Kaliforniya

Kaliforniya, Amerika’nın en kalabalık eyaleti olarak, ülkenin batı yakasında yer almaktadır. 424 bin metrekarelik yüzölçümüne sahip olan Kaliforniya, aynı zamanda ülkedeki en büyük üçüncü eyalettir. Pasifik Okyanusu kıyısında bulunan eyalet, güneyde Meksika, kuzeyde Oregon, doğuda ise Nevada ve Arizona ile sınır komşusudur.

2018 yılı verilerine göre 39,56 milyonluk bir nüfusa sahip olan Kaliforniya’da çoğunluğu Latinler ve Hispanikler oluşturmaktadır. Ayrıca istatistiklere göre her sekiz ABD vatandaşından biri Kaliforniya’da yaşamaktadır. Los Angeles, San Diego, San Jose ve San Francisco gibi Amerika’nın en büyük şehirlerine ev sahipliği yapan Kaliforniya’nın başkenti Sacramento’dur.

Kaliforniya, ABD’nin en büyük, dünyanın ise beşinci büyük ekonomisi olan Kaliforniya’nın gelir kaynağını oluşturan sektörler; sanayi, tarım, teknoloji, turizm ve sinema endüstrisidir.

Kaliforniya’nın kökleri, Kuzey Amerika’daki en eski yerleşimlerden biri olarak ortalama 8 bin yıllık bir geçmişe dayanmaktadır. 1848 tarihinde Sutter Mill’de bulunan altın rezervi, zengin olmak için heveslenen birçok batılıyı Kaliforniya’ya yöneltmiş ve eyalet, nüfus açısından büyük bir patlama yaşamıştır.

Bu olaydan itibaren Kaliforniya, ”The Golden State” yani Altın Devlet olarak anılmaya başlamıştır. Altın Devlet olarak anılmasının bir diğer sebebi ise her bahar eyaletin hemen her yerinde filizlenen altın rengindeki Kaliforniya Gelinciği‘dir. Söz konusu gelincik, aynı zamanda eyaletin resmi çiçeği ilan edilmiştir. Kaliforniya’nın sloganı, yine altın keşfi olayına ithafen ortaya çıkan ve ”buldum” anlamına gelen ”Eureka!” sözcüğüdür.

Bunların dışında Kaliforniya’da ”Hollywood, Walk of Fame, Disneyland, Angel Island, Malibu, Venice Beach, Golden Gate Köprüsü, Silikon Vadisi, San Francisco’nun Union Square’i, Los Angeles’ın dinamik şehir merkezi Sunset Strip ve San Diego’nun tarihi Gaslamp Mahallesi’’ gibi turizm açısından önemli olan daha birçok şehir, cadde, mimari ve tarihi yapı bulunmaktadır.

Sacramento’da bulunan California Eyalet Demiryolu Müzesi, Kuzey Amerika’daki türünün en büyük müzesi; Hollywood Bowl, dünyanın en büyük açık hava amfitiyatrosu; San Francisco Körfezi dünyanın en büyük karayolu limanı olarak kabul edilir.

Ayrıca dünyanın en uzun ağacı olan ve Kaliforniya Çamı olarak bilinen sekoya ağacını da içinde barındıran eyaletin sayamadığımız daha birçok niteliğinden yola çıkarak, turistler ve gezginler için bulunmaz bir yer olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Amerika’nın önde gelen üzüm üreticisi olan Kaliforniya, şarapları ve ev yapımı biralarıyla ünlü bir yerdir. Kuzey San Francisco’daki Napa, Sonoma ve Mendecino dünyanın en iyi şaraplarını üreten bölgelerden birkaçıdır. Dolayısıyla Kaliforniya’ya gitmişken bu muhteşem şaraplardan tatmadan dönmemenizi öneriyoruz.

Ayrıca farklı lezzetleri harmanlayan füzyon niteliğindeki Güney Kaliforniya mutfağına ait yemekleri mutlaka denemelisiniz. Bunun dışında dünyaca ünlü Coachella Festivali gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapan eyalette, gece hayatı, alışveriş gibi aklınıza gelecek her türlü aktiviteyi rahatlıkla yapabilir, tatilinizi daha çılgın ve eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.

Kaliforniya, değişken bir iklim yapısına sahiptir. Dolayısıyla şehirlere ve coğrafi duruma göre sıcaklık dereceleri farklılık göstermektedir. Lakin eyaletin geneline Akdeniz iklimine benzer bir iklim yapısının hakim olduğunu söyleyebiliriz.

Kaliforniya’nın yıllık sıcaklık ortalaması 22 derece civarında olup; en sıcak ay 29 dereceyle temmuz, en soğuk ay 19 derece ile ocaktır. Eyaletin turizm açısından en popüler dönemi Haziran ve Ağustos ayları arasıdır. İstanbul’dan Los Angeles veya Sacramento Havaalanı’na düzenlenen direkt uçuş seferleriyle yaklaşık 13 saat süren bir yolculuk sonrası Kaliforniya’ya rahatlıkla ulaşabilirsiniz.