Heidelberg Gezilecek 12 Yer | Detaylı Anlatım

Almanya’nın en eski üniversitesine ev sahipliği yapan kenti Heidelberg, tarihi dokusu ve pek çok doğal güzelliğiyle dünyanın ilgisini çekiyor.

Farklı havası ve görülmeye değer yönleriyle Heidelberg gezilecek yerler listesi, heyecanlı ve neşeli bir yolculuğun seyrini oluşturuyor. Tarihi, doğası ve kültürü bir yana buram buram romantizm kokan şehir, unutulmaz bir tatil anısı için de ideal bir yer.

#1 Heidelberg Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- Altstadt ve Hauptstrasse

Altstadt

Hauptstrasse, bu güzel şehri keşfetmeye başlamak için en ideal sokak. Bu dar ana caddeden ayrılan sayısız ara sokaklar büyüleyici başka sokaklara bağlanıyor ve her biri yeni bir maceraya açılıyor.

Bozulmamış ortaçağ mimari yapıları, şirin butik mağazalar, sanat galerileri ve çeşit çeşit kafelerle Altstadt(Eski Şehir)’da bulunan bu sokakta harika vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca Heidelberg’in tarihinin burada yattığını söyleyebiliriz.

2- Karl Theodor Köprüsü

Karl Theodor Köprüsü

Eski Köprü(Alte Brücke) olarak da bilinen Heidelberg’in muhteşem Karl Theodor Köprüsü, yapıyı çevreleyen romantizmin kanıtı niteliğinde sayısız şiir ve resimlere ilham olmuş. Neckar Nehri’ni kaplayan ve şehrin iki yakasını bağlayan güzel heykelleriyle ünlü köprü, 1788 yılında Almanya prensi tarafından yaptırılmış.

II. Dünya Savaşı sırasında zarar gören eserlerden biri olan kırmızı tuğladan yapılmış bu köprü, şehrin simgesi sayılıyor.

3- Heidelberg Kalesi

Heidelberg Kalesi

Heidelberg’in 195 metre yüksekliğindeki teraslı yamacında, kırmızı kumtaşı üzerine kurulmuş olan bu 16. yüzyıl kalesi, Alman Rönesans mimarisinin en güzel örneklerinden biri. 17.yy’da Fransızlar tarafından imha edildikten sonra, Almanya’daki en büyük harabe olarak kalmış.

Kale, avlusunda düzenlenen, başta Heidelberg Kalesi Festivali olmak üzere birçok mükemmel festivalin yanı sıra tiyatro gösterileri, konser ve havai fişek gösterilerine de ev sahipliği yapıyor. Heidelberg Kalesi’ne, Kornmarkt’dan giden bir dağ demiryoluyla veya eski kent merkezinden yürüyerek 15 dakikada gidebilirsiniz.

4- Heidelberg Üniversitesi

Heidelberg Üniversitesi

1386 yılında kurulan, Almanya’nın en eski üniversitesi kabul edilen Heidelberg Üniversitesi; tıp ve eczacılık açısından Avrupa’daki üniversitelerin içinde başı çekiyor. Bu sayede Goethe, Hegel ve Max Weber gibi önemli isimleri de ağırlamış olan üniversite, 30.000’e yakın öğrencisiyle şehri tam bir eğitim merkezine dönüştürmüş. Üniversitenin özelikle kütüphanesi görülmeye değer.

5- Eski Öğrenci Hapishanesi (Studentenkarzer)

Eski Öğrenci Hapishanesi

1700’lü yıllardan 1900’lere kadar, şehirde huzursuzluk yaratan öğrencilerin hapsedildiği bina, ilginç hikayesiyle turistlerin dikkatini çekiyor. Mahkûm edilen öğrenciler, kaldıkları süre boyunca bir yandan eğitimlerine de devam ediyorlarmış. Binanın duvarları öğrencilerin çizimleriyle dolu. Studentenkarzer, pazar günleri dışında 10.00-16.00 saatleri arası gezilebilir.

6- Königsstuhl

Königsstuhl

Heidelberg’in sadece yedi kilometre doğusunda yer alan Königstuhl, Ren Vadisine kadar uzanan 567 metre yüksekliğinde muhteşem bir tepe. Odenwald Dağları’nın bir parçası olan zirveye ulaşım, füniküler demiryolu ile sağlanıyor. Şehri çevreleyen güzel kırsal alanları keşfetmek için mükemmel bir yer olduğunu söyleyebiliriz.

7- Schwetzingen Sarayı

Schwetzingen Sarayı

Heidelberg’in yaklaşık 12 kilometre batısındaki Schwetzingen bölgesi, muhteşem 18. yüzyıl sarayı ile ünlenmiş. Schwetzingen Sarayı, şehrin önde gelen ailelerinin yazlık ikametgâhı olarak inşa edilmiş ve bugün, göz alıcı bahçesi yaz konserleri gibi etkinlikler için kullanılıyor. 180 dönümlük alanı kaplayan bahçe Schlossgarten, Fransız ve İngiliz tarzlarının karışımıyla döşenmiş ve 1746-52 yılları arasında yapılmış.

Sadece belirli dönemlerde rehberli turlarla gezebileceğiniz sarayı, yaz aylarında haftanın her günü 9.00-20.00, kış aylarında ise 9.00-17.00 saatleri arası ziyaret edebiliyorsunuz.

8- Heidelberg Botanik Bahçesi

Heidelberg Botanik Bahçesi

1593 yılında kurulan ve Almanya’nın en eski ve büyük botanik bahçelerinden biri olan Heidelberg Botanischer Garten, üniversite binasının hemen yanında yer alıyor. Envaiçeşit bitki türü görebileceğiniz bahçe, cumartesi günleri dışında her gün 9.00-16.00 arası hizmet veriyor.

9- Alman Eczacılık Müzesi

Alman Eczacılık Müzesi

Alman Eczacılık Müzesi, 18. ve 19.yy arası eczacılığının tarihini kapsıyor.  Koleksiyon, eski eczacılar tarafından kullanılan eşya örneklerinin yanı sıra büyüleyici eski aletleri ve ticaret araçlarını içeriyor. Rehberli turları da bulunan müzeyi her gün 10.00-17.00 arası ziyaret edebilirsiniz.

10- Sanat ve Arkeoloji Müzesi (Kurpfälzisches Museum)

Sanat ve Arkeoloji Müzesi (Kurpfälzisches Museum)

1870’lerin sonlarında kurulan müzede, geniş bir koleksiyon bulunuyor. Müzenin Applied Arts koleksiyonunda madalyon, paralar ve cam eşyaların yanı sıra pek çok güzel porselen örnekleri de sergileniyor. Ayrıca, eski mezar taşları ve erken barok heykeller de dâhil olmak üzere, 12.-20. yüzyıllara ait çok sayıda heykel de yerini almış. Müze pazartesi günleri dışında 10.00-18.00 saatleri arası açık.

11- Kutsal Ruh Kilisesi (Heiliggeistkirche)

Kutsal Ruh Kilisesi (Heiliggeistkirche)

Eski Şehir(Altstadt) bölgesinin merkezinde yer alan kilise, şehrin en ünlü ibadet yeri olarak değerlendiriliyor. Oldukça büyük bir kütüphaneyi de bünyesinde barındıran 15.yy yapısı Kutsal Ruh Kilisesi, hem yerli hem de yabancı gezginlerin durak noktalarından biri olmuş. Üstelik kilise, savaş zamanı hiçbir zarar görmemiş olmasıyla da şaşırtıyor.

12- Filozoflar Yolu

Filozoflar Yolu

Karl Theodor Köprüsü’ne kadar uzanan uzun yaya yolu, zamanında filozof ve profesörlerin kullandığı yol olması sebebiyle Filozolar Yolu olarak adlandırılmış. Spor ve yürüyüş yapanların kullandığı yolun sonu Heidelberg Kalesi’ne kadar çıkıyor. Kısacası sadece bu yolu kullanarak bile şehrin tarihi noktalarına ulaşabilirsiniz.

*Heidelberg gezilecek yerler ile ilgili görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin