Birçok cazibe noktasına yakınlığı nedeniyle Göcek, sahip olduğu tarihi kalıntılarla da ziyaretçilerini büyülüyor. Göcek tarihi yerler listemizde, beldenin en önemli tarihi yerlerini listeledik…
Göcek tarihi hakkında; Fethiye ve Dalyan arasında konumlanmış olan Göcek, bu iki güçlü şehrin komşusu olması nedeniyle Likya döneminin önemli kentlerinden biri olmuştur. Bölge pek çok antik kente yakınlığı nedeniyle ziyaretçiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Göcek adının nereden geldiği konusunda ise çeşitli rivayetler bulunmaktadır. En yaygın varsayım ise bölgede uzun süre köçeklik geleneğinin sürdüğü ve bu nedenle isminin bu şekilde anıldığı şeklindedir.
Göcek’in tarihi geçmişi, 15. yüzyılda Osmanlılar ele geçirene kadar Persler, Romalılar ve Bizanslılar gibi çeşitli milletlerin himayesinde olmuştur. Güvenli bir liman olması, tarih boyunca bölgeyi ticari açıdan önemli bir nokta haline getirmiştir.
Göcek’in en ünlüleri; Göcek’teki en ünlü tarihi yerler arasında öncelikle suyunun şifalı olduğu düşünülen ve muhteşem bir doğal güzelliğe sahip olan Kleopatra Hamamı Koyu geliyor.
Göcek’teki bütün görülmesi gereken yerler için sizi Göcek gezilecek yerler listemizi incelemeye davet ediyoruz.
Göcek gezi tavsiyesi; Göcek’e geliyorsanız elbette Göcek’in muhteşem koylarında Ege’nin serin sularının tadını çıkarmalısınız. Göcek’e yakın konumda bulunan birbirinden keyifli antik bölgelere de zaman ayırmayı ihmal etmeyin. Dalyan, Fethiye, Akyaka, Kaş gibi Göcek’e yakın turistik bölgeleri de zamanınız el verdiği müddetçe görmenizi ve bu bölgeleri de keşfetmenizi öneriyoruz. Ve elbette Göcek’in en meşhur etkinlikleri içinde başı çeken Göcek tekne turları ile mutlaka beldeyi keşfe çıkın.
Göcek gezinizi planlamadan önce Göcek gezi rehberi sayfamızdaki bütün yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Müze kart; Bölgedeki bulunan birçok antik kent için uygun fiyata edineceğiniz Müzekart seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Böylece Göcek gezisi için bütçenizi rahatlatabilir ve ören yerlerine giriş için vereceğiniz ücreti daha farklı etkinlikler için değerlendirebilirsiniz.
Antik Kentler, Tarihi Yürüş Alanları
1. Gemile Adası
Burası neresi? Fethiye’nin Uzunyurt Mahallesi’na bağlı Gemile Adası, Göcek civarında görülmesi gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Ada, Fethiye’den 9 metre uzaklıktadır. Ada aynı zamanda Aziz Nicholas Adası olarak da bilinmektedir. Adayı tarihi kılan şey ise, tarihi 4. yüzyıla kadar uzanan Bizans dönemine ait Hristiyan kiliselerinin kalıntılarının ve anıt mezarların bulunmasıdır. Adada MS 5. ile 13. yüzyıllar arasında aktif bir şekilde yerleşimin olduğu düşünülmektedir. Burası aynı zamanda geçmişte bölgedeki ticari faaliyetler için de çok önemli bir nokta olmuştur. Kayalık bir yapıya sahip olan adada çoğunlukla kaya içine oyulmuş yapılar dikkat çekmektedir.
Neden gitmeliyim? Ada içinde, bölgenin tarihi açısından çok önemli tarihi kalıntıların bulunması ve Göcek’e yakın bir konumda bulunması, burayı, Göcek’e gelenlerin görmesi gereken yerlerden biri yapmaktadır.
Kaçırmayın! Adayı gezdikten sonra kalan zamanınızda mutlaka tertemiz sahilinde yüzmeli ve Ege’nin tadını çıkarmalısınız.
- Adres: Uzunyurt Mahallesi, Fethiye, Muğla
- Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 10.00-17.00, Kış dönemi 08.30-17.30
- Giriş ücreti: 12₺. Müzekart geçerli.
- Yol tarifi al >
2. Letoon Antik Kenti
Burası neresi? Göcek’e gelenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri de Seydikemer civarında bulunan Letoon Antik Kenti. Kentin, MÖ 7. yüzyılda kurulduğu düşünülmektedir ve Kaş ile Fethiye arasında, Likya Yürüyüş Yolu üzerinde bulunmaktadır. Letoon, Apollon ve Artemis tapınakları bölgenin, Antik dönemin en önemli dini merkezlerinden biri olduğunu göstermektedir. Bölge sahip olduğu bu önemden ötürü 1988 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenmiştir.
Neden gitmeliyim? Bölgenin tarihi dokusunu yansıtması nedeniyle Ege’nin en önemli antik kentleri arasında bulunmaktadır. Bu da Letoon Antik Kenti’nin Göcek’teki mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında olmasını sağlamaktadır.
- Adres: Kumluova, 48370 Seydikemer/Muğla
- Telefon: (0252) 614 11 50
- Ziyaret saatleri: 08:30-19:30
- Giriş ücreti: 12₺. Müzekart geçerli
- Yol tarifi al >
3. Tlos Antik Kenti
Burası neresi? Tlos, Antik Likya bölgesinin en önemli dini merkezlerinden biri olarak kabul görmüştür. Şehir, Fethiye’nin 42 km doğusunda, Ksanthos Vadisi’nde kurulmuştur ve geçmişinin 11 bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilmektedir. Bölgeye geldiğinizde ilk dikkat çeken yer ise akropol olmaktadır. Tlos’a ulaşmak için Fethiye’ye geldikten sonra yaklaşık 40 dakikalık keyifli bir yolculuk yapmak gerekmektedir.
Şehir, Likyalılar tarafından 19. yüzyılın başlarına kadar bir yaşam alanı olarak değerlendirilmiştir ve Geçici UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.
Neden gitmeliyim? Tlos Antik Kenti, Ege’de görülebilecek en iyi korunmuş antik kentlerden biri olması nedeniyle, Göcek’e gelen ziyaretçilerin görmesi gerektiğini düşündüğümüz duraklar arasında bulunmaktadır.
Efsanesi; Efsaneye göre Tlos Antik Kenti, Kanatlı Pegasus’un yaşadığı yer olarak bilinmektedir. Bu nedenle Tlos, mitoloji tarihi içinde de çok önemli bir yere sahiptir.
- Adres: Yakaköy, Saklıkent Yolu, 48850 Seydikemer/Muğla
- Telefon: (0252) 614 11 50
- Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 10.00-19.00 / Kış dönemi 08.30-17.30
- Giriş ücreti: 10₺. Müzekart geçerli
- Yol tarifi al >
4. Kayaköy
Burası neresi? Geçmişi 1700 yıl öncesine dayanan tarihi ile Kayaköy, Göcek’e gelenlerin kısa bir yolculukla ulaşabileceği önemli tarihi yürüyüş alanlarından biridir. Likya Uygarlığında bir yerleşim yeri olarak kullanılmış olan Kayaköy, 1923 senesine kadar yaşamın sürmüş olduğu bir bölge. Daha önceleri Levissi olarak anılmaktaydı. Geçmişte 25 bin kişinin yaşadığı tahmin edilen köy, sahip olduğu değerler neticesinde UNESCO tarafından “Dünya Dostluk ve Barış Köyü” olarak isimlendirilmiştir.
Neden gitmeliyim? Kendine has mimarisiyle eski Rum evleri, ziyaretçilerine, tarihin dar sokaklarında gezme ve fotoğraf çekme olanağı sunmaktadır. Bu da Göcek gezisi sırasında keyifli bir gün geçirmek için çok iyi bir fırsat olmaktadır.
- Adres: Fethiye, Muğla
- Yol tarifi al >
5. Telmessos Antik Kenti
Burası neresi? Telmessos ya da Termessos Antik Kenti olarak bilinen bu muhteşem antik bölge, MÖ 3. yüzyıla kadar uzanan bir geçmişe sahiptir ve geçmişte Ege Bölgesinin en önemli şehirlerinden biri olmuştur. Bölgede bulunan antik kaya mezarları ise ziyaretçilerin en fazla ilgi gösterdiği noktaların başında gelmektedir. 20 basamaklı antik tiyatro da görülmeye değer noktalar arasında bulunmaktadır. Tiyatro 5.000 kişinin aynı anda gösteri izlemesine olanak sunmaktadır. Tiyatro alanında restorasyon çalışmaları devam etse de fotoğraf çekilmesine izin verilmektedir.
Neden gitmeliyim? Özellikle antik kaya mezarları, Telmessos’un en ilgi çekici yerleri arasında bulunmaktadır ve Telmessos’u görmek için önemli sebeplerden biridir.
- Adres: Kesikkapı, 123. Sk. No:12, 48300 Fethiye/Muğla
- Telefon: (0242) 247 76 60
- Ziyaret Saatleri: Yaz Dönemi: 08:00-19:30 / Kış Dönemi: 08:30-17:30
- Giriş Ücreti: 6₺. Müzekart geçerli.
- Yol Tarifi Al >
6. Xanthos Antik Tiyatrosu
Burası neresi? Muğla ile Antalya il sınırlarında bulunan Xanthos Antik Kenti, Göcek yakınlarında görülmesi gereken tarihi noktalar arasında bulunmaktadır. Araştırmalar neticesinde geçmişi MÖ 8. yüzyıla kadar dayanan antik kent, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.
Uzun süre Romalılar tarafından idare edilen şehir, daha sonra Araplar tarafından ele geçirilmiş ve bu nedenle terk edilmiştir.
Neden gitmeliyim? Ege’nin en cesur halklarından biri olarak kabul edilen Xanthos halkının yaşadığı bu efsanevi şehri görmek, bizce bu bölgeye gelenler tarafından mutlaka yapılması gereken şeylerin başında gelmektedir.
Efsanesi! Oldukça gururlu bir topluluk olan Xanthos halkı, şehirleri Persler tarafından istila edilince şehri ve kendilerini ateşe vererek intihar etmiştir. Yangından kurtulan şehir sakinleri şehri yeniden kurmuştur ve şehir uzun süre Likya bölge’sinin başkenti olmuştur.
- Adres: Kınık Mahallesi, Fethiye Karayolu, 07970 Kalkan/Kaş/Antalya
- Telefon: 02428454799
- Ziyaret Saatleri: 08:30–19:00
- Giriş Ücreti: 12₺
- Yol tarifi al >
*Bir yıl boyunca Müzekart ile 2 kez, Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.*
7. Kleopatra Hamamı
Burası neresi? Özellikle tekne turları ile mavi yolculuk yapanlar için mutlaka uğranan yerlerden olan Kleopatra Hamamı, tarihin derin sularına tanıklık etmenize olanak tanıyor. İskeleye yanaşan ziyaretçiler, hamama benzeyen Bizans Manastırı’na ait batık antik bölgeyi büyük bir ilgiyle incelemektedir.
Neden gitmeliyim? Kleopatra Hamamı ve hamamın bulunduğu koy, Göcek’e geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır. Burası hem sahip olduğu tarihi doku nedeniyle hem de cilde iyi geldiği söylenen muhteşem suyu ile görenlerin ayrılmak istemeyeceği tarih ve doğa harikası yerlerden biridir. Muhteşem tarihi kalıntılara ev sahipliği yapan bu bölgede denize girmekten ayrı bir keyif alacağınızı düşünüyoruz.
- Adres: Ege, 48770 Kapıkargın/Dalaman/Muğla
- Ziyaret saatleri: Gün boyu
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
- Yol tarifi al >
Göcek ve çevresinde görülmeye değer tarihi yerler hakkında paylaşmak istediklerinizi ve önerilerinizi bize yorum kısmından yazmayı ihmal etmeyin 🙂