Ege mutfağının lezzetine doyacağınız Aydın’ın beldesi Kuşadası’nda, birbirinden güzel lezzetler sizleri bekliyor.
Kuşadası, Ege’nin zeytinyağı kokan mutfağının en güzel örneklerini deneyebileceğiniz, kendine has lezzetlere ev sahipliği yapıyor. İşte sizler için hazırladığımız Kuşadası yöresel yemekler listemiz,
# Kuşadası Yöresel Yemekler
1. Etli Nohut Yahnisi
Aydın’ın ünlü yöresel lezzetlerinden olan Etli Nohut Yahnisi, özel bir güveçte pişirilen et ve nohudun sarımsak ve acı biberle tatlandırılmasıyla yapılıyor. Oldukça zorlu bir pişirme süreci olsa da, tadı bir o kadar leziz. Kuşadası’nın enerjisine ayak uydurmak için size yardımcı olacak bu son derece sağlıklı ve lezzetli yemeği denemeyi ihmal etmeyin.
2- İncir Uyutması
İncir Aydın şehrinin simge tatlarının başında sayılır. Bu nedenle içinde incir içeren pek çok yiyecekle karşılaşabilirsiniz. Hem yerel hem de lezzetli bir şeyler yemek isterseniz size İncir Uyutması’nı öneririz. İncir, süt ve tarçınla yapılan bu tatlı hafifliğinin yanında damağınızda harika bir tat bırakacak. Dilerseniz, yazın sıcak günlerinde serinlemek için, dondurmayla birlikte yiyebilirsiniz.
3- Ispanaklı Gözleme
Gözlemenin her türlüsünü yiyebileceğiniz Kuşadası’nda özellikle ıspanaklısına mutlaka bir şans verin. Sabah kahvaltınızı renklendirecek Ispanaklı Gözleme pek çok restoran ya da kafede karşınıza çıkacaktır ama yol üzerinde Aydınlı kadınların sıcak sıcak yaptıkları gözlemeler ayrı bir tat veriyor.
4- Kabak Çiçeği Dolması
Türkiye’nin ilginç lezzetlerinden biri olan kabak çiçeği dolması, günün ilk ışıklarında, henüz tam açmadan toplanılan kabak çiçeklerinden yapılıyor. İçine soğan, domates, biber, maydanoz, sarımsak ve pirinç doldurularak yapılan Kabak Çiçeği Dolması, Kuşadası sofralarını renklendiriyor. Ege’nin her şehrinde deneyebileceğiniz lezzeti, bir de Kuşadası’nda denemenizi tavsiye ederiz.
5- Semizotu Yemeği
Bölgede zeytinyağı ve ot yemekleri her şehirde ön planda tutuluyor. Yüzlerce farklı ot, yine yüzlerce farklı pişirme yöntemleriyle sofralarda yerini alıyor. Semizotu da Kuşadası ve çevresinde pirinç ve soğan eklenerek, bazı durumlarda da domatesle renklendirilerek yapılır. Manisa ve Denizli gibi şehirlerde ise bu ot, sarımsak ve yoğurtla ya da salata şeklinde tüketiliyor.
6- Zerde
Zerde tatlısı Ege’nin pek çok yöresinde sevilen bir tatlı. Pirinç, zerdeçal ve nişastayla yapılan tatlı, zerdeçalın verdiği sarı rengiyle, iştah kabartıyor. Kuşadası halkının severek tükettiği ve sıklıkla yaptığı zerdeyi denemediyseniz şimdi tam zamanı.
7. Kulaklı Çorba
Kulaklı çorba Kuşadası’nın en sevdiği çorbalardan birisi. Genellikle Antalya’da da oldukça sık yapılan çorbaya bazı yerlerde mantı çorbası da deniliyor. Kıymalı mantı ve nohut ile yapılan çorba, isteğe göre kuşbaşı et katılarak da yapılabiliyor. Kuşadası’nda restoranlarda bulabileceğiniz çorbayı, dilerseniz kendinizde yapabilirsiniz. Ancak yapımının oldukça zorlu olduğunu da belirtelim.
8. Girit Usulü Hanya Böreği
Kuşadası’nın en sevilen lezzetlerinden birisi de Girit usulü hanya böreği. Ege mutfağının en güzel özelliklerinden birisi de yemeklerin hafif olması. Bahsettiğimiz yemek bir börek olsa da, bu börekte yufkadan daha çok sebze bulunuyor. Bazı tariflerde ise hiçbir şekilde yufka kullanılmadan yapılıyor. İnce yufkanın içine ince ince dilimlenmiş kabak ve patatesle yapılan börek, zeytinyağı ve lor peyniriyle buluşturularak fırınlanıyor. Size de bu lezzetli böreği, afiyetle yemek düşüyor.
9. Fodula (Ekmek Dolması)
Fodula yani ekmek dolması, eski tarihlerden beri Egelilerin özellikle ramazan aylarında sık sık yaptıkları bir yemek. Hatta fırınlar ramazan aylarında özel olarak dolmalık ekmeleri üretiyor. Yuvarlak ekmeğin üstü kesilerek, sanki bir çorba kasesi haline geliyor. İçindeki ekmeğin oyulmasıyla kıymalı iç harç hazırlanıyor ve tencerede et suyunda pişiriliyor. Bazı yerler ise daha hafif olması için fırınlamayı tercih ediyor. Fodulayı daha önce denemediyseniz, mutlaka yemenizi öneririz.
10. Börülceli Tarhana Çorbası
Tarhana çorbasının olmadığı bir Türk mutfağı hayal edemeyiz pek tabi. Ancak börülceli tarhana çorbası genellikle Ege Bölgesi’nde seviliyor. Sizde tarhana sevenlerdenseniz, Kuşadası’nın börülceli tarhanasını da muhakkak seveceksinizdir. Normal tarhanadan farklı olarak sadece, önceden suda bekletilip haşlanan börülceler ekleniyor. Bu lezzeti merak ettiyseniz, evinizde kendiniz de yapmayı deneyebilirsiniz.
11. Paşa Böreği
Paşa böreği, Aydın’ın, ve pek tabi Kuşadası’nın sık sık yaptığı börek çeşitlerinden. Aslında tam anlamıyla da börek değil, çünkü yufkaların üst üste dizilmesiyle yapılıyor. Tepeleme şeklinde yapılan börek, elle açılan yufkaların et suyuna batırılmasından sonra kıyma ve yoğurt eklenerek hazır hale getiriliyor.
12. Fava
Kuşadası yöresel yemekler listesinde bahsetmeden geçemeyeceğimiz lezzetlerin başında zeytinyağlı mezeler geliyor. Fava, Kuşadası’nda en çok tüketilen zeytinyağlı mezelerden birisi. Haşlanan baklaların püre haline getirilmesiyle, isteğe göre malzeme eklenen fava, zeytinyağıyla karıştırılarak servis ediliyor. Yazın ve kışın farketmeksizin, her öğünde sofralarda yerini alabilen bu mezeyi, bir de Kuşadası’nda yemelisiniz.
13. Zeytinyağlı Enginar
Zeytinyağlı enginar, Ege muftağının incisi desek yanlış olmaz. Enginarın her hali sofralarda yerini alsa da, özellikle zeytinyağlı olanı sen çok tercih edileni. Besin değeri ile sağlık dostu olmasının yanında, harika da bir lezzete sahip. Temizlenen enginarların üzerine kavrulmuş garnitür eklenmesinden sonra haşlanmasıyla yapılan yemek, zeytinyağıyla birleştiğinde lezzetine lezzet katıyor.
14. Tahinli Kabak Tatlısı
Kuşadası yöresel yemekler listesinde, eşsiz lezzetteki tatlılarından da bahsetmemiz gerek. Kabak tatlısı sevenler, tahinli kabak tatlısına da hayır diyemeyecektir. Kolayca yapılan kabak tatlısı, normalinden farklı olarak sadece tahin eklenmesiyle yapılıyor. Fırında pişen kabakların üzerine dökülen tahin ve çekilmiş ceviz, tazecik bir çayın yanına çok yakışıyor.
15. Turp Otu Salatası
Ege Bölgesi çeşit çeşit otların, pek çok yemek çeşidi haline getirildiği bir yer. Kavurmasından, salatasına, böreğinden çorbasına kadar her türlü şekilde sofralarda yerini alabiliyor. Turp otu da sofralarda yerini alan otların arasında. Kuşadası’nda özellikle temizlenip haşlanan turp otu, zeytinyağı ve limon eklenmesiyle servise hazır hale getiriliyor.
Kuşadası yöresel yemekler yazımızı beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz lezzetler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂
Yemekler çok güzel. Tariflerini alacağım. En çok paşa böreği, Girit usulü haya böreği, etli nohut, incir uyutmadı, Kuşadası gevreği bu yemekleri çok merak ettim. Kendim deniyeceğim, ama kuşadasında yemek isterim.