Havalimanında Uyuyabilmeniz İçin 18 İpucu

Herkese garip gelen ancak aktarmalı uçuş satın alan yolcuların genellikle uyguladığı taktiklerden biridir havalimanında uyumak…. Düşündüğünüz de uçuk bir fikir gibi gelse de aktarmalı yolcuların uzun saatler boyunca ikinci uçuş saatini beklemeleri eziyetle geçen bir süreçtir. Diğer yandan gecenin bir saatinde bilmediğiniz bir şehirde nereye gideceğinizi bilmemek ve bilmediğiniz bir yerde gece karanlığında dolaşmak oldukça ürkütücü gelebilir.

Tüm bu sorunları baz alarak havaalanlarında ikinci sefer saatine kadar ya da gün ışıyana kadar güzel bir uyku çekmeyi düşünebilirsiniz. Nasıl olur? Yanıma neler almalıyım? gibi soruların yanıtını daha önce havalimanında şartların el verdiği kadarıyla konaklamış olan kişilerden topladığımız bilgilerle birkaç ipucu derledik. Tereddüt etmenize gerek yok, zaten bu olayı yıllardır tekrarlayan pek çok insan var. Gelin birlikte ipuçlarını takip edelim;

1- Daima Yedek Plana Sahip Ol!

Havalimanında uyumak her zaman tahmin ettiğiniz kadar kolay gerçekleşmeyebilir. Bazı havalimanı yetkilileri bu fikre tamamen karşı iken, alan sınırları içerisinde konaklamanıza izin vermeyebilir. Havaalanında konaklama fikrine çokta katı yaklaşmayan yöneticiler ise sizlere neden burada olduğunuza ve nereye gideceğinize dair sorular sorarak, bilet ve pasaportlarınıza kadar derinlemesine bir inceleme yapabilir. Bu soruları cevaplayabilmek adına bulunduğunuz şehrin diline hakim olmanızda fayda var. En azından birkaç kelime ile kendinizi anlatabilecek derecede İngilizce bilmeniz de yeterli.  Bazı havaalanlarında, geniş ve konforlu koltukların yer aldığı salonlar, duşlar, WİFİ, 24 saat yiyecek ve içecek alabileceğiniz noktalar yer alır. Bu kapsamlı havalimanlarından birinde yer alacaksanız şanslı olduğunuzu söylemekte fayda var.

2- Hazır Ol…

Yaklaşan bir kar fırtınası, kasırga ya da patlayan bir yanardağ gibi doğal olaylar sebebiyle uçuşunuz ertelendiyse ve gidecek başka bir yerinizde yoksa havalimanında geçireceğiniz uzun saatler sizleri bekliyor… Bu tür durumlara daima hazırlıklı olmanızda fayda var. Havalimanında geçireceğiniz saatler boyunca mağdur olmamak adına yanınıza almanız gereken kilit ürünler ise şunlar;

Dezenfektan mendil, tuvalet kağıdı, kulak tıkacı, şişirilebilir boyunluk, şişe su ve atıştırmalıklar, sıkıntı anında dinleyebileceğiniz küçük bir müzik aleti ve kulaklıklar, kitap, dergi, havayolu battaniyesi ve yastığı ( elbette ki çalınmış değil, ödünç alınmış! J )  Uyku tulumu da yerinde bir tercih olabilir.

Son İpucu ise eğer yalnız seyahat ediyorsanız, bir kalem ile küçük bir kağıda  ‘’ Beni saat ….’da uyandır!) gibi notlar yazabilirsiniz. Uyku anında bunca saat beklediğiniz uçuşu kaçırmak acı verici olur. Ayrıca bu yöntemin işe yaradığı pek çok havalimanı uykucusu tarafından onaylanmış durumda. 🙂

3- Dikkatli Ol!

Havalimanında konaklamak bazen sandığınız kadar güvenli olmayabilir. Hangi şehrin havalimanında olursanız olun, güvenlik odasının nerede olduğunu bilmek ve güvenliklerle iyi iletişim kurmak sizler için birinci vazife olmalıdır. Arkadaşlarınızla birlikte seyahat ediyorsanız birlikte uyumayı tercih edin, yalnız seyahat ediyorsanız ise diğer gezginlerin uyuduğu bölümlerde uyku moduna geçmenizde fayda var. Havalimanlarında çok sayıda evsizin ve hırsızlık olaylarına karışan insanların konakladığını da belirtelim…  Bu sebeple özel eşyalarınızın güvende olduğundan emin olmanız ve tek başınıza uykuya dalmamanızı tavsiye ederiz. Havalimanı kameraları 24 saat çalışsa da herhangi bir hırsızlık olayında, yabancı bir şehirde başınıza iş açılmasını istemeyiz. 🙂

4- Havalimanında En Güzel Yeri Kapmak İçin ”ERKEN GİT!”

Giriş ve çıkışların yoğun olduğu bir havalimanında kalacaksanız, düzgün bir yer bulabilmek adına erken gitmenizde fayda var. Özellikle yaz sezonunda havalimanlarının çok kalabalık olduğuna şahit olursunuz. Londora Stansted gibi ünlü havalimanlarında yer bulabilmek o kadar zor ki, geceleri alandaki yoğun kalabalık mülteci kampına benzetilir. Bu tarz popüler havalimanlarında, birçok yolcu uçuş saatlerini beklerken oturacak yer bulamadıkları için şikayetçidir.

5- Plan Yap..

Havalimanında uyuyabilmek için en iyi yeri bulmak da küçük bir uğraş gerektirir. Gecenizi havalimanının en rahat ve konforlu kısmında geçirmek istiyorsanız bu konuda size en iyi yardımı havalimanı güvenliği ve havayolu personeli yapacaktır. ( Elbette ki aranızı iyi tutarsanız 🙂 ) Yine de bizden size bir ipucu; havalimanlarının en konforlu bölümleri genellikle uluslararası terminaller içerisinde yer alan bilet bölümlerinin arka tarafları, koltukların arka tarafları, bagaj konveyör bantları ve tekerlekli sandalyelerdir. İlk başta komik gelen bu yerlerin havalimanında en rahat uykuyu çekebileceğiniz yerler olduğunu söylemeliyiz. Seyahat tutkunlarının havalimanına girer girmez tereddüt etmeden hangi noktalara yöneldiğini de izleyerek kendinize bir yer bulabilirsiniz.

6- Sadece Park Et

Havalimanında kalmayı istemiyor, havalimanı otellerini de gereksiz pahalı buluyorsanız alan çevresinde konumlanmış araç kiralama salonlarından birine gitmelisiniz. Buradaki araçlardan birinin içerisinde kalmayı rica edebilir, geceyi ücret ödemeden otomobil içerisindeki koltuklarda uzanarak geçirebilirsiniz. Büyük havalimanlarında bu seçenek daha da kolay olacaktır.

7- Çantalarınızı Koruyun!

Havalimanında uyumayı düşünüyorsanız ilk olarak yapacağınız şeylerden biri havalimanında bagaj saklama odası olup olmadığını öğrenmek. Emanet dolaplarının yanı sıra daha büyük bagajlar için ayrılan bölümlerin olduğu havalimanlarında, güvenlik açısından daha çok rahat edeceğiniz bir gerçek. Yönetim tarafından böyle bir kolaylık sağlanmıyorsa, çantalarınızın üzerinde uyuyabilir, genellikle duvara bakan yerlere uzanarak çantalarınızı ayaklarınızın altına koyabilirsiniz. Çantalarınızla temas içerisinde bir gece geçirirseniz her hangi bir hırsızlık anında daha kolay uyanabilir, çantanızın kurcalandığını daha çabuk hissedebilirsiniz.

8- Havalimanının Eviniz Olmadığını Unutmayın!

Havalimanında uyumayı alışkanlık haline getirenlerdenseniz, yönetimin bu durumu fark etmemesi adına profesyonel davranışlarda bulunmamakta fayda var!  Oradan başka bir yerde konaklama şansınız yokmuş gibi mağdur ve çaresiz davranışlar sergilemeniz gerekli. 🙂 Unutmayın, havalimanı yetkililerinin gözünde ‘’havalimanı bir otel değildir’’. Aynı zamanda bu fikri bir alışkanlık haline getirip, havalimanını eviniz gibi görmeniz başlı başına bir hata olur. Burada günler geçirmek, çamaşırlarınızı terminal içerisine asmak ve yiyecek içeceklerinizin bulunduğu yer sofraları kurmak hatalı bir davranıştır. Havaalanında gerçekten uyumaya ihtiyacı olan insanların hakkını gasp etmemekte fayda var.

9- Gece Atıştırmaları

Havalimanında yiyecek ve içecek satan noktalar belli bir saatten sonra kapatır. Bu saatlerden önce yiyecek ve içecek stoklamanız yararınıza olacaktır. Bu önemli noktayı atladıysanız, en sevimli halinizle nöbetçi personellerden yardım isteyebilirsiniz. 🙂

10- Kullanışlı Kıyafetler Seçin

Havalimanları bazen gerektiğinden fazla sıcak bazen de çok soğuk olabiliyor. İki koşula da uyabilecek kıyafetler giymeniz de fayda var. Çantalarınızda mutlaka polar battaniye, eldiven ve şapka bulundurun. Dışarıdan saçma gözükse de havalimanlarında gece ve gündüz sıcaklıkları da değişkenlik gösterebiliyor.

11- Eşyalarınızı Yanınızdan Ayırmayın

Yalnız yolculuk yapanlar için bir sorunda çantaların nereye bırakılacağı konusudur. Havalimanında bırakabileceğiniz güvenli noktalar yoksa ve güvenilir kamp grupları da gözükmüyorsa, tuvalete giderken bile çantanızı yanınızda taşımanızda fayda var. Bir an için bıraktığınız herhangi bir çantanın bomba imha ekipleri tarafından patlatıldığını görmek pek de hoş olmayabilir. 🙂

12- Sessizlik Önemli Bir Kural!

Havalimanında kalan diğer uykucular için düşünceli olmanız gerekli. Kalabalıkla birlikte yatarken en önemli kural, bağırarak telefonda konuşmamak, yüksek sesle müzik ve video izlememektir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda grup tarafından dışlanabilir, tepkilere maruz kalabilirsiniz. Toplum kurallarına uymayı unutmayın!

13- Sınıflar Ortadan Kalkıyor..

Birinci sınıf hizmet ve konfordan yararlanmak için birinci sınıf uçmanız şartı ortadan kalktı. Artık gezginlerin erişebileceği ekonomi biletleri ile de küçük ücretler karşılığında tüm imkanlardan faydalanmanız mümkün. Havalimanlarının kendi belirlediği ücretleri ödeyerek aperatif yiyecekler, alkollü içecekler, WİFİ, duş ve rahat sandalyelerden yararlanabilirsiniz. Bazı havalimanlarında masajda yapılmaktadır. Bazı dinlenme salonları 24 saat açık iken bazıları sabahın erken saatlerinde açılır. Gideceğiniz havalimanına göre bu kriterleri iyi gözlemlemeniz de fayda var.

14- Duş İmkanı

Havalimanında bir gece geçirdikten sonra ya da uzun bir yolculuk sonunda kendinize gelebilmek adına bir duşa ihtiyaç duyabilirsiniz. Duş tesisleri bulunan havalimanlarında bu ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayabilir, minik ücretler karşılığında havlu, sabun gibi ihtiyaçlarınızı kiralayabilirsiniz. Duş tesislerinin olmadığı havalimanlarının bazıları yüzme havuzu ve spor salonlarının duş kabinlerinin kullanılmasına izin verebiliyor, bu konu hakkında da personel ile görüşmekte fayda var. Son olarak da hiçbirine ulaşamayan yolcuların lavaboda, kısıtlı imkanlarla vücudunu yıkayabildiklerini de belirtelim.. 🙂

15- Sabah Erken Uyandırma Çağrısı

Havalimanı güvenliği sabah 05:00 ‘dan check-in saatlerinden önce çevrede dolaşmaya ve uykucuları uyandırmaya başlar. Sabahın erken saatlerinde uyku tulumunuzun sarsılmasını istemiyorsanız daha az göze batacak yerlerde kalmanızda fayda var.

 16-Kredi Kartlarınızı Yanınızdan Ayırmayın..

Yolcular için otel konaklaması elbette daha rahat ve konforlu olacaktır.  Dilediğiniz zaman duş alabilecek ve dilediğiniz yemeklerden yiyebileceksiniz. Risksiz fakat bir o kadarda macerasız olacaktır. Eğer küçük bir heyecan yaşamak istiyorsanız havalimanında uyumayı tercih edin ancak yine de çevre otellerin nerede olduğunu bilmeniz de fayda var. Herhangi bir aksilik anında havalimanından çıkmak zorunda kalırsanız, çevre otellerde konaklayabilmek adına kredi kartlarınızı yanınızda bulundurmalısınız. Eğer bir akıllı cep telefonuna sahip iseniz, bu tarz durumlarda yakın ve en ucuz otelleri araştırarak karar vermelisiniz.

17- Sizde Kendi Maceranızı Bizimle Paylaşın!

Sizlerde macera tutkunu gezginlerden biriyseniz, havalimanında yaşadığınız ilginç ve heyecanlı anıları bizlerle paylaşabilirsiniz. İyi ve kötü tüm deneyimlerinizi yorumlar kısmına göndererek, ipuçlarını genişletmemize yardımcı olun…

18- İyi Eğlenceler!

Havalimanında uyuma seçeneği bazen para tasarrufu için bazen de tamamen bir maceraya katılmak için seçilebilir. Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız keyfini çıkarmayı ihmal etmeyin. Bu küçük maceranın gezinize renk kattığını söylemekte fayda var, bugüne kadar yüzlerce insan denedi ve yorumlarını paylaştı. Sizde hayatınızda bir kere de olsa böyle bir heyecana katılmalısınız.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin