Luang Prabang’da Ne Yenir? | 20 Otantik Yemek

Laos’un mutfak başkenti olarak kabul edilen Luang Prabang, Laos yemekleri konusunda ziyaretçilerine sınırsız bir pencere aralıyor.

Luang Prabang’da Ne Yenir? Ne İçilir?

“Luang Prabang’da ne yenir? Ne içilir?” soruları için kendinizi memnun edebileceğiniz pek çok cevap sizi bekliyor.

Klasik bir Asya mutfağının hakim olduğu bir şehir olan Luang Prabang’da doğal olarak en yaygın olarak tüketilen gıdaların başında pirinç gelmektedir. Hatta alkollü içkiler bile pirinçten yapılmaktadır. Deniz ürünleri de gene bölgenin coğrafi özelliklerinden ötürü çok fazla tüketilmektedir. Bunlar dışında söyleyeceğimiz bir diğer önemli nokta ise baharatların yemeklerde çok fazla kullanılması. Bazı baharatların yoğun kokusu nedeniyle turistlere yemeklerin ağır geldiğini de belirtelim. Sebzeler de gene yemeklerde çok fazla kullanılmaktadır.

Tatlılara gelince, şehirde özel bir tatlı kültürünün olmadığını belirtelim. İnsanlar yemek sofrasına tatlıları diğer yemeklerle birlikte getirir ve tatlı yemek için özel bir ritüelleri bulunmamaktadır. Gene de şehirde tadabileceğiniz lezzetli tatlılar olduğunu belirtelim.

İşte sizin için seçtiğimiz yemeklerden oluşan “Luang Prabang’da ne yenir? Ne içilir?” listemiz;

1. Lao-Lao

Lao Lao
Lao Lao

İçki ile aranız iyiyse muhtemelen Luang Prabang’da en çok seveceğiniz şeylerden biri lao-lao olacaktır. Oldukça popüler bir içki olan lao-lao şehrin her yerinde kolayca bulunabilir. Bu viski, Asya’nın önemli besin maddelerinden biri olan pirinçten elde edilmektedir. Yerli halk tarafından sevilen bu içkinin turistler tarafından çok fazla tercih edilmediğini de itiraf etmeliyiz. Şehre gelenler genellikle içinde akrep ya da yılan olan lao-lao şişelerini hatıra ya da hediyelik olarak satın almayı tercih ediyor.

2. Barbekü

Barbeque Mekong (adres ve bilgi)

Barbekü
Barbekü

Luang Prabang’da bol miktarda barbeküde pişirilmiş ürün tüketebilirsiniz. Bu ürünler arasında kırmızı etten tutun deniz ürünlerine kadar çok zengin bir seçenek yelpazesinden seçim yapabiliyorsunuz. Şehirde barbeküde pişirilmiş etlerin tadına bakabileceğiniz pek çok mekan bulunuyor. Dilerseniz barbeküde hazırlanmış lezzetli deniz ürünlerini de tadabilirsiniz.

3. Jaew

Dyen Sabai (adres ve bilgi)

Jaew
Yemeklerin yanında mutlaka “jaew” ismi verilen soslardan getirilmektedir.

Luang Prabang yemekleri için olmazsa olmaz unsurlardan olan jaew, her sofrada mutlaka karşılaşacağınız bir tür sos. Pek çok farklı türde hazırlanan bu soslar, şehirde neredeyse bütün yemeklerde kullanılmaktadır.

4. Jaew Bong

Jaew Bong

Ülkemizdeki kırmızı biber salçasına benzeyen jaew bong da tıpkı jaew gibi Luang Prabang’da ne yenir? Ne içilir? diye soranların mutlaka tadacağı lezzetlerden biridir. Bu biber sosunu balık, ızgara et, pilav gibi pek çok yemeğinde görmeniz mümkün. Sosun önemli özelliklerinden biri ise tatlı ve tuzlu lezzeti aynı anda sunmasıdır.

5. Jaew Mak Khua

Jaew Mak Khua
Jaew Mak Khua

Luang Prabang restoranlarında karşınıza en sık çıkacak şeylerden biri de bu lezzettir. Patlıcandan hazırlanan bu sos tarzı yemeğin yapımı oldukça basit lezzeti ile oldukça fazladır. İçinde patlıcanın dışında arpacık soğanı ve sarımsak da kullanılmaktadır. Bir sonraki öğün için özel bir yemek istiyorsanız ya da vejetaryen bir menü arıyorsanız bu yemek mükemmel bir seçim olacaktır.

6. Pilav

Bu pilavı Luang Prabang’taki bütün restoranlarda bulabilirsiniz. Young Lady Stall and Morning Market ise denemeniz için önerebileceğimiz yerlerden biri. 

Pilav
Pilav

Luang Prabang’da piştiğinde yapış yapış olan bir pirinç türünden pilav yapılmakta ve her yemeğin yanında mutlaka bu pilavdan servis edilmektedir. Lezzet olarak bir sorun olmamasına karşın eğer beklentiniz tane tane bir pilav ise bu pirinç türüyle bunu bulmanız pek mümkün değil. Porsiyonlar epey fazla olduğundan bu pilavı denemek istediğinizde iki kişi için bir tabak söylemeniz yeterli olacaktır.

7. Laos Khao Soi

Khao Soi Noodle Shop (adres ve bilgi)

Laos Khao Soi
Laos Khao Soi

Luang Prabang yemekleri arasında tavsiye edebileceğimiz erişte yemeklerinin başında laos khao soi geliyor. İki farklı erişte türü ve tavuk etiyle hazırlanan bu yemek şehirde çok tercih edilen seçenekler arasında bulunuyor. Erişte tabağı masanıza geldiğinize domatesli ve çeşitli baharatlarla hazırlanmış bir sosa bulandığını fark edeceksiniz. Bazı bölgelerde çorbanın üzerinde domuz etinden hazırlanmış kıyma da eklenmektedir.

8. Laos Larb

Xieng Thong Phonsavanh Restaurant (adres ve bilgi)

Laos Larb
Laos Larb

Laos Larb, genellikle Luang Prabang’ın ulusal yemeği olarak adlandırılmaktadır. İnce dilimlenmiş balık ya da et parçaları ile hazırlanan bu yemek aslında bir çeşit salatadır ve içinde çeşitli yeşillikler bulunmaktadır. Yanında ise pirinç pilavı servis edilmektedir. Bu yemek, şehirde yemekten keyif alacağınız seçenekler arasında bulunuyor.

9. Khai Pan

Xieng Thong Phonsavanh Restaurant (adres ve bilgi)

Khai Pan
Khai Pan

Oksijen bakımından zengin olan nehirlerde sığ kayalıklı bölgelerden toplanan deniz yosunları, lokal bir spesiyalitedir. Dövülerek düzleştirilen yosunlar, susam, domates ve sarımsakla karıştırılarak kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra küp şeklinde parçalara ayrılır ve yağda kızartılarak servis edilir.

10. Sai Oua

Dyen Sabai (adres ve bilgi)

Sai Oua
Sai Oua

Bu ünlü Lao sucuğu, çeşitli baharatlar, domuz eti ve otlarla hazırlanmakta ve şehirde çok sevilen yemekler arasında yerini almaktadır. Dilerseniz sai oua krouaille ismi verilen bufalo etiyle hazırlanmış sosisleri de deneyebilirsiniz.

11. Mok Pa

Cafe Toui (adres ve bilgi)

Mok Pa
Mok Pa

Deniz ürünlerinin de çok fazla tercih edildiği şehirde mok pa ismi verilen balık yemeği deneyebileceğiniz yerel tatlar arasında bulunuyor. Dereotu, fesleğen gibi otlarla harmanlanan balık, muz yaprağına sarılarak pişirilir ve genellikle pilav ile servis edilir.

12. Green Papaya Salad

Khmu (adres ve bilgi)

Green Papaya Salad
Green Papaya Salad

Yeşil papaya salatasının Laos halkı tarafından yaratıldığı söylenmektedir. İnce şeritler halinde kesilen papayalar sarımsak, kurutulmuş karides, biber, domates gibi malzemelerle bir araya getirilmektedir. Salatanın görünümünün de oldukça iştah açıcı olduğunu itiraf etmeliyiz.

13. Khao Piak Sen

Xieng Thong Noodle Soup (adres ve bilgi)

Khao Piak Sen
Khao Piak Sen

Khao piak sen, kahvaltı ya da öğle yemeği için “Luang Prabang’da ne yenir? Ne içilir?” sorusunun en popüler cevaplarından biridir. Tavuk ya da domuz eti ve pirinç eriştesi ile hazırlanmaktadır. Yemeğe bir de çeşitli sebzeler ve baharatlar eklenince ortaya oldukça besleyici bir tabak çıkmaktadır. Hafif olması nedeniyle mideyi de çok rahatsız etmez.

14. Khao Jee

Bu sandviçi sokak satıcılarından satın alarak deneyebilirsiniz. 

Khao Jee
Khao Jee

Büyük Fransız bagetleriyle hazırlanan khao jee, doyurucu bir sandviç türüdür. Çeşitli sebzeler ve domuz eti ile hazırlanmaktadır. Çoğu kişi bu sandviçi yerken üzerine biber sosu eklemeyi ve bu şekilde lezzetinin çok daha fazla olduğunu ifade etmektedir.

15. Lao Omleti

Big Tree Cafe (adres ve bilgi)

Lao Omleti

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi omletler. Lao omleti, domates, dereotu, kişniş ve taze soğan ile hazırlanmaktadır. Oldukça kabarık ve büyük bir omlet olan Lao omleti ile size günün geri kalanında yetecek kadar enerjiye sahip olabilirsiniz.

16. Luang Prabang Salad

Big Tree Cafe (adres ve bilgi)

Luang Prabang Salad
Luang Prabang Salad

İster yemeklerinizin yanına isterseniz hafif bir öğle yemeği için sadece bu salatayı sipariş edebilirsiniz. Bilindik yeşillik ve sebzelerle hazırlanan salatanın son dokunuşu ise üzerine eklenen haşlanmış yumurtalarla oluyor.

17. Or Lam

The Great House (adres ve bilgi)

Or Lam
Or Lam

Bir çeşit yahni olan or lam da Luang Prabang yemekleri içinde denenmesi gereken tatlar arasında bulunuyor. İçinde çeşitli sebzeler bulunan bu yahninin yapımından geçmişte geyik eti çok fazla kullanılmaktaydı. Günümüzde ise çoğunlukla bufalo eti ile yapılsa da bazı restoranlar ziyaretçilerine tavuk eti ile yapılmış alternatifleri de sunmaktadır.

18. Lao Hai

Lao Hai
Lao Hai

Bu alkollü içeceği denemeden Luang Prabang’dan ayrılabileceğinizi düşünmüyoruz. Tıpkı lao-lao gibi bu pirinçten yapılan bir tür şarap türüdür. Geleneksel tüketim şekli ise şişeye daldırılan çubuklarla içme şeklinde olmaktadır.

19. Khanom Nom Kok

Bu tatlıyı çeşitli sokak satıcılarından satın alabilirsiniz.

Khanom Nom Kok
Khanom Nom Kok

Luang Prabang tatlıları genellikle muz veya Hindistan cevizi ile yapılmaktadır. Khanom nom kok da Hindistan cevizi ile yapılan bir tür kreptir. “Luang Prabang’da ne yenir?” sorusunun en tatlı seçeneklerinden olan bu tatlı bağımlılık yapacak düzeyde güzeldir.

20. Kahve

Şehirde yerel kahve türlerini içebileceğiniz pek çok cafe bulacaksınız. 

Kahve
Kahve

Alkolsüz bir şeyler içmek istediğinizde mutlaka bu şehirde kahve içmelisiniz. Luang Prabang, kahve anlamında oldukça zengin bir şehirdir ve burada içtiğiniz kahvelerin tadını çok beğeneceğinizi söyleyebiliriz. Pakxong kahvesi olarak bilinen yerel kahve türü Laos’un güney bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Özetle Luang Prabang, mutfak konusunda basit ama etkileyici lezzetler deneyimle imkanı sunar. Hazırladığımız “Luang Prabang’da ne yenir? ne içilir?” listemizde paylaştığımız 20 lezzet ile bu mutfağa giriş seviyesinde ama hayli detaylı bilgileri sizlere sunmayı amaçladık. 

Eğer yediğiniz ve tavsiye ettiğiniz Luang Parabang geleneksel yemekleri varsa bunları bize yorum kısmından paylaşabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin