Kilkenny Gezilecek Yerler | 12 Gezilesi Yer

İrlanda’nın güneydoğusunda yer alan Kilkenny kasabası, pek çok kişi tarafından ilgi çekici bulunuyor ve turizme yön veriyor.

Dar, dolambaçlı sokaklarda eski zamanların atmosferini hissetmek isterseniz Kilkenny gezilecek yerler listenizin başında olsun. Verimli tarım alanlarına sahip olan şehir, modern görünümüyle düzenli turizm faaliyetleri yapıyor. Dublin‘den tren veya otobüsle Kilkenny’e ulaşım sağlayabilirsiniz. Lafı fazla uzatmadan Kilkenny’de gezilecek yerler nerelermiş, bakalım.

#1 Kilkenny Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Kilkenny Kalesi, Gül Bahçesi ve Parkı

Kilkenny Kalesi

Nore Nehri’nin geçiş yolunda, stratejik bir yükseltide, çarpıcı görüntüsüyle duran Kilkenny Kalesi “high town” sıfatını hak ediyor. Burada, yüzyıllardır süren değişimlerden sonra mimari üslupların karışımını göreceksiniz. 13. yüzyılın başlarında, Pembroke’nin 4. kontu inşa edilen kale, yaklaşık 600 yıldır Butler ailesinin İrlanda’daki evi haline gelmiş. 20 hektarlık büyüleyici gül bahçesi uzun zamandır yabancıların ilgi odağı olmuş durumda.

Yıl boyunca açık olan yere Haziran-Ağustos arası 09:00-17:30, diğer aylar 09:30, 17:30 (Ekim-Şubat arası kapanış saati 16:30) saatlerinde ziyaret edebilirsiniz. Yetişkinlerde 6, yaşlılardan 4, öğrenci ve çocuklardan 2.5 Euro alınıyor.

2- Ulusal El Sanatları Galerisi ve Kilkenny Tasarım Merkezi

national craft gallery kilkenny

Kilkenny Kalesi’nin karşısındaki es kale ahırlarında Kilkenny Tasarım Merkezi bulunuyor. Tekstil, çanak-çömlek, mücevher de dahil olmak üzere çağdaş İrlanda sanatının en iyilerini vitrinde göreceksiniz. El sanatları galerisi de mükemmel bir seçim olur. Etkileyici ürünler turistlere epey zaman geçirtiyor.

Kısacası iki yerde yerel sanatçılar kadar uluslararası tasarımcılar da kendini gösteriyor. Bundan dolayı da herkes yaptığı ürünlerin en iyi olması için çaba sarf ediyor.

El sanatları galerisine Pazartesi günleri hariç her gün ücretsiz girebilirsiniz. Tasarım merkezi ise haftanın yedi günü sabah 10’dan sonra açık. Buraya da ücretsiz girebiliyorsunuz.

3- Aziz Mary Katedrali

saint mary cathedral

Kaleden 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde olan Aziz Mary Katedrali mutlaka gezi rehberinizde yer almalı. William Deane Butler tarafından tasarlanan katedral, 1843 yılında yapılmış ve şehrin hemen hemen her yerinden görülebilen 56 metrelik kuleye sahiptir. Sunak kısmının İtalyan mermerinden yapılması önemli bir detay olarak gösteriliyor. Aziz Cosmas, Damian, Clement ve Victoria’nın kalıntılarını burada bulabilirsiniz. Ayrıca kahve, çay, kek ve aperitifler sunan hoş bir salonu var.

4- Rothe Evi ve Bahçesi

Rothe House ve Bahçesi

Aziz Mary Katedrali’ne yürürken karşılaşabileceğiniz Tudor Rothe Evi, iki avlu etrafında kurulmuştur. Klasik bir tüccar evi olan bina, 1966’da restore edildi ve o tarihten beri sayısız turist çekti. Müze bölümünde nadir eserler dikkatinizden kaçmayacaktır.

Burayı anlatırken bahçeden bahsetmemek olmaz. 17. yüzyılın başlarında projelendirilen bahçenin modern versiyonu günümüzde popülerdir.

5- Aziz Canice Katedrali

saint canice cathedral

Kilkenny’nin kuzey ucunda, Vicar Caddesi’nin hemen yakınında bulunun Canice Katedrali gotik mimarisiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Katedralin yerinde 1200’lü yıllarda kilise vardı. Kilise yıkılarak daha büyük bir ibadet yeri yapılmış.

Günümüzdeki şeklini 1820’de alan Canice, yuvarlak kuleleri ile de önemli bir yapıdır. Şehirdeki en eski yapılardan olan kuleler ziyaretçilere harika manzaralar gösteriyor.

6- The Black Abbey Kilisesi

the black abbey

Abbey Caddesi’nin sağında bir zamanlar Dominik rahibesinin kilisesi olan The Black Abbey bulunuyor. 1230’da inşa edilen kilise 14. ve 15. yüzyıllarda eklemeler alarak günümüze kalmış. İç mekanın göze çarpan özellikleri arasında meşe ağacından yapılan figürleri örnek verebiliriz.

7- Dunmore Mağarası

Dunmore Mağarası

Milyonlarca yıl süresinde oluşan mağara odaları İrlanda turizmine hayat veriyor. Ülkenin en güzel kalsit oluşumlarından bazılarını burada inceleyebilirsiniz. 6 metrelik dikit “Market Cross” adıyla anılır. Bu mağaralar dokuzuncu yüzyılda keşfedilmiş ve bugüne kadar korunarak gelmiş.

Ziyaretçi merkezinde 10. yüzyıldan kalma kemikler, madeni paralar, basit el aletleri ve kazı malzemeleri sergileniyor.

8- Jerpoint Manastırı

Jerpoint Manastırı

N10 güzergahı üzerinde arabayla 25 dakika gittiğinizde Jerpoint Manastırı’nın harabeleri karşınıza çıkacak. 1158’de Cistercians’ın kurduğu manastır 1180’den 1540’a kadar hizmet verdi. Daha sonra faaliyetleri durduruldu.

Yapının doğu tarafındaki kutsal bölümler (odalar, evler) muhafaza edilmiş. Üst kısımlardaki 15. yüzyıl kalesi manzarasından bir şey kaybetmemiş. İç mekanı gezerken birçok oyma figüre rastlayabilirsiniz.

9- Kyteler Hanı

kyteler's inn

Kilkenny’deki en eski han, İrlanda’da ilk mahkum cadının girişimleriyle kuruldu. Dame Alice Kyteler, 14. yüzyılda İrlanda’da çok güçlü bir kadındı. Ancak bu güç her zaman iyi şeyler getirmedi. Acı, kıskançlık, mücadele arasında hayat süren Alice, miras olarak bu hanı bırakmış.

10- Tullaherin Halk Müzesi

Tullaherin

Antik İrlanda tarihi başta olmak üzere insanların hayatlarında neler yaptıklarını, nasıl geçindiklerini anlamak için bu müzeye gelebilirsiniz. Tullaherin sadece yabancı turistler için değil, yerli turistler için de önemli bilgiler içerir.

11- Cantwell Fada

cantwell fada

Norman şövalyesi, bir haçlı ordusunun askeri gibi görünüyor. 13. yüzyıl kilisesinin arka duvarına yaslanmıştır. Taş oymacılığı oldukça dikkat çekicidir.

12- Kilmogue Mezarlığı

Kilmogue Mezarlığı

Devasa taşları gördüğünüzde buranın bir mezar olmadığını düşünebilirsiniz. Bu dev taşların gizemli bir yeri işaret ettiğine yönelik tahminler vardır. Bilinemezliğin getirdiği merak ile beraber Kilmogue, turizmcilerin göz bebeğidir.

*Kilkenny, İrlanda’nın göze hoş gelen kentlerinden biri. Ara ara Orta Çağ atmosferine girmek insana enerji veriyor, dikkat toplamaya yardımcı oluyor. İrlanda’ya doğru yolculuk yapmak için ekonomik Kilkenny uçuşlarını bekliyorsanız sitemiz üzerinden kendi bütçenize en uygun olanı bulabilirsiniz. Daha önce gittiyseniz deneyimlerinizi bizimle paylaşmanızdan mutluluk duyarız.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin