Aachen’de Ne Yenir? | 11 Efsane Aachen Yemeği

Almanya’nın Hollanda ve Belçika sınırlarına yakın bir şehri olan Aachen’de, ziyaretçiler hem geleneksel Alman lezzetlerini hem de Hollanda ve Belçika mutfağına ait çeşitli tatları deneme imkanına sahip olmaktadır.

Aachen’de Ne Yenir? Ne İçilir?

Klasik bir Alman şehri olan Aachen’de ne yenir? Ne içilir? diye soracak olursanız Almanya’da bulabileceğiniz birçok lezzeti bu şehrin sınırları içinde bulabileceğinizi söyleyebiliriz. Sosisten patates yemeklerine, ızgaradan şnitzele kadar çok çeşitli lezzetler şehri ziyaret edenleri bekliyor.

Çoğunlukla et yemeklerinin tüketildiği şehirde özellikle domuz eti çok fazla tüketilmektedir. Sebze olarak ise patates, lahana gibi sebzeler yemeklerde en fazla tercih edilen seçenekler arasında bulunuyor. Tatlılar da şehrin yemek kültüründe çok önemli bir yer kaplıyor ve özellikle çeşitli meyvelerle hazırlanmış turtalar şehirde çok fazla yenmektedir.

Dilerseniz şehrin en popüler tatları ile sizleri baş başa bırakalım;

1. Oecher Puttes

Hubert Geerkens (adres ve bilgi)

Oecher Puttes
Oecher Puttes

Sosis neredeyse Almanya’nın geleneksel yiyeceği olmayı başarmış, ülkenin her yerinde yenebilecek şeylerden biridir. Oecher puttes, kan rengine sahip ve baharat oranı yüksek bir Aachen sosisidir. Domuzun eti, sakatatı ve yağı, çeşitli baharatlarla harmanlanmakta ve ortaya bu sosis türü çıkmaktadır. Bu sosis yaklaşık 200 yıllık bir tarife göre hazırlanmakta ve şehrin en fazla tüketilen lezzetlerinden biri olmayı başarmaktadır.

2. Aachener Printen

Aachener Printen

1820’lerden bu yana Aachen’de pişirilen bu tatlı, zencefilli ve kahverengi bir renge sahiptir. Piştikten sonra sert bir yapıya sahip olan tatlının son zamanlarda yumuşak versiyonu da yapılmaya başlanmıştır. Uzmanlar tatlının en ideal kıvama ulaşması için birkaç gün dinlendirilmesi gerektiğini belirtmektedir. Pişen hamurun üzerine şerbet dökülmekte ve ardından üzerinde fıstıkla süsleme yapılarak servise hazır hale getirilmektedir.

3. Aachener Weihnachtsleberwurst

Nobis Printen Baeckerei Aachen (adres ve bilgi)

Aachener Weihnachtsleberwurst
Aachener Weihnachtsleberwurst

Aachen’deki bir diğer meşhur sosis türü de Aachener weihnachtsleberwurst. Bu sosis içinde kullanılan etkin bileşenlerin başında domuz eti ve domuz karaciğeri gelmektedir. Noel zamanında sosisin içine klasik bileşenler dışında vanilya, zencefil, anason, kakule gibi Noel ile özdeşleşmiş çeşitli baharatlar da katılmaktadır. Noel zamanı tezgahlardan yaklaşık 20 ton Aachener weihnachtsleberwurst satılıyor olması bu lezzetin neden “Aachen’de ne yenir? Ne içilir?” listemizde olması gerektiğini kanıtlıyor.

4. Döner ve Kebap

Sultans of Kebap (adres ve bilgi)

Sultans of Kebap
Sultans of Kebap

Her Alman şehrinde olduğu gibi Aachen’de de Türk gurbetçilere rastlamanız mümkün olabiliyor ve her Türkün olduğu yerde olduğu gibi burada da döner, güvenilir liman arayanlar için tam bir kurtarıcı oluyor. Şehirde Türk dönercilerin açmış olduğu dükkanları ziyaret ederek kendinizi Türkiye’de bir caddede gibi hissedebilirsiniz.

5. Reisfladen

Van den Daele (adres ve bilgi)

Reisfladen

Aslen bir Belçika tatlısı olan reisfladen, esas madde olarak pirinçle yapılmaktadır ve lezzet olarak sütlaca benzemektedir. Bu tatlı da Aachen şehrindeki en popüler tatlılar arasında bulunmaktadır ve hafifliği nedeniyle çok fazla tercih edilmektedir. Tatlı sıcak da yenebilse de genellikle soğuk servis edilmektedir.

6. Aachener Sauerbraten

Elisenbrunnen Restaurant (adres ve bilgi)

Aachener Sauerbraten
Aachener Sauerbraten

Almanya genelinde yaygın olan bir kızartma tabağı olan Aachener sauerbraten bölgeden bölgeye farklı şekillerde yapılabilmektedir. Klasik bir tabağın tadı hem tatlı hem de ekşi olmaktadır ve bu tadı yakalayabilmek için yemek hazırlanırken kuru üzüm kullanılmaktadır. Yemeğe genellikle patates köfte, haşlanmış patates ya da makarna eşlik etmektedir.

7. Aachener Poschweck

Şehirdeki birçok fırında bu ekmeği bulabilirsiniz. 

Aachener Poschweck
Aachener Poschweck

Çoğu zaman fındık ya da kuru üzümle harmanlanmış bir hamurla yapılan bu beyaz ekmek, Aachen civarında bulabileceğiniz en lezzetli ekmeklerden biri. Ekmek Orta Çağ’a dayanan köklü bir geçmişe sahiptir. Özellikle Paskalya zamanında yapılan bu ekmeği fırıncılar büyük bir keyifle yapıp satmaktadır.

8. Vişneli Turta

Van den Daele (adres ve bilgi)

Vişneli Turta
Vişneli Turta

Vişneli turta, Aachen yemekleri içinde çok sevilen tatlılar arasında bulunuyor. Vişne ve pudra şekeri tadının yoğun olarak hissedildiği bu pastayı şehirdeki birçok cafe ve pastanede bulabilirsiniz.

9. Bira

Şehirdeki her yeme içme mekanında çok farklı bira türlerini deneyebilirsiniz.

Beer

Bira, Almanların geleneksel içecekleri arasında bulunuyor. Bölge halkı oldukça fazla tüketmektedir ve özellikle buğday birası çok sevilmektedir. Aachen halkı hemen her yemeğin yanında ve dostlar arasında sohbet ederken bira içmeyi bir gelenek haline getirmiş durumda.

10. Şnitzel

Am Knipp (adres ve bilgi)

Şnitzel
Şnitzel

“Aachen’de ne yenir? Ne içilir?” sorusuna evrensel bir yanıt arayanlar için en ideal seçimlerden biri kuşkusuz şnitzel oluyor. Genellikle tavuk eti ile yapılan şnitzel yanında çoğunlukla patates kızartması ya da sosis ile servis edilmektedir.

11. Kaiserschmarrn

Albert Link Hütte (adres ve bilgi)

Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn

Adını bir Avursturya imparatorundan alan kaiserschmarrn isimli bu tatlı da şehre gelenlerin denemesi gereken lezzetlerden biri. Parçalanmış kreplerle hazırlanan tatlı genellikle elma sosu ile servis edilmektedir.

“Aachen’de ne yenir? Ne içilir?” listemizde şehrin en popüler lezzetlerini sizin için sıraladık. Şehre gelip de tadına doyamadığınız başka lezzetler varsa bize yorum kısmından yazabilir ve yazımızın geliştiricilerinden biri olabilirsiniz. 

pinAachen’de görmeniz gereken noktalar hakkında bilgi edinmek isterseniz Aachen gezilecek yerler listemize de göz atmanızı öneriyoruz. 

Yorum yapın

Bizi Takip Edin