Los Angeles

Resmi adıyla ”City of Los Angeles” Amerika’nın Kaliforniya eyaletine bağlı olarak Kaliforniya’nın güneyinde, Büyük Okyanus’un doğu kıyısında bulunmaktadır. 2017 yılı verilerine göre merkez nüfusu 4 milyon, metropol nüfusu ise 16.036.589 olan Los Angeles, Kaliforniya’nın en kabalık şehridir.

Los Angeles, ilk kez 18.yüzyılda İspanyollar tarafından keşfedilmiştir. 1781 yılında kurulan şehir, İspanyolca ”Meleklerin Şehri” anlamına gelen Los Angeles adını almıştır. Uzun süre İspanyolların kontrolünde kalan Los Angeles, Amerika-Meksika Savaşı sonucu, 1847’de Kaliforniya eyaletinin bir şehri olarak ABD topraklarına katılmıştır.

ABD’nin en eski film ve sinema okuluna ev sahipliği yapan Los Angeles, medya ve ilgi çeşitliliği nedeniyle eğlence, spor ve kültürel aktivitelerle iç içedir. Dahası birçok artist, yazar, yapımcı, senarist ve birbirinden popüler sanatçı, manken ve oyuncunun yaşadığı kent, bu özelliğinden dolayı ”Kreatif Şehir” olarak da anılmaktadır.

Kaliforniya’nın en iyi tacolarını yapan Los Angeles, Amerika’nın en büyük vegan restoranına ve daha binlerce seçeneğe ev sahipliği yapıyor. Los Angeles’ta eğlence denince akla gelen ilk yer Santa Monica oluyor. Ünlü alışveriş caddesi 3rd Street Promenade yakın olan Santa Monica, eğlenceli lunaparklara, renkli sahillere, eğlence ve yeme içmeye dair birçok alternatife ev sahipliği yapıyor.

Los Angeles, büyük bir alanı kaplayan bir metropol olduğu için Hollywood veya Beverly Hills gibi birçok yer birbirinden epey uzak mesafelerde bulunuyor. Dolayısıyla şehri gezmek için en güzel ve en mantıklı yöntem özel araç kiralamak olacaktır. Bir günlük araç kiralama ücreti 20 dolardan başlayıp, aracın durumuna ve markasına göre artabiliyor.

Metro ve otobüs gibi vasıtalar bulunsa da uzak mesafelerden dolayı gelişmiş bir toplu taşıma ağı olmayan Los Angeles’ta taksi kullanmak da sorun yaratabiliyor. Zira taksiler randevu sistemiyle çalıştığı için en az bir saat önceden arayıp, randevu almadan şehrin herhangi bir yerinde taksi bulmanız çok zor!

Son bir uyarı: Los Angeles’ta tabir-i caizse arka mahallelere girmemeye ve güvenliğinize dikkat etmeye özen gösterin!

Sıcak ve ılıman bir Akdeniz iklimine sahip olan Los Angeles’ın yıllık ortalama sıcaklık oranı 20-25 derecedir. Yılın en sıcak ayı ortalama 29 dereceyle ağustos; en soğuk ayık ise ortalama 18 dereceyle ocaktır. Los Angeles seyahati için en popüler zaman aralığı, Haziran ve Ağustos arasıdır.

Lakin siz her mevsim sıcak olan bu şehri, dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz. İstanbul’dan her hafta düzenlenen direkt uçuşlarla, yaklaşık 13-14 saat süren bir yolculuk sonrası rahatlıkla Los Angeles’a ulaşabilirsiniz. Havaalanından 30 dakika uzaklıkta yer alan LA. şehir merkezine ulaşmak için taksileri kullanabilirsiniz; tabi 60-70$‘lık bir ücreti gözden çıkarmanız gerekiyor.