Güney Kore’de Ne Yenir? Ne İçilir? | Kore’ye Has 25 Lezzet

“Güney Kore’de ne yenir? Ne içilir?” soruları birçok kişinin merak ettiği konuların başında gelmektedir. Ülkemizden Güney Kore’ye ziyarete giden Türkiye vatandaşı sayısının her geçen arttığını göz önünde bulundurursak bu konunun ne kadar önemli olduğu anlaşılacaktır.

Güney Kore’de Ne Yenir? Ne İçilir?

Güney Kore son yıllarda ülkemiz vatandaşlarının en gözde destinasyonları arasında bulunuyor. Geçmişten bu yana sempati duyulan bir topluluk olan Güney Koreliler yeme içme konusunda da ilgi gören bir ülke. Benzer yemek kültürlerine sahip olunması da Türkiye ile Güney Kore arasındaki bağları güçlendiren bir unsur. Yemeklerde kullanmayı tercih ettikleri susam yağı ise biraz ağır kaçabiliyor. Pilav, et ve sebze yemekleri burada da çok fazla tüketilmektedir. Alkol ise ülkede bir yaşam tarzı. Bu nedenle özellikle iş çıkışı akşamları mekanlarda bol miktarda alkol alan Korelilerle karşılaşabiliyorsunuz.

Ülkede sokak lezzetlerine çok önem veriliyor. Bunda insanların evlerinin dışında vakit geçirmeye önem veriyor olmaları çok etkili. Haliyle de ülkede sınırsız bir sokak lezzeti kültürü sizi bekliyor. Hazırladığımız listede mümkün olduğu kadar bu sokak lezzetlerine de yer verdik ancak ülkenin bu konuda bahsettiklerimizle sınırlı olmadığını bilmenizi isteriz.

Bu kadar genel bilgi yeter diyorsanız artık “Güney Kore’de ne yenir? Ne içilir?” listemize göz atabiliriz;

1. Bibimbap

Bibimbap
Bibimbap

Pirinç eşliğinde servis edilen çeşitli sebzelerden oluşan bu yemek Güney Kore yemek kültürü için mihenk taşlarından biri olarak kabul edilmektedir. Bibimbap, 2011 yılında gerçekleştirilen bir araştırmaya göre bu yemek dünyanın en lezzeti 50 yemeği sıralamasına girmeyi başarmış. E haliyle bu da ülkeyi ziyaret edenlerde bu yemekle ilgili bir merak uyandırıyor. Bu lezzetin ülkede farklı şekillerde yapılan versiyonlarını bulmanız mümkün olabiliyor.

2. Bulgogi

Bulgogi
Bulgogi

Güney Kore mutfağı içinde pek çok et yemeği deneyebilirsiniz. Bunlardan biri de bulgogi ismi verilen ve ızgarada pişirilmiş etle hazırlanan yemek. Sığır eti kullanılan yemek içinde yoğun bir şekilde sos ve sarımsak da kullanılmaktadır.

3. Gimbap

Gimbap
Gimbap

Korelerin yapmış olduğu bir tür sushi olan gimbap çiğ balık yerine yosunla hazırlanıyor. Ömrü uzattığına inanılan yosunlar içine sarılan pirinçlerle hazırlanan yemek doyurucu olmasıyla yerli halk kadar şehri görmeye gelenler tarafından da çok fazla tercih edilmektedir. Eğer farklı bir şeyler yemek peşindeyseniz “Güney Kore’de ne yenir?” sorusuna cevap olarak kesinlikle gimbap seçenekleriniz arasında olmalı.

4. Kimchi

Kimchi
Kimchi

Kore sokaklarında dolaşırken bu lezzetle çok fazla karşılaşacaksınız. Bir çeşit turşu olan kimchi neredeyse bütün yemeklerle birlikte tüketiliyor ve Kore halkı tarafından çok seviliyor. Bunu ilk defa yiyenlerin de beğenmesi lezzet anlamında bu turşunun ne kadar başarılı olduğunu bize kanıtlıyor. Tabi turşu konusunda aşmış bir memleket olan Türkiye’den sonra bu lezzete gereğinden fazla anlam yüklerseniz hayal kırıklığı kaçınılmaz olabilir. Ne de olsa sonuçta bir lahana turşusu 🙂

5. Ramen

Ramen
Ramen

Bildiğimiz uzun makarnanın Güney Kore yemekleri içindeki adı ramen. Bu makarna çeşitli baharatların eklenmesiyle pişiriliyor. Günün her saati tüketilebilen rameni üzerine yumurta eklenerek sabah kahvaltılarında da yemek mümkün olabiliyor. Artık hangi öğün yemek istediğinize siz karar verebilirsiniz.

6. Kore Usulü Barbekü

Kore Usulü Barbekü
Kore Usulü Barbekü

Ünü çoktan Kore sınırlarını aşan bir kültür bu. Tıpkı ülkemizdeki ocakbaşı restoranlar gibi. Ortada bulunan mangala etler bırakılıyor ve etleri istediğiniz gibi pişirerek afiyetle midenize indiriyorsunuz.

7. Galbi

Galbi
Galbi

Genelde domuz etiyle hazırlanan bu ızgarada pişmiş etleri dana etiyle hazırlanmış bir şekilde bulabiliyorsunuz. Izgara hazırlanırken bolca sos kullanılan bu yemek ülkede çok sevilen ve tüketilen et yemeklerinden biri. Konu Güney Kore yemekleri ise et muhabbetini çok duyacağınız bir ülkede olduğunuzu yeniden hatırlatalım 🙂

8. Dak Kkochi

Dak Kkochi
Dak Kkochi

Güney Kore sokak lezzetleri arasında sayacağımız bu lezzet ülkemizde sokaklarda satılan köftecileri andırıyor bizlere. Özellikle alkol aldığınız bir akşam midenizin sesine kulak verirseniz kendinizi dak kkochi yerken bulabilirsiniz. Dak kkochi ne mi peki? Kısa bir tarifle bu yemeğin çöplere dizilmiş tavuk şiş olduğunu söyleyebiliriz.

9. Deniz Ürünleri

Deniz Ürünleri
Bilindik deniz ürünlerinin yanı sıra çok sıra dışı deniz lezzetlerini de deneyebilirsiniz.

Güney Kore deniz ürünleri konusunda da zengin bir seçenekle karşınıza çıkıyor. Ülkede bulunan balık pazarlarında aklınıza gelebilecek birçok farklı deniz canlısını burada bulabiliyorsunuz. Ülkede alışık olduğumuz şekilde ızgarada balık yiyebileceğiniz gibi çiğ şekilde de balıkları yeme şansına sahip olabilirsiniz. Tabi ülkemizden giden ziyaretçiler için çiğ et tecrübesi genellikle beğenmemekle sonuçlanıyor. O nedenle “Güney Kore’de ne yenir?” sorusu için cevap olarak deniz ürünleri arıyorsanız çiğ et pek damak tadımıza uymuyor, belirtelim.

10. Samgyetang

Samgyetang
Samgyetang

Tavuk tüketiminin yaygın olduğu bir ülke Güney Kore ve ülkemizdeki kızarmış tavuk gibi burada da bütün olarak haşlanmış tavuk satılıyor. Tavuğun içi ise pilavla dolduruluyor. Size çok yabancı gelecek bir lezzet olacağını düşünmüyoruz.

11. Doenjang Jjigae

Doenjang Jjigae
Doenjang Jjigae

Ana maddesi fasulye olan bu güveç tarzı yemek Güney Kore mutfağı içinde hayli meşhur ve sevilen bir yemek. İçerisine et ve farklı sebzeler de konarak hazırlanıyor.

12. Soju

Soju
Soju

Güney Kore’nin milli içkisi diyebileceğimiz soju “Güney Kore’de ne yenir? Ne içilir?” diye soranlara içecek olarak verilecek en önemli cevaplardan biri. Oldukça sert bir içki olan soju pirinçten imal ediliyor ve fincan büyüklüğünde bardaklarda içiliyor. Tek seferde dikilerek içilen bu içki kana çok hızlı bir şekilde karıştığı için dikkatli olunmadığı takdirde dünyayı çok farklı görmenize sebep olacak kadar sizi sarhoş edebilir.

13. Bira

bira
Ülkedeki yerli biralar oldukça lezzetli

Alkol tüketme oranının çok yüksek olduğu yerlerden Güney Kore’de bira da gecelerin vazgeçilmez alkollü içeceklerinden biri oluyor. Ülkenin yerli biralarının tatları ise Türkiye’deki biralara yakın ve burada ziyaretçiler uygun fiyatlı leziz biralar içme şansını bulabiliyor.

14. Fishcake (Eomuk)

Eomuk
Eomuk

Güney Kore sokak lezzetleri içinde verebileceğimiz bir diğer örnek de bu balık işi. Kısaca ne olduğunu özetlememiz gerekirse balık eti kıymasıyla çeşitli baharatların hamurla kızartılmasıyla ortaya çıkan bir lezzet. Beğeneceğinizi düşündüğünüz bu sokak lezzetini de denenecekler listenize dahil edebilirsiniz.

15. Ggultarae

Ggultarae

Kuruyemiş, bal ve pudra şekeri ile ortaya çıkan bu Kore harikası lezzet pişmaniyeyi andırıyor ve deneyenlerin bayıldığı bu lezzeti Güney Kore’ye gittiğinizde mutlaka denemenizi öneriyoruz.

16. Rice Cake

Rice cake
Rice cake

Güney Kore’de pirinç sadece yemeklerde değil tatlılarda da çok fazla kullanılıyor. Bu tatlılardan en çok tercih edileni ise rice cake ismi verilen tatlı. Tatlı ile tuzlu arasında bir lezzete sahip olan bu yöresel lezzet deneyebileceğiniz farklı tatlar arasında bulunuyor.

17. Sokak Kokteylleri

Sokak kokteylleri
Kore’de sokak kokteylleri çok yaygın

Kore sokakları pek çok farklı tecrübeyi size sunuyor. Bunlardan biri olan sokak kokteylleri de denenmesi gereken lezzetler arasında bulunuyor. Limon, gazoz, meyveler gibi farklı tatlarla hazırlanan bu kokteyller genellikle poşet içine konarak servis ediliyor.

18. Ginseng Çayı

Ginseng Çayı
Ginseng Çayı

Son yıllarda ginseng çayı ülkemizde de çok yaygın olarak tüketilmeye başlandı. “Güney Kore’de ne yenir? Ne içilir?” diye merak edenlerin mutlaka denemesi gereken bu her derde deva çay Güney Kore’nin milli içeceklerinden biri olarak ülkede büyük kabul görüyor.

19. Yukhoe

Yukhoe
Yukhoe

Sarımsak, şeker, susam yağı, soya sosu ve soğanla terbiye edilen dana eti ile ortaya çıkan lezzet Güney Kore’de “yukhoe” ismiyle tüketiliyor. Çiğ olarak tüketilen bu yemek Güney Kore mutfağı hakkında bilgi edinmek isteyenlerin listesine alması gereken bir alternatif.

20. Mandu

Mandu
Mandu

Gittiğiniz her ülkede mantıya benzer bir lezzet bulmanız mümkün olabilir. Kore mutfağı içinde de bu görevi mandu üstleniyor. Hafif olması ve lezzeti ile akıllarda yer eden mandu denenmesi gereken bir lezzet. Mandu ülkemizdeki mantıdan daha büyük ebatlarda yapılıyor ve içine sadece et değil sebze gibi garnitürler de konabiliyor. Bu yemeği dilerseniz haşlanmış dilerseniz de kızartılmış bir şekilde tüketmek mümkün.

21. Japchae

Japchae
Japchae

Belki de sadece Kore mutfağı içinde görebileceğiniz bu lezzet ülkenin en beğenilen salataları arasında bulunuyor. Tatlı patatesten elde edilen makarnalar çeşitli sebzeler eklenerek bir tabakta buluşuyor ve üzerine bir miktar susam yağı gezdiriliyor.

22. Samgyeopsal

Samgyeopsal
Samgyeopsal

Domuz etinden yapılan bu ızgara köfteler ana yemek olarak değil de daha çok içkinin yanında meze olarak tüketilmektedir. Özellikle akşam saatlerinde eğlenmeye çıkan Kore halkı için bu lezzet vazgeçilmez tatlar arasında bulunuyor.

23. Dakhanmari

Dakhanmari
Dakhanmari

Tavuk etiyle çeşitli sebzelerin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bu çorba tavuk eti sevenlerin beğeneceği ve Türk ziyaretçilere yabancı gelmeyecek bir lezzet.

24. Tteokbokki

Tteokbokki
Tteokbokki

Silindir şeklindeki pirinç kekleri ile hazırlanan bu yemek ülkenin sokaklarında yemek için kuyruk oluşan bir lezzet. Çoğunlukla acı sos ile harmanlanan bu yemek acı seven bünyelerin beğeneceğini düşündüğümüz bölgeye has yemeklerden biri.

25. Jeon

Jeon
Jeon

İri sebzelerle ya da deniz mahsulleriyle yapılanına denk gelebileceğiniz jeon bir tür mücver. Lezzet olarak sizi memnun edeceğini düşündüğümüz bu yemeği de listemize dahil etmenin uygun olacağını düşündük.

Hazırlamış olduğumuz “Güney Kore’de ne yenir? Ne içilir?” listesi ülkenin yemek kültürüne dair bir ipucu verse de bu ülkeyi ziyaret ettiğinizde undan çok daha fazlası ile karşılaşacak ve bu yemek zenginliği karşısında ağzınız açık kalacak. Tabi her şeye rağmen ziyaretiniz esnasında Türk yemeklerine karşı büyük bir özlem duyacağınızı da belirtelim 🙂

“Güney Kore’de Ne Yenir? Ne İçilir? | Kore’ye Has 25 Lezzet” üzerine 15 yorum

    • Aynen ama Kore Kore’de çok rasladıgım şeylerden biriside domuz eti müslüman olduğum için domuz eti yemedim ama gerçekten Kore yemekleri cidden bazıları çok güzel ????

      Yanıtla
  1. güney koreye ve gruplarına bayılıyorum yemeklerini hiç denemedim ama eminim ki güzeldir çin mutfağından 1000 kat mükemmel olduğu kesin

    Yanıtla
  2. Bir gün körebe gitmek ve bu yemekleri denemek istiyorum. Herkes cin ile karıştırıyor ama köleliğe ağız tadını biliyor güzel bir ülke

    Yanıtla
  3. Ya ben çok merak ediyorum tatlarını umarım bir gün gidip tatdarım ( ayrıca BTS ile buluşmayı çooooookk istiyorum

    Yanıtla
  4. Ben daha gitmedim ama kesin güzeldir ama gidersem ilk BTS ile tanışmak ve onlarla fotoğraf çekmeyi çooooooooooook istiyorum bir gün kesinlikle Güney Kore’ye mutlaka gidicem.

    Yanıtla
  5. Bence yemekleri çok güzel sadece bizim yemememiz gereken bir et var o kadarama bence onun dışında çok saglıklı ve güzel yemekleri var

    Yanıtla
  6. ben merak ediyorum heryeri bu yüzden de fotoğraflara bakıyorum ama gitmek te istiyorum büyüyünce ve BTS ile tanışmak istiyorum açıkçası

    Yanıtla

Yorum yapın

Bizi Takip Edin