Erfurt’ta Ne Yenir? | Erfurt’a Has 7 Yemek

Erfurt, nesilden nesile aktarılmış çok özel bir mutfak kültürüne ev sahipliği yapmaktadır. Alman yemekleri için gerçek bir nimet olan Erfurt mutfağını daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Erfurt’ta Ne Yenir? Ne İçilir?

Şehirde “Erfurt’ta ne yenir? Ne içilir?” sorusu için hem et sevenleri hem de vejetaryenleri sevindirecek çeşitlilikte yemekler bulunmaktadır. Doyurucu ve yüksek kalorili yemeklerin büyük çoğunluğu yavaş bir şekilde pişen ya da ızgarada hazırlanan et yemekleri olsa da şehirde vejetaryenler için de genellikle lahana ve patates başta olmak üzere sebzelerle hazırlanmış birçok farklı geleneksel yemek bulunmaktadır. Tabi her ne kadar sebze yemekleri olsa da bu durum, şehrin daha çok et üzerine kurulu bir mutfağa sahip olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Şayet şehirdeki yerel lezzetleri deneme konusunda tereddüt ederseniz şehir merkezindeki fast food zincirlerinde de karnınızı doyurabilirsiniz.

İster vejetaryen olun isterseniz et seven biri, Erfurt’a geldiğinizde mutlaka denemeniz gereken bazı lezzetler bulunuyor. İşte denenmesi gereken Erfurt yemekleri hakkında hazırladığımız listemiz;

1. Thüringer Rostbratwurst

Restoranlarda veya çiftçi pazarlarında bu lezzetli rahatlıkla bulabilirsiniz.

Thüringer Rostbratwurst
Thüringer Rostbratwurst

Bir Alman şehrinin yemek kültürünü ele alan bir liste hazırlıyorsak, meşhur sosislerden bahsetmeden o liste tamamlanmış sayılmaz. Tarihi 17. yüzyılın başına kadar dayanan Thüringer Rostbratwurst isimli bu özel sosis lezzetini tuz, karabiber, sarımsak ve kimyon karışımından almaktadır. Geleneksel olarak açık ateşte, ızgara üzerinde pişirilerek servis edilmektedir.

2. Thüringer Klöße

Gasthaus Feuerkugel (adres ve bilgi)

Thüringer Klöße
Thüringer Klöße

Alman patates köftesi, klöße, ülke genelinde pek çok bölgede çok temel bir beslenme maddesi olarak tüketilmektedir. Tabi bu köftenin thüringer versiyonu çok daha çaba ve beceri gerektirmektedir. Geleneksel tarife göre çiğ ve haşlanmış patatesler birlikte çeşitli baharatlarla bir araya getirildikten sonra yumruk halinde içi oyulmaktadır. İçi oyulan patates toplarının içi ise kızarmış ekmek parçaları ile doldurulmakta ve ardından da kaynayan suda pişirilmektedir.

3. Biersuppe

Çorbayı içmek için geleneksel Alman restoranlarını tercih edebilirsiniz.

Biersuppe

Bira ile yapılan bir çorba olan biersuppe, sıra dışı bir çorba deneyimi yaşamak isteyenlere göz kırpıyor. Malt tadı veren bu çorba aslında Avrupa’nın en eski çorba tariflerinden biri olarak yüzyıllardır Avrupa topraklarında yapılmaktadır. Hatta 19. yüzyıla kadar insanlar yüksek kalori değeri nedeniyle kahvaltılarda bir kase biersuppe içmeyi çokça tercih etmekteydi. Çorba hazırlanırken bira dışında tereyağ, yumurta, krema ve çavdar ekmeği gibi malzemeler kullanılmaktadır.

4. Alman Birası

Bu içeceği bulamayacağınız yer yok 🙂

Bira

Yemeğinizi bir bardak Alman birası ile taçlandırmak tam bir Erfurtlu gibi yemek yemenin önemli kurallarından biridir. “Erfurt’ta ne yenir? Ne içilir?” sorusunun içecek ayağının en önemli maddesi kesinlikle budur. Bu lezzeti tatmak için cafe ve barların yanı sıra şehirde bulunan bira bahçelerini de tercih edebilirsiniz.

5. Schmöllner Mutzbraten

Pek çok restoranda bu lezzeti tadabilirsiniz.

Schmöllner Mutzbraten
Schmöllner Mutzbraten

Izgara etleri seviyorsanız Schmöllner Mutzbraten öncelikli olarak denemeniz gereken lezzetlerden biridir. Izgarada pişen ve yanında turşu, ekmek ve hardalla servis edilen bu etler yerli halkın bira ile birlikte çok sevdiği şeylerin başında gelmektedir. Tabi ızgarada pişen etler genellikle domuz eti olduğundan eğer hassasiyetiniz varsa dikkatli olmanızı öneriyoruz.

6. Schmandkuchen

Cafe Bauer (adres ve bilgi)

Schmandkuchen
Schmandkuchen

Erfurt yemekleri hakkındaki tarif kitaplarına bakarsanız birçok farklı tatlı tarifinin olduğunu göreceksiniz. Özellikle keklerin Erfurt’ta çok popüler olduğunu söylememiz gerek. Bu keklerden biri olan schmandkuchen de şehrin gözde tatlıları arasında bulunuyor. Kek hazırlanırken hamuruna çeşitli meyveler doldurulmakta ve kekin üstüne ekşi krema ve tarçın eklenmektedir. Ortaya ise gerçekten çok lezzetli ve en ağır yemeklerden sonra bile rahatsızlık vermeyecek hafiflikte bir lezzet çıkmaktadır.

7. Thüringer Rostrabel

Şehirdeki et restoranlarını ziyaret ederek bu lezzeti tadabilirsiniz.

Thüringer Rostbrätel
Thüringer Rostbrätel

“Erfurt’ta ne yenir? Ne içilir?” sorusuna et sevenleri mutlu edecek bir madde daha ekleyelim istedik. Izgara’da pişirilmiş domuz boynu olan thüringer rostrabel, yerli halkın ve şehri ziyarete gelenlerin en sevdiği ızgara yemeklerinden biridir. Tabi domuz eti konusunda hassasiyetinizin olmaması gerekiyor. Bu ızgarayı özel kılan şey ise siyah bir bira, soğan, hardal ve özel bir baharatla yapılan çok özel marine işleminde yatmaktadır.

8. Rinderrouladen

Zum Rebstock Restaurant (adres ve bilgi)

Rinderrouladen

Rouladen ya da rinderrouladen olarak bilinen bu et yemeği de en popüler Erfurt yemekleri arasında bulunmaktadır. İnce bir forma getirilen dana etlerinin içi pastırma, soğan ve hardal ile doldurulmakta ve rulo olarak sarılmaktadır. Hazırlanan etten rulolar, tahmin edilebilecek en mükemmel lezzete ve dokuya ulaşmak için saatlerce pişirilmekte ve ardından genellikle patates köftesi ve yeşilliklerle servis edilmektedir.

“Erfurt’ta ne yenir? Ne içilir?” listemiz için seçtiğimiz en özel lezzetler şimdilik bu kadar. Tabi sizin bu konuda öneriniz varsa mutlaka yorum kısmından yazmanızı isteriz. Böylece listemizi daha fazla geliştirme imkanına sahip olabiliriz. 

pinEğer Erfurt şehrindeki görülmesi gereken yerleri merak ediyorsanız bu konuda “Erfurt gezilecek yerler” listemize başvurabilir ve şehrin cazibe noktaları ile ilgili bilgilere ve fotoğraflara ulaşabilirsiniz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin