Glasgow’da Gezilecek 14 Muhteşem Yer !

İskoçya’nın en büyük kenti Glasgow’da sizleri bekleyen tarihi duraklar, neşeli inşalar ve nostaljik sokaklar var.

Glasgow gezilecek yerler, size heyecanlı ve keyifli ama çok da yorucu olmayan bir liste hazırlıyor.

Glasgow, genel olarak sanayi ve eğitim şehri olsa da eğlenceli gece hayatı ve hareketli caddeleriyle misafirlerini iyi ağırlıyor. Etkinlik ve festivalleriyle de göz dolduran şehirde zamanın nasıl aktığını anlamıyorsunuz.

#1 Glasgow Gezilecek Yerler

Listenin ilk sırasında;

1- George Meydanı

George Meydanı

Şehir turuna başlamak için en ideal yer olan George Meydanı’nda gezilecek çok fazla yer bulacaksınız. Meydanda yer alan 12 heykel ve Viktoria dönemi tarzında inşa edilmiş yapılar dikkatinizi çekecektir. Samimi kafe ve restoranların sıralandığı İtalyan Bölgesi’nde de bir mola vermenizi öneririz.

2- Glasgow Katedrali

Glasgow Katedrali

Şehirdeki devasa 12. yy eseri Glasgow Katedrali, ilginç mimarisiyle dikkat çekiyor. İskoçya gotik mimarisinin güzel örneklerinden biri olan katedral, artık teknik olarak bir katedral olmasa da şehirde en çok ziyaret edilen ibadet yeri olmayı sürdürüyor.

Katedralin biraz uzağında yer alan St. Mungo Din ve Sanat Müzesi’ne uğramak isteyebilirsiniz. Müzede Mısır mumyaları, Hindu tanrıları ve Budizm’e dair eserlerin olduğu bir koleksiyon sergileniyor.

3- Glasgow City Chambers

Glasgow City Chambers

Britanya’daki en güzel sivil binalar arasında sayılan City Chambers’ın açılışı 1888 yılında Kraliçe Viktoria tarafından yapılmış. Çatısındaki tuğlalar sadece insan gücüyle döşenmiş ve mermer merdivenleri Avrupa’nın en etkileyici yolları arasına girmiş. Bu tarihi önemi büyük yapıyı hafta içi her gün 9.00-17.00 arası gezebiliyorsunuz.

4- Kelvingrove Sanat Galerisi ve Müzesi

Kelvingrove Sanat Galerisi ve Müzesi

Glasgow’daki Kelvingrove Sanat Müzesi’nin dünya üzerindeki en etkileyici mimariye sahip müze olduğunu söylesek abartmış olmayız. Görkemli binasıyla bile görülmeye değer müzeyi ünlü heykeltıraşların eserleri süslüyor.

Oldukça geniş bir koleksiyona sahip müzede Van Gogh, Renoir, Rembrant, Monet gibi sanat tarihinin önde gelen ressamlarının eserlerini de görebilirsiniz. Şehirdeki diğer tüm müzeler gibi ücretsiz gezebileceğiniz müzeye haftanın her günü 10:00-17:00 arası gidebilirsiniz.

5- Mackintosh Sanat Akademisi

mackintosh art nouveau

1909 yılında inşa edilen Mackintosh Sanat Akademisi, hem dış cephesi hem de iç mekân tasarımıyla sanatseverlerin ilgisini çekiyor. Akademiyi belirli saatlerde rehber eşliğinde gezebiliyorsunuz ve her tur ortalama 1 saat sürüyor.

6- Glasgow Bilim Merkezi

Glasgow Bilim Merkezi

İskoçya’nın en çok ziyaretçi kabul eden yerlerinin başında gelen Bilim Merkezi, üç bölümden oluşan binasıyla Clyde Nehri’nin kıyısında yerini almış. 2001’de açılan merkezde düzenlenen interaktif sergileri görebilirsiniz. Zemin katında bulunan hediyelik eşya dükkânı ve kafesine de uğramamak, dinlenmek için güzel bir fırsat olacaktır.

Ziyaret saatleri:
Hafta sonu: 10.00-17.00
Pazartesi, Salı: Kapalı
Diğer günler: 10.00-15.00

7- Stirling Şatosu

Stirling Şatosu

Şehre 30 dakikalık bir mesafede yer alan Stirling Kasabası, İngiltere ve İskoçya tarihinde önemli bir konuma sahip. Büyük savaşlara tanıklık etmiş kasabada bulunan şato da simgeleşmiş tarihi eserlerden biri. Şato içinde düzenlenen pek çok etkinlik ve sergi göreceksiniz. Dolu dolu bir gün geçirmek istiyorsanız, her gün 9.30-17.00 arası açık olan şatoya uğrayabilirsiniz.

8- Dumbarton Şatosu

Dumbarton Şatosu

İki kaya arasına inşa edilmiş Dumbarton Şatosu, 6. yy’dan bugüne ulaşmış büyüleyici bir eser. 350 milyon yıl önce aktif olan bir yanardağ krateri üzerinde bulunan şatonun nehir manzarası da hayli etkileyici görünüyor. Bu benzerlerinden farklı şatoyu görmek için her gün 9:30-17:30 arası gidebilirsiniz.

9- Newark Şatosu

Zamanında Maxwell Ailesi’nin ikamet ettiği şato, Glasgow’da keşfedilecek diğer güzel şatolardan biri. Şatonun en eski kısımları 15. yy’a ait, ancak yıllar içinde yenileme ve genişletme çalışmaları yapılmış.

Merkezden kalkan otobüslerle gidebileceğiniz şatonun hem dış cephesi hem de iç mekân tasarımı görenlerin ilgisini çekiyor. Newark Şatosu’nu da diğer tarihi eserler gibi haftanın her günü 9.30-17.30 arası ziyaret edebilirsiniz.

10- Glasgow Botanik Bahçeleri

Glasgow Botanik Bahçeleri

Binlerce farklı bitki türünü yetiştiren şehirde; botanik bilimiyle ilgilenenleri büyüleyecek, ilgilenmeyenleri de kendine hayran bırakacak bahçeler var. Bahçe içinde en ilginç yer olan, tamamen camdan yapılmış Kibble Sarayı’nda nadir bulunan orkide türleri hayat buluyor. Giriş için herhangi bir ücret ödemeyeceğiniz bahçeleri her gün 10.00-18.00 arası gezebilirsiniz.

11- Green ve People Sarayı

People Palace

Şehrin en eski parkı olan Green‘de yer alan People Sarayı, Glasgow’un tüm sosyal hayatını sergileyen bir çeşit müze görevi görüyor. 1750’den bu yana şehrin öyküsünü anlatan sarayda güzel bir öğle yemeği de yiyebilirsiniz. Ziyaret için pazartesi dışında 10.00-17.00 saatleri arasını tercih edebilirsiniz.

12- Pollok Evi

Pollok House

Etkileyici mimarisinin yanında dünyaca ünlü ressamların eserlerini sergileyen Pollok Evi, 1752 yılında inşa edilmiş. Evin mermer koridorlar ve lüks mobilyaları da turistlerin ilgisini çeken yerlerden. Turlara katılıp gezebileceğiniz evi haftanın her günü 10.00-17.00 arası ziyaret edebiliyorsunuz.

13- Riverside Müzesi

Riverside Museum

Denizcilik ve ulaşım müzesi olan Riverside’de, tarih boyunca kullanılmış ve kullanılmaya devam eden pek çok taşıt ve araç-gereç sergileniyor. 2013 yılında Avrupa’nın En İyi Müzesi Ödülü’nü de alan müze, geniş koleksiyonuyla beğeni topluyor. Müze haftanın her günü ücretsiz olarak 10.00-17.00 arası gezilebilir.

14- İbrox Stadyumu

ibrox stadyumu

Futbolseverlerin uğramak isteyeceği duraklardan biri olan İbrox Stadyumu, ülkedeki en eski stadyumlardan sayılıyor. Futbolun nabzının attığı şehirlerden biri olan Glasgow’da, bu heyecanı hissetmek için listenize ekleyebilirsiniz.

*Boğucu havasının aksine içinizi ferahlatacak Glasgow uçuşlarını inceleyin.. Sizin için seçtiğimiz uçuşları değerlendirip yolculuğun keyfini sürmeye başlayın.

Glasgow gezilecek yerler ile ilgili fikirlerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yorum yapın

Bizi Takip Edin