Gana’da Ne Yenir? | 14 Muhteşem Gana Yemeği

“Altın Sahilleri” anlamına gelen Cote D’or ismiyle de bilinen Gana, Güney Batı Afrika’da bulunuyor. Çok geniş bir mutfağa sahip olmasa da ülkede denenmesi gereken çeşitli lezzetler bulunuyor. Hazırladığımız “Gana’da ne yenir? Ne içilir?” listemizde sizler için bu ülkede yiyebileceğiniz tatları araştırdık…

Gana’da Ne Yenir? Ne İçilir?

Pirincin neredeyse her sofrada görüldüğü, tropikal meyvelerin sadece bir meyve değil çok daha fazlası olduğu Gana mutfağı ziyaretçilerine Afrika yemek kültürü hakkında çok önemli bilgiler ve fikirler edinme imkanını sunuyor. Mısır, soya ve manyok da tıpkı pirinç gibi bu toprakların en önemli besinleri arasında bulunuyor. Pilav ise besleyiciliği ile çok tercih edilen ve birçok yemeğin yanında bulunan seçenekler arasında bulunuyor. Sokaklarda yemek pişirmek ise çok geleneksel bir yemek pişirme yöntemi.

1. Jollof Pilavı

Jollof pilavı
Gana usulü jollof pilavı

Aslında Senegal mutfağına ait bir lezzet olan jollof pilavı domates sosuyla hazırlanmakta ve hazırlandıktan sonra turuncuya yakın bir renk almaktadır. Bu pilav Gana mutfağı için de çok önemlidir ve özellikle balık ve et yemeklerinin yanında mutlaka servis edilmektedir. Yani Gana’ya geldiğinizde bu pilavı denemeden dönmeniz pek mümkün olmayacaktır.

Bu pilavın nasıl yapıldığını merak ediyorsanız buradaki videoyu izleyebilirsiniz. 

2. Balık

Tilapia
Tilapia Gana’da en sevilen balıkların başında geliyor.

Gana’da yiyebileceğiniz güzel şeylerden biri de balık. Barrakuda ve tilapia cinsi balıklar ise ülkede en sevilen balık türleri arasında bulunuyor. Yolda giderken bile pek çok balık satıcına ya da balık yemekleri yapan mekanlara rastlayabilirsiniz. Soğan, biber gibi garnitürlerin de servis edildiği balık tabakları ile kendinize süper bir ziyafet çekebilirsiniz.

3. Banku

Banku
Banku

Kaynatılan mısırın püre haline getirilmesiyle elde edilen ve görünüm olarak tereyağını andıran banku, Gana’nın geleneksel lezzetleri arasında bulunuyor ve ülke topraklarında çok seviliyor. Damak tadı olarak ülkemiz vatandaşları için pek uygun olur mu bilmiyoruz ama Gana’ya kadar gelmişken en azından bankuyu denemenizi öneriyoruz. Bu lezzet çeşitli yemeklerle servis edilebilmektedir ancak özellikle balık yemeklerinin yanında bankuyu tadabilirsiniz. Buna benzer dokonu ise denenmesi gereken bir diğer lezzet olarak Gana’da sizleri bekliyor.

4. Fufu

Fufu
Fufu

Manyok unundan yapılan bu lezzet diğer bütün Afrika ülkelerinde olduğu gibi Gana’da da çok seviliyor. Ekmek gibi yemeklerin yanında tüketilen fufunun kesinlikle “Gana’da ne yenir?” sorusunun cevaplarından biri olduğunu söyleyebiliriz.

5. Tuo Zaafi

Tuo Zaafi

Tuo zaafi, genellikle akşam yemeklerinde yense öğle yemeği ve sabah kahvaltılarında da tüketilebilmektedir. Genellikle manyok yaprakları ile yapılan yeşil bir çorbanın içinde servis edilmektedir. Bunun dışında daha farklı çorbalarla da bu lezzeti deneme imkanına sahip olabilirsiniz.

6. Tropikal Meyveler

Tropik Meyveler

Başta muz, Hindistan cevizi gibi bilinen tropikal meyveler olmak üzere pek çok farklı tropikal meyve Gana mutfağı için olmazsa olmazlardan. Bu meyveler çoğunlukla çiğ bir şekilde tüketilmektedir. Meyveler zaman zaman çeşitli yemekler içinde de kullanılabilmektedir.

7. Kelewele

Kelewele
Kelewele

Yabani bir muz çeşidi olan plantain ile yapılan kelewele olmazsa olmaz Gana garnitürleri arasında bulunmaktadır. Kızgın ya içinde kızartılarak hazırlanan bu kızarmış muzlar Afrika’ya gelenlerin en çok karşılaştıkları atıştırmalık lezzetlerden biri. Eğer yöresel Gana lezzetleri hakkında tecrübeye sahip olmak isterseniz mutlaka denemeniz gereken şeyler arasında kesinlikle kelewele de yer alıyor.

8. Omo Tuo

Omo Tuo
Omo Tuo

Tıpkı fufu gibi omo tuo da pek çok çorbanın içinde servis edilen Gana yemekleri için önemli bir eklentiler arasında bulunuyor. Pirinç hakkında tam bir uzman olan ülkede pirincin en çok tercih edilen şekillerinden biridir. Omo tuo toplar halinde hazırlanmakta ve bu şekilde çorbaların içine eklenmektedir.

9. Red-Red

Red Red
Red Red

Hurma yağı ile yapılan ve kuru fasulyeyi andıran red-red Gana yemekleri arasında oldukça popüler olan bir tattır ve çok fazla tüketilmektedir. Genellikle vejetaryen bünyeler için uygun bir şekilde yapılsa da eğer bundan emin olmak istiyorsanız yemeden önce yemeğin içinde herhangi bir hayvansal gıda olup olmadığını sormanızda fayda olacaktır.

10. Chichinga

Chichinga
Chichinga en meşhur Gana sokak lezzetlerinden biri.

Gana’nın sokak lezzletleri ni merak ediyorsanız kesinlikle chichinga’yı denemenizi öneriyoruz. En meşhur sokak lezzetlerinden biri olan bu lezzet Gana’nın sokaklarında en sık karşılaşılan lezzetlerden biridir ve besleyici olması nedeniyle de çok fazla tercih edilmektedir.

11. Yer Fıstığı Çorbası

Yer fıstığı çorbası
Yer fıstığı çorbası en geleneksel Gana çorbalarından biri.

Gana’ya geldiğinizde bu ülkenin çorba aşkı sizi şaşırtabilir. Yer fıstığından yapılan bu çorba ise ülkede farklı bir lezzet olarak denemeyi düşünebileceğiniz bir çorba türü.

12. Akotonshi

Akotonshi
Akotonshi

Yengeçler pek çok balık restoranının en özel seçenekleri arasında yer almaktadır. Akotonshi ise Gana’da deneyebileceğiniz yengeçten yapılmış en özel deniz yiyeceklerinden biridir. Yengeçlerin içi domates, baharatlar ve ekmek kırıntıları ile doldurulmakta ve yemeden önce yengecin kabuklarının kırılması gerekmektedir. Bu yemeği yemek sizin için çok farklı bir deneyim olabilir.

13. Shoko

shoko
Shoko, ucuz ve lezzetli bir şeyler arayanların çok seveceği bir yemek

Sade, besleyici ve ucuz. Eğer bir yemekten beklentileriniz bunlar ise “Gana’da ne yenir?” sorusu için shokoyu gözü kapalı tavsiye edebiliriz. Ganalıların tavsiye etmekten çekinmeyeceği shoko sığır eti ve ıspanakla hazırlanıyor. Bu iştah açıcığı yemeği koşturmacalı bir Gana gezisinin ardından akşam yemeği olarak tercih edebilirsiniz.

Gana geziniz planlarken mutlaka “Gana’da ne yenir? Ne içilir?” listemize göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Yazımıza eklememiz gerektiğini düşündüğünüz tatlar varsa bunu bize yorum kısmından yazabilirsiniz.

*Gana ile ilgili diğer yazılarımızı merak ediyor musunuz? Öyleyse Gana gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilir ve bütün yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

“Gana’da Ne Yenir? | 14 Muhteşem Gana Yemeği” üzerine bir yorum

Yorum yapın

Bizi Takip Edin