.

2. Nasi Lemak

Village Park Restaurant (adres ve bilgi)

Nasi Lemak
Nasi Lemak

Hiçbir Malezya öğle yemeğini nasi lemak yemeden tamamlanmış kabul edemiyoruz. Bu yemek içinde buharda pişmiş pilav, haşlanmış yumurta ve sebze turşuları gibi çok farklı malzemeler kullanılmaktadır.

3. Satay

Satay Malaysia (adres ve bilgi)

Satay
Satay

Genellikle tavuk ya da dana etiyle yapılan ve bol baharatlarla hazırlanan bir tür şiş kebap olan satay, Malezya’nın popüler sokak lezzetlerinden biridir. Satay, genellikle fıstık sosu ile servis edilmektedir. Bu lezzet özellikle akşamları kurulan gece pazarlarında çok popülerdir.

4. Bak Kut Teh

Sun Fong Bat Kut Teh (adres ve bilgi)

Bak Kut Teh
Bak Kut Teh

Domuzun kaburga etinden hazırlanan ve uzun süre suda haşlanarak hazırlanan bak kut teh, Malezya’da ne yenir? diye merak edenlerin en sık karşılaşacağı cevaplar arasında bulunuyor. Bu lezzet, domuz eti konusunda hassasiyeti bulunmayanlara tavsiye edebileceğimiz yemeklerden biridir.

5. Roti Canai

Roti Canai (adres ve bilgi)

Roti Canai
Roti Canai

Genellikle et yemekleri yanında servis edilen bu yassı ekmeğin Malezya’daki geçmişinin Hint mutfağına dayandığı düşünülmektedir. Bu ekmeği yerli halkı sadece öğün yemeklerinde değil kahvaltılarda da bol miktarda tüketmektedir. Yani kısaca bu yöresel ekmek Malezya’da günün her saati karşınıza çıkabilir.

6. Cendol

Penang Road Famous Teochew Cendol (adres ve bilgi)

Cendol
Cendol

Cendol, Güneydoğu Asya’da sıkça karşınıza çıkabilecek geleneksel bir tatlıdır. Esas malzemesi pirinç unudur ve içine hurma şekeri de eklenmektedir. Tatlının içinde aynı zamanda solucana benzer yeşil renkli şekerler bulunmaktadır. Bu lezzeti dilerseniz yol kenarındaki sokak satıcılarında dilerseniz de ülkedeki en lüks restoranlarda deneyebilirsiniz.

7. Laksa

Madras Lane Curry Laksa (adres ve bilgi)

Laksa
Laksa

Laksa, Malezya’nın oldukça popüler çorbalarından biridir. İçinde en fazla erişte bulunmaktadır. Bunun dışında genellikle balık, karides ya da tavuk eti bulunuyor ve et suyu içinde pişirilerek servis edilir.

8. Rendang

Opium KL (adres ve bilgi)

Rendang
Rendang

Rendang, özel bir et yemeğidir ve oldukça baharatlıdır. Yemeğin kökeninin Endonezya’ya dayandığı söylense de bu yemek, Malezya yemekleri arasında da oldukça popülerdir. Rendang, özellikle Ramazan aylarında yapılmaktadır. Sığır, tavuk ya da ördek eti ile yapılabilen rendangın ismi de kullanılan ete göre değişmektedir.

9. Char Siew Rice

Restoran Char Siew Yoong (adres ve bilgi)

Char Siew Rice
Char Siew Rice

Tipik bir Çin yemeği olan bu yemekte ızgarada pişirilmiş domuz eti pirinç pilavı üzerinde servis edilmektedir. Yemeğin ismi de zaten “çatal rostosu” anlamına gelmektedir.

10. Hokkien Mee

Mun Wah Hokkien Mee (adres ve bilgi)

Hokkien Mee
Hokkien Mee

Yolunuz Asya’ya düştüyse erişteli yemekleri bolca deneyeceksiniz demektir. Bu yemeklerden biri de hokkien mee. Yemeğin kökeni Çin’deki Hokkien eyaletine dayanmaktadır. Genellikle yumurta, karides, kalamar, domuz eti gibi malzemelerin karışımından elde edilmektedir. Yemeğin içine çeşitli sebzeler de dahil edilmektedir.

11. Sang Har Noodles

Restoran Green View (adres ve bilgi)

Sang Har Noodles
Sang Har Noodles

Nehirlerde yakalanan karidesler, erişte ile muhteşem bir tada dönüşüyor. Karidesin başındaki turuncu havyarın erişte ile birleşmesi ise bu yemeği olağanüstü hale sokan detayların başında geliyor. Yemeği yediğinizde bu iki bileşenin adeta birbiri için yaratıldığını düşüneceksiniz.

12. Nasi Goreng

Paya Serai (adres ve bilgi)

Nasi Goreng
Nasi Goreng

Biber, sarımsak ve soya soslu pirinç pilavı ile hazırlanan nasi goreng, hazırlaması oldukça basit ve çok lezzetli bir yemektir. Bu yemek sade yapılabildiği gibi tavuk ya da karidesli olarak da yapılabilmektedir. Yemeğin son dokunuşu ise üstüne konan yumurta olmaktadır. Malezya’ya gelmişseniz bu yemeği denemeniz bizce şart!

13. Apam

Apamı özellikle yerel restoranlarda deneyebilirsiniz. 

Apam
Apam

Kalın veya ince hamurlu yapılabilen bu atıştırmalık, Malezya’da çok seviliyor. Hamurun içi ise yer fıstığından mısıra kadar pek çok farklı yiyecekle doldurulabilmektedir. Bu yiyecek ülkedeki yerel gıda pazarlarında mutlaka bulunmakta ve hafif açlık durumunda muhteşem bir açlık yatıştırıcı olmaktadır.

14. Char Kuay Teow

Malaysia Boleh (adres ve bilgi)

Char Kuay Teow
Char Kuay Teow

Malezya’da kabuklu deniz canlıları çok sevilmektedir. Fasulye, karides, erişte ve soğan ile hazırlanan char kuay teow da “Malezya’da ne yenir? Ne içilir?” sorulur sorusunun cevaplarından biri olarak ülkeye gelenlerin denemesi gereken tatlardan.

15. Nasi Campur

Sambal Hijau (adres ve bilgi)

Nasi Campur
Nasi Campur

Etlerin, sebzelerin, yumurtaların, karideslerin ve daha pek çok yemeğin küçük porsiyonlarından oluşan adeta “ortaya karışık” tadında bir yemek olan nasi campur, ülkenin yemek kültürünü hızlı bir şekilde tanımak isteyenler için denenmesi gereken lezzetler arasında bulunuyor.

16. Ikan Bakar

Samudra Ikan Bakar (adres ve bilgi)

İkan Bakar

Malezya usulü ızgarada pişirilmiş deniz ürünlerine (özellikle de balık) ikan bakar denmektedir. Zaten yemeğin adı da “yanmış balık” anlamına gelmektedir. Bu yemek özellikle sokaklarda kurulan ızgaralarda pişirilerek servis edilmektedir. Deniz ürünleri genellikle biber, limon ve sarımsaktan yapılmış lezzetli bir sosla servis edilmektedir.

17. Teh Tarik

Teh Tarik Place (adres ve bilgi)

Teh Tarik
Teh Tarik

Ülkedeki en popüler içeceklerin başında bir çay içeceği olan teh tarik gelmektedir. Sütle siyah çayın karıştırılmasıyla elde edilen bu içecek, sütün ve çayın tam olarak birbirine nüfuz etmesi için bardaklar arasında birbirine dökülmektedir.

18. Roti Jala

Ali, Muthu & Ah Hock (adres ve bilgi)

Roti Jala
Roti Jala

Eğer “Malezya’da ne yenir?” sorusunun cevabını arıyorsanız roti jalayı muhtemelen denemek için listenize dahil etmiş olmanız gerek. Bir tür krep olan bu atıştırmalık yiyecek, dantel görünümü ile dikkat çekmekte ve çayın yanında tüketilmektedir.

19. Kuih

Bu tatlıyı sokak tezgahlarından uygun fiyata satın alabilirsiniz. 

Kuih
Kuih

Malezya sokaklarında bulabileceğiniz kuih, oldukça lezzetli ve ısırık büyüklüğünde bir tür tatlıdır. Bu lezzeti sokak tezgahlarında da uygun fiyatlara bulabilir ve vücudunuzun şeker ihtiyacını giderebilirsiniz.

20. Popiah

Sisters Crispy Popiah (adres ve bilgi)

Popiah
Popiah

Rulo halinde hazırlanan bu yemeğin içinde domuz eti, fasulye, havuç ve diğer sebzeler sarılmakta ve kızartılarak servise hazır hale getirilmektedir.

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Malezya, Asya mutfağı konusunda gerçekten bir cennet ve burada tadabileceğiniz çok farklı lezzetler bulunuyor. Eğer “Malezya’da ne yenir? Ne içilir?” listemizde görmek istediğiniz farklı lezzetler varsa bunları listemize eklememiz için bize “yorum” kısmından yazabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin