Plajları haricinde, kentte Akdeniz kültürünü ve tarihini yansıtan antik kentler mevcut. Kemer’i yakından tanımak istiyorsanız, kısa bir süreliğine plajlardan ayrılıp Kemer’in tarihi yerleri için özel program hazırlamalısınız. Bu yerleri sizler için Kemer yazımızda listeledik;
Kemer tarihi hakkında; Kemer’in tarihi, I. Oleios tarafından MÖ 690 senesinde Phaselis’in kuruluşuna kadar uzanmaktadır. Deniz kenarında olmasının avantajını çok iyi kullanan Kemer, tarih boyunca her zaman çok önemli bir liman ve ticaret bölgesi olmuştur.
Bölge, 12. yüzyılda Türkler tarafından fethedilmiş ve bu tarihten itibaren de Türkler tarafından yönetilmiştir. Türklerin hakimiyetine kadar bölge birkaç defa el değiştirmiştir. Bölgede 1910 senesinden itibaren yerleşim başlamıştır. Bu tarihe kadar “Eski Köy” ismiyle bilinen yerleşim yeri “Kemer” ismini almıştır.
1960’lı yıllara kadar ulaşım sorunları nedeniyle çok fazla gelişmeyen belde, Antalya Turizm Projesi kapsamında ele alınmış ve 1980’li yılların başından itibaren hızlı bir şekilde gelişmeye başlamıştır. 1986 senesinde belde olan Kemer, 1991 senesinde ise ilçe statüsünü almıştır. Kemer, günümüzde modernliği, tarihi ve doğal güzellikleri ile Akdeniz şeridinin en değerli turizm bölgelerinden biri olarak kabul görmektedir.
Kemer’in en ünlüleri; Kemer’de bulunan Olympos Antik Kenti ve Phaselis Antik Kenti, Kemer’in en ünlü tarihi yerleri listesinde başı çekmektedir.
Kemer gezi tavsiyesi; Bahsedeceğimiz tarihi noktaları ziyaret etmenin yanı sıra Kemer’de deniz girmeyi, deniz ürünlerinin tadına bakmayı ve Avrupa’daki en uzun teleferikle Tahtalı Dağı’na çıkıp muhteşem manzaranın tadını çıkarmayı da unutmayın. Eğer detaylı bir Kemer gezisi yapmayı planlıyorsanız da Kemer gezilecek yerler listemizi inceleyebilirsiniz.
Müzekart; Kemer’de bulunan antik kentler için ekstra ücret ödemek istemiyorsanız Müzekart temin edebilirsiniz. Kartınızı Kemer dışında gideceğiniz yerlerde de kullanarak, çok ekonomik bir şekilde gezinizi tamamlayabilirsiniz.
Antik Kentler
1. Phaselis Antik Kenti
Burası neresi? Phaselis Antik Kenti, Tekirova’da Olimpos-Beydağları Milli Parkı sınırları içinde bulunmaktadır. Kemer’e gelenlerin mutlaka uğraması gereken yerlerin başında geliyor. MÖ 7. yüzyılda Rodoslular tarafından kurulduğu tahmin edilen bu antik kent daha sonra Likyalılar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. MÖ 3. yüzyılda ise Büyük İskender tarafından fethedilmiştir. Kent Kuzey, Güney ve Merkez olmak üzere üç adet liman üzerine kurulmuştur ve sahip olduğu özelliklerle Kemer’in antik kentleri içinde mutlaka zaman ayrılması gereken yerlerden biridir.
Neden gitmeliyim? Sahip olduğu üç liman, bölgede yapılan deniz ticareti açısından çok önemli bir konumda bulunuyordu. Muhteşem liman ve koyları ile etkileyici kent, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmektedir. Bu limanlar denize girmek için de Antalya’da tercih edilebilecek önemli noktalar arasında bulunmaktadır.
Antik kente geldiğinizde Liman Caddesi, Hadrianus için yapılan heykeller, antik tiyatro, su kemerleri, Nekropol ve Akropol mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Kenti ziyaret ederek birçok önemli tarihi kalıntıyı inceleme fırsatına sahip olabilirsiniz.
- Adres: Çamyuva Mahallesi, 07980 Kemer/Antalya
- Ziyaret Saatleri: 08:00/19:00
- Giriş Ücreti: 30₺. Müzekart geçerli.
- Yol Tarifi Al >
2. Idyros Antik Kenti
Burası neresi? Bizans döneminden günümüze kadar ulaşan Idyros Antik Kenti, 1976 yılında gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkarılmıştır. Gerçekleştirilen kazılarla gün yüzüne çıkarılan bölge, günümüzde bölgenin en önemli antik kentlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Kent, Ayışığı Koyu yanında bulunmaktadır. Gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde bölgede Bizans dönemine ait sur kalıntıları, kilise kalıntıları ve çeşitli sikkeler bulunmuştur. Kilisedeki süsleme detayları oldukça dikkat çekmektedir. Kilisenin güney tarafında ise bir şapele ait kalıntılar bulunmaktadır. Dikdörtgen bir formda inşa edilmiş olan şapel 7,55×5,20 ebatlarına sahiptir. Sikkeler üzerinde gerçekleştirilen araştırmalarda bölgenin 4 ile 6. yüzyıllar arasında yerleşim yeri olarak kullanıldığına dair bilgiler edinilmiştir.
Neden gitmeliyim? Günümüzde Antalya Belediyesi tarafından 1. Derece SİT alanı olarak koruma altına alınmıştır. İleride yine kazı çalışmaları yapılması planlanmaktadır. Hem tarihi dokusu hem de muhteşem doğası nedeniyle Idyros Antik Kenti, Antalya gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında yer alıyor.
- Adres: Merkez, Ayışığı Parkı, 07990 Kemer/Antalya
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
3. Olympos Antik Kenti
Burası neresi? “Kemer’in tarihi yerleri nelerdir?” sorusu için ilk akla gelen cevaplardan biri olan Olympos Antik Kenti, en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelmektedir. Tanrılar kenti olarak anılan Olympos, tarihi dokusuyla Antalya’nın doğa harikaları arasında yer alıyor. Olympos, zamanında antik Likya medeniyetinin en önemli kenti olma özelliğini de taşımıştır. Helenistik dönemde bölgenin en önemli şehri olan Olympos, MÖ 78 senesinde Romalılar tarafından ele geçirilmiştir. Kent, aynı zamanda dini anlamda da en önemli merkezlerden biri olmuştur ve Likya Yolu’nun vazgeçilmez durağıdır.
Şehir, Osmanlı donanmasının 15. yüzyılda Doğu Akdeniz’i himayesi altına aldığı dönemde terk edilmiş ve Osmanlı’nın eline geçmiştir. Önemli tarihinin yanı sıra önemli bir plaj haline gelen Olympos, ülkemizin güney sahilini kapsayan Olympos-Beydağları Milli Parkı’nın bir kısmını oluşturuyor. Toros Dağları’nın batı kanadında bulunan Beydağları’nın tepelerinden aşağıya indikçe, yemyeşil çam ve sedir ağaçları arasından Akdeniz’in muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz.
Neden gitmeliyim? Olympos sadece tarihi değeri ile değil doğal güzellikleri ile de Antalya’nın meşhur tarihi yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle Antalya’ya gelen biri için Olympos Antik Kenti, uğranması elzem yerlerin başında gelmektedir.
Kaçırmayın! Olympos’a gelmişken Olympos sahilini mutlaka ziyaret etmeniz gerektiğini düşünüyoruz. Olympos’ta kamp deneyimi yapabilir ve eğer mevsiminde gelirseniz deniz kaplumbağalarının yumurtlama ve denize gitme evrelerini gözlemleyebilirsiniz.
- Adres: Olympos Örenyeri Yazır Mahallesi Kumluca /Antalya
- Telefon: (0242) 247 76 60
- Ziyaret Saatleri: 08:00-19:00
- Giriş Ücreti: 30₺. Müzekart geçerli
- Yol tarifi al >
4. Selçuklu Av Köşkü
Burası neresi? Kemer’in girişinde bulunan köşkün, 13. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Köşk, bölgedeki tek Selçuklu mimarisi olma özelliğinden dolayı ayrı bir öneme sahip olup tarihte bilinen üç Selçuklu Av Köşkü’nden bir tanesi olma özelliği taşımaktadır. Köşkün bir kısmı zarar görmüş olsa da duvarlarının büyük bir kısmı hala ayakta durmaktadır. Köşkü çatısındaki mühür figürünün Hz. Süleyman’ın mührü olarak bilinmesi köşkün dini açıdan da çok önemli bir nokta olduğunu bizlere göstermektedir. Köşk yakın zamanda restore edilmiştir ve restorasyon çalışmalarının devam edeceği belirtilmektedir.
Neden gitmeliyim? Kemer’deki Selçuklu Av Köşkü, bölgede inceleyebileceğiniz tek Selçuklu yapısı olma özelliğine sahiptir ve bu döneme ait Türk İslam sanat geleneğinin tek örneğidir. Bu da bu köşkü Kemer’in mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri arasına almamızı sağlamaktadır.
- Adres: Yeni, Antalya Kemer Yolu, 07980 Kemer/Antalya
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Kaleler
5. Gedelme Kalesi
Burası neresi? Bizans Ortaçağ kalesi olarak günümüze kadar gelebilmiş olan Gedelme ya da Gedelma Kalesi, MÖ 9. yüzyılda Jacobek tarafından inşa edilmiştir ve Kemer’in 12 km batısında bulunmaktadır. Adı tahıl kurutma ve tahıl koruma anlamına gelmektedir. Tüm bölgenin depolama alanı olarak kullanılmıştır.
Neden gitmeliyim? Kale yanında bulunan mağara ve 2500 yaşındaki çınar ağacı gibi simgesel noktalar kalenin bulunduğu noktayı ilgi çekici kılmaktadır. Unutulmaya yüz tutmuş bu tarihi yerimizi turizme kazandırmak adına mutlaka ziyaret etmelisiniz.
- Adres: Ovacık, 07980 Kemer/Antalya
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Meydanlar, Parklar
6. Kemer Cumhuriyet Meydanı
Burası neresi? Kemer merkezde bulunan Cumhuriyet Meydanı’nda, devasa bir saat kulesi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli bulunmaktadır. Saat Kulesi, 2006 senesinde Selda Ergin tarafından tasarlanarak hayata geçirilmiştir ve 35 metre yüksekliğe sahiptir. Kentte gerçekleştirilen etkinlikler için saat kulesinin içinde bir de dj odası bulunmaktadır. Siz Kemer ziyaretçilerinin dilediği gibi gezip, fotoğraf çekilebileceği bir alan oluşturulmuştur.
Neden gitmeliyim? Cumhuriyet Meydanı, Kemer’e gelip hatıra fotoğrafı çektirmek isteyenler için tavsiye edebileceğimiz küçük ama keyif veren yerlerden biridir.
- Adres: Yeni, Atatürk Blv., 07980 Kemer/Antalya
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
7. Yörük Parkı
Burası neresi? Folklorik bir tema ile 1982 senesinde özel bir tesis olarak kurulan Yörük Parkı, Küçükburun üzerinde yer almaktadır. Park, bölgenin en önemli topluluklarından olan Yörüklerin kültürünü tanıtması amacıyla ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Park içinde iki adet Yörük çadırı bulunmaktadır ve bu çadırlardan birinde Yörük yemekleri yapılırken diğerinde Yörüklere ait nesneler sergilenmekte ve bir nevi etnografya müzesi görevi görmektedir. Açık hava müzesi şeklindeki bu park içinde ziyaretçiler Yörüklerin yaşamına dair nesneleri ve detayları inceleyebilmektedir.
Neden gitmeliyim? Park içindeki ziyaretiniz sırasında folklorik müzikleri dinleyebilir, yöresel yemeklerin tadına bakabilir ve keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Parkın manzarası ise size bütün yorgunluğunuzu unutturacak cinsten…
- Adres: Merkez, 07980 Kemer/Antalya
- Ziyaret saatleri: Her gün 09.00-18.00
- Giriş ücreti: 5₺.
- Yol tarifi al >
Kemer’in tarihi yerleri yazımıza katkıda bulunmak ve görüşlerinizi belirtmek isterseniz aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın lütfen 🙂 Antalya ilindeki bütün tarihi yerler için de Antalya tarihi yerler listemize göz atabilirsiniz.