Gökçeada Yöresel Yemekler | 11 Harika Lezzet

Birbirinden güzel, Türk ve Rum lezzetlerinin birleştiği Gökçeada mutfağının eşsiz yemeklerini keşfe çıkıyoruz.

Çanakkale’nin incisi, Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada’nın, Rum ve Türk kültürünün birleşimiyle ortaya çıkan mutfağını henüz keşfetmediyseniz, ve Gökçeada’ya gezi planınız var ise, mutlaka listemize göz atın deriz. İşte Gökçeada yöresel yemekler listemiz;

# Gökçeada Yöresel Yemekler

1. Cicirya

cicirya

Cicirya, Gökeçada’nın en meşhur lezzetlerinin başında geliyor. Hamurun üzerine keçi peyniri, nane ve süt eklenmesiyle fırında yapılan hamur işi, aslında bir nevi pizza-pide karışımı bir lezzet. Rum yemeği olarak bilinen cicirya, özellikle Gökçeada’nın Zeytinli Köyü’nde yapılıyor. Gökçeada’ya yolunuz düştüğünde, Zeytinli Köyü’ne giderseniz, adanın eşsiz manzarasını izlerken, bir yandan da köylü teyzelerin elinden yaptığı ciciryayı tadabilirsiniz.

2. Efibadem

efibadem

Efibadem, Gökçeada’ya özgü, meşhur bir kurabiye. Bademli olan kurabiye aslında bir nevi un kurabiyesine benziyor. kurabiye  Bol tereyağıyla ve kavrulmuş bademlerle yapılıyor. Gökçeada merkezde bulunan Meydan Pastanesi de, bu efibadem kurabiyeleri nedeniyle oldukça meşhur. El yapımı kurabiyelerden satan pastane, Gökçeada’ya gelenlerin mutlaka uğradığı noktalardan. Dilerseniz siz de pastanenin meşhur Efibadem kurabiyesinden yiyebilir, birkaç kutu da sevdiklerinize hediye etmek için alabilirsiniz.

3. Sakızlı Muhallebi

sakızlı muhallebi

Sakızlı muhallebi İzmir’den, Muğla’ya pek çok Ege yöresinde olduğu gibi, Gökçeada’nın da sık sık tükettiği, meşhur lezzetlerinden birisi. Sakızlı muhallebiyi Gökçeada’da bu kadar vazgeçilmez kılan nedenlerden birisi de, ”Sakızlı muhallebinin piri” adıyla anılan Baba Hristo’nun mekanının burada olması. Zeytinliköy’de bulunan mekan, adanın en meşhur lezzet duraklarından birisi. Gökçeada’nın nefis manzarasını izleyerek yiyeceğiniz sakızlı muhallebinin tadına doyamayacak, büyük ihtimalle de bir tane daha söyleyeceksiniz.

4. Kılıç Rosto

kılıç rosto

Gökçeada yöresel yemekler yazımızda, bir adadan bahsedip de, deniz ürünlerinden bahsetmemek olmazdı tabi. Pek çok Ege adası gibi, Gökçeada’da deniz ürünleri konusunda oldukça geniş bir yelpazeye ve sofra kültürüne sahip. Akşam kurulan sofraların, rum mezelerinin arasında mutlaka olan deniz ürünleri, adalıların yaz kış tükettiği besinlerin başında geliyor.

Ancak kılıç balığı adalılar için özel bir yer tutuyor. Adanın kendine özgü oluşturduğu tarifiyle, zeytinyağıyla kızartılan kılıç balığı, çoğu deniz restoranında kılıç rosto adıyla menülerde bulunuyor. Bu lezzeti bir de Gökçeada’da denemenizi öneririz.

5. Dibek Kahvesi

dibek kahvesi

Dibek kahvesi aslında Gökçeada’ya özgü bir lezzet değil. Ancak adada o kadar sık tüketiliyor ki, neredeyse yöresel içecek kıvamına gelmiş durumda. Yazın sıcak günlerinde de, tatlıların yanında ya da kendi başına farketmeksizin tüketiliyor. Kahve çekirdeklerinin, taş oyukta 10 kiloluk demirlerin içinde öğütülmesiyle yapılan kahve, taze taze günlük olarak hazırlanıyor. Özel olarak hazırlanan dibek kahvesini adanın pek çok noktasında içebilirsiniz ama biz Zeytinköy’de bulunan, adanın meşhur kahvecisi Madam’ın Özel Dibek Kahvecisi’nde içmenizi tavsiye ederiz.

6. Girit Mezesi

girit mezesi

Ege mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan mezeler, pek çok çeşidiyle karşımıza çıkıyor. Türk ve Rum mutfağının benzersiz karışımının ortaya çıktığı Gökçeada’da, en çok sevilen mezeler arasında Girit mezesi başı çekiyor. Peynir, ceviz ve yeşil zeytinle yapılan meze, özellikle akşam sofralarında mutlaka yerini alıyor. Gökçeada’nın pek çok restoranında bulabileceğiniz mezeyi, dilerseniz kendiniz de yapabilirsiniz.

7. Fırında Kuzu Kapama

fırında kuzu kapama

Gökçeada’nın et yemeklerinden muhakkak en lezzetlisi olan kuzu kapama, fırında yapılarak sofralara servis ediliyor. Genellikle akşam yemeklerinde, ya da özel günlerde yapılıyor ve girdiği her sofranın yıldızı olmayı başarıyor. Kuzu ya da keçi etinden yapılan yemek, isteğe göre patates, domates ile fırınlanabiliyor. Pilav ile servis edildiğinde ise oldukça doyurucu olduğu için, akşam yemeği için ideal bir seçenek.

8. Ahtapot Yahni

ahtapot yahni

Deniz ürünleriyle arası iyi olan Gökçeada’nın, sevdiği bir diğer lezzet de Ahtapot Yahni. Haşlanan ahtapotların, zeytinyağında biber ve soğanla pişirilmesiyle yapılan yemek, şarap ile tatlandırılarak yahni şeklinde yapılıyor. Deniz ürünleriyle arası iyi olanların ve değişik lezzetleri denemeyi sevenlerin mutlaka tatması gereken yemeklerden olan Ahtapot yahniyi, Gökçeada balık restoranlarında kolaylıkla bulabilirsiniz.

9. Koliva

koliva

Gökçeada’da yapılan Rum yemeklerinin başını çeken Koliva, Rumların özel günlerinde sık sık yaptığı bir yemek. Yapımı da oldukça kolay olduğundan bol bol yapılıyor. Haşlanan buğdaya ezilmiş ceviz ve badem ekleyerek yapılan yemek, son olarak bir de şeker eklendiğinde kendine özgü bir tada sahip oluyor. Gökçeada’nın belki her noktasında bulamayabilirsiniz ancak rum lokantalarının pek çoğunda bulabilirsiniz.

10. Badem Tatlısı

badem tatlısı

Bademin yakışmadığı bir tatlı var mı? Siz de bademli olan her şeyi sevenlerdenseniz, badem tatlısını da mutlaka seveceksinizdir. Toz badem ve bol tereyağıyla yapılan tatlı, aslında bir nevi kurabiye gibi. Ancak şerbet eklendiği için tam olarak kurabiye denemiyor. Genellikle çok fazla şerbetli olmadığı için yazın sıcak günlerinde de afiyetle yenilen tatlı, adanın pek çok tatlıcısında bulunduğundan, kolaylıkla deneyebilirsiniz.

11. Kurkuti

Buğday

Kurkuti, Gökçeada’nın sevilen Rum yemeklerinden biri. Değirmende öğütülen buğdayların süt ve et suyuyla karıştırılmasından sonra pişirilen yemek, özellikle eski dönemlerde sık sık yapılırmış. Bugün adada kurkutiyi yapan restoran sayısı az, ancak adalı birinin sofrasına konuk olursanız, muhakkak kurkutiyi denemek istediğinizi söylemelisiniz. 🙂

Gökçeada yöresel yemekler yazımızı beğendiyseniz ve eklemek istediğiniz yerler var ise, aşağıdaki yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 🙂 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin