Anadolu’nun en lezzetli yemeklerine ev sahipliği yapan Karaman mutfağı, et yemeklerinden tatlılarına kadar bir çok enfes lezzetle karşınızda.
Karaman yöresel yemekler listemizde, Anadolu mutfağının yöresel lezzetlerini ve Karaman’da sık sık yapılan yemekleri listeledik. İşte meraklıları için hazırladığımız çorbalardan, tatlılara birbirinden lezzetli Karaman muftağı;
# Karaman Yöresel Yemekler
1. Fırın Kebap
Karaman yöresel yemekler listemizin birinci sırasında yer alan lezzetli et yemeği fırın kebabı, yörede en sevilen yemeklerin başında geliyor. Kuzu veya koyun etiyle yapılan kebap, özel meşe odunu fırınlarında 4-8 saat süreyle pişiriliyor. Kebabın yağıyla ıslatılmış pidelerin üzerine konulan et, yanında soğan ve yeşillikle servis ediliyor.
2. Bıldırcın Dolması
Bıldırcın etini sevenlerdenseniz, Karaman’ın meşhur yöresel yemeklerinden bıldırcın dolması da tam size göre. Yağda kızartılan bıldırcınların içine yerleştirilen iç harç, tereyağında kavrularak pişiriliyor. İçerisi doldurulan bıldırcınlar, fırında yeniden pişiriliyor. Mis gibi kokusuyla insanın iştahını açan yemek, genellikle özel günlerde tercih ediliyor.
3. Calla
Türkiye’nin pek çok yöresinde sevilerek yapılan lezzetli yemeklerin hiç şüphesiz ki çoğu, güveçlerde yapılıyor. Karaman’ın meşhur güveç yemeklerinden birisi de, bol patlıcanlı ve etli callası. Güveçte özel olarak hazırlanan calla yemeği et, patlıcan ve domates, biber gibi sebzeler eklenerek pişiriliyor. Baharatla lezzetlendirilen yemek, afiyetle yeniyor.
4. Çullama
Köfte sevenler için oldukça lezzetli gelecek olan Karaman’ın çullaması, pirinçle yapılan ilginç bir köfte. Normal köfteden farklı olarak kıymanın yanına bir de haşlanmış pirinç katılan yemek, normal köfte gibi diğer malzemelerle birlikte karıştırılarak pişiriliyor. Önce haşlama, sonra kızartma usulüyle pişirilen köfte, günün her saatinde yenebilen hafif bir lezzet.
5. Çoban Kavurma
Karaman’ın lezzetli et yemeklerinden bir diğeri de çoban kavurması. Dilimlenmiş koyun etini, domates ve soğan gibi sebzelerle tereyağlı suda pişiren yöre halkı, özellikle akşam yemeklerinde çoban kavurmayı tercih ediyor. Yanına pirinç veya bulgur pilavıyla birlikte harika bir ikili olan kavurmayı, size de afiyetle yemek düşüyor.
6. Töğmeken
Karamanlıların töğmeken dediği meşhur ot aslında hepimizin de yakından bildiği, şifa kaynağı semizotu. Genellikle ıspanak gibi yağda kavrularak yapılan semizotu, pirinçli soğanlı olarak sıcak yemek şeklinde ya da, zeytinyağlı olarak sarımsaklı yoğurtla servis ediliyor.
7. Piliç Dolması
Türkiye’nin pek çok yöresinde sevilerek yapılan piliç dolması, Karaman’da da sık sık tüketilen fırın yemeklerinden biri. Fırında pişirilen pilicin içerisine yerleştirilen dolmalık iç harçla birlikte, yanında sebzelerle birlikte servis edilen dolma, özellikle akşam yemeği sofralarında yerini alıyor.
8. Domates Dolması
Karamanlılar dolmanın her çeşidiyle içli dışlı olmuş durumda. Bunun en güzel ve lezzetli örneklerinden birisi de, Karaman mutfağına özgü olan meşhur domates dolması. Bol kıymalı iç harç ile doldurulan domatesler, isteğe göre tencerede ya da fırında pişirilerek servis ediliyor.
9. Kabak Çiçeği Dolması
Kabak çiçeği dolması, Muğla’dan, Karaman’a çoğu yörede sevilerek yenilen lezzetlerden. Sabahın ilk ışıklarında henüz tam olarak açılmamış kabak çiçeklerinin toplanmasıyla elde ediliyor. İçine isteğe göre hazırlanan pirinçli ve kuş üzümlü harcın eklendiği dolma, zeytinyağlı suda haşlanarak hazır hale getiriliyor.
10. Zeyve Kebabı
Sacda pişen yemeklerin lezzeti her zaman ayrı olur. Karaman’da yapılan meşhur sac kebabı olan zeyve de onlardan. Kuşbaşı et ve çeşitli sebzelerin kuyruk yağında pişmesiyle yapılan lezzetli kebap, genellikle yağa basılmış sıcak pide üzerine dökülerek servis ediliyor.
11. Eğey Dolması
Karaman’ın meşhur et dolmalarından bir diğeri de, koyun ya da keçinin göğüs ya da karın boşluğundan yapılan eğey dolması. İçerisine isteğe göre iç harç hazırlanan dolma, genellikle pirinç pilavı ve baharatlarla doldurularak fırında pişiriliyor.
12. Batırık
Batırık Karaman ve Mersin yöresinde sıklıkla yapılan bulgur yemeklerinden biri. Sulu batırık ve köfte olmak üzere iki şekilde yapılan yemek, ince köftelik bulgurdan yapılıyor. Sulu olanı çorba görüntüsünü alsa da, köfte olanı görüntü itibariyle neredeyse mercimek köftesiyle aynı. Yapılış biçimiyle de oldukça benzeyen batırık, Karaman’da özellikle kadın günlerinde yapılıyor.
13. Papara
Türk evlerinin en pratik yemeklerinden olan papara, sıkışık vakitlerin alternatif yemeklerinden biri. Kavrulan soğanların üzerine eklenen bayat ekmeklerle yapılan papara, üzerine yoğurt ve baharatlı sos dökülerek servise hazır hale geliyor. Çabasız ve ani sofraların parçası olan paparayı, günün her saatinde yiyebilirsiniz.
14. Etli Kuru Fasülye
Sofraların vazgeçilmez yemeği etli kuru fasulye, Karaman yöresel yemekler listesinde de şüphesiz yer alıyor. Tencereden güvece, her şekilde oldukça lezzetli bir şekilde pişen fasulye, etin tadını aldığında lezzetine lezzet katıyor. İsteğe göre tek başına da tüketilebilen yemek, genellikle yanına pilav konularak ikram ediliyor.
15. Sulu Pilav
Karaman yöresel yemekler listemizde yer alan yöresel pilav olan sulu pilav, bulgurla yapılan oldukça lezzetli bir yemek. Et suyu ve et parçalarıyla birlikte pişirilen bulgular, suyu fazla konularak çorba gibi yapılıyor. Karaman evlerinde genellikle pazar günleri yenmesi gelenek haline gelen sulu pilavı, denemediyseniz mutlaka deneyin.
16. Arapaşı Çorbası
Tavuk sulu çorbaları seviyorsanız, Karaman yöresel yemekler listemizde yer alan Arapaşı çorbasını da seveceğinize eminiz. Tavuk suyu ve tiftikli tavuk parçalarıyla yapılan çorba, unla birlikte terbiye edilerek pişiriliyor. Akşam yemeklerinde başlangıç olarak yenilen yemek, oldukça doyurucu özelliğe de sahip.
17. İlisıra Dolması
Patlıcanı sevenler için en güzel lezzetlerden olan Karaman’ın meşhur yemeği ilısıra dolması, dolmalık iç harç hazırlandıktan sonra dolmalık için hazırlanan iri patlıcanların içine dolduruluyor. Genellikle baharatlı pirinç ve kuş üzümü yerleştirilen ilısıra dolması, üzerine yoğurt dökülerek servis ediliyor.
18. Bulamaç
Az malzemeyle bu kadar lezzetli ve pratik bir yemek olması nedeniyle oldukça sevilen bulamaç yemeği, un, soğan ve yoğurt ile yapılıyor. Kavrulan unlu yoğurt isteğe göre kavrulmuş soğan eklenerek, yada üzerine biber sosu dökülerek tüketiliyor.
19. Toyga Çorbası
Karaman yöresinde sıklıkla yapılan çorbalardan bir diğeri de, yarma ve nohutla yapılan meşhur yoğurtlu tayga çorbası. Un ve yoğurt ile terbiye edilen çorba, içerisindeki tayga ve nohutlarla oldukça doyurucu bir aş halini alıyor. İsteğe göre sıcak ya da soğuk olarak tüketilebilen çorba, özellikle sıcak yaz aylarında sofralarda yerini alıyor.
20. Keşkek
Anadolu lezzetinin başında gelen bilindik yemek olan keşkek, Karaman sofralarında da yerini alıyor. Tavuk suyuyla pişirilen buğdayların, nohut ve tavuk etiyle beraber çekilmesiyle yapılan yemek, oldukça lapa bir kıvam alıyor. Üzerine eklenen biber sosuyla servis edilen keşkek, her yörede neredeyse aynı şekilde yapılıyor.
Tatlılar
21. Kuymak
Kuymak ya da bilinen adıyla höşmerim tatlısı. En lezzetli tatlılar listesinde yerini alan bu yemek, Karaman yöresel yemekler listemizde de yerini almalıydı. Konya ve Karaman usulü olarak bilinen guymak, Karadeniz yöresinde yapılan peynirli ve mısır unlu kuymak ile karıştırılmasın. Un ve toz şeker gibi oldukça az bir malzemeyle yapılan tatlı, her evde kolaylıkla yiyebileceğiniz bir lezzet.
22. Lokur
Karaman’ın meşhur tatlılarından lokur tatlısı tahin, yoğurt ve çeşitli malzemelerden yapılıyor. Genellikle çay saatlerinde yapılan tatlı, yumuşacık kıvamıyla, taze demlenmiş çayın yanında harika gidiyor.
23. Zerde Tatlısı
Karaman yöresel yemekler listemizin son maddesinde yer alan yöresel tatlı ise, oldukça lezzetli olan zerde tatlısı. Pirinç, nişasta ve çeşitli malzemelerden yapılan tatlıya tat veren en önemli malzeme ise sarı renkli zerdeçal. Tatlıya hem rengini hem de müthiş aramasını veren zerdeçalla yapılan zerde, özel günlerde de sık sık karşınıza çıkabilir.
Karaman yöresel yemekler listemizi beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz başka yöresel yemekler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz. 🙂
ödevim için işime yaradı sağ olun
Benim bunların tariflerini öğrenmem lazım çullama ne ya o nasıl bir yemek öğrenmem lazım bunları acil